miercuri, 29 decembrie 2010

Preoții au hotărât: săptămâna începe de Duminică, în 2011

În Calendarul ortodox, valabil pentru anul viitor, prima zi din săptămână va fi duminica, iar ultima -sâmbăta.
Potrivit purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, citat de Agerpres, începerea săptămânii cu ziua de duminică nu este ceva ieşit din comun şi nu schimbă semnificaţia zilelor.
„Pentru noi, creştinii, ziua de Duminică este cea mai importantă zi din timpul săptămânii. La fiecare Sfântă Evanghelie, fie că e vorba de Matei, de Marcu, Luca şi Ioan, veţi găsi menţionat faptul că Hristos a înviat în prima zi din săptămână, adică ziua de Duminică.
În mod firesc, săptămâna în biserică trebuie să înceapă cu ziua de Duminică. Pe de altă parte, este o strânsă legătură între ziua de Duminică şi slujbele care sunt oficiate zilele următoare. Avem Duminica a doua după Rusalii şi săptămâna care urmează trebuie să fie a doua după Rusalii. Nu reprezintă o noutate, am cercetat mai multe calendare - şi din 1912, şi din 1916, 1923, prin sondaj - şi în toate aceste calendare săptămâna începe cu ziua de Duminică, este ziua Domnului, cea mai importantă din punct de vedere creştin, şi acest lucru se regăseşte şi în calendarele bisericilor ortodoxe surori”, a explicat părintele consilier Constantin Stoica.
Acesta a menţionat că şi după anul 1990 sunt eparhii din cuprinsul bisericii noastre, la Episcopia Timişoarei, Caransebeşului, Arad în care calendarul începea cu Ziua de Duminică şi atunci era normal să se uniformizeze pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.
„În plus, pentru preoţii şi credincioşii practicanţi, calendarul este şi un instrument de lucru în care ne uităm să vedem semnificaţia Duminicii, care este Evanghelia care se citeşte, Apostolul care se citeşte, care sunt sărbătorile pe care trebuie să le respectăm”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române
Decizia a fost luată la Şedinţa Sfântului Sinod din vara acestui an, în 6 iulie, când s-a aprobat textul calendarului pentru anul 2011.
Atunci s-a ridicat problema uniformizării calendarului pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi toţi membrii Sfântului Sinod au fost de acord că este mai potrivită începerea săptămânii cu ziua de duminică.

vineri, 24 decembrie 2010

Cele mai surprinzătoare lucruri pe care aruncă banii guvernul american

Dacă credeați că numai guvernul de la noi aruncă banii inutil, atunci vă înșelați. Acest lucru se întâmplă și la case mai mari. Mult mai mari!
Guvernul american a cheltuit în acest an sume uriașe de bani pentru dezvoltarea jocurilor video, pentru studierea modului în care își găsesc americanii iubirea pe internet sau despe prostituția din Vietnam. 

1. University of California a dat nu mai puțin de 3 milioane de dolari pentru ca o echipă de cercetători să joace jocuri precum World of Warcraft pentru ca în urma acestei cercetări a jocurilor video să se poată stabili o legătură între relațiile din joc și comportamentul organizațional.
2. Departamentul American pentru Agricultură a cheltuit 700.000 de dolai pentru studierea gazelor cu efect de seră produse de vaci. 
3. Un profesor de la Standford a primit peste 200.000 de dolari pentru a cerceta modul în care americanii își caută perechea pe internet.
4. National Science Foundation a cheltuit peste 200.000 de dolari pentru a studia dacă pozițiile neclare ale politicienilor influențează imaginea publică a acestora.
5. Peste 400.000 de dolari au fost cheltuiți de Institutul American pentru Sănătate, care a vrut să știe modul de comportament al bărbaților care se prostituează în Vietnam.
6. Nu mai puțin de un milion de dolari au fost dați de către statul american pentru realizarea unor poezii special concepute pentru grădinile zoologice din mai multe state americane.
7. 175 de milioane de dolari au fost cheltuiți pentru întreținerea clădirilor în care nu locuiește nimeni.
8. O serie de clinici fantomă au primit din partea statului american peste 118 milioane de dolari.
9. Într-un raport se arată faptul că datorită unui studiu care a costat 150.000 de dolari au fost salvate mii de salamandre care erau amenințate cu dispariția.
10. În California, un parc primește 440.000 de dolari pentru a s epune la punct cu ultimele tendințe în energia verde pentru o clădire care nu a mai fost utilizată de mai bine de zece ani.
11. 137.000 de dolari a primit un profesor pentru a crea un joc bazat pe ideea de recesiune economică.
12. Tot așa, o grădina zoologică a primit peste 400.000 de dolari pentru a crea un joc numit "Wolfquest".
13. Ultima din listaă, și probabil cea mai surprinzătoare cheltuială a guvernului american esteun proiect al Institutlui american pentru sănătate, care a dat 800.000 de dolari ca să afle care este impactul unui program de spălare în zona genitală din Africa de Sud.

marți, 21 decembrie 2010

Cafeaua




Tipuri de Cafea: Cafea Arabica, Cafea Robusta si Cafea Liberica



In secolul 18, botanistii au clasificat cafeaua drept membru al familiei Rubiaceous. Din aproximativ 60 de specii de arbori de cafea, numai doua predomina comertul mondial: cea Arabica detine ce 75% din intreaga productie si restul de 25% de cafeaua cu numele cafea Robusta.
Trei dintre cele mai cunoscute plante de cafea:

Cafeaua Arabica (din Etiopia, cunoscuta din timpurile preistorice)

Cafeaua Arabica

Boabele se coc cel mai bine la altidudine de 1000-2000 de metri un de procesul de crestere este mai lent si astfel aroma este mult mai concentrata.
Acestea au un gust mult mai rafinat si contin 1% cafeina din greutate.
Din cauza naturii sale delicate, produce doar 450-680 grame de boabe pe an.
Aceasta cafea reprezinta aproximativ 75% din intreaga cultura de cafea.
Arborele de cafea Arabica este foarte sensibil la inghet, boli, secete si necesita nu numai o ingrijire foarte atenta, ci si conditii climatice adecvate

Cafeaua Robusta (din Congo, descoperita in 1898)

Boabele provin de la un arbore foarte rezistent in fata bolilor.cafea-robusta1
Se cultiva la joasa altitudine si are o aroma puternica.
Boabele de cafea contin aproximativ 2% cafeina.
Acest arbore produce mai multe boabe decat Arabica, 900-1300 grame de boabe pe an.
Acest tip de cafea se foloseste pentru clasele inferioare de produse.
Desi se gaseste mai rar in magazine, Robusta este des folosita in amestecuri si in prelucrarea instant.

Cafeaua Liberica (din Africa de Vest, comertul cu acest tip de cafea este neinsemnat)cafea-liberica1

Este cea de-a treia varietate recunoscuta oficial, are o aroma puternica si se cultiva la altitudine joasa.
Este asemanatoare cu cafeaua Robusta.



10 lucruri mai putin cunoscute despre cafea


cafea
Pentru foarte multe persoane, o cafea aromata face parte dintre placerile zilnice careia ii este imposibil de rezistat. Potrivit statisticilor, cafeaua este bautura preferata de germani, care consuma in jur de 170 l de cafea pe an, adica 1.400 de cesti de 120 ml, respectiv 3-4 cesti de cafea pe zi. Iubitorii de cafea stiu cu siguranta ca exista o relatie stransa intre aceasta si starea de sanatate, lucru confirmat la ora actuala de numeroase descoperiri stiintifice.
Exista anumite lucruri foarte interesante pe care trebuie sa le stii despre aceasta bautura energizanta: 

1 Prin decofeinizarea cafelei se folosesc substante chimice

Oamenii de stiinta au studiat o varietate de moduri de extragere a cafeinei din boabele de cafea. Metoda cea mai comuna este extragerea prin solventi. Boabele de cafea crude se supun unui tratament cu aburi dupa care se introduc in solvent pentru a se extrage cafeina.
Ulterior acestei proceduri, cafeaua se spala si se usuca, pentru a fi pregatita de coacere. De-a lungul timpului, au fost folosite mai multe tipuri de solvent, precum alcool, acetona, clorura de metilen etc. In prezent, cel mai des folosit solvent in decofeinizarea cafelei este acetatul de etil.

2 Substanta amara din cafea nu este data de cafeina

Foarte multe persoane cred ca o cafea amara este si o cafea tare, gandindu-se la faptul ca vinovata de gustul amarui este cafeina. In realitate insa, gustul oarecum amar este dat de diversi antioxidanti.
3 Cafeaua poate ucide
Consumul permanent si ridicat de cafea poate duce la intoxicare cronica a organismului manifestata clinic prin palpitatii, insomnie si lipsa poftei de mancare. O cantitate foarte mare de cafea (cativa litri) poate provoca mari probleme organismului si poate duce chiar la deces.

4 Cafeaua este benefica in caz de migrena


O doza moderata de cafeina exercita o actiune vasoconstrictoare (reducerea diametrului vaselor de sange) ale creierului, ceea ce poate ajuta la ameliorarea anumitor dureri. De aceea, foarte multe medicamente pentru indepartarea durerilor musculare si a migrenelor contin cafeina. Studiile s-au facut insa pe subiecti care nu obisnuiesc sa bea regulat cafea.

5 O cafea buna depinde de modul de prajire si amestecare


Cand vine vorba de o cafea buna, totul se reduce la modul de prajire si amestecare. In timpul prajirii, uleiurile din boabele de cafea se emana la aproximativ 400 de grade. Cu cat ies mai multe uleiuri, cat atat cafeaua este mai aromata. Insa, nivelul de cafeina creste pe masura ce apa ramane mai mult timp in contact cu boabele de cafea. Pe de alta parte, cu cat este prajita mai bine cu atat contine mai putina cafeina.

6 Cafeaua te protejeaza de diabetul de tip 2


Consumata pe termen lung, cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2 (cunoscut si sub numele de diabet non-insulino-dependent). Potrivit unei cercetari conduse in cadrul Institutului american impotriva cancerului, cafeaua contine antioxidanti, care pot influenta benefic nivelul de insulina din sange, cat si al glucozei.
Potrivit acestui studiu, persoanele predispuse la diabet de tip 2 ar trebui sa bea aproximativ patru cesti de cafea pe zi. Insa, acest consum de cafea trebuie avizat de medic, deoarece poate agrava alte probleme de sanatate, cum sunt de exemplu bolile cardiovasculare.

7 Cafeaua previne pietrele la rinichi


Este adevarat faptul ca o ceasca de cafea indulcita este un bun diuretic, deoarece stimuleaza digestia. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca substantele din cafea au un rol protector asupra rinichilor, prevenind formarea pietrelor la rinichi.
Efectul diuretic al cafelei se pare ca este dat de o substanta denumita metilxantina despre care se crede ca poate favoriza eliminarea toxinelor. In urma acestui studiu, cercetatorii au concluzionat ca femeile care consuma trei cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai mic cu aproximativ 45% de a suferi de calculi renali fata de cele care nu beau deloc cafea.
Atentie insa, cafeaua cu lapte poate fi indigesta pentru stomac, deoarece proteinele din lapte se coaguleaza in stomac sub actiunea aciditatatii taninelor continute de cafea.

8 Cafeaua nu creste performantele sportive


O ceasca de cafea bauta inainte de o sedinta de sport, in speranta ca poate stimula muschii asa cum se intampla in cazul functiilor cerebrale, nu este o idee buna deoarece se produce practic tocmai efectul invers: cafeina diminueaza afluxul sanguin la nivelul inimii, ceea ce face ca organismul sa fie mai putin oxigenat. In schimb, in timpul efortului muschii au nevoie de o cantitate de oxigen mai mare.

9 Cafeaua poate produce avort spontan sau nastere prematura


In perioada sarcinii, alimentatia gravidei se schimba, pentru ca fatul sa primeasca nutrienti necesari unei dezvoltari normale. Si in ceea ce priveste cafeaua, gravida trebuie sa tina cont de anumite limite. Pentru ca ficatul bebelusului nu poate metaboliza cafeina, ceea ce il face sa ramana treaz pe o perioada mai mare de timp, viitoarea mama trebuie sa scada semnificativ cantitatea de cafea consumata. In urma cercertarilor, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca gravidele care consuma peste 200 mg de cafeina pe zi prezinta un risc dublu de pierdere a sarcinii sau de a naste prematur fata de cele care nu beau cafea deloc.

10 Cafeaua a fost descoperita de catre un cioban


Cu multa vreme in urma, in muntii din Africa, un cioban a observat un comportament ciudat al caprelor care mancasera boabe de cafea dintr-un tufis. Legenda spune ca a incercat si el aceste boabe si ca a simtit efectul de energizare imediat.

Cafeaua protejeaza creierul


cafea
Despre beneficiile aceastei populare bauturi aromate care „indulceste” diminetile multor persoane s-a scris foarte mult. Mai nou, un alt studiu efectuat de un grup de cercetatori americani a certificat faptul ca, bauta in cantitati moderate, cafeaua are efectul de a micsora riscul de imbolnavire de dementa.
Cercetatorii americani au oferit cofeina unor iepuri hraniti cu alimente bogate in grasimi si au observat rezistenta ''barierei'' vitale dintre creier si restul organismului, cofeina nepermitand sangelui bogat in grasimi sa alimenteze sistemul nervos central. Aceasta ''bariera'' de sange a creierului este un fel de filtru care protejeaza sistemul nervos central de agentii chimici cu potential nociv purtati prin sange in restul organismului.
Din pacate, un nivel ridicat de colesterol in sange poate face ca aceste filtre sa devine mai permisive. De asemenea, in cadrul studiului la care s-au folosit iepuri s-a demonstrat faptul ca o cantitate de cofeina echivalenta unei cesti de cafea pe zi este benefica starii de sanatate a creierului.
Dupa trei luni de dieta bogata in colesterol, iepurii care au primit echivalentul unei cafele pe zi aveau filtrele de sange ale creierului intr-o stare sensibil mai buna decat cei care nu au primit cofeina. Desi in cadrul studiului nu au participat si oameni, cercetatorii sunt de parere ca aceasta este cea mai buna dovada ca o cantitate de cofeina echivalenta unei cesti de cafea pe zi are un efect benefic asupra creierului, protejandu-l de efectele colesterolului crescut.

Cafeaua, remediu miraculos


cafea
Pentru foarte multe persoane, fiecare dimineata incepe cu o ”binemeritata” ceasca de cafea. Beneficiile acesteia sunt demonstrate de peste 20.000 de studii care evidentiaza in special actiunea sa psiho-stimulatoare.

Se pare ca aceasta imbunatateste timpul de reactie, vigilenta si poate crea buna dispozitie. Insa, daca nu aveti probleme cu inima si nu va da o stare de nervozitate, nu aveti de ce sa va faceti probleme, mai ales ca medicii chiar recomanda sa beti cafea.

Cafeina, substanta ce se gaseste ata in cafea, cat si in alte produse, joaca un rol important in tratarea multor probleme de sanatate. Benefica in ameliorarea migrenelor, cafeina este prezenta in medicamentele indicate pentru stoparea crizelor.

De asemenea, si in privinta plamanilor se dovedeste miraculoasa, caci poate ameliora capacitatea respiratorie, mai ales in cazul astmaticilor. Unele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic si cel de colon, acidul colorgenic protejand impotriva diabetului de tip 1 si 2. Oamenii de stiinta sustin ca daca beti doua cesti de cafea pe zi aveti cu 25% mai putine sanse sa suferiti de cancer de colon.

Cafeaua are un rol important si pentru soferi, deoarece ii mentine vigilenti si contribuie la reducerea riscului de a adormi la volan. Potrivit unui studiu american, cafeaua ofera corpului mai multi antioxidanti decat fructele si legumele.

Cercetarea a mai aratat ca antioxidantul care protejeaza organismul se gaseste in proportie de trei ori mai mare in cafeaua esspreso, decat in cafeaua la ibric. Pe de alta parte, fumatorii si persoanele care beau alcool au mai putine probleme cu inima si ficatul daca sunt consumatori de cafea. Insa nu trebuie uitate efectele nocive ale cafelei, mai ales atunci cand este consumata in exces. 


Cum sa Faci o Cafea Buna

Fierberea Cafelei

Cafea la Filtru

Este in esenta un proces de aromare a apei cu boabe de cafea prajite. Exista multe metode de a produce o cafea aromata. Cea mai obisnuita metoda este fierberea cafelei la filtru, procesul fiind de picurare al apei fierbinte prin cafeaua macinata.

Utilizati cafea proaspata de calitate.

Intotdeauna incepeti cu boabe intregi si proaspete de cafea Arabica. Boabele de cafea vor da o aroma cat mai profunda daca vor fi folosite in maxim 2-4 ore de la deschiderea pachetului. Pastrarea cafelei sub forma de boabe reprezinta “ambalajul natural” pentru a mentine cafeaua proaspata si aromata.

cafea-boabe1

Cafeaua Arabica detine o aroma net superioara in comparatie cu soiul Robusta.  De asemenea trebuie retinut ca din intreaga cantitate de cafea Arabica de pe piata doar 15% indeplineste standardele calitative, de aceea este important sa achizitionati boabele de cafea de la o sursa de incredere.

Macinarea Cafelei

Macinati boabele de cafea chiar inainte sa faceti cafeaua si macinati doar cantitatea pe care o sa o utilizati. Cafeaua incepe sa-si piarda din aroma in cateva ore de la macinare.  Macinati boabele atat de fin cat spune fiecare reteta.
Astfel pentru cafeaua facuta la filtru, boabele macinate fin precum zaharul tos vor duce la un rezultat foarte bun. Scopul este de a realiza intreaga fierbere intr-un timp scurt, intre 4-6 minute. in cazul in care procesul de fierbere se finalizeaza in mai putin de 4 minute, boabele trebuiesc macinate mai fin.

cafea-macinata

Utilizati aproximativ 2 lingurite de cafea macinata pentru fiecare ceasca de cafea(aprox. 200 ml). Atunci cand  cafeaua are un gust amarui inseamna ca nu s-a folosit destula cafea si ca apa este intr-o cantitate prea mare. Cu cat mai multa apa fiarta este picurata prin cafeaua macinata cu atat cafeaua rezultata va fi mai amara. Cresterea volumului de cafea reduce aparitia acestui gust. In cazul in care se doreste o cafea mai putin concentrata, dupa trecerea apei prin filtru, se mai adauga apa fierbinte.
De retinut este faptul ca cu cat procesul de producere al cafelei la filtru este mai lung, cu atat cafeaua va fi mai tare; cu cat sunt mai fin macinate boabele de cafea cu atat creste si taria cafelei. Atentie insa: daca se fierbe prea mult ori daca boabele se macina prea fin cafeaua va capata un gust amarui.

Apa

Folositi intodeauna apa proaspata si rece. O cafea contine 98% apa, deci este esential folosirea unei surse de apa cat mai bune. Pentru a filtra reziduurile de clor si unele substante chimice din apa care produc un gust caracteristic se poate utiliza un filtru de apa. Nu se foloseste apa dedurizata.

Temperatura

Temperatura optima de fierbere este de 100 grade C. In cazul in care temperatura este prea mica, va rezulta o cafea prea slaba, daca temperatura este prea mare se va produce un gust amarui.

Pastrarea cafeleivas-termal-pentru-pastrarea-cafelei

Principala cauza de pierdere a aromei este reincalzirea cafelei. O data fiarta, cafeaua pastrata intr-un recipient neacoperit isi va pastra prospetimea pentru nu mai mult 30 minute. Vasele termale sunt o solutie foarte buna pentru pastrarea cafelei. Acestea sunt inchise etans si izoleaza termic, prevenind evaporarea, astfel pastrandu-se si aroma cafelei.



Despre Cafeaua cu Lapte

Cum se deosebeste Cafeaua cu Lapte de alte bauturi din cafea

Cafeaua cu lapte sau Cafe au Lait este o bautura delicioasa de cafea in care se amesteca o treime cafea si doua treimi de lapte fierbinte, spuma. Este de origine franceza si aduce un plus de inovatie in sensul ca este incredibil de dulce si buna. Pe parcursul anilor, a devenit populara in intreaga lume.
Aceasta este preferata altfel decat cafeaua italiana, asa ca, chiar daca seamana intre ele, exista totusi niste diferente care o fac unica.

O cafea cu lapte in stil italian, de exemplu, este facuta cu espresso in timp ce cafeaua cu lapte este facuta folosind cafea care a fost in prealabil fiarta. De asemenea, cafeaua cu lapte foloseste aceeasi cantitate de cafea si de lapte. Ca sa o indulcesti, de obicei se pune zahar in bautura.
Daca vrei sa faci o ceasca de cafea in stilul acesta va trebui sa folosesti o cafea bine prajita si care este foarte tare. In plus, cafeaua pe care o folosesti va trebui sa aiba si cicoare. De regula, majoritatea cafelei consumate din Louisiana este amestecata cu cicoare.

Cafe au Lait facuta acasa

Este foarte simplu sa faci aceasta cafea acasa. Incepe prin a a face o cafea tare la filtru care sa contina amestecul necesar de cicoare.
Vei seta apoi temperatura apei la 90 grade C care va face apa sa fie foarte fierbinte, dar totusi nu fiarta. O cantitate foarte mica din apa asta trebuie turnata in filtru. In filtru trebuie sa puneti in jur de 6 linguri de cafea neagra bine prajita.
Va trebui sa continuati sa turnati apa peste boabele de cafea pana cand cafeaua este gata. In acest punct, trebuie sa opariti 6 cesti de cafea. Este esential sa nu fierbeti laptele, deoarece va afecta tare gustul produsului final.
Incalziti bolurile din care urmeaza sa beti si turnati cafeaua in ele si apoi adaugati laptele oparit. Atat va trebuie sa creati cafeaua Cajun cu lapte acasa.
In multe cafenele, in special in America, daca veti comanda o cafea cu lapte, veti fi serviti cu o bautura care a fost facuta cu o cafea foarte tare. Aceasta poate supara pe multi bautori de cafea, mai ales ca isi dau seama de diferenta.
Cafeaua folosita este de obicei un amestec frantuzesc de cafea cu cicoare impreuna cu laptele pe jumatate oparit si nu fiert. Este turnata in cana din doua vase diferite. Pe de alta parte, cafeaua cu lapte contine o doza de espresso care este turnata intr-un pahar ce contine lapte fiert si care este foarte spumos.

Cafea cu Lapte cu Aroma de Scortisoara

Cafeaua cu lapte cu aroma de scortisoara este de altfel incredibil de delicioasa. Ca sa faci o astfel de cafea acasa vei avea nevoie de:
  • 4 cesti de cafea fierbinte;
  • 4 cesti de lapte oparit;
  • 6 bete de scortisoara.
Luati 6 cani cu gura mai larga si turnati o cantitate egala de cafea si lapte. Puneti un bat de scortisoara in fiecare cana pentru a-i permite aromei sa intre in bautura.

Cafea cu Lapte si Ciocolata

Puteti sa mai faceti si o cafea cu lapte si ciocolata care va va satisface orice pretentie. Ca sa preparati aceasta bautura veti avea nevoie de:
  • 2 cani de cafea foarte tare;
  • 1 lingurita de zahar;
  • 2 lingurite de praf de cacao;
  • 2 cesti de lapte.
Incalziti laptele la foc mic si turnati apoi cafea in lapte. Amestecati zaharul cu cacao in oala de cafea. Turnati laptele fierbinte si cafeaua iar in oala si amestecati bine.

 

 

 

 

O cafea pe zi ne salveaza de Alzheimer


cafea
O ceasca de cafea pe zi ne-ar putea ajuta la prevenirea unor boli neurodegenerative foarte periculoase precum Alzheimerul!
Potrivit unui grup de cercetatori de la Universitatea din North Dakota din SUA, o doza zilnica de cofeina ii ajuta pe oameni la a-si proteja creierul de efectele nocive ale colesterolului, care sta intr-o stransa legatura cu Alzheimerul, informeaza publicatia italiana La Stampa.
Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii examinand efectul cofeinei asupra barierei emato-encefalice, un mecanism natural care impiedica substantele nocive sa ajunga la creier. Pentru moment, nu exista tratamente pentru o boala precum Alzheimerul, iar medicii nu pot face decat foarte putine lucruri pentru a incetini dezvoltarea devastatoarei maladii.
Tocmai de aceea, descoperirea faptului ca, intr-un fel sau altul, cofeina ar putea ajuta cel putin la incetinirea bolii prin eficientizarea barierei, nu este lipsita de importanta. Studiile mai vechi au aratat ca nivelurile inalte de colesterol prezent in mancarurile grase, pot duce la afectarea grava a barierei care impiedica dezvoltarea Alzheimerului, o boala care se manifesta prin distrugerea celulelor cerebrale.
Cercetatorii americani au realizat unele experimente in care au folosit iepuri avand o dieta bogata in grasimi, carora le-a fost administrat in acelasi timp trei miligrame de cofeina pe zi, echivalentul unei cani de cafea. Dupa 12 saptamani, testele au aratat ca bariera emato-encefalica s-a intarit in mod semnificativ in iepurii care au consumat cofeina.
Cofeina pare sa aiba un efect daunator colesterolului care provoaca pierderi in bariera emato-encefalica, astfel incat cercetatorii vor putea de acum incolo sa gaseasca metode de dezvoltare a unor medicamente sau tratamente bazate pe cofeina.


Dictionarul Cafelei


Descifrarea acestor Termeni Importanti ai Cafelei

Exista multi termeni in lumea bautorilor de cafea si poate fi greu sa determini ce inseamna toti.
De asemenea, exista oarecum un vocabular pentru descifrarea gradelor de gust, consistenta si acuitate ale cafelei. Chiar daca esti doar de ceva timp un bautor de cafea, stiind diferitele terminologii de cafea poate fi de ajutor.

Aciditatea

Aciditatea, de exemplu, este un termen folosit pentru a descrie claritatea gustului de cafea pe limba ta. O cantitate mare de aciditate in cafea este considerata a fi o trasatura de dorit. Cand se vorbeste despre cafea, aciditatea este o senzatie resimtita pe cerul gurii. Aceasta senzatie este de obicei descrisa ca fiind luminoasa, de inviorare sau clara. O cafea considerata a fi buna, nu va fi astringenta si nici acida. Aceasta va oferi un gust care este mai moale si uneori oarecum dulce. Aciditate nu inseamna ca o cafea ar trebui sa aiba un gust amar. Daca o ceasca de cafea este amara, inseamna ca boabele au fost fie prea prajite, fie cafeaua nu a fost preparata intr-un mod ideal.
Constientizarea unei greutati pe limba, precum si vascozitatea sunt cunoscute ca fiind partea principala a cafelei. O cafea mai puternica ca Sumatra va avea mai multa greutate si va fi mai siropoasa decat o cafea mai usoara, cum ar fi Kenya sau Costa Rica. Adesea, cafelele care sunt mai tari, au o cantitate mai mica de aciditate.

Aroma Cafelei

Amestecul de gust, miros si corpul cafelei este ceea ce este mentionata ca aroma cafelei. In termeni zdrobitori, cafeaua poate fi descrisa ca fiind dulce (fina) sau tare(acida).
Cu toate acestea, daca doriti sa fiti un pic mai detaliat, puteti gasi arome de cafea fiind descrise cu gust de fructe, cu gust de nuca, picante, sau chiar cu gust de ciocolata.
De multe ori, expertii in cafea pot sesiza pe loc distinctii usoare in gust si pot observa arome cum ar fi afine sau lamaie.

Cafeaua Amestec

Cafeaua amestec reprezinta combinarea a doua sau mai multe soiuri de cafea prajita sau amestecul de boabe prajite diferit (inchis sau deschis). Amestecul produce un gust echilibrat, delicios. Exista un numar mare de cafenele care creeaza propriul lor amestec pentru a fi cumparat.

Cafe au Lait

Termenul de „cafe au lait” (cafea cu lapte) este de origine franceza. Cafeaua cu lapte este creata prin turnarea de lapte fiert si cafea intr-o ceasca in acelasi timp. Multi oameni iubesc o ceasca buna de cafea cu lapte.

Cafea Tare

Atunci cand cafeaua este considerata ca fiind tare, acesta este termenul folosit pentru a specifica puterea, fie defecte sau merite. Acesta ar putea fi folosit pentru a spune ca o cafea are un gust puternic acid dau o aroma puternica. Atunci cand o cafea este tare nu inseamna neaparat ca este si buna, depinde de modul in care acest termen este folosit.

Cafea Dulce

O cafea dulce este cea care este fina, usoara pe cerul gurii si care nu contine impuritati. O cafea dulce nu este dura ci mai degraba catifelata si moale.

Rasnita

Daca vreti sa va macinati singuri cafeaua si auziti termenul de rasnita v-ati putea intreba ce inseamna. O rasnita de cafea este instrumentul ales pentru macinarea cafelei in ochii multor oameni. O rasnita de cafea este formata din doua placi ondulate din otel, cilindrice care au margini de taiere. Aceste margini sunt reglabile si feliaza sau rad boabele pana la dimensiunea corespunzatoare, lucru dorit de toti cei care isi macina propriile boabe de cafea.

Espresso

Espresso este o metoda de extragere a aromei de cafea, sub presiune, de la boabele de cafea Arabica, special prajite si macinate fin foarte repede.


Aromati Cafeaua cu Siropuri si Condimente


Siropuri si Condimente pentru Cafea

In zilele noastre multi oameni prefera sa creeze amestecuri aromate personalizate de cafea. De multe ori, ei nu beau pur si simplu o cafea facuta din boabe aromate de cafea, ci opteaza insa pentru a crea bauturi delicioase din cafea folosindu-se de siropuri si condimente.
Va puteti duce la cafenea sau la magazinele specializate pentru a va achizitiona aceste cafele delicioase aromatizate sau va puteti crea propria cafea acasa.
Exista nenumarate retete disponibile care va spun exact cum sa va aromati cafeaua la perfectie cu siropuri si condimente.
Desi este distractiv sa va rasfatati-va si sa mergeti la magazin pentru a va achizitiona o astfel de cafea, ganditi-va la toti banii pe care ii veti salva daca va veti face aceste minunate bauturi din cafea in propria casa.

Mexican Mocha

O cafea Mexican mocha este un tratament exceptional. Pentru a va crea propria dumneavoastra cafea aveti nevoie de:
  • 1 sau ½ de cani de cafea tare (puternica)
  • 4 lingurite de sirop de ciocolata
  • ¾ de lingurite de scortisoara
  • ¼ de lingurita de nucsoara
  • 1 lingura de zahar
  • ½ cani de frisca
Turnati o lingurita de sirop de ciocolata in fiecare cana si apoi adaugati frisca, ¼ de lingurita de scortisoara, nucsoara si zahar. Amestecati-le pe toate pana se omogenizeaza. Puneti ultima ½ de lingurita de scortisoara in cafea si amestecati. Turnati cafeaua in cesti ai amestecati cu siropul de ciocolata. Deasupra adaugati frisca si gata. Va puteti bucura de ea.

French Apple Latte

O alta bautura incantatoare pe care o puteti crea acasa cu siropuri si condimente este asa-numita French Apple Latte. Ca sa faceti aceasta bautura acasa aveti nevoie de un recipient in care sa turnati
  • 2 doze de espresso
  • 2 doze de sirop cu aroma de mar
  • 1 doza de sirop cu amestec de scortisoara
  • 2 doze de sirop de ciocolata alba.
Completati restul de ceasca, dar nu pana la refuz cu lapte fierbinte, scuturati ca spuma sa se amestece cu nucsoara si bucurati-va de aceasta creatie divina.

Cafea cu Aroma de Dovleac

De asemenea, puteti crea amestecuri nemaipomenite cu frisca facuta de dumneavoastra, buna de folosit in bauturi facute in casa. O astfel de crema pentru cafea are aroma de dovleac si va puteti bucura de ea la Haloween sau in orice alt moment al anului.
Ca sa faceti propria cafea cu crema cu aroma de dovleac, folositi pur si simplu:
  • 4 lingurite de praf de scortisoara;
  • 2 lingurite de ghimbir;
  • 2 lingurite de nucsoara macinata;
  • 1 lingurita de cuisoare macinate;
  • 1 lingurita de ienibahar;
  • 1 cana de frisca, dar nu pe baza de lapte (non-lactata).
Combinati bine ingredientele si pastrati-le intr-un container etans. Utilizati aproximativ 1-2 lingurite din acest amestec la o cana de cafea pentru o aroma delicioasa de dovleac.

Amaretto

Amaretto este, de asemenea, o aroma foarte populara pe care o puteti adauga in cafea. Puteti crea o frisca delicioasa Amaretto pentru a o folosi la domiciliu. O alta idee minunata atunci cand va creati propriile arome pentru cafea este sa le oferiti cadou.
Pentru a crea o astfel de aroma trebuie sa amestecati:
  • 1 ½ de cana de frisca pe baza de lapte;
  • 2 lingurite de esenta de migdale;
  • 2 lingurite de scortisoara macinata;
  • 1 ½ de cana de zahar de cofetarie.
Se amesteca ingredientele impreuna extrem de bine si se pastreaza intr-un container etans. Utilizati aproximativ 2 linguri la o cana de cafea pentru un gust complet, delicios.

Cafeaua de Olla

Aproape toata lumea iubeste ciocolata, combinatia de ciocolata si cafea fiind pur si simplu un deliciu. Cafeaua de Olla este o simpla bautura pe baza de cafea bautura si ciocolata pe care o puteti face cu usurinta la domiciliu. Ai nevoie doar de:
  • 8 cani de apa;
  • 4 masuri de cafea macinata;
  • 4 masuri de zahar brun;
  • 2 batoane de scortisoara;
  • 3 cuisoare intregi;
  • un patrat de ciocolata semi-dulce.
Se fierbe apa intr-o cratita, si apoi se adauga scortisoara, cuisoare, zahar si ciocolata. Cand amestecul ajunge la fierbere, bateti spuma. Se reduce caldura la foc mic, si se adauga cafea care sa ii permita sa se opareasca timp de cinci minute inainte de servire.


Afla Cum sa-ti Prajesti Propriile Boabe de Cafea

Sfaturi Utile ca sa-ti Prajesti Propriile Boabe de Cafea

Multi oameni sunt incantati de ideea de a-si praji propriile boabe de cafea. Exista numeroase sfaturi si trucuri care va pot asigura ca puteti praji foarte bine boabele de cafea pentru a obtine o ceasca buna de cafea.
Desi la inceput poate fi greu sa faceti intr-un anumit mod fiecare lot de boabe de cafea prajita, cu putina practica, ii veti da de capat si veti fi in stare sa va faceti o cafea minunata. De fapt, crearea propriilor amestecuri personalizate de cafea prajita nu este un proces complicat in cele din urma.
Sa-ti prajesti singur boabele de cafea are si o serie de avantaje. Cand iti prajesti propriile boabe de cafea, ai libertatea sa faci exact tipul care iti place cel mai mult. Poti cu usurinta sa prajesti boabe pentru o cafea espresso sau pentru o cafea tipica, libertatea iti apartine.
Este esential sa tii minte ca desi boabele de cafea verde pot fi depozitate pentru o perioada de mai bine de un an fara sa-si piarda aroma, odata prajite, cafeaua ar trebui folosita maxim intr-o saptamana.
Daca iti cumperi boabe neprajite, poti sa cumperi cate vrei odata fara sa-ti faci griji ca o sa se strice. Poti chiar sa cumperi cafea vrac daca vrei.
Un truc de mare ajutor este sa tii o evidenta exacta. Noteaza intr-un carnetel cum ai prajit fiecare lot de cafea pentru ca, atunci cand gasesti un amestec care iti place, sa poti repeta cu usurinta acelasi proces.

Ce unelte vei folosi?

Inainte sa incepi sa prajesti prima ta portie de boabe, vei avea nevoie de cateva unelte.
Pe langa carnetel va trebui sa iti cumperi si un aparat pentru prajit cafea. Vei avea nevoie de un cuptor care poate sa incalzeasca boabele la cel putin 200 de grade C. Odata cu cuptorul vei avea nevoie de o tigaie pentru racit si de o lingura de lemn. Pe post de tigaie, multa lume foloseste o strecuratoare de aluminiu sau o tava de prajituri.
O masura mica de bucatarie este, de asemenea, necesara cand prajesti boabele de cafea acasa. Trebuie sa fii sigur ca intotdeauna masuri cantitatea potrivita de boabe din lot, iar o scara iti permite sa fii sigur de asta.
Imediat ce ai strans tot echipamentul, impreuna cu boabele alese, este vremea sa iti incerci indemanarea la prajit.

Cum se face?

Incepi prin a pune boabele in cuptor si imediat sa le amesteci. Amesteca pana cand observi ca boabele incep sa se miste de la sine, iar asta dureaza de obicei un minut sau doua pana se intampla.
Supravegheaza boabele si fii atent cand isi schimba culoarea in culoarea care vrei tu sa fie. Vei auzi cum incep boabele sa pocneasca, lucru cunoscut sub numele de „prima crapatura”, imediat dupa asta vor incepe iar sa pocneasca, fapt numit „a doua crapatura”.
Pentru ca boabele sa se prajeasca potrivit, poti sa opresti cuptorul imediat ce incepe a doua crapatura. Daca vrei ca boabele sa fie prajite mai tare, poti sa lasi boabele in cuptor mai mult. Vei observa ca boabele tale vor capata un aspect lucios si din cuptor va incepe sa iasa fum.
Odata ce boabele vor fi prajite dupa cum ai vrut, pune-le in tigaie la racit intr-un singur strat. Daca vrei, poti usor sa amesteci boabele cu apa pulverizata.
Odata ce au fost prajite cum trebuie, pune boabele intr-un recipient etans. Sa-ti prajesti boabele de cafea nu este un proces complicat imediat ce ai putin antrenament. Te vei bucura de propriile amestecuri de cafea prajita in cel mai scurt timp.

Cafeaua, viciu sau beneficiu?


cafea
Cunoscuta de foarte multe secole, cafeaua este o bautura care a creat si creeaza in continuare controverse multiple. Induce dependenta? Protejeaza organismul de anumite boli? Care este pana la urma realitatea?

Un elixir plin de savoare
Medicina contemporana a confirmat proprietatile farmacologice care provin din cafeina, substanta de baza a cafelei. Pe langa gustul sau placut, cafeaua a fost recunoscuta pentru o serie de proprietati terapeutice:
- Atenueaza senzatia de foame si constituie un ajutor util in regimurile de slabit.
- Stimuleaza gandirea si memoria.
- Accelereaza activitatea cerebrala.
- Limpezeste ideile.
- Diminueaza oboseala, fara a perturba modul de a gandi.
- Actiunea cafelei asupra principalelor organe
Creier. Cafeina actioneaza asupra circulatiei cerebrale, prelungind starea de vigilenta, intarziind aparitia simptomelor de oboseala in special in cazul indatoririlor intelectuale sau repetitive. Aceasta previne migrenele si diminueaza intensitatea crizelor prin actiunea sa asupra creierului.
Inima. Un consum normal de cafea (in jur de 4 cesti repartizate pe durata intregii zile) nu modifica nici functiile cardio-vasculare, nici ritmul cardiac si nici presiunea arteriala. Totusi, anumite boli cardiace pot induce la renuntarea consumului de cafea.
Ficatul. Cafeaua stimuleaza anumite activitati enzimatice si prin aceasta influenteaza si efectele anumitor medicamente.
Muschii. Efectele sunt variabile in functie de persoana si tipul de activitate fizica. Cafeina excita sistemul nervos central, creste rezistenta intarziind aparitia senzatiilor de oboseala. Aceasta faciliteaza activitatile care necesita o coordonare complexa, ca sofatul autoturismelor sau utilizarea masinilor industriale, de exemplu.
Plamanii. Cafeina previne crizele de astm prin actiunea sa bronho-dilatatoare. Dar, praful cafelei verzi poate de asemenea sa cauzeze reactii alergice, cutanate sau respiratorii.
Rinichii. Cafeina are o actiune diuretica si faciliteaza tranzitul intestinal.
Pancreasul. Cafeaua creste secretia externa a pancreasului. Un consum moderat nu este contraindicat diabeticilor, decat daca produce o stare de nervozitate sau de anxietate care sa deregleze indicele glicemic.
Atentie! Chiar si in perioada sarcinii, cafeaua nu modifica conditiile fiziologice. Acesta nu constituie un pericol pentru copilul hranit la san. Totusi, este recomandat sa se limiteze consumul la maximum doua cesti de cafea pe zi.
Cafeaua, o reputatie... prea neagra?
Consumata in cantitate prea mare, se poate spune despre cafea ca este nociva, fiind asociata cu tutunul. Cancerigena, daunatoare pentru inima si „dura” pentru stomac, cafeaua sufera de o reputatie „cam neagra” in materie de sanatate, insa un pic cam departe de realitate.
Daca se consuma in cantitati foarte mari, chiar si de catre o persoana sanatoasa poate provoca efecte nedorite precum insomnia, crize de anxietate, atacuri de panica, depresie, tremuraturi, ameteala, dureri de cap etc. De asemenea, cafeaua consumata in exces poate creste nivelul de colesterol din sange, ca urmare a existentei a doua substante (kahweol si cafestrol) din ulei.
Din pacate, consumul zilnic a unei cantitati mari poate creea dependenta, iar renuntarea la acesta provoaca simptome asemanatoare sevrajului: nervozitate, greata, durere de cap etc.
Cercetatorii „au dat verdictul”!
La fel ca pentru majoritatea alimentelor pe care le consumam in viata cotidiana si in ceea ce priveste cafeaua ne punem adesea intrebarea daca este realmente benefica pentru sanatate. De-a lungul anilor, au fost realizate mii de studii despre efectele cafelei asupra sanatatii organismului uman. Printre ultimele, se incadreaza si studiul publicat pe 17 iunie 2008 in „Annals of Internal Medicine” (una dintre cele mai mari cercetari realizate vreodata) in urma caruia s-a demonstrat ca daca bei cafea intr-o cantitate moderata, pana la 4 cesti de cafea pe zi, se pot reduce riscurile de deces in general, cafeaua contribuind totodata la lupta impotriva maladiilor cardiace, in special in cazul femeilor.
In acest sens, o echipa de cercetatori dirijati de catre Dr Esther Lopez-Garcia, profesor adjunct de medicina preventiva in cadrul Universitatii autonome din Madrid, Spania, au urmarit peste 86.000 de femei si aproximativ 42.000 de barbati, angajati in domeniul sanitar (infirmiere, medici veterinari, farmacisti etc). Acestia au fost interogati cu privire la obiceiurile cotidiene, in special consumul de cafea, urmarind cu precadere rata de mortalitate in aceste doua grupuri. Cercetatorii au vrut sa stie daca exista o legatura intre consumul de cafea si deces.
Verdictul! S-a descoperit ca iubitorii de cafea traiesc mai mult fata de cei care nu gusta din acest „deliciu negru”. Aceasta constatare a fost remarcata indeosebi in cazul femeilor: cele care au baut in jur de 2-3 cesti de cafea pe zi prezentau un risc cu 25% mai scazut in ceea ce priveste decesul cauzat de o boala cardio-vasculara.






Cafeaua verde, un aliment anticancer







 
Cafeaua verde este un nou superaliment, care contine cantitati importante de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi si previne cancerul. Cafeaua verde regleaza metabolismul, ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite si actioneaza ca un tonic pentru activitatea cerebrala.

Ce este cafeaua verde

 
Cafeaua verde este cafea in stare pura, neprajtia sau procesata. Acest tip de cafea este mult mai proaspat si se mentine astfel pentru o perioada mai lunga de timp. Cafeaua verde poate fi prajita si acasa, in cuptor. Procesul de prajire nu trebuie sa dureze mai mult de 10 - 15 minute. Aroma acestei cafele este mult mai intensa, iar in timpul prajirii isi pastreaza proprietatile terapeutice.

In timpul procesarii cafelei verzi nu se folosesc chimicale. Cafeaua se obtine din boabe verzi, neprajite si are un gust diferit de cel clasic. Boabele de cafea verde sunt spalate de mai multe ori si apoi sunt uscate. Datorita procesului de prelucrare in care nu sunt implicate pesticide, fertilizatori chimici sau alte substante artificiale, boabele de cafea verde nu contin toxine sau impuritati.

Beneficiile cafelei verzi
 

In fiecare zi, organismul nostru trebuie sa lupte impotriva radicalilor liberi, precum stresul, poluarea sau alti factori care distrug celulele organismului. Antioxidantii sunt componentele naturale care ne ajuta sa ne mentinem starea de sanatate si reduc stresul oxidativ. Antioxidantii sunt compusi naturali care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi. Sunt importanti pentru mentinerea unui organism sanatos. Cafeaua verde contine o cantitate mare de antioxidanti care asigura o stare de bine organismului.

Principalii antioxidanti din cafeaua verde sunt polifenolii. Acestia reprezinta o parte importanta din cantitatea de antioxidanti necesari organismului in cadrul unei alimentatii echilibrate. Studii clinice au demonstrat ca antioxidantii de tip polifenoli sunt absorbiti rapid de corpul uman si protejeaza organismul impotriva distrugerii celulelor.
O cana de cafea verde furnizeaza aproximativ 400 mg de antioxidanti, respectiv 160mg polifenoli.
Cafeaua verde contine o cantitate mare de antioxidanti, care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Antioxidantii din cafeaua verde sunt mai puternici chiar si decat cei care se afla in ceaiul verde. De asemenea, consumul de cafea verde nu are efecte negative ca in cazul consumul de cafea clasica prajita. Astfel, cei care consuma cafea din boabe verzi nu vor suferi de tahicardie, cresterea tensiunii arteriale sau insomnie.

Acidul clorogenic, prezent in toate tipurile de cafea, neutralizeaza radicalii liberi care ataca structura sistemului celular. Cafeaua verde contine cantitati mari de acid clorogenic. Este astfel utila in tratarea cancerului. De asemenea, cafeaua verde este recomandata si in tratamentele antiimbatranire. Cafeaua verde regleaza metabolismul si suplimenteaza glucozadin organism. Contine si acid cafeic, care actioneaza ca un tonic general.
Alte beneficii ale cafelei verzi:
  • Creste eficienta medicamentelor
  • Diminueaza riscul de diabet
  • Ajuta la eliminarea kilogramelor in plus
  • Ajuta la sanatatea ficatului
  • Este un tonic pentru activitatea cerebrala
  • Accelereaza metabolismul.

Slabeste cu cafea verde
 

Datorita continutului ridicat de acid clorogenic, cafeaua verde este indicata in curele de slabire. Acidul clorogenic accelereaza metabolismul si inhiba aportul de glucoza in intestine. De asemenea, acidul clorogenic reduce si absobrtia zaharului in organism. 10 grame de cafea consumate inaintea principalelor mese ale zilei duce la reducerea grasimilor din corp. 

Ce cantitate de cafea verde este recomandata
 

Pentru rezultate bune, este recomandat a se bea doua cani de cafea verde pe zi, de preferat in prima parte a zilei.
  

Cafeaua - bautura sau drog?

Efectele fiziologice ale cafeinei devin evidente la adulti la doze de numai 100-200 mg. Acest nivel este realizat cu usurinta prin consumarea a 1-3 cesti de cafea.

Ce este cafeina?

Cafeina este un drog consumat în mod frecvent. Se gaseste în diferite bauturi ca ceaiul negru, cafeaua, bauturi acidulate care contin cola si ciocolata. De asemenea, cafeina este adaugata si în compozitia altor bauturi, si este un ingredient prezent în unele medicamente eliberate fara reteta, cum ar fi cele pentru dureri de cap, raceala, alergii, antialgice si pilule pentru mentinerea starii de veghe.

Cca 80% din populatia adulta consuma cafeina, si cca 20% consuma peste 350 mg/zi – cantitate suficienta pentru a produce dependenta fizica.

Ce determina continutul în cafeina al unui produs?

Metoda de preparare a ceaiului sau cafelei determina continutul de cafeina al bauturii. O ceasca de cafea instant contine cca 65 mg cafeina, în timp ce cafeaua filtrata contine cca 110 mg/ceasca. Ceaiul negru si majoritatea bauturilor racoritoare cu cafeina contin cca 30-65 mg/portie. Bauturile din ciocolata fierbinte contin cca 5 mg/ceasca, în timp ce batoanele de ciocolata pot contine între 10 si 40 mg per 60 g.

Este cafeina periculoasa?

Efectele fiziologice ale cafeinei pot fi vazute dupa consumarea a doar 1-3 cesti de cafea. Raportat la greutatea corporala, copiii cu varsta de 1-5 ani sunt cei mai mari consumatori de cafeina. Un copil care bea o cutie de bautura racoritoare cu cafeina ingereaza echivalentul a 4 cesti de cafea pentru un adult.

Cafeina este absorbita cu usurinta în organism, nivelul sangvin atingand valoarea maxima la cca. 30 minute dupa ingestie. Viteza eliminarii ei din sange variaza de la cateva ore la adult la cateva zile la nou-nascut. Viteza eliminarii este redusa în timpul sarcinii si prin folosirea anticonceptionalelor orale. Fumatul, pe de alta parte, pare sa creasca rata de eliminare a cafeinei din corp. Din acest motiv ingestia de cafeina ar trebui sa fie mult redusa sau eliminata complet de persoanele care încearca sa renunte la fumat, pentru a împiedica cresterea nivelului cafeinei în sange si posibila crestere a dorintei dupa nicotina.

Cafeina poate produce multe efecte, printre care:
  • Creste nivelul zaharului din sange (ceea ce da senzatia unei cresteri a disponibilului de energie)
  • Creste nivelul grasimilor sangvine
  • Creste tensiunea arteriala
  • Stimuleaza sistemul nervos central (organismul nu mai resimte nevoia de odihna)
  • Batai cardiace neregulate
  • Creste pierderea urinara de calciu si magneziu (ceea care poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sanatatii osoase)
  • Creste secretia acida a stomacului (agraveaza ulcerul gastric)
  • Tremur, iritabilitate, nervozitate
  • Insomnie si dereglarea orarului somnului
  • Anxietate si depresie
  • Accentueaza simptomele sindromului premenstrual (SPM)

Ce efect are cafeina asupra fatului?

Întrucat cafeina traverseaza placenta si este metabolizata de fat foarte încet, acesta risca sa fie expus unor cantitati semnificative de cafeina daca mama consuma bauturi care contin acest drog. In studiile pe animale, dozele mari de cafeina provoaca malformatii congenitale osoase, întarzierea cresterii fetale, greutate redusa la nastere si cresterea numarului de pui nascuti morti, în timp ce dozele mai mici, echivalentul a doua cesti de cafea/zi, pot provoca încetinirea cresterii osoase. La cobaii expusi unor doze modeste de cafeina s-a observat aparitia unor modificari neuro-comportamentale care au persistat si în timpul vietii de adult. Cafeina consumata de masculi înainte de împerechere poate, de asemenea, produce întarzieri semnificative a cresterii fetale.

Unele studii populationale au aratat ca ingestia unor cantitati mari de cafeina de catre femeile însarcinate se asociaza cu o incidenta mai mare decat normala de prematuritate, greutate scazuta la nastere si circumferinta craniana redusa. Pe baza datelor existente,

Organizatia Food and Drug Administration din SUA sfatuieste femeile însarcinate sa evite consumul de cafeina sub orice forma în timpul sarcinii.

Contribuie cafeina la îmbolnavire?

S-a demonstrat ca datorita consumului de cafeina creste riscul aparitiei anumitor boli, printre care se numara si bolile cardio-vasculare si cancerul.

Boli cardio-vasculare

Administrarea unei doze de 1-3 cesti de cafea determina o crestere substantiala a tensiunii arteriale la persoanele care nu folosesc cafea, în timp ce la consumatorii cronici efectul este mult mai modest. Majoritatea medicilor recomanda reducerea sau oprirea consumului de cafea în caz de palpitatii sau batai cardiace neregulate, întrucat cafeina poate declansa crize de aritmii cardiace. In afara de aceasta, un numar de studii stiintifice a aratat ca consumul de cafea se asociaza cu prezenta unor niveluri crescute de colesterol si trigliceride în sange. Un studiu recent a aratat ca pana si folosirea cafelei decafeinizate (peste 4 cesti/zi) creste riscul de boala cardiaca.

Studiul de sanatate al adventistilor a gasit ca folosirea cafelei se asocia cu o crestere a riscului de boala cardiaca de 50% la barbati si de 10-20% la femei.

Cancer

Desi studiile pe animale arata ca de una singura cafeina nu produce cancer, cafenia sau cafeaua par sa creasca frecventa cu care alti factori carcinogeni induc tumori. Exista cateva studii care au evidentiat o legatura între consumul de cafea si cancerele umane. Adventistii care folosesc cafea au un risc mai mare de cancer de colon si de vezica urinara. Consumul de cafea a fost implicat si în cancerele renal, ovarian si de intestin gros, în timp ce consumul de ceai a fost asociat cu cresterea riscului de cancer de rect, dar nu si de colon.

Cafeina si alte metilxantine (teofilina din ceai si teobromina din ciocolata) au fost identificate ca posibili factori de risc si pentru cancerul mamar. Exista dovezi si ca metilxantinele cresc riscul de boala fibrochistica mamara, o boala benigna care poate creste riscul de cancer mamar. Unii cercetatori sunt de parere ca simptomele acestei boli se amelioreaza daca metilxantinele sunt eliminate din dieta.

Tulburari gastro-intestinale

Cafeaua si ceaiul reduc semnificativ absorbtia fierului – cu 40 si respectiv 60%. Cafeina are un efect negativ asupra balantei calciului, reducand absorbtia calciului si crescand pierderea de calciu prin urina. De asemenea, cafeaua scade presiunea sfincterului esofagian inferior, contribuind astfel la aparitia pirozisului (arsuri retrosternale).

Ce este cafeinismul?

La animale, dozele foarte mari de cafeina determina agresivitate si comportament psihotic. La om, consumul a 650-1000 mg/zi determina aparitia cafeinismului, sindrom practic identic cu nevroza anxioasa. Persoanele sensibile la cafeina manifesta anxietate si depresie severa dupa consumul unei doze de numai 300 mg de cafeina. Pediatrii sunt îngrijorati de faptul ca atat de multi copii consuma cafeina, care poate determina comportament hiperactiv.

Da cafeina dependenta?

Multi din cei care folosesc cu regularitate cafeina sunt surprinsi sa constate cat de greu le vine sa renunte la ea. Dependenta, evidentiata de simptomele sindromului de întarcare, se poate instala dupa numai 6-15 zile de expunere la 600 mg sau mai mult de cafeina zilnic.

Persoanele care au devenit dependente de cafeina se pot astepta ca simptomele de întarcare sa apara la 12-24 ore dupa ultima doza de cafeina. Acestea difera de la un individ la altul, dar de obicei sunt reprezentate de dureri de cap, oboseala, apatie si (posibil) anxietate. De obicei aceste simptome ating apogeul la 36 ore si dispar la sfarsitul primei saptamani. Metodele de detoxificare pot varia de la renuntarea brusca la scaderea treptata a consumului si folosirea analgezicelor pentru a usura simptomele. Cafeina este un drog care da dependenta si folosirea lui regulata poate avea efecte necunoscute pe termen lung. Folosirea unei substante chimice pentru a te simti bine este un comportament de risc, care poate deschide poarte pentru folosirea altor droguri. Întrucat cafeaua si ceaiul contin numerosi compusi chimici în afara de cafeina, care pot produce efecte fiziologice sau psihologice, este recomandabila evitarea chiar si a bauturilor decafeinizate.

Recomandari

  1. Alegeti cafea surogat din cereale sau ceaiuri din plante medicinale în loc de cafea, ceai, cola sau alte bauturi care contin cafeina.
  2. Produsele care contin cafeina vor fi folosite numai la sfatul expres al medicului.
  3. Femeile însarcinate si care alapteaza, precum si copiii vor evita orice produs care contine cafeina.
  4. Daca doriti totusi sa consumati ciocolata si cacao, folositi-le rar si în cantitati foarte mici. Granulele din roscove (ceratonia) sunt un înlocuitor bun al ciocolatei.
  5. Formati-va obiceiul de a bea apa curata, sucuri de fructe si legume. Daca simtiti nevoia de a bea ceva cald învatati sa folositi ceaiuri din plante medicinale sau bauturi pe baza de cereale în loc de ceai sau cafea decafeinizate. 







duminică, 19 decembrie 2010

I Frameuri

Radiere auto

RADIEREA LA SCHIMBAREA PROPRIETARULUI (vehicul instrainat)

Documente necesare:
  • Cerere tip
  • Cartea de identitate a vehiculului in care este inscris fostul proprietar
  • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare pentru fostul proprietar si semnaturile fostului si actualului proprietar
  • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
  • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
  • Certificatul de inmatriculare semnat de fostul proprietar
  • Placile cu numere de inmatriculare. Acestea nu se mai retin daca vehiculul se reinmatriculeaza la aceeasi formatiune teritoriala si placile raman pe vehicul, ne fiind pastrate de fostul proprietar, iar noul proprietar nu a solicitat alte placi, la rand sau preferential
  • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
  • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
    • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
    • copia actului de identitate al delegatului;
    • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.

RADIEREA LA SCHIMBAREA DOMICILIULUI IN ALT JUDET

Documente necesare:
  • Cerere
  • Cartea de identitate a vehiculului
  • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare de la fostul domiciliu/sediu
  • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
  • Actul de identitate (buletin, adeverinta sau cartea de identitate) care atesta schimbarea domiciliului in cazul persoanelor fizice sau hotarare judecatoreasca, lege, ordonata, HG, care atesta schimbarea sediului in cazul persoanei juridice
  • Certificatul de inmatriculare
  • Placile cu numere de inmatriculare
  • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
  • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
    • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
    • copia actului de identitate al delegatului;
    • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.

RADIEREA IN CAZUL EXPORTULUI

Aceasta operatiune de radiere se efectueaza numai simultan cu inmatricularea temporara pentru export. Se excepteaza cazurile in care vehiculul este deja exportat si se prezint dovada exportului sau a unei inmatriculari in strainatate.
Documente necesare:
  • Cerere
  • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
  • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
  • Daca vehiculul este deja exportat, se solicita un document care atesta exportul vehiculului (document vamal romanesc de export, document strain vamal de import, document de inmatriculare in strainatate sau alte inscrisuri oficiale straine din care rezulta exportul ori inmatricularea in strainatate). Se poate da curs radierii si fara cartea de identitate a vehiculului, certificatul de inmatriculare si placi, daca se face dovada ca acestea au fost retinute de autoritatile straine
  • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
  • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
  • Certificatul de inmatriculare
  • Placile cu numere de inmatriculare
  • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
  • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
    • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
    • copia actului de identitate al delegatului;
    • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.

RADIEREA IN CAZUL DEZMEMBRARII VEHICULELOR

Documente necesare:
  • Cerere
  • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
  • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
  • Document care atesta dezmembrarea vehiculului
  • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
  • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
  • Certificatul de inmatriculare
  • Placile cu numere de inmatriculare
  • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
  • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
    • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
    • copia actului de identitate al delegatului;
    • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.

RADIEREA LA CEREREA PROPRIETARULUI

Documente necesare:
  • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
  • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare pentru proprietar
  • Cerere/adresa a proprietarului prin care se solicita radierea la cerere, insotita de copia unui document care atesta detinerea unui garaj/curte/teren/parcare unde va fi depozitat vehiculul respectiv
  • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
  • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
  • Certificatul de inmatriculare
  • Placile cu numere de inmatriculare

RADIEREA IN CAZUL FURTULUI

Documente necesare:
  • Cerere
  • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
  • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
  • Document emis de politie care atesta furtul vehiculului in tara sau strainatate, in urma cu cel putin trei luni
  • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
  • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
  • Certificatul de inmatriculare
  • Placile cu numere de inmatriculare
  • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
  • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
    • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
    • copia actului de identitate al delegatului;
    • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.

RADIEREA CA URMARE A UNEI HOTARARI JUDECATORESTI

Documente necesare:
  • Cerere
  • Cartea de identitate a vehiculului, daca este mentionata in certificatul de inmatriculare
  • Fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare
  • Hotarare judecatoreasca ramasa definitiva care impune in mod expres radierea din circulatie a unui vehicul
  • Trei exemplare completate ale certificatului de radiere
  • Documentul de identitate al solicitantului (original si copie)
  • Certificatul de inmatriculare
  • Placile cu numarul de inmatriculare
  • In cazul in care detinatorul, nu se poate prezenta la ghiseu, acesta poate fi reprezentat de catre o alta persoana, pe baza unei procuri notariale speciale.
  • Pentru solicitarile persoanelor juridice, mai sunt necesare si urmatoarele acte:
    • adresa inregistrata de solicitare, cu indicarea delegatului autorizat sa depuna si sa ridice documentele de circulatie;
    • copia actului de identitate al delegatului;
    • copia certificatului de inregistrare eliberat de Oficiul National al Registrului Comertului.





Horoscope_patrat_mare














sâmbătă, 18 decembrie 2010

Premiile The Economist: Romania a primit 'Pilula de Argint pentru Migrene'

Romania a primit ''Pilula de Argint pentru Migrene'' dintre premiile acordate la sfarsit de an de Revista britanica The Economist pentru Europa Centrala si de Est.
''Pilula de Argint pentru Migrene'', pentru cea mai mare durere de cap a regiunii, a fost adjudecata de sistemul judiciar, care in tari precum Romania si Slovacia este de neatins din punct de vedere constitutional, dar viciat de reputatia proasta.
''Bustul Ianus'' pentru ipocrizie merge la Franta, pentru abordarea sa rasista fata de imigrantii romi. Sa infrunti criminalitatea este un lucru, sa defaimezi un intreg grup etnic ca fiind penal este cu totul alt lucru.
Romii din Europa castiga si ei propriul premiu, ''Pelerina Invizibila'', in stil Harry Potter, pentru ca au reusit sa ramana in afara agendei politice in tarile care ar trebui sa fie cele mai interesate de problema sociala grava si adanc inradacinata a continentului pe care o reprezinta ei.
Premiul ''Adevarata Tarie de Caracter'' pentru statornicie in fata catastrofei nationale merge la Polonia. Dupa prabusirea in aprilie a avionului care a dus la moartea presedintelui Lech Kaczynski si a zeci de inalti oficiali ai tarii, masina de stat a Poloniei nu a aratat nici cel mai mic semn ca s-ar clatina, ci a actionat cu demnitate si eficienta pentru a umple golurile si a mentine in miscare rotile statului.
Premiul ''Raza de Soare'' merge la activistii din campaniile anti-coruptie din Cehia - 'Vymente Politiky' si 'defenestrace.cz'. Lasand la o parte faptul ca unii politicieni au avut de castigat de pe urma eforturilor activistilor, mai important este ca acestia din urma au tras un semnal de alaqrma. Nervozitatea fata de coruptie si proasta guvernare a fost caracteristica cea mai plina de speranta a politicii din regiune in acest an. Fie ca ea sa infloreasca si sa se raspandeasca.
Premiul ''Piciorul in Gura'' pentru exprimari publice nefericite merge la presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. Dupa o performanta stelara de comisar european pentru buget, ea i-a lasat perplecsi pe observatori prin comportamentul ei ca sef de stat. A refuzat sa apara la cina cu Barack Obama si ulterior a denuntat tratatul nuclear START, infuriind in continuare administratia. De asemenea, a parut sa il aprecieze pe presedintele autocrat al Belarusului, Aleksandr Lukasenko, in perioada premergatoare alegerilor deosebit de incorecte din aceasta tara. 'Singura cale de a va veni la Casa Alba este ca turist', a remarcat un oficial din Consiliul de Securitate Nationala al Statelor Unite.
Georgia castiga premiul ''Lana de Aur'' pentru reforma, afisandu-si inca o data abilitatea remarcabila de a performa bine la indicatorii internationali de afaceri prietenoase si combatere a coruptiei. Alegerea Gabrielei von Habsburg ca ambasador georgian la Berlin primeste un premiu separat, pentru gandire diplomatica creatoare.
Liderul ungar Viktor Orban castiga ''Cutia Neagra''- un premiu special pentru comportament imprevizibil. Ungaria a dat inapoi de pe muchia dezastrului economic anul acesta, dar teribilele cascadorii nerezonabile in materie de politica interna si vendete impotriva celor considerati ca fiind prea aproape de regimul anterior au oferit prea multe surprize neplacute.
''Premiul Houdini'' /american de origine ungara, cascador, actor si producator de film remarcat pentru actele de senzatie de evadare, n.red/ pentru supravietuire politica merge la Valdis Dombrovskis, premierul Letoniei, care a impus programul de austeritate cel mai sever vazut vreodata in Europa, in ultimele decenii, si totusi a fost reales. Daca se va plictisi de politica letona va fi primit calduros in Irlanda.
Tot pe o tema Harry Potter, premiul ''Bagheta Magica'' pentru interventie din exterior merge la administratia Obama, pentru ca a facut presiuni pentru ''Eagle Guardian'', planul de aparare al NATO in fata Rusiei, care asigura apararea Poloniei si tarilor baltice. Ele au fost dezvaluite pe site-ul The Economist in ianuarie. Acest lucru a rezolvat in mare parte ultima problema cu adevarat dificila legata de securitatea continentului.
Si, in sfarsit, Estonia castiga premiul ''Tocilarul de Aur'', ca tara a anului. De la 1 ianuarie, atunci cand va adopta euro, va fi una din singurele doua tari din zona monedei unice care indeplinesc de fapt normele privind datoria si deficitul. Cealalta tara este Luxemburgul. Dar daca se adauga un alt filtru, dorinta de a indeplini obiectivul NATO pentru cheltuielile de aparare de 2% din PIB, Estonia (1,9% anul viitor) bate lejer Luxemburgul (0,7%). Pentru o tara care a iesit mutilata si naucita de sub ocupatia sovietica nu mai departe de acum 20 de ani, a fi singura care indeplineste regulile principalului club al continentului este un triumf.

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Doi români fără adapost, arşi în Franţa

Un bărbat şi fiul său de 20 de ani au fost incendiaţi în noaptea de joi spre vineri la Nisa.
Informaţia a fost confirmată şi de Ministerul român de Externe.
Nenorocirea s-a produs în jurul orei 3 dimineaţa, în cartierul Liberation din Nisa, în grădina vilei Thiole, unde cei doi români se adăpostiseră peste noapte. Câţiva necunoscuţi i-au stropit cu o substanţă inflamabilă şi le-au dat foc.
Victimele au suferit arsuri grave. Tânărul este internat în spital într-o stare foarte gravă. Potrivit site-ului nicematin.com,  situaţia lui "este disperată".
Departamentul de Securitate se ocupă de ancheta în acest caz.

luni, 6 decembrie 2010

Nou ! Reclama pe Facebook ! ! !

 Cat te costa o campanie medie pe Facebook ?

Bugetul mediu al unei campanii de promovare desfasurate la click pe reteaua de socializare Facebook, care are peste un milion de utilizatori in Romania, este intre 2.000-3.000 de euro, declara Laurentiu Pop, deputy managing director al Httpool Romania, agentia de publicitate interactiva care vinde publicitate pentru Facebook pe piata locala.
Cei mai mari investitori in publicitatea pe reteaua de socializare sunt din domeniul bunurilor de larg consum, telecomunicatiilor, bancar, IT si comert electronic. In prezent reteaua cu peste 400 de milioane de utilizatori la nivel mondial are putin peste un milion de vizitatori si in Romania, in ultimele trei luni fiind inregistrata o dublare a numarului de conturi active in tara noastra.
“Pastrand trendul de crestere si interesul crescut atat al userilor, cat si al advertiserilor consideram ca Facebook isi va dubla numarul de unici pana la sfarsitul anului. Astfel, vom vorbim de peste 2.000.000 de conturi active din Romania”, a declarat pentru Wall-Street Laurentiu Pop, director general adjunct al Httpool Romania, agentie lansata in vara 2008.
In ultimul an compania a desfasurat campanii pe Facebook pentru peste 50 de clienti din majoritatea domeniilor.
“Primim zilnic cereri de promovare pe Facebook, de la o simpla promovare a unui magazin online pana la creare unei strategii de comunicare a unei banci ori lansarea unui produs din zona IT. O campanie medie desfasurata pe Facebook are un buget de 2.000-3.000 euro, dar aceasta suma este valabila doar pentru campanile desfasurate la click”, afirma Pop.
Cu toate acestea, exista si companii mai putin deschise catre promovarea online pe o retea de socializare, printre acestea aflandu-se firmele din industriile de nisa.
Nu consider ca o companie care produce sine de cale ferata si-ar promova produsele pe Facebook. In schimb, ar putea desfasura o campanie de CSR pe Facebook”.
Reprezentantul Httpool nu a dorit sa precizeze care au fost veniturile retelei de socializare in Romania si nici cat inseamna Facebook din businessul agentiei.
El nu a dorit sa declare, de asemenea, veniturile si profitul net al Httpool in 2009, dar a afirmat ca pentru acest an obiectivul este sa creasca cu aproximativ 20%. Agentia a inregistrat in 2008 afaceri in jurul a 22.000 de euro si pierderi nete de 100.000 de euro conform Ministerului de Finante.
Agentia are sase angajati, iar pentru Facebook exista o echipa dedicata vanzarii de publicitate.
Managementul Httpool estimeaza ca anul acesta piata de publicitate online va ajunge la circa 30 de milioane de euro fata de 20 de milioane de euro anul trecut, iar retelele sociale vor atrage 6-7% din totalul investitiilor pentru promovarea pe internet.


Reclama pe Facebook si reclama pe Google

reprezinta cele mai eficienta doua forme de promovare online. Intr-o competitie pentru bugete mici si mari reclama pe Facebook este concurentul incontestabil al reclamei pe Google. Reteaua sociala Facebook se extinde din ce in ce mai mult in Romania tintind spre 2.000.000 de utilizatori, dintre care un numar impresionat sunt foarte activi. Promovarea online prin Facebook are un caracter aparte, si anume ca este bazata pe date demografice, anunturile afisandu-se doar grupurilor de utilizatori care se incadreaza printre clientii potentiali.
Asadar promovarea pe Facebook este organizata in jurul grupului tinta catre care se comunica prin intermediul unor mesaje cu continut mixt: text si poza. Chiar daca continutul este limitat la 25 caracatere in titlu, 135 de caracatere in continutul mesajului si o poza minuscula de maxim 110 x 90 px, aceste mesaje sunt la intersectia publicitatii tip display si publicitatii prin mesaje text, si astfel beneficiind de avantajele celor doua.
Insa creativitatea si experienta in constructia de mesaje puternice pot transforma o campanie pe Facebook intr-un succes, CTR-ul (click-through-rate – rata de click) fiind principalul indicator al performantei ca si in cazul reclamelor pe Google.
Daca extrapolam utilitatea retelei sociale si subliniem evidenta, si anume ca utilizatorii cauta informatii pe Facebook in aceeasi maniera in care cauta informatia pe Google fara a folosi insa “cautarea”, promovarea pe Facebook se apropie cel mai tare de cea pe Google.
Avantajele promovarii pe Facebook sunt toate cele imprumutate datorita faptul ca este o forma de promovare cu plata pe click, PPC. Relevanta mesajului fata de grupul tinta scade costul pentru fiecare click ceea ce forteaza cresterea relevantei. Consturi minime pentru cantitatea de media care se poate achizitiona incepe cu 1 click, la fel ca si in cazul reclamei pe Google.
Prin reclama vizitatorul poate fi trimis in aplicatii, grupuri, fanpage-uri, evenimente si pagini de profil din cadrul Facebook, care ar necesita acces cu parola daca promovarea ar fi realizata printr-o alta forma, externa. De exemplu: daca printr-un anunt pe Google ai promova un fanpage de pe Facebook utilizatorul nu ar ajunge la fanpage-ul propriu-zis ci la pagina de login de pe Facebook, iar daca acesta nu are cont va parasi pagina.
Dezavantajele fata de reclama pe Google constau in faptul ca, la un cost per click de 0,2 euro si un ctr de 0,1 %, cu doar 2000 euro poti afisa reclama in medie de 5 ori la fiecare dintre cei 1,5 milioane de utilizatori, astfel atingand toti utilizatorii de pe Facebook. Google are milioane de cautari pe luna si 99% dintre utilizatori incep navigarea pe internet printr-o cautare. Totodata, cel mai important avantaj al reclama pe Google spre deosebirea de reclama pe Facebook este centrarea pe cuvintele si frazele cheie, iar cuvintele cheie reprezinta, pana acum, singura metoda de identificare a intentiei de cumparare.
Cel mai eficient este sa beneficiezi de avantajele celor doua sisteme la un loc si sa orientezi bugetul si pe reclama pe Facebook si pe reclame pe Google, sa folosesti impreuna aceste 2 formidabile arme de marketing online.

Costul si bugetul pentru o reclama pe Facebook 


Publicitatea pe Facebook este simplă şi eficientă. Puteţi să ne spuneţi cum doriţi să faceţi publicitate şi de la unde doriţi să apară anunţurile dvs. şi vă vom  stii  sa ajungem la publicul tau. În această secţiune, veţi afla mai multe despre:

    
* De licitare
    
* Bugetul zilnic şi a cheltuielilor zilnice de limita
    
* Costul pentru a face publicitate pe Facebook
    
* Când se alege vs CPC CPM



Licitarea

Gama de suma licitată sugerată vă arată gama de oferte, care sunt în prezent câştigătoare la licitaţia printre anunţurile similare cu a ta. Puteţi seta o sumă licitată maximă pentru fiecare anunţ din gama de preţuri sugerate oferim atunci când creaţi anunţul dvs. sau puteţi alege o sumă licitată maximă în afara intervalului suma licitată sugerată. Suma dvs. licitată maximă este de cele mai multe veţi plăti pentru un clic pe anunţul dvs. sau pe mia de impresii livrate în funcţie de dacă nu aţi ales să plătiţi pe clic (CPC) sau pe mia de afişări (CPM) (secţiunea de ajutor). Noi doar încasa suma care este necesară pentru ca anunţul dvs. să câştige licitaţia (a se vedea secţiunea de livrare), care poate fi mai mic decât suma licitată maximă.Gama sugerate oferta pe baza preţurilor actuale de pe piaţă.În plus faţă de alegerea suma licitată maximă pentru fiecare anunţ, aveţi control complet de cât de mult cheltuiţi pe o bază de zi cu zi. Bugetul dvs. total zilnic pentru anunţurile dvs. este dictată de setările de campanie. Bugetul zilnic este suma pe care sunteţi dispus să cheltuiţi pe o anumită campanie pe zi.

Bugetul zilnic şi
Limit cheltuielilor zilnice.

Aveţi control complet de cât de mult cheltuiţi pe o bază de zi cu zi. Bugetul pe care aţi stabilit atunci când configuraţi o nouă campanie este dvs. de buget zilnic. Ea reprezintă suma maximă pe care sunteţi dispus să cheltuiţi pentru campania respectivă pentru fiecare zi faceţi publicitate. Anunţurile dvs. vor opri în mod automat odată ce arată bugetul dvs. a fost atins pentru a doua zi. Vă puteţi schimba bugetul zilnic al campaniei dvs., sau întrerupeţi sau să ştergeţi anunţurile dvs. din cadrul Anunturi dvs. Administrare în orice 
moment.

Ţineţi minte că acest lucru este diferit de limitare de cheltuieli zilnică. Daily Petreceţi Limit este suma maximă pe care, impresii date, disponibilă şi sumele licitate câştigătoare, vor fi cheltuite în contul dvs. într-o singură zi. Limita este resetat la miezul nopţii, în fusul orar selectaţi în fiecare zi. Zilnic Petreceţi Limit va creşte în mod automat pe măsură ce efectuaţi plăţi cu succes. Cu toate acestea, nu veţi plăti mai mult decât suma dvs. de bugete maxime zilnice.
Puteţi, de asemenea, modifica aceste setări în Anunturi dvs. Administrare după ce aţi setat anunţul dvs. live. Veţi observa "Durata" este editabil în setările campaniei. Fiecare anunţ în cadrul unei campanii este livrat pe baza acestor setări.
Editare durata în anunţurile dvs. Manager
 
Keep in mind that this is different from your Limită de cheltuieli zilnică. The Daily Spend Limit is the maximum amount that, given available impressions and winning bids, will be spent on your account in one day. The limit is reset at midnight in your select time zone each day. Your Daily Spend Limit will increase automatically as you successfully make payments. However, you will never pay more than the sum of your maximum Daily Budgets.
You may also change these settings in your Administrare anunţuri after you've set your ad live. You'll notice the "Duration" is editable in your campaign settings. Each ad within a campaign is delivered based on these settings.
Edit the duration in your Ads Manager

 Costul  publicitatii

Nu este un cost stabilit pentru publicitate pe Facebook. Cu toate acestea, deoarece acesta este un sistem de livrare dictat de piaţă, vă plătesc preţul de piaţă care a stabilit. Puteţi estimare a costurilor atunci când vă creaţi reclamele, urmând următorii paşi:

    
* Identificaţi-vă publicul ţintă
    
* Decideţi dacă doriţi să plătiţi pe clic (CPC) sau pe mia de afişări (CPM)
    
* Selectaţi suma licitată maximă pentru anunţul dvs. bazat pe gama de suma licitată sugerată furnizate. Acesta este intervalul aproximativ de ceea ce altor agenţi de publicitate plătesc pentru dvs. ţintă demografice.
    
* Stabiliţi bugetul zilnic al campaniei dvs. bazat pe suma licitată maximă şi numărul de clicuri sau afişări pe care le-ar dori să plătească pentru fiecare zi.
Bugetul pe care îl setaţi este bugetul dvs. zilnic. Anunţurile dvs. vor opri în mod automat odată ce arată bugetul dvs. a fost atins pentru a doua zi, şi niciodată nu va acumula taxe în plus faţă de bugetul dvs. zilnic.

There isn't a set cost for advertising on Facebook. However since this is a market-driven delivery system, you are paying the price that the market has set. You can estimate your cost when you create your ads by following the following steps:
  • Identify your target audience
  • Decide if you would like to pay per click (CPC) or per thousand impressions (CPM)
  • Select the maximum bid for your ad based on the suggested bid range provided. This is the approximate range of what other advertisers are paying for your target demographic.
  • Set your campaign's daily budget based on the maximum bid and the number of clicks or impressions you would like to pay for per day.
The budget that you set is your daily budget. Your ads will automatically stop showing once your budget has been met for the day, and you will never accrue charges in excess of your daily budget.


CPC (cost per click)  vs  CPM (cost per thousand impressions)

Pe scurt, aceasta depinde de obiectivul dvs..
Alegeţi CPC (cost per click), de publicitate atunci când obiectivul dvs. este de a avea oameni clic pe site-ul dvs. sau altă destinaţie. Cu publicitatea CPC, aveţi posibilitatea de a controla costul real de a conduce vehicule fiecare persoană pe site-ul dumneavoastră. Mulţi agenţi de publicitate în speranţa de a conduce conversii online prin anunţurile lor (de exemplu, vânzările de t-shirt sau abonaţi la un buletin de ştiri), va alege modelul CPC.
Alege CPM (cost per mia de afişări) de publicitate atunci când obiectivul dvs. este de a creste brand, produs sau serviciu de conştientizare.Bugetul pe care îl setaţi este bugetul dvs. zilnic. Anunţurile dvs. vor opri în mod automat odată ce arată bugetul dvs. a fost atins pentru a doua zi, şi niciodată nu va acumula taxe în plus faţă de bugetul dvs. zilnic.

In short, it depends on your goal.
Choose CPC (cost per click) advertising when your goal is to have people click through to your website or other destination. With CPC advertising, you can control the actual cost to drive each person to your site. Many advertisers hoping to drive online conversions through their ads (e.g. sales of t-shirts or subscribers to a newsletter) will choose the CPC model.
Choose CPM (cost per thousand impressions) advertising when your goal is to increase brand, product or service awareness.



Va oferim cu bucurie o forma de reclama la inceput de drum dar care este asteptata demult de catre cunoscatori!! In sfarsit un concurent serios pentru Google Adwords! Reclama pe Facebook!
Noi deja am testat acest sistem aflat in stadiu beta si functioneaza excelent!Money mouth
De accea vi-l propunem si dumneavoastra.
Facebook are in Romania peste 800.000 de utilizatori deja si este in crestere.
Va oferim acest serviciu pentru doar 50 euro + TVA, taxa setare pe fiecare campanie in parte . Dar haideti sa va explicam si cum functioneaza.
Se creaza niste Add-uri care apar la fiecare profil targetat in parte ( a se vedea fotografia).
Acest text este mult mai generos decat cel de la Google Adwords dupa cum puteti vedea , accepta scris mai mult dar si fotografie!
Targetarea este mult mai complexa , pe langa programarea orara, bugetul zilnic dorit care incepe de la 1$ pe zi si merge maxim pana la 50 $ pe zi, vine cu o chestie geniala targetarea dupa varsta , limba si sex al persoanelor care vor vedea Add-ul.
Asta este lovitura de gratie data lui Google Adwords.
Si daca nu va este de ajuns ca sa treceti pe Facebook trebuie sa va mai spun ca platile se poate opta fie pentru plata pe click (Pay per Click) , ca si la Adwords dar si pe plata pe 1000 de vizualizari ca si in reclama clasica(Pay per View).
Va recomandam cu caldura acesta forma de publicitate si va setam campania la pret promotional , doar 50 euro + TVA, in acest pret intra si crearea contului de Facebook daca nu aveti unul.
Cred ca am specificat ca bugetul dumneavoastra poate fi cat doriti intre 1 si 50 $ pe zi!







http://www.facebook.com/advertising/?campaign_id=402047449186&placement=pf&extra_1=0

http://www.facebook.com/advertising/?campaign_id=402047449186&placement=pf&extra_1=0