vineri, 31 august 2007

Nepal: mistic, retro si vibrant

Pentru ca vacanta e pe sfarsite, ne-am gandit ca ultima destinatie de relâche ar trebui sa fie cel putin captivanta. Astfel, pentru cei care vor sa cunoasca specificul unei civilizatii diferite, sa descopere salbaticia si exoticul in forme pure, o propunere potrivita ar fi Nepalul.

Situat in Himalaya centrala, Nepalul se invecineaza cu India la sud si China la nord. Inca din trecut, istoria Nepalului a fost influentata de puternicele civilizatii asiatice. Primele mentiuni istorice apar in secolele al III-lea si al IV-lea, iar din secolul al VII-lea se fac referiri la Nepal din perspectiva unui important punct de tranzit intercontinental, pentru cei care doreau sa treaca din China, traversand Tibetul, spre India.

Nepalul intra sub influenta Indiei, cu precadere in Evul Mediu. Insa realizarea statului modern are loc abia in anul 1768, cand principele gurkha Prithvi Narayan Shan cucereste principatele Kathmandu, Pátan si Bhádgáon.

Populatia din Nepal se imparte in doua categorii: nepalezi de origine indo-europeana, imigrati din India, iar in nord si est triburi de origine tibetano-birmana sosite din Tibet. Religia oficiala a statului este hinduismul.

Cand vine vorba de geografie, cu siguranta Nepalul se poate mandri cu cateva elemente specifice. Ajuns aici, poti spune ca te afli undeva pe acoperisul lumii. La granita dintre Nepal si China se afla cel mai inalt munte din lume, Everest (Chomolungma), care masoara 8.849 de metri altitudine. Desi cu o suprafata foarte redusa, in Nepal exista o mare diversitate a formelor de relief. Daca partea de campie este dominata de o clima musonica, in partea nordica se simte climatul montan, dincolo de inaltimile de 2000 – 4000 de metri totul fiind permanent acoperit cu gheata.

Cultura nepaleza este puternic influentata de arhitectura, religie si literatura. Pentru cineva care nu a luat contact cu caracteristicile acestei civilizatii, fascinatia este maxima. Aglomeratia de temple, biserici, manastiri si alte cladiri cu caracter religios este impresionanta.

Cu exceptia celor doua grupuri majoritare ale polulatiei, Nepalul numara un total de 36 de grupuri etnice si limbi vorbite. Muzica este o parte foarte importanta din viata localnicilor. Din multitudinea genurilor, cele mai 'consumate' sunt pop, religioasa, clasica si folk. Femeile, chiar si cele care provin din caste de muzicieni nu au voie sa cante, decat in cadrul unor evenimente speciale.

Arhitectura nepaleza a devenit o arta, care se inscrie in cultura tarii. Din acest punct de vedere exista 3 stiluri: stupa, pagoda si shikhara.

Locuitorii Nepalului au multe obiceiuri care ar putea parea ciudate sau greu de inteles, dar care trebuie respectate atat timp cat te afli aici. Multi dintre nepalezi vor ezita sa iti intinda mana in semn de salut, obiceiul fiind 'activ' aici de putin timp. Forma lor clasica de salut ramane impreunarea palmelor ca pentru rugaciune, gestul fiind numit Namaste.

Aici se mananca, de obicei, cu mana dreapta, iar furculita si cutitul sunt mai degraba inutile. Imbracamintea trebuie sa fie decenta si nu este permisa aplicarea conceptului “bust gol”. Utilizarea pantalonilor scurti este tolerata, insa recomandati sunt cei lungi. In public est interzisa “afectiunea” - se evita sarutarile, imbratisarile si chiar atingerea mainilor.

Peisajul unic al Nepalului are in centrul sau muntii. Cele mai inalte 14 varfuri ale lumii se gasesc aici. Locuitorii de la munte stiu ca merita ca macar o data in viata sa ajungi aici si sa te incumeti sa cuceresti unul dintre aceste varfuri. Insa pot fi gasite treasee cu gradee de dificultate variabile, care permit accesul tuturor categoriilor de turisti. Fie ca esti un alpinist ambitios, fie ca vrei doar sa faci trekking, aici este locul ideal pentru a trai experiente unice.

Nepalul poate oferi o varietate de atractii turistice care trebuie descoperite pas cu pas, de la o simpla plimbare pe strada, pana la vizitarea monumetelor si identificarea, atat cat se poate, cu stilul de viata al locuitorilor.

Poate pentru ca misticismul, splendoarea si acalmia caracterizeaza tinutul nepalez, viata de noapte de aici nu este tocmai cea mai activa din lume. Aceasta este mai accentuata in zonele turistice cele mai importante, mai ales in Kathmandu. Cu toate acestea, se pot gasi lucruri interesante de facut. Desi majoritatea restaurantelor au program doar pana la ora 10 p.m., mai multe baruri raman deschise pana aproape de dimineata...

Sursa : Yuppy.ro

joi, 30 august 2007

Top 5: Cele mai excentrice hoteluri de lux

Al Maha Desert Resort Spa Al Maha Desert Resort Spa
Hotelul exclusivist, construit de catre Emirates Airlines intr-o oaza desertica situata in afara cosmopolitului Dubai, se aseamana cu un loc de campare al beduinilor. Fiecare camera are piscina privata, iar pentru cei mai exigenti clienti se ofera tratament spa specific locului. Ca activitati adiacente se recomanda safari in desert, plimbari pe camila si demonstratii de vanatoare de soimi.



Fie ca vizitezi Turcia, salbatica Costa Rica sau exotica Kenya, fiecare destinatie te intampina cu hoteluri de lux care promit sa iti ofere o experienta de neuitat. Daca te-ai plictisit insa de Four Seasons, Ritz-Carlton sau Hilton nu vei fi dezamagit de oferta excelenta de hoteluri cu stil care intrec orice asteptari. Excentrice si bizare, sigur iti vor starni curiozitatea din prima clipa.


Anatolian Houses Anatolian Houses
Localizat in peisajul vulcanic al Cappadociei, un teritoriu apartinand UNESCO World Heritage, acest hotel de lux atrage turistii cu apartamente decorate cu televizoare LCD si Jacuzzi. Cappadocia a ramas cunoscuta in istorie ca un loc ascuns al crestinilor in vremea romanilor, oferind nu numai peisaje incredibile, dar si trekking, zbor cu balonul si rafting.


Costa Rica Tree House Lodge
Costa Rica si Marea Caraibelor reprezinta decorul perfect pentru un hotel care aduce mai degraba cu o casa luxoasa in copaci. In cele doua camere de oaspeti se pot caza pana la sase persoane, care beneficiaza de o panorama splendida: 300 metri de plaja privata si padurea tropicala din apropiere care se continua cu albastrul Caraibelor. Locul ofera intimitate, dar si activitati numai bune de practicat cu prietenii: surfing si rafting.

Ice Hotel
Cel mai bizar hotel din lume este cu siguranta suedezul Ice Hotel, care se reinventeaza in fiecare iarna din tone de zapada si gheata cristalina. Hotelul poate primi peste 100 de turisti, in camere originale, unde temperatura se situeaza in limita a 5-8 grade Celsius. Incredibilul hotel se remarca si prin capela de gheata (ce spuneti de o nunta la frig?), galeria de arta si barul Absolut, primul bar de gheata original realizat in 1994. Pentru cei care nu suporta o temperatura atat de joasa, Ice Hotel dispune si de cateva camere cu incalzire.

Jules’ Undersea Lodge
Situat la aproximativ un kilometru sub nivelul marii, in Emerald Lagoon, Key Largo, hotelul, ce poate fi accesat doar de scufundatori, ofera lectii de scubadiving pentru cei care isi doresc o vacanta sub ape. Hotelul-submarin ofera cazare pentru doua cupluri, fiecare in dormitorul sau privat. Acestea impart o camera cu mini-bucatarie, living si zona de entertainment dotata cu un VCR/DVD, sistem audio stereo si radio marin. Hotelul este frecventat si de celebritati ca Steve Tyler solistul trupei rock Aerosmith sau fostul prim ministru canadian, Pierre Trudeau.

Ngong House

Situat in apropiere de Nairobi, si de plantatia de cafea a scriitoarei Karen Blixen, autoarea cartii “Out of Africa”, acest hotelul este condus de un fost diplomat belgian. Aflate la patru metri deasupra solului, casutele din copaci ofera o vedere spectaculoasa a reliefului Ngong Hills. Ngong House pune la dispozitia celor interesati si cateva vile private si cabane din busteni. Micul dejun si pranzul se servesc sub copacii acacia din gradina, in timp ce masa de seara devine o experienta romantica la lumina lumanarilor, intr-un rondaval, constructie specific africana cu acoperis de iarba.

Cu rucsacul in spate prin Carpati (3)

Dupa cum v-ati obisnuit, pornim din nou la drum! Ne echipam, ne luam rucsacul in spate si plecam spre o noua zona a acestei cetati minunate: Carpatii. De data aceasta ne oprim in zona Ciucas, Piatra Mare, Postavaru, o zona care cu greu poate fi descrisa in cuvinte.

Sa incepem cu Muntii Ciucas, nu pentru ca ar fi cei mai accesibili, ci pentru ca sunt cei mai inalti munti din aceasta zona si pentru ca ne ofera peisaje mirifice. Acestia atrag turistii in fiecare an prin silueta lor zvelta si prin diversitatea peisajului: Creasta Zaganul - Gropsoarele cu aspect alpin sau zona Vf. Ciucas (1954 m) cu bizare turnuri de conglomerate pe care oamenii le-au botezat in fel si chip. Din varful acestui munte ai o priveliste larga peste crestele muntilor mai mici din jurul sau. Aici te simti atat la propriu, cat si la figurat 'in al noualea cer'. Exista si cateva cabane la altitudine, cum ar fi Cabana Muntele Rosu, Cabana Ciucas, dar si statiunea montana Cheia de pe valea Slanicului.
Cateva trasee in aceasta zona ar fi : Statiunea Cheia - Piscul Turistilor - Culmea Buzaianu - Culmea Cazaturii - Poiana Stanei(960 m) - Valea Stanei - Cheile Vaii Staei - Curmatura Stanei (1435 m) - Saua Chirusca - Cabana Ciucas(1595 m). Traseul dureaza cam 7 ore si are ca marcaj o banda albastra. Poiana Stanei - Valea Paraului Alb - Cheia Paraului alb - 'La Rascruce'(1805 m) cu un traseu de 3 ore avand ca marcaj un triunghi albastru. In zona Valea Stanii sunt amplasate si cateva harti pentru orientare.

In sudul muntilor Ciucas se afla muntele Piatra Mare - mai mic ca suprafata, insa des strabatut de turisti, datorita accesului facil din Brasov sau Predeal. Cele mai importante 'obiective turistice' de aici sunt: Canionul 7 Scari (unic in tara), Prapastia Ursului si Piatra Sura cu peretii de calcar (unde se poate practica alpinismul), platoul Somital si Vf. Piatra Mare (1844 m), Cascada Tamina, Pestera de Gheata si Valea Garcinului.
In aceasta zona se cunosc multe trasee turistice. Predeal - Cioplea - Susai: traseul porneste de la Cioplea de unde se intra pe un drum forestier in padure si are ca marcaj o cruce rosie (pe traseu mai sunt si alte semne - o cruce albastra si un punct albastru care din pacate nu stiu unde duc). Trecem prin Poiana Polistoaca si mergem pana in apropierea cabanei Susai. La cca 100 m de cabana drumul se coteste la stanga spre Vf. Piatra Mare. De aici se va urmari traseul marcat cu cruce albastra, iar la intoarcere sunt doua variante: fie acelasi traseu, fie se merge la Clabucet. O alta varianta interesanta ar fi Timisu de Sus - Cascada Tamina - Varful Piatra Mare: traseul dureaza cam 4 ore si are ca marcaj o banda albastra.�Se porneste de la posta din Timisul de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timisului. Pe dreapta se distinge poteca marcata cu banda albastra care traverseaza apa si urca pe culmea Baii Mici, ce desparte Timisul Sec de Jos de Valea Carierei. De aici se zareste culmea calcaroasa a muntelui. Se merge pe marginea paraului Pietrei Mici pentru a ajunge la cheile si cascada Taminei, unde apele taie peretii abrupti si inalti de peste 50 m ai albiei. Drumul continua cca 200 m pe Valea Pietrei Mici, apoi traverseaza apa si urca spre Piciorul Galbezei. Se depaseste linia de creasta pentru a se inscrie pe versantul sud-estic al muntelui trecand printr-o padure cu mici poieni.Se ajunge la poienile care formeaza Timisul Sec de Jos. De aici se parcurge pasunea subalpina, unde cresc din abundenta florile de smirdar, pentru a ajunge la Varful Pietrei Mari, la 1.843 m altitudine, care ofera o panorama impresionanta.

Plecam din aceasta zona si ajungem la Muntii Postavaru. Acestia sunt formati in Nord-Est din Masivul Postavaru propriu-zis, in Vest de Muntii Poiana Brasov si in Sud de Muntii Predealului. Impreuna cu muntele Piatra Mare, acesti munti �fac parte din muntii Barsei. Datorita situarii Brasovului la poalele sale, cat si a unor faimoase statiuni in perimetrul sau (Poiana Brasov - Predeal - Timisul de Sus) Postavaru a devenit un munte foarte popular, frecventat in toate anotimpurile. Locurile care merita tot efortul pentru a fi vazute sunt: Vf. Postavaru (1799 m) - care ofera o priveliste deosebita spre toate zarile, mai ales spre abruptul Nordic a Bucegilor, Cheile Rasnovului si abruptul Itvig, cu impresionanti pereti de calcar, si�frumoasele poieni - Trei Fete, Poiana Mica, Abruptul Vanga si�Pietrele lui Solomon. In Muntii Postavaru gasim si cateva Rezervatii cum ar fi : Rezervatia si Parcul Natural Tampa in care se gasesc multe plante rare, Rezervatia Stejerisul Mare cunoscuta si sub numele de Coltii Corbului Mare care are cca 20 ha, Rezervatia peisagistica Postavaru(1025 ha) si Rezervatia floristica Poiana Secuilor din apropierea cabanei cu acelasi nume.

Si pentru ca tot se apropie iarna, iar muntele este mult mai atractiv in acest sezon decat marea, de ce sa nu amintim ca in aceasta zona exista cateva statiuni care ne ofera atat un peisaj superb cat si un loc de distractie potrivit sezonului.

Statiunea Poiana Brasov (Muntele Postavaru) - asezata in apropierea Brasovului, intr-o poiana intinsa si usor accesibila, este cea mai mare statiune de schi din Romania, cu partii lungi si variate. Aici stratul de zapada dureaza din decembrie pana in aprilie. Are un total de 10 partii de schi, cu o lungime totala de 12 km, cu diferite grade de dificultate. Exista instalatie de nocturna, zapada artificiala, doua telecabine, o telegondola si cinci teleschiuri. Hotelurile si pensiunile de aici satisfac orice exigente. Nu ratati o cina traditionala la Coliba Haiducilor sau la Sura Dacilor. Nu este o statiune ieftina insa este o destinatie de top din Carpati.

Statiunea Predeal este una dintre cele mai apreciate statiuni de schi din Romania atat datorita conditiilor (partia a fost reamenajata), cat si usurintei accesului in zona cu masina sau trenul. Aici zapada dureaza din decembrie pana in martie. In total exista opt partii de schi, cu o lungime totala de 8.53 km, doua telescaune si patru teleschiuri.

Statiunea Paraul Rece in muntii Bucegi-Postavaru, 960 m alt. are partie de schi si sanie, iar zapada tine cam 120 de zile pe an.

Statiunea Bonloc din Muntii Piatra Mare care are o partie cu o lungime de doi km si un telescaun care ajunge pana la 1300 m.

Cu speranta ca iarna nu va veni chiar atat de repede si inca mai avem timp de mici calatorii prin Carpati fara sa ramanem inzepeziti, astazi ne vom opri aici insa vom continua saptamana viitoare cu noi descoperiri si noi peisaje magnifice oferite de natura.

Sursa : Klever Travel

Top 7 Hoteluri de tip Spa

Nu stiu cum sunteti voi insa mie toamna mi se pare adesea trista... Desi unii dintre noi iubesc ploaia si melancolia tomnatica, sfarsitul verii si vremea rece si mohorata duc adesea la mici depresii. Iar daca barbatii se pot asunde de vremea rea in berarii, pentru doamne si domnisoare dar nu numai, s-au inventat SPA-urile!

Cand ne dorim odihna, relaxare si retonifierea trupului si sufletului deopotriva, nu exista nici un loc mai bun decat un SPA. Si barbatii ar trebui sa uite preconceptiile cum ca aceste locuri sunt special facute pentru femei; o ora de masaj suedez sau thailandez va vor dovedi contrariul.

Asa ca cea mai buna idee ar fi sa faceti prietenei/sotiei voastre cadou o vizita la spa si sa nu ezitati sa o acompaniati (cu mintea deschisa, si gandul ca aceasta este singura oara cand veti accepta sa aveti noroi pe fata). Doamnele nu cred ca se lasa greu convinse sa petreaca un week-end sau o saptamana intr-un SPA de top.

Pentru a nu gresi cand faceti alegerea, iata o selectie menita sa va ghideze cand vreti sa va rasfatati trupul si sufletul. Am ales 7 dintre cele mai celebre centre SPA din lume, insa lista poate continua.�Niciodata un�Top 7 si nici macar un TOP 70 nu poate prezenta toate locatiile recomandate�in care merita cu adevarat sa va rasfatati si relaxati in centre de tip SPA, insa este perfect ca avem de unde alege.

7 -�Mii Amo, Sedona, Arizona
La acest spa de renume international, locatia in sine este de ajuns pentru a va relaxa. Mediul natural va permite sa fiti inconjuratiin timpul unui masaj sau al unei bai de canioane, obeliscuri si o vedere superba asupra soarelui. Bineinteles ca Mii Amo nu se bazeaza numai pe atmosfera pentru a avea renumele pe care il are. Aici gasiti absolut tot ce ar putea oferi un spa.
Incercati masajul cu mai multe maini, unde doi terapisti va vor masa simultan, sau terapia Ayurveda, care inseamna o stiinta indiana veche de 5000 de ani, menita sa va intinereasca corpul si mintea. Dupa ce veti fi plecat de aici, va veti simti ca un om renascut.
Atractia principala : Incercati masajul Watsu, care se desfasoara in apa incalzita la 35 grade C.


6 - Martino Spa and Resort, Costa Rica
Pentru cele si cei care nu vor sa sacrifice o masa copioasa in dauna unei experiente spa, alegeti Martino Spa. Fructe si legume organice, paste si alte delicii facute sa va satisfaca gusturile si stomacul intregesc aceasta statiune din Costa Rica, care include obligatoria lista de masaje, tratamente corporale si activitati acvatice.
Cu toate ca mancarea este grozava, aceasta statiune nu a neglijat originalitatea departamentului spa, clubul de fitness si dusurile bio-termice fiind doua din atractiile principale. Luand toate acestea in considerare, pretul ramane cel mai atractiv lucru � tratamentele diverse costa semnificativ mai putin decat majoritatea celorlalte de pe aceasta lista.
Atractia principala : Alegeti calea clasica si imbaiati-va in moderna baie romana din Martino.

5 - Hotel Bristol Palace, Karlovy Vary, Cehia
Cu toate ca sunt destule hoteluri din care sa alegeti in oraselul-statiune Karlovy Vary, Bristol Palace pare a fi cireasa de pe tort pentru ca ofera tot ce v-ati putea dori pentru a va relaxa intr-o atmosfera perfecta. Toate tratamentele din aceasta cladire veche de peste 100 de ani sunt bazate pe izvoarele minerale naturale; va puteti imbaia, trage un pui de somn sau pur si simplu relaxa in aceste ape termale.
Pentru a merge mai departe cu aceasta experienta, Bristol Palace ofera oaspetilor bai de noroi si mai multe activitati New-Age, cum ar fi oxigenoterapia si magnetoterapia. Va este oferita si o experienta mai originala � masaj subacvatic, pare amuzant, nu ?
Atractia principala: Mergeti pana la capat si incercati camera de acupunctura � infiptul acelor in spate nu a fost niciodata asa placut!

4 -�Spa Village, statiunea Pangkor Laut, Malaezia
Acest refugiu inaugurat cu fast si oaspeti celebri cum ar fi Luciano Pavarotti (exista si o camera ce ii poarta numele), este localizata pe o insula superba in Stramtoarea Malacca. Daca locatia excelenta nu este de ajuns, tratamentele traditionale practicate aici sunt recunoscute pe intreg mapamondul, adaugandu-i un plus de savoare.
Opt departamente diferite gazduiesc diverse tipuri de masaj, impachetari corporale si bai tamaduitoare. Influente malaeziene, tailandeze, chinezesti si alte influente asiatice de aici inseamna ca veti avea o larga varietate de unde sa alegeti. Puteti opta pentru o baie malaeziana sau o baie �epuratoare� japoneza.
Atractia principala: Incercati un �mandi susu� racoritor, adica o baie in lapte.

3 - Ber Salon Spa, Soneste, Bermude
O destinatie de vacanta in doi minunata, acest loc este de asemenea de renume international. Atractiile incep cu camera in care veti locui. Doamnele si domnisoarele nu trebuie sa rateze tratamentul facial sau cu alge, iar barbatii pot alege sa se rasfete cu un masaj corporal sau craniosacral, destinat eliberarii sinusurilor si eliminarii durerilor de cap. Trebuie sa incercati o baie de aburi sau sa faceti o baie in jacuzzi in timp ce va delectati cu privelistea Oceanului Atlantic.
Atractia principala: Vizitati centrul de reflexologie pentru un masaj in talpi. Dupa acest masaj, va veti simti ca si cum ati pasi in aer.

2 - Mandara Spas, croazierele norvegiene si orientale
Ce vacanta poate fi mai placuta decat una in care aveti oportunitatea de a calatori pe un vas superb de croaziera si de asemenea sa beneficiati de activitati extrem de relaxante in la bordul vasului? Incercati gama variata de tratamente incredibile ale Mandara Spa, care includ tratamente faciale destinate atat femeilor cat si barbatilor, masaje cu roci vulcanice, si impachetari termale. Daca exfolierile nu va sunt pe plac, un simplu masaj in camera sigur va va fi. Dupa ce veti parcurge ofertele spa veti vedea ca, in ciuda lipsei spatiului, Mandara este un mic paradis.
Atractia principala: Incercati ritualul Elemis -�include un masaj �in jurul lumii� ce ofera diverse practici de masaj europene si asiatice.

1 - Four Seasons, Maui, Hawaii
Cand Four Seasons din Maui, unul din cele mai mari hoteluri din lume, s-a decis sa construiasca un spa, se stia ca va fi o hotarare castigatoare din start. Aici, vizitatorii sunt coplesiti de cei peste 1800 de metri patrati de facilitati spa, incluzand masaje la malul oceanului, tratamente si impachetari corporale.
Fiecare detaliu al sejurului la hotel este orientat catre spaul destinat sa va rasfete cat mai mult posibil. Finalizate in 2002, facilitatile spa au castigat deja renume international pentru multitudinea de procedee disponibile si de o exceptionala calitate, cum ar fi Tai Chi � daca va puteti permite factura si cautati sa scapati de stress, evident acest loc este pentru dvs.
Atractia principala: Dupa o zi lunga in care nu ati facut practic nimic, nu uitati sa va imbaiati intr-una din cele doua bai termale in aer liber, care va ofera o priveliste uluitoare asupra oceanului si plajei.

Desi inca nu putem spune ca serviciile de tip SPA din Romania se ridica la standardele internationale de top, nu trebuie sa uitam ca la noi in tara se gasesc mai mult de o treime din resursele naturale pentru tratamente de tip balneo din Europa. Hotelul Ferdinand din Baile Herculane este o alegere potrivita in orice perioada a anului la fel ca si Hotelul Europa din Eforie sau Iaki din Mamaia. Aceste 7 propuneri sunt numai cateva din cele cateva zeci de minuni pe care vi le putem propune sau prezenta. Pregatim pentru editiile viitoare un articol special dedicat spaurilor din Bali.

Cand stressul atinge punctul culminant la locul de munca sau pur si simplu aveti nevoie de un refugiu pentru a va reface, faceti-va un serviciu si luati in considerare o vacanta intr-un centru spa. Dupa o baie fierbinte sau un masaj relaxant facut de un profesionist, va veti intoarce la lucru intariti si gata de treaba. Hawai, Bali, Malaezia, sau mai aproape, Cehia, sunt locuri de relaxare perfecte. Si daca nu aveti timp de o adevarata vacanta, nu ezitati sa evadati cateva zile sau un week-end undeva in Romania, caci standardele de 4 stele si serviciile spa nu va vor dezamagi nici daca ramaneti in tara.

Sursa : Klever Travel

Top 10 Muzee... ale berii

In orice calatorie turistica e de recomandat sa vizitezi si cate un muzeu sau doua, pentru a te familiariza cu arta si cultura locala. Trebuie sa admitem ca aceste vizite sunt de obicei destul de plictisitoare pentru majoritatea barbatilor. O exceptie de la regula o fac popularele muzee ale berii. Aceste temple inchinate celor mai bune beri din lume atrag atentia tuturor si bautorii din intreaga lume fac adevarate pelerinaje in aceste locuri. Pentru a va oferi cateva indicii despre unde puteti degusta si afla lucruri noi despre aceasta licoare fermecata, va oferim top 10 muzee ale berii.

10 - Muzeul Berariei, Pilsen, Cehia
In orasul unde a fost creata berea Pilsner veti gasi un muzeu dedicat explicarii detaliate a culturii berii. Este una din cele mai vechi institutii de acest gen din lume si ofera o gramada de puncte de atractie atat pe dinauntru cat si pe dinafara. Cladirea, impresionanta, de origine gotica, gazduieste obiecte legate de cultul berii provenite inca din Evul Mediu si duce vizitatorii intr-o calatorie inapoi in timp in Egiptul Antic pentru o scurta privire asupra originilor berii. Dupa ce vizitati si intelegeti intrigantele mecanisme ale unei fabrici de malt, veti putea degusta originalul Pilsner Urquell. Totul gratis daca veti cumpara un pahar decorativ cu insemnele Muzeului Berariei.
Nu ratati: Machetele de dimensiuni reale ale unor puburi clasice: unul din sec. XIX si unul din anii 1930.

9 - Microberaria Charlevoix, Baie Saint-Paul, Quebec, Canada
Provincia canadiana Quebec este cunoscuta pentru microberariile sale, iar Charlevoix se poate lauda ca este una din cele mai bune. Pentru doar 6$ poti face un tur al fabricii si vei vedea toate operatiunile minunate care duc la crearea bauturii mult-ravnite in zilele caniculare de vara (si nu numai). Exista tururi de 20 de persoane, asa ca iti poti strange toti prietenii laolalta pentru a va bucura impreuna de ce veti vedea si... bea. Recomandate intre produsele fabricate la Charlevoix sunt berile de inspiratie belgiana Bont Divine si Cteilleuse.
Nu ratati: Bistroul Le Saint-Pub pentru o masa copioasa si, bineinteles, bere de la Charlevoix.

8 - Muzeul Berii Bavareze, Kulmbach, Germania
In Kulmbach, un oras cunoscut pentru berea grozava de aici, poti gasi un muzeu unde poti afla toate detaliile fabricarii berii. Afla cum sunt culese recoltele, cum se desfasoara procesul fermentarii si chiar cum sa faci bere acasa. Situat in mijlocul unui peisaj tipic nemtesc, Muzeul Berii Bavareze explica arta fabricarii berii intr-un mod propriu. Desi este un muzeu mic, atmosfera prietenoasa te va ajuta sa te bucuri si mai mult de vacanta bavareza.
Nu ratati: Fabricati propria bere la sfarsitul turului pentru a va bucura de produsul propriei munci la scurt timp dupa aceea.

7 - Stiegl's Brauwelt, Salzburg, Austria
Cea mai mare expozitie de bere din Europa umple cu voie buna frumosul oras Salzburg. Inovativa, magnet de priviri tinere si in varsta deopotriva, beraria si muzeul Stiegl se afla in top. Turistii pot citi pe pereti diverse lucruri mai putin cunoscute despre bere (inclusiv 32 de modalitati de a deschide o bere) si alte ciudatenii. Destul de interesant, locul a devenit mai mult decat un muzeu, oferind o sala de cununii si spectacole. Pretul de intrare include doua beri si un obiect din magazinul de suveniruri plin de lucruri interesante.
Nu ratati: Spectacolul de cabaret din berarie dupa ce v-ati racorit cu cateva beri.

6 - Muzeul National al berii "De Boom", Alkmaar, Olanda
Gazduit intr-o berarie veche de 400 ani, acest muzeu aduce la viata arta fabricarii maltului si a berii. Spectacolele cu papusi care pun in scena totul de la recoltarea culturilor pana la fabricarea butoaielor va vor incanta cu siguranta. Cel mai important aspect al acestui muzeu este modul in care prezinta rolul berii in societatea olandeza de-a lungul secolelor. Pentru adevaratul cunoscator care apreciaza modul vechi de fabricare a berii, aceste este un loc recomandat cu caldura.
Nu ratati: Coborati la barul muzelului si comandati unul sau mai multe din cele 86 de tipuri de bere olandeza.

5 - Beraria Yuengling, Pottsville, Pennsylvania
Pentru o scurta privire intr-una din povestile americane de succes, vizitati Yuengling, cea mai veche berarie din Statele Unite. Facilitatile si turul poate nu au stralucirea celorlalte berarii enumerate, dar echipamentele vechi dau un iz special locului. Vizitatorii apreciaza in special modul detaliat de prezentare a vechilor practici de fabricare a berii de la Yuengling. Cei care doresc sa vada cum se fabrica o bere clasica ar trebui sa nu rateze acest punct de atractie.
Nu ratati: Camera de degustare cu barul frumos ornamentat, interiorul primitor si berea Lord Chesterfield Ale, este de departe cea mai frumoasa parte a turului.

4 - Muzeul Berii de la Sapporo, Sapporo, Japonia
Cea mai veche berarie din Japonia, beraria de la Sapporo este renumita in lume pentru berea tare de aici servita cu un platou mare cu sushi. Dupa ce v-ati incalzit inima cu o bere puteti continua cu un tur de 50 de minute al muzeului, unde vin anual peste un milion de turisti pentru a afla istoria fabricarii berii. Turul este gratuit si pentru necunoscatorii de limba japoneza se poate procura o caseta tradusa a turului. Pentru a aduce un omagiu uneia din cele mai bune beri din Asia, vizitati Sapporo cand va veti afla in Japonia.
Nu ratati: Dupa tur, vizitati neaparat Gradina cu bere de alaturi pentru a incerca ultimele realizari ale berarilor japonezi.

3 - Guinness Storehouse, Dublin, Irlanda
Ati savurat faimoasa bere neagra atata vreme, iar acum e timpul sa aflati mai multe despre renumitul produs de export irlandez. Turistii dornici sa cheltuie 15$ pentru turul fabricii vor descoperi ce contine o sticla de Guinness, inainte de a fi informati despre istoria companiei si fondatorului sau, Arthur Guinness. Alte lucruri interesante includ vizite ale fabricii de butoaie si vizionarea celor mai bune campanii publicitare ale companiei. Veti pleca din acest Mecca al berii impresionati, uimiti si cu siguranta insetati.
Nu ratati: Barul Gravity, de unde puteti avea o vedere de 360 de grade asupra Dublinului, alaturi de un pint de bere.

2 - Muzeul Berii, Bruxelles, Belgia
Cand vorbim despre bere nu putem rata contributia Belgiei, care rivalizeaza cu cea a Germaniei. Ca sa va faceti o idee despre bogata cultura a berii din Belgia, o vizita la Muzeul Berii din Bruxelles este obligatorie. Veti vedea stiluri contrastante, in timp ce ghizii va duc intr-o calatorie printr-o berarie din sec. XVIII, pentru ca apoi sa se laude cu ultima tehnologie dintr-o fabrica moderna. Cu toate ca computere si alta tehnologie de ultima ora umplu camerele, vizitatorii vor observa ca belgienii isi aduc inca contributia personala asupra fabricarii berii. Punctul culminant vine la sfarsitul turului, cand berarii va vor servi sufletele insetate cu o bere proaspata.
Nu ratati: O cafenea clasica este obligatorie dupa turul muzeului, pentru a continua degustarea berilor locale - de data aceasta insa, va trebui sa platiti.

1 - Muzeul Heineken, Amsterdam, Olanda
Ca si cand Amsterdamul nu ar fi putut deveni si mai incitant cu al sau Red Light District si "verdeata" de aici, aici putem gasi si cartierul general al Heineken. Pentru cativa euro puteti vizita vechea fabrica, care, chiar daca nefunctionala la ora actuala, este un loc perfect pentru a omori o ora din timpul dvs. Veti afla lucruri interesante despre afacerea Heineken, veti putea vedea procesul de fabricare intr-un mediu interactiv si veti fi rasplatit cu cateva beri gratis la un pub la sfarsitul turului. Daca este cumva ziua dvs. de nastere, oamenii de la Heineken va vor rasplati poate cu o cantitate frumoasa de cutii de bere pentru acasa de asemenea. Multi turisti au fost vazuti mergand cam impleticit in drumul spre hotel dupa o vizita la muzeu.
Nu ratati: In timpul turului, suiti-va intr-un simulator si faceti un "tur al sticlei", prin care va veti face o idee prin ce trece celebra sticla verde in drumul sau prin fabrica.

Mentiune speciala - Muzeul Bass, Burton on Trent, Marea Britanie
Cu un tur platit sau pe cont propriu, puteti urmari istoria familiei Bass, o adevarata dinastie de berari in capitala berii din Marea Britanie. Muzeul Bass este plin de istorie, atat despre bere cat si despre procesul sau de fabricatie, mergand inapoi pana in anii 1880 pe o platforma interactiva. Chiar dupa terminarea turului aveti o gramada de facut : puteti calari caii care odata erau folositi in cadrul fabricii, lua cina la restaurantul Wheelwright's, sau degusta bere la microberaria din muzeu.
Nu ratati: Colectia de vehicule clasice ale muzeului Bass, care include locomotive folosite la transportul pretioasei beri de-a lungul Regatului Unit.

Data viitoare cand sotia, prietena, mama sau soacra va sugereaza sa va culturalizati vizitand un muzeu, ganditi-va la unul din cele mentionate aici. Nu numai ca va puteti educa - despre arta fabricarii berii, desigur - dar de asemenea va puteti delecta cu mostrele ce vin de obicei odata cu turul muzeului. Daca va place Heineken, Guinness sau una din aromele unice ale unei microberarii, luati in considerare petrecerea unei ore sau doua intr-unul din aceste uimitoare muzee ale berii. Si chiar merita o excursie speciala pentru aceasta.

Ce spuneti de un Circuit care sa ne poarte prin toate aceste muzee din Europa? Pana stabilim cand plecam haideti sa vedem unde gasim soferii dispusi sa nu deguste nimic pe parcurs...


Sursa KleverTravel.ro

vineri, 24 august 2007

Sabiile de Toledo

Din vremuri stravechi, soarta unei lupte nu depindea numai de abilitatile adversarilor. Unul din cei mai importanti factori ai deznodamantului il reprezenta calitatea armei.

Acest luru se intampla si astazi, prin avansul tehnologic. Sabia ramane insa una dintre cele mai apreciate 'unelte' de lupta, cu o istorie foarte veche si caracteristicile unei arme nobile. Cand vine vorba despre cele mai bune sabii faurite vreodata, cu siguranta acestea provin din Toledo.

Toledo este un orasel din Spania, situat in provincia Ciudad Real. Singura mare cladire pe care o adaposteste astazi este banca nationala. Insa renumele sau provine din urma cu mult timp. Cu ajutorul unui otel special, aici erau create sabiile care au fost considerate cele mai teribile arme din lume. Cu o rezistenta extraordinara, fiecare din aceste sabii deveneau o arma letala, aproape indistructibila in mana unui expert.

Toate armatele din Europa cunosteau superioritatea otelului de Toledo, de aceea foarte multi spadasini mari din nenumarate tarii alegeau sa lupte doar cu sabii provenite de aici.

Originea lor este asociata cu Spania antica. Prima atestare a acestor arme dateaza din secolul al V-lea i.Hr. Gratie renumelui lor, Hannibal a ales sa isi inarmeze soldatii cu celebrele sabii. Dupa ce armata romana a fost invinsa cu aceste arme, razboinicii au decis sa le foloseasca mai departe.

Timpul sabiilor de tip Excalibur a trecut, iar armurierii care faureau lamele au inceput sa se bazeze pe tehnologie, poate mai mult decat pe calitatea otelului din care le realizau. Armatele musulmane au ajuns sa cunoasca la randul lor taisul lamei de Toledo si sa se teama de aceasta. Mai tarziu au incercat sa adopte tehnica dupa care erau realizate si au transmis secretul din generatie in generatie.

De-a lungul timpului regi si imparati de pretutindeni au venit sa isi 'ascuta' sabiile la fierarii din Toledo. Fiecare era diferita, realizata manual si individualizata. Pana si Samuraii din Japonia au preferat otelul de Toledo. Mai intai acesta a fost introdus de comerciantii spanioli. Cum Japonia se afla intr-o stare continua de razboi civil, nu este de mirare ca cei din Daimyos au venit la Toledo pentru a li se faurii renumitele Katane si Wakizashi.

Structura interna a lamei si misterul fabricatiei a reprezentat un secret bine pastrat pana in secolul al XX-lea. Acesta se transmitea din tata in fiu, din generatie in generatie. Pentru a realiza o astfel de lama, era nevoie sa bati simultan otel dur cu continut ridicat de carbon si otel moale la o temperatura foarte inalta. Totul depindea de selectarea materialelor prime, de proportiile foarte exacte care trebuiau respectate in compozitia lamei si de temperatura de 790 grade Celsius. De asemenea, timpul de expunere la flacara era foarte important si odata respectate toate aceste detalii puteai avea garantia obtinerii celei mai bune sabii din lume.

In evul mediu fierarii obisnuiau sa recite psalmi si rugaciuni in timp ce lucrau la realizarea lamelor, mentinand ritmul pentru a putea sa calculeze perioada necesara prelucrarii otelului. Daca timpul de incalzire nu era repectat perfect, exista posibilitatea ca rezistenta lamei sa fie foarte scazuta. Dupa ce lama era modelata pana ajungea la forma perfecta, aceasta se racea in apa sau ulei. Insa unele legende spun ca maestrii fierari obisnuiau sa le raceasca in sangele animalelor, considerand ca acest lucru le va da o rezistenta sporita.

Datorita unui procedeu de creare extrem de complicat amplu, un fierar nu reusea sa realizeze mai mult de 2-3 lame pe an.

Imitarea sabiilor de Toledo s-a incercat in mai multe locuri din lume, insa acest lucru nu a fost posibil. Nimeni nu a reusit sa ajunga la perfectiunea maestrilor armurieri din aceasta zona. Otelul din Damasc era prea tare si deloc flexibil, din pricina continutului foarte mare de fier si carbon, in timp ce otelul suedez era prea moale. Alte locuri in care s-a incercat fabricarea unor sabii asemanatoare au fost in Solingen (Germania) si Nimes (Franta).

Sursa : Yuppy.ro

joi, 23 august 2007

Top 10 destinatii pentru luna de miere

love
cascada Niagara
bahamas beach
bahamas
nisa
Insulele Turks&Caicos
aspen, colorado
las vegas
Tahiti, French Polynesia
africa honeymooners
Costa Rica wedding
hawaii-rainbow
hawaii
honeymooners love

Chiar daca nu esti o persoana romantica, luna de miere ar trebui sa fie cea mai memorabila vacanta a vietii. Si fiindca posibilitatile par nelimitate, daca vrei cu adevarat sa cauti refugiul perfect de dupa nunta, ar trebui sa iti alegi destinatia cu grija.

Gandeste-te bine! Sunteti un cuplu care doreste sa petreaca timpul impreuna la plaja sau in camera de hotel? Sau poate sunteti genul mai aventuros, in cautare de adrenalina? Indiferent de caz, iata 10 destinatii care vor determina persoana iubita sa va ceara in casatorie din nou.

10 - Cascada Niagara, Ontario, Canada
Aici iti poti chiar petrece vacanta in doua tari diferite printr-o simpla trecere a granitei americano-canadiene. Ce mai este de facut in zona in afara petrecerii unor ore romantice in fata cascadei? Incercati-va norocul de proaspat casatoriti la cazinoul Niagara sau plimbati-va in voie pe strazile pitorescului oresel Niagara-on-the-Lake (la mica distanta de cascada); cafenelele, magazinele si cultura locului va va incanta cu siguranta.
Atractii speciale: Incercati o minunata croaziera pe vaporul "Maid of the Mist" pe sub cascada.

9 - Insulele Bahamas
Cu atatea insule superbe la dispozitie, e greu sa dai gres cu aceasta locatie. Dar daca planuiesti un refugiu cu adevarat romantic, exista chiar si asa zisi "Romance Directors" care va pot ajuta sa organizati luna de miere sau petrecerea de nunta mult visata (pe o plaja la apus, pe un yacht unde veti petrece toata noaptea etc.).
Atractii speciale: Amalgamul unic de stralucire, lux si farmec exotic va ofera libertatea de a face absolut orice sau absolut nimic. Aveti de ales intre statiuni sofisticate sau plaje goale, viata de noapte exuberanta sau sporturi acvatice in conditii perfecte.

8 - Nisa, Franta
Riviera franceza, cu climatul ei subtropical si plajele superbe de pe coasta Marii Mediterane, este destinatia perfecta pentru cuplurile care vor sa se relaxeze si sa prinda putin bronz.., cu stil. Sfat pentru domni: aveti grija sa va controlati ochii si instinctele pentru ca femeile de aici sunt superbe !
Atractii speciale: Daca veniti aici iarna, nu ratati Carnavalul de la Nisa, care atrage peste 1 million de turisti in fiecare an. Festivitatile, care dureaza doua saptamani, includ parade, concerte rock si tehno, jocuri de artificii si alte spectacole.

7 - Insulele Turks&Caicos
Cati dintre voi au auzit vreodata de aceasta destinatie incredibila? Aflate la aproximativ 900 km sud de Miami, aceste insule absolut superbe gazduiesc cel mai mare recif de corali din lume (peste 2.500 km patrati), facandu-le o destinatie perfecta pentru plaja, snorkeling sau scuba diving. Veti fi impresionati de cei aproape 400 km de plaje cu nisip fin si ape curate precum cristalul.
Atractii speciale: De la sfarsitul lui decembrie pana la inceputul lui aprilie, un grup de peste 2.500 de balene trec pe langa tarm; daca veti face scufundari veti putea asculta un concert subacvatic unic dat de balene.

6 - Aspen, Colorado, USA
Pentru cuplurile cu inclinatii sportive, aceasta este o destinatie excelenta pentru sporturi de iarna precum si de vara. Aici poti schia, face snowboarding, juca golf, pescui, poti face mountain biking, rafting si multe altele. Noaptea poti alege sa te ghemuiesti alaturi de cel/cea iubita langa un semineu intr-o cabanuta sau sa incerci viata de noapte din Aspen.
Atractii speciale: Dupa o zi obositoare de schi sau drumetii montane, delectati-va cu o vizita la spa (Yampah Spa and Vapor Caves). La aproximativ o ora de Aspen, localizata in Glenwood Springs, acest centru spa vechi de 106 ani ofera numeroase tratamente�si proceduri de tip spa�precum impachetarile in namol sau masajul.

5 - Las Vegas, Nevada, USA
Daca v-ati dorit dintotdeauna sa stiti cum se simte un star rock care fuge la Vegas sa se casatoreasca peste noapte, de ce sa nu va planuiti luna de miere aici? Lasati-va cuprinsi de stralucirea Las Vegas-ului vizitand cele mai impresionante cazinouri din lume, urmarind un spectacol sau inchiriind un apartament nuptial cu un pat in forma de inima si jacuzzi. In Las Vegas... imaginatia este limita! Si ce se intampla in Vegas...ramane in Vegas!
Atractii speciale: Faceti o plimbare romantica cu gondola (serenada inclusa) pe unul din canalele din hotelul Venetian sau delectati-va cu spectacolul formidabil al fantanii arteziene de la Bellagio!

4 - Tahiti, Polinezia Franceza
Daca vreti cu adevarat sa va simtiti ca in Paradis, surprindeti-va partenera sau partenerul (chiar asa, cine ia deciziile in aceasta privinta, mirele sau mireasa?) cu o luna de miere in Tahiti, cunoscuta de asemenea ca "Insula Iubirii". Peisajul care va va taia respiratia este compus din varfuri muntoase ce ajung pana la nori, vai pline de verdeata, paduri tropicale luxuriante, cascade ce plonjeaza in rauri reci precum si plaje impresionante.
Atractii speciale: Te simti in cautare de aventura? Ai putea pleca in cautarea comorii pierdute a lui Tuamotu, care se spune ca ar contine aur in valoare de 2 milioane dolari.

3 - Africa
Multe cupluri cu spirit aventurier ar spune ca un safari in Africa este cea mai buna optiune pentru o luna de miere de memorabila. Nu vei uita niciodata intalnirile fata in fata cu animalele salbatice in timp ce iti vei croi drum prin junglele din Kenya sau Zimbabwe, stangandu-va unul pe celalalt in brate in timp ce calariti un elefant (sau pentru cei mai slabi de inima intr-un jeep).
Atractii speciale: Alegeti dintre multele pachete speciale oferite in Africa; luna de miere in Kenya, Tanzania si Zanzibar va permite sa completati safari-ul prin Serengeti cu un sejur de trei nopti romantic pe insula Zanzibar.

2 - Costa Rica, America Centrala
Sunt atatea de vazut in Costa Rica, despre care se spune ca ar fi "bijuteria speciala" a Americii Centrale. Vizitati Parcul National Poas sau gradinile de la cascada La Paz sau faceti o croaziera in natura pe raul Sarapiqui. Daca veti calatori pe dealurile Tilaran, stati cateva zile in Rezervatia Monteverde, unde puteti vizita uluitoarele Gradini Butterfly si face o excursie prin padurile tropicale.
Atractii speciale: Dupa ce toate excursiile v-au stors de vlaga, relaxati-va pe una din minunatele plaje ale Costa Ricai, cum ar fi Playa Zancudo (localnicii spun ca ar fi cea mai buna plaja pentru inot) sau Pavones (unde puteti face surfing).

1 - Hawaii, USA
Hawaii este destinatia perfecta pentru luna de miere, cu plajele minunate si insulele superbe, fiecare cu personalitatea si atractiile proprii. In Maui vremea este perfecta pentru plaja si viata de noapte activa, in vreme ce Kaua'i este mult mai putin comerciala cu vaile adanci, cascadele si linia de coasta foarte speciala. Daca nu va puteti hotari, va puteti imbarca intr-o croaziera care va va permite sa vizitati toate insulele.
Atractii speciale: Vulcanii activi si plajele cu nisip negru.

Mentiune Speciala - Coasta Amalfi, Italia
Aceasta destinatie plina de sarm din sudul Italiei (la sud de Napoli) ofera combinatia perfecta intre peisajele superbe si atractiile cultural-istorice pentru cupluri care doresc sa imbine cele doua lumi.� Poti merge la o degustare de vinuri sau inchiria un yacht pentru o croaziera romantica de-a lungul uneia din cele mai frumoase coaste din lume.
Atractii speciale: Uimitoarea rezervatie naturala "Ferriere" localizata in partea de nord a vaii Amalfi.

Asadar, unde plecati dupa nunta? Si va fi un week-end, o saptamana sau chiar o luna de miere?

Sursa : Klever Travel

Cele mai spectaculoase 11 poduri

akashi
millau 1
clifton bridge 1
river kwai
storebaelt bridge
firth of forth bridge
podul suspinelor
garabit bridge
alcantara bridge
under the bridge Bosfor
bosfor bridge noaptea
sydney bridge
sydney bridge noaptea
millau bridge 2
millau 3
millau 4
millau 5

La prima vedere, un pod nu pare o destinatie mai interesanta decat o autostrada sau un lift. Privim podurile ca fiind simple modalitati de a traversa un rau sau o vale, mai degraba decat obiective finale ale unei calatorii. Podurile, lifturile si celelalte asemenea constructii au fost facute pentru a indeplini o anumita functie, de a ne duce din punctul A in punctul B mai repede decat ar fi posibil in vreun alt fel. Date fiind acestea, de ce ar fi cineva, in afara vreunui inginer sau arhitect mai curios, interesat sa vada in ele o atractie turistica ?

In ceea ce priveste lifturile sau autostrazile, cred ca vorbesc in numele majoritatii cand spun ca nu ofera mai mult decat functionalitate. Cu toate acestea, podurile sunt "o alta mancare de peste". Pozitionate deasupra unei vai cu paduri tropicale, deasupra unor rauri involburate, sau pur si simplu deasupra unor hauri fara sfarsit, podurile ne dau posibilitatea de a vedea lumea dintr-un perspectiva unica, una pe care Mama Natura nu intentionase sa ne-o ofere. E o experienta care se poate dovedi memorabila, desigur in conditiile in care stiti ce pod sa vizitati. Pentru asta suntem noi aici. Iata care sunt cele mai senzationale 11 poduri din intreaga lume:

11 - Podul suspendat Clifton, Avon Gorge, Bristol, Anglia
Designul propus pentru aceasta structura era foarte elaborata pentru anul 1793 : podul Clifton ar fi trebuit sa fie o structura masiva, cu mai multe nivele, incorporand un mic orasel cu grajduri pentru cai, biblioteca, mori de vant si o taverna. Chiar daca produsul final nu avea sa fie in totala concordanta cu viziunea initiala, a fost si a ramas un obiectiv excelent pentru turism.
Cu o anvergura de peste 200 metri si o inaltime de 75 metri deasupra defileului Avon Gorge, podul suspendat Clifton a fost obiectul unei intretineri meticuloase, aceasta permitandu-i sa ramana deschis din 1864. In ciuda aparentei de structura reminiscenta a unei ere apuse, podul s-a adaptat bine timpurilor actuale. Initial menita traficului de vehicule trase de cai, podul permite la ora actuala un trafic anual de peste 4 milioane de masini. Pentru ce trec aceste masini pe aici ? In mod cert multi botanisti vin aici in masa pentru cele peste 30 de specii rare de plante care cresc in zona defileului Avon, si in fiecare august amatorii zborurilor in balon se aduna aici pentru Festivalul International.

10 - Podul Storebaelt, Marea Centura, Zealand, Danemarca
Podul Storebaelt este de fapt compus din doua poduri (unul estic si unul vestic) si un tunel, care impreuna formeaza Marea Centura a Marii Baltice si fac legatura intre cele doua insule daneze, Zealand si Funen. Acest proiect a fost unul foarte costisitor, devorand 806 milioane dolari in 12 ani de constructie, dar ducerea sa la bun sfarsit a fost de mare importanta pentru Danemarca si Uniunea Europeana totodata. Nu numai faptul ca Stoebaelt reprezenta prima legatura intre Danemarca si Suedia, dar permitea de asemenea calatoria fara intrerupere din sudul Spaniei pana pe coasta de vest a Norvegiei, aducand continentul european cu un pas mai aproape de finalizarea interconectarii fizice continentale.
Marea insemnatate a acestui pod isi regaseste ecoul in insasi structura sa. Numai podul de est are o anvergura de 1600 m, clasandu-l intre cele mai lungi din lume, iar cele doua turnuri ale sale reprezentand cele mai inalte puncte din tara. Calatoria cu masina de-a lungul podului de est din Zealand pana pe micuta insula Sprogo este o experienta magnifica, si soseaua uriasa pare ca se intinde pana la linia orizontului, lasand ochii privitorului sa scruteze vastul intins al Marii Baltice aflat la 75 metri dedesubt.

9 - Podul River Kwai, Mae Klong, Kanchanaburi, Tailanda
Desi podul este de fapt situat deasupra raului Mae Klong, podul este cunoscut pentru inspiratia adusa filmului clasic despre Al Doilea Razboi Mondial, "The Bridge on the River Kwai". Lasand la o parte aceasta mica discrepanta, mare parte din istoria acestei structuri este asemanatoare cu cea descrisa in film. Prizonierii de razboi aliati au construit podul ca parte a caii ferate ce lega Tailanda de Birmania, ca raspuns al nevoii japonezilor de a avea o ruta de aprovizionare pe masura ce invazia Tailandei se extindea. Intregul proiect a costat un numar impresionant de vieti omenesti, marturie stand cimitirul de razboi si muzeul aflate in apropiere. Podul a fost bombardat in 1945 si reconstruit dupa razboi.
La momentul constructiei sale, regiunea Kanchanaburi era cuprinsa in intregime de jungla, mare parte ramasa neatinsa de dezvoltarea industriala, si merita explorata. Localnicii ofera plimbari pe elefanti in zona, punctul de atractie principal fiind reprezentat de uluitoarea cascada Pha That.

8 - Podul Firth of Forth, Firth of Forth, Queensferry, Scotia
In 1879, Scotia reprezenta tara cu cel mai prost pod construit in istorie, acesta prabusindu-se in timp ce era traversat de un tren cu 75 de pasageri. Asadar, trei ani mai tarziu, inginerii care doreau sa faca legatura intre cele doua maluri ale Firth of Forth s-au gasit in fata unei incercari extraordinare: nu numai ca trebuiau sa construiasca un pod de peste 2400 metri lungime, dar trebuia sa fie suficient de rezistent pentru a multumi opinia publica tematoare. Solutia lor? Un design inteligent, materiale din abundenta si o caruta de bani. 54.000 de tone de otel si 21.000 de tone de beton au fost turnate in structura podului, in fapt doua brate uriase care uneau doua turnuri inalte de peste 100 metri.
Chiar daca proiectul s-a dovedit a fi extrem de costisitor pentru acea perioada, costind aproximativ 15 milioane dolari, produsul final a fost considerat cea mai sigura structura din lume. Podul a fost deschis in mod oficial in 1890 si chiar si astazi nici cele mai puternice vanturi nu il urnesc. Poate nu este cea mai frumoasa reusita tehnologica a omului, dar soliditatea sa il face un punct de atractie.

7 - Podul Akashi Kaikyo, Stramtoarea Akashi, Kobe, Japonia
Costul de 4,3 miliarde dolari pentru constructia podului Akashi Kaikyo, a constituit un record pentru cel mai scump pod construit vreodata. Pana la finalizarea sa in aprilie 1998, doua alte recorduri aveau sa fie atinse: cu cei peste 3900 metri, Akashi Kaikyo a devenit cel mai lung pod suspendat din lume, iar cele doua turnuri ale sale, ce se inalta la 283 metri, cele mai inalte din lume.
Unul din obstacolele intalnite de ingineri a fost reprezentat de crearea unui pod ce trebuia sa faca fata vremii din Japonia, cunoscuta ca fiind foarte brutala. Datorita aranjarii meticuloase a peste 300.000 kilometri de cablu, podul poate face fata unor vanturi de peste 300 km/h si unor eventuale cutremure de gradul 8,5 pe scara Richter. Daca credeti ca va tine rezervorul de benzina, lunga calatorie de pe insula principala pe insula Awaji ar trebui sa fie una destul de linistita.

6 - Podul Suspinelor, Venetia, Italia
Cu riscul de a strivi unele iluzii romantice des intalnite, ar trebui sa retineti ca Podul Suspinelor nu si-a capatat in mod corect numele. Credinta populara spune ca numele sau vine de la suspinele celor condamnati la moarte care traversau podul intre camera de inchizitie si Inchisoarea Regala. Aceasta conexiune a fost de fapt una construita, popularizata in mare parte de scrierile secolului al XIX-lea ale lui Lord Byron. De fapt, la momentul constructiei podului in 1600, zilele Inchizitiei era demult apuse, iar singurii condamnati dusi in celulele Palatului erau hotii marunti. Asta nu inseamna ca acest pod de piatra constuit in stil baroc nu va va smulge cateva suspine, dumneavoastra sau prietenei ce va va insoti la brat. Privelistea lagunei venetiene prin grilajele podului este considerata de neegalat. Vreti o alta perspectiva asupra Podului Suspinelor? Ce spuneti de o vizita pe sub el, intr-o plimbare cu gondola prin unul din canalele orasului. Cine stie, poate o astfel de plimbare romantica va duce la o schimbare a planurilor dvs. de seara alaturi de prietena sus mentionata.

5 - Viaductul Garabit, raul Truyere, Masivul Central, Franta
Chiar daca viaductul Garabit nu va fi niciodata cea mai cunoscuta opera a lui Gustave Eiffel (competitia reprezentata de Turnul Eiffel si Statuia Libertatii este destul de puternica), va fi in mod sigur intre primele locuri pe lista creatiilor acestuia. Aflat la peste 120 metri deasupra raului Truyere, acest pod era cel mai inalt din lume in 1884, data la care a fost finalizat. Anvergura de peste 565 metri a atras fara indoiala si mai multa atentie, dar ceea ce a facut acest pod remarcat la timpul sau a fost fara indoiala arhitectura.
Folosirea barelor din fier forjat au permis construirea unei structuri solide, dar in acelasi timp usoare, ieftine si relativ usor de construit. Construirea podului Garabit a necesitat doar cinci ani, ceea ce pentru mijlocul secolului XIX reprezenta o realizare deosebita.
Ceea ce face podul si mai atractiv este faptul ca a fost unul din ultimele proiecte ale lui Eiffel. La cinci ani dupa finalizarea podului, Eiffel a fost condamnat pentru frauda in Afacerea Canalul Panama. Cariera lui Eiffel nu si-a mai revenit, iar Garabit ramane una din ultimele realizari ale probabil celui mai mare inginer al secolului.

4 - Podul Alcantara, raul Tagus, Toledo, Spania
Construit initial in 98 i.H., podul Alcantara este considerat atat de ingineri cat si de istorici unul din cele mai bune exemple de arhitectura romana. Chiar daca a suferit numeroase renovari de-a lungul timpului, linia initiala si structura raman relativ intacte si mormantul primului sau constructor, Caius Iulius Lacer aflat in apropiere, reprezinta o dovada a originilor temporale ale podului. Podul Alcantara reprezinta poarta de intrare in orasul Toledo, care ofera si alte puncte de atractie pentru cei interesati de istorie.� Ruinele unui circ roman, fortareata Alcazar si Catedrala in stil gotic il asteapta pe cel care poate sa se rupa de langa magnificul pod - o sarcina care s-a dovedit dificila pentru multi turisti.

3 - Podul Bosforului, Stramtoarea Bosfor, Istanbul, Turcia
Podul Bosforului a fost construit pentru a uni sectorul european de cel asiatic al Istanbulului, facandu-l primul pod intercontinental din lume. Inaugurarea sa in 1973 a facut fericiti multi soferi de tir turci, care se bazau pe o retea de bacuri supraaglomerata. Astazi, peste 200.000 de vehicule traverseaza cei peste 1070 metri ai podului zilnic, iar industria locala de bacuri de-abia se mentine la suprafata.
In viata nu te lovesti cu prea multe ocazii sa ai in fata doua continente privite dintr-un singur loc, iar Istanbulul reprezinta un context incantator pentru a face acest lucru.

2 - Podul Golfului Sydney, Golful Sydney, Sydney, Australia
Pana la finalizarea constructiei podului peste golful Sydney, singura modalitate de a ajunge din partea de nord, rezidentiala, a orasului in parte de sud, comerciala, era cu bacul sau o retea complicata de drumuri care includea cinci poduri diferite. Chiar daca inaugurarea calduroasa facuta podului in 1932 nu a reprezentat o surpriza, nimeni nu avea sa prevada interesul urias acordat structurii de intregul glob.
Milioane de turisti straini viziteaza Sydney annual, si putini pleaca fara sa admire aceasta minune arhitecturala. Botezat afectuos "umerasul de haine" de localnici, podul este cel mai mare pod cu arca de otel.
Privelistea reprezentata de pod este cu siguranta ceva special, dar privelistea de pe pod este ceva magnific. Tururi organizate cu ghizi pana in varful podului pleaca la fiecare zece minute, cu pretul a trei ore si 70 de dolari. Pretul poate parea un pic mare, dar privelistea Sydney-ului de pe punctul cel mai de sus al podului aproximativ 135 metri deasupra marii, este considerat drept una din cele mai memorabile experiente oferite de acest oras.

1 - Podul Millau din Valea Tarn, Franta
Masinile circula pe deasupra valei Tarn pe podul Millau, pentru 2,5 km la 270 metri inaltime. Acesta este cel mai inalt pod rutier din lume. Cel mai inalt pilon ajunge la 340 metri inaltime, ajungand astfel sa fie mai inalt decat turnul Eiffel. Podul acesta este incredibil. Imaginati-va calatorind pe un pod suspendat deasupra norilor...

Sursa : Klever Travel

Cu rucsacul in spate prin Carpati (2)

ceahlau 1
lac rosu 12
calimani 2
calimani 1
ceahlau 2
cheile bicazului
12 apostoli
chei 3
cheile sugaului

Iata-ne ajunsi la cea de-a doua escapada "cu rucsacul in spate" pe plaiurile romanesti, in minunatul tinut al Carpatilor. In articolul trecut am incercat sa va introducem in lumea Maramuresului si am fost profund impresionati de faptul ca exista oameni interesati de micile noastre expeditii si de comentariile si sugestiile voastre. Nu vom reusi niciodata sa descriem toate zonele si toate locurile minunate prin care ne pot purta pasii, insa am incercat si continuam sa va povestim despre ceea ce am vazut.

Astazi vom porni la drum cu rucsacul in spate, si ne vom continua expeditia mai la Sud de Maramures. Ajungem in zona muntilor Calimani - cei mai inalti si mai masivi munti vulcanici din Romania - Vf. Pietrosul, 2100 m altitudine. Acestia au o creasta lunga (aprox. 50 km) ce ofera privelisti impresionante. E singurul munte vulcanic din tara care pastreaza urme ale glaciatiunii, cat si grote, chiar pesteri dezvoltate in roca vulcanica. Principala atractie a Calimanilor este Rezervatia 12 Apostoli unde se gasesc grupurile de stanci cu forme bizare: 12 Apostoli, Pietrele Rosii, Lucaciu. Din pacate interventia brutala a omului a lasat un crater urias (cariera de sulf) chiar in inima muntelui. In muntii Calimani se gaseste si Rezervatia de Jnepenis cu Pinus Cembra. Inafara de peisaj, care este superb, rezervatia prezinta o deosebita importanta stiintifica prin aceea ca aici se gaseste un arbore natural in amestec de molid si zambru, unic in tara si foarte rar in Europa.

In zona muntilor Calimani se pot face cateva trasee pe care am sa le enumar, dar asupra carora nu ma opresc foarte mult pentru a va lasa voua bucuria descoperirii in amanunt. Primul traseu Coverca - Bucinis - Calimanu Cerbului are ca marcaj un punct albastru. Traseul este de 7 ore pornind initial din Panaci dupa care urmeaza paraul Bucinis si usor pe creasta pana la Calimanu Cerbului.
Dorna Candreni - Poiana Negrii - Cabana Negrisoaia - Rezervatia 12 Apostoli are ca marcaj o banda albastra iar traseul este de cca 6 ore.
Dragoiasa - Tomnatic - Cabana Coada Vacii - Refugiul Iezer are ca marcaj un punct galben, traseul este de 12 ore si se realizeaza in doua etape pornind din satul Dragoiasa. Prima etapa este de noua ore si ajunge la cabana Coada Vacii, urmatoarea parte de traseu parcurgandu-se in 3 ore pana la Iezer.
Gura Haitii - Tamadau - Dornisoara are ca marcaj o cruce albastra fiind un traseu de 7 ore: pornim din Gura Haitii, ajungem la Pietrele Rosii apoi usor la Varful Tamadau de unde coboram spre Dornisoara.
Neagra Sarului - Paraul Runc - Rezervatia 12 Apostoli - Tamau - Pietrosu are ca semn de marcaj un punct rosu iar traseul este de 12 ore si se poate efectua in doua etape de cate sase ore. In prima etapa pornim din Neagra Sarului si trecem mai intai prin Rezervatia naturala 12 Apostoli, pe la Varful Tamau si mergem la refugiul ocolului silvic. Continuam traseul traversand Pietrosu, dupa care ajungem la exploatarile de sulf de la Calimani.
Vatra Dornei - Dealu Negru - Poiana Spanzului - Rezervatia 12 Apostoli are ca marcaj un triunghi rosu. Traseul este destul de anevoios, dar dupa noua ore de mers natura iti rasplateste toate eforturile.

Dupa cum ati observat, cateva din aceste trasee ajung la Rezervatia 12 Apostoli. Rezervatia se intinde pe o creasta ce formeaza cumpana apelor dintre bazinele paraielor Neagra Sarului si Poiana Negri si coboara dinspre Calimani peste culmile Tamau si Pietrele Rosii, spre varfurile Lucaciu si orasul Vatra Dornei. Rezervatia adaposteste multe figuri "sculptate" de intemperii in decursul vremurilor, constituite din fragmente de lava cimentata. Grupul de stanci din aceasta rezervatie este cel mai important si cuprinde "sculpturi" fantastice ca de exemplu figura unui mos cu barba, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste de silueta "faraoanei" Nefertiti si multe altele. Figura batranului se evidentiaza prin faptul ca are trei "fete" distincte indreptate spre cele trei carari ce se indreapta spre el : catre Gura Haitii - o fata lata, spre nord un cap mic, cu o frunte mai ingusta si o barba alungita, iar spre sud o fata mai inalta si ingusta avand parca si un coif pe crestet. Aceste formatiuni au fost ridicate de mana "naturii" insa au aparut si ipoteze care sustin ca ar fi si unele "modelari" provocate de om.

Plecam din zona Calimanilor si ne indreptam mai spre Sud-Est in Muntii Ceahlau, denumiti si Olimpul Moldovei. Acesta domina prin forma sa de turn inalt muntii mai scunzi din jur. Pitorescul acestui munte este remarcabil : stanci cu forme bizare, locuri pline de istorie si legenda, Vf. Toaca (1904 m) ascutit si greu accesibil ce ofera o priveliste de neuitat, Ocolasul Mare (1907 m), Ocolasul Mic, cascada Duruitoare, Cheile Bistrei etc. De ceva ani muntele se oglindeste in apele Lacului Izvorul muntelui, care ii accentueaza maretia. Un traseu de-a dreptul impresionant in aceasta zona este cel care duce prin Cheile Sugaului si Cheile Bicazului la Lacu Rosu, singurul lac vulcanic de la noi din tara. Peisajul este unic, stanci abrupte si inalte care nu depasesc 350 de metri, dar care iti dau fiori si te fac sa te bucuri de fiecare clipa pe care o petreci aici. Trecem mai departe si incercam sa ajungem la Lacul Rosu daca vremea ne permite, dar pana sa ajungem ne oprim in targul intins la iesirea din Chei. Format�in anul 1837 prin bararea naturala a paraului Bicaz, Lacul Rosu are o suprafata de circa 13 ha, si o adancime maxima de 12,5 m. Exista mai multe legende, care s-au pastrat in constiinta localnicilor si pe care le puteti asculta numai vizitand aceste locuri.

Si zona Ceahlaului are cateva trasee care sunt foarte frumoase pe langa cel mentionat mai sus. Traseele principale pleaca din Statiunea Durau cu doua variante:
Durau - Cabana Fantanele(1220 m altitudine) - Cabana Dochia (1790 m altitudine) traseul fiind de 4 ore si Durau - Cascada Duruitoare (1300 m altitudine cu o cadere de apa de 30 de m in doua trepte) - Cabana Dochia (1790 m alt) pe un traseu ce dureaza cca. 4 h si 30 de min. Un alt traseu ar fi cel care pleaca de la Cabana Izvoru Muntelui din satul cu acelasi nume care are trei variante : Cabana Izvoru muntelui - Poiana maicilor ( 1328 m altitudine) - Cabana Dochia cu un traseu de patru ore, Cabana Izvoru muntelui - Curmatura Lutu Rosu - Cabana Dochia de aproximativ trei ore si Cabana Izvoru muntelui - Jgheabu cu Hotar - Cabana Dochia cca 3 h si 30 min. Un alt traseu se poate face din satul Neagra de pe drumul judetean Bicaz - Lacul Rosu - Poiana Maicilor - Cabana Dochia fiind un traseu de cca. 5 h. Ar mai exista si un traseu de legatura intre Cabana Fantanele si Cascada Duruitoare de aproximativ 1 h.

Am ajuns si la finalul acestei expeditii insa nu la finalul calatoriei noastre prin Carpati. Vom continua saptamana viitoare cu speranta ca nu ati obosit foarte rau. Pastrati-va energia si pentru urmatoarele "calatorii" si de ce nu, pentru a parcurge chiar voi aceste trasee. Multumim Cosmin pentru articolul trimis (vom cauta sa-l folosim cat mai curand), si va asteptam pe toti cu impresii, articole, sugestii si fotografii din expeditiile voastre.


Sursa : Klever Travel


Femeile si turismul

Femeile si turismul
siluete
femeie de afaceri
lovers
buni
pe camp
shopping

Dat fiind ca unul dintre articolele noastre este dedicat in special barbatilor,�ne-am propus�sa va facem cunoscute cateva statistici despre femei si turism!

Foarte multe femei calatoresc si nu neaparat impreuna cu partenerul lor sau cu familia. Foarte multe sunt femei dinamice, active si ambitioase. Femei de afaceri, femei de cariera, mame, surori, sotii, prietene, amante, cu toate calatoresc si iau decizii importante in legatura cu calatoriile lor si ale familiei lor.

Femeile - tinere, in varsta, singure, casatorite, si vaduve contribuie in proportii foarte mari la cresterea turismului. Din ce in ce mai multe femei calatoresc, in scopuri personale sau pentru business.

Stiati ca:
- 72 milioane de femei din America au calatorit anul trecut (conform studiului efectuat de "Travel Industry of America").
- 75% din cei care calatoresc pentru a cunoaste natura, pentru aventura sau pentru a vedea obiectivele culturale sunt femei.
Acum zece ani nu existau asemenea statistici. Acum aflam cu stupoare ca acel calator aventurier pe care il stiam noi nu mai este barbatul de 28 de ani, ci femeia de 47 de ani. Si asta nu numai in America!
- Anul trecut femeile din America au cheltuit peste 55 miliarde de dolari pentru echipamente turistice, de la bocanci de munte pana la biciclete special create pentru femei.
- Numarul femeilor care lucreaza in agentii�Tour-Operator a crescut in ultimii 6 ani�cu peste 230%

In Statele Unite ale Americii s-a constatat ca 70% din toate deciziile legate de calatorii sunt luate de femei.

Indiferent cu cine calatoresc,�cine plateste pentru calatorie sau unde se duc, femeile sunt aproape�intotdeauna factorul de decizie.

Ca sa probeze aceste statistici, un ziarist din America facut o cercetare la una dintre cele mai mari agentii de turism din California. Managerul general al acestei agentii,�o femeie care are peste 25 de ani de experianta si 30 de angajati l-a sustinut in demersul sau de a descoperi cine ia deciziile de calatorie. Concluzia a fost clara:�70-75% din deciziile legate de calatorie in cadrul agentiei respective sunt luate de femei.

Asadar, cunoscand ca 70% din factorii de decizie legate de calatorii sunt femei Tour Operatorii ar trebui sa isi regandeasca campaniile de promovare si strategiile de vanzare.

In Statele Unite:
- mamele cauta si rezerva o vacanta pentru intreaga familie
- bunicile cauta pe Internet, strang brosuri si cumpara bilete pentru reuniunile de familie in vacante
- femeile de varsta medie cumpara excursii la munte sau la mare in timp ce sotii lor sunt la pescuit.

Daca sunteti sau nu de acord cu aceste statistici, asteptam comment-urile voastre!

Oare lucrurile stau altfel in Europa? E adevarat ca in Romania mult prea putine bunici care stiu sa foloseasca calculatorul si prin urmare le-ar fi prea greu sa caute oferte de turism pe internet. Insa suntem convinsi ca, fie in mod direct, fie din umbra, si femeile din Romania sunt un factor important de decizie in ceea ce priveste turismul. Cand un barbat ia o decizie finala legata de o calatorie, am putea spune si noi: "cherchez la femme".

Ce spuneti doamnlor si domnisoarelor, asa este?


Sursa : Klever Travel