duminică, 15 mai 2011

Lipsa de educație grăbește îmbătrânirea

Persoanele mai puțin educate și calificate sunt predispuse îmbătrânirii premature, arată un nou studiu publicat în „Brain, Behaviour and Immunity”.
Analiza ADN-ului a arătat că îmbătrânirea celulară este mai accelerată la adulții fără calificări decât la cei cu educație superioară. Experții cred că educația este cea care îi conduce pe oameni către o viață mai sănătoasă. 
Până acum studiile au dovedit legătura dintre îmbătrânire și statutului socio-economic: persoanele care vin din medii defavorizate fumează mai mult, fac mai puțină mișcare și au acces mai mic la serviciile de sănătate decât persoanele bogate.
Noul studiu arată că, dincolo de statut și venit, gradul de educație joacă un rol mai important în menținerea sănătății pe termen lung. Persoanele cu educație superioară se confruntă mai puțin cu stresul sau știu să-i facă față mai bine.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 400 de persoane cu vârste cuprinse între 53 și 75 de ani.  Acestora le-a fost măsurată lungimea secțiunilor ADN din capătul cromozomilor, denumite telomeri.Telomerii protejează cromozomii și sunt indicatori ai procesului de îmbătrânire. Cu cât sunt mai scurți, cu atât procesul de îmbătrânire este mai rapid.

marți, 10 mai 2011

Cateva calităţi care fac diferenţa între un om bogat şi unul obişnuit



În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe trotuarul din faţa Central Park din New York, Gordon Gekko, investitorul lacom din filmul Wall-Street, îi arăta ucenicului său Bud Fox un homeless şi un businessman: „Vrei să îmi spui că diferenţa dintre cei doi este o chestiune de noroc?”.

Întrebarea celui care avea să lanseze ceea ce a devenit drept cea mai cunoscută descriere a sistemului financiar-bancar american, adulată şi urâtă deopotrivă, încerca să surprindă ceea ce mulţi consultanţi, scriitori şi cercetători au încercat să descopere de-a lungul timpului: care sunt diferenţele dintre un om bogat sau de succes şi unul obişnuit?
Există acum studii care indică faptul că bărbaţii  mai frumoşi câştigă cu 9% mai mult în medie decât cei urâţi, iar femeile mai frumoase cu 4%. Oamenii care erau populari în liceu câştigă cu 10% mai mult decât cei care nu erau populari. La fel şi oamenii mai înalţi, existând chiar şi o proporţie: la fiecare 7-8 centimetri cresc şi veniturile cu 5-8% la femei şi 4-10% la bărbaţi. Cei cu IQ peste medie au cu 20% mai multe şanse să devină mai bogaţi ca cei cu IQ sub medie, iar lista studiilor poate continua cu orice altceva v-ar putea trece prin minte.
Pe fondul crizei financiare din ultimii ani, determinată potrivit multor consultanţi de lipsa unor reglementări care să limiteze lăcomia dusă la extrem de care vorbea Gordon Gekko, dar în acelaşi timp de măsurile populiste ale politicienilor de pretutindeni, bogăţia a devenit într-o anumită măsură o povară. Mai ales prin contrast cu sărăcirea celor mulţi şi, de cele mai multe ori, nevinovaţi.
Magazinele de superlux din New York, Paris sau Milano  îşi primeau clienţii pe uşile din spate, iar analiştii vorbeau de un nou concept - hidden wealth -, pe care îl detalia anul trecut unul dintre şefii fabricii Bentley din Crewe, Marea Britanie.
„Unul dintre clienţii noştri, un avocat celebru din Londra, îşi schimbă aproape în fiecare an maşina. Numai că întotdeauna la exterior maşina arată la fel, pentru că are aceeaşi culoare. Pentru cei mai mulţi oameni, el are aceeaşi maşină de mulţi ani încoace”.
Între timp însă, după doi ani de criză şi de intervenţii masive ale statelor din întreaga lume, economiile cele mai puternice dau, cel puţin aparent, semne de revenire (România este din nou o excepţie, după cum aţi putut vedea în pagina 24), iar bogăţia îşi poate relua, cred analiştii, rolul motivaţional. „Un om bogat este un om liber. De-asta e bună în primul rând bogăţia, pentru că îţi permite să ai idei”, afirmă sociologul Mircea Kivu.
De altfel, definiţia bogăţiei din Dicţionarul Explicativ al limbii române include, pe lângă sensul clasic, „cantitate abundentă de bunuri materiale, de materii prime, de bani, de obiecte preţioase” şi unul mai puţin folosit „Abundenţă şi varietate de valori spirituale”. Adică este vorba şi despre bogăţia de idei sau bogăţia de cuvinte, caracteristici fără de care bogăţia materială întârzie în cele mai multe cazuri.
„În plus, în ultima perioadă, pe fondul frustrărilor acumulate de mulţi dintre români, bogăţia a început să fie privită cu invidie, dar nu de genul celei care determină oamenii să aibă o atitudine pozitivă, ci mai degrabă ca pe un fel de «să moară capra vecinului»”, exemplifică Mircea Kivu.
Numai că de pe urma unei astfel de atitudini nu câştigă (aproape) nimeni. Economia se află de doi ani în declin, companiile nu au lichidităţi, disponibilizează angajaţi, iar cei mai bogaţi 500 de români au sărăcit cu aproape 2%, averea lor totală fiind de 28,2 miliarde de euro, conform TOP 500 Miliardari editat de Forbes România, produs apărut recent pe piaţă.
„În România, a existat o combinaţie aparte care a determinat succesul în afaceri.


Capacitatea de a-şi asuma riscuri şi spiritul de competiţie sunt trăsăturile pe care le-a rostit pe nerăsuflate şi sociologul Kivu, imediat ce a aflat subiectul articolului.
Radu Georgescu, fondatorul grupului Gecad şi cel care a vândut lui Bill Gates tehnologia din spatele antivirusului RAV, şi-a făcut anul trecut un blog. Se numea „Jurnal de antreprenor”, iar în unul dintre primele posturi Georgescu a vorbit despre frumuseţea antreprenoriatului, dar şi despre ce a învăţat în anii de când a intrat în afaceri: „O să încep prin a spune câtă energie consumă antreprenoriatul, câţi duşmani capeţi, câtă muncă şi cât stres. Câte proiecte trebuie să începi pentru a avea şansa ca unele să iasă. Câtă putere îţi trebuie să te ridici după ce ai eşuat şi să înveţi ceva din asta. Câtă energie mentală îţi trebuie pentru a nu aduce problemele de la serviciu acasă, pentru că antreprenoriatul nu e doar un serviciu, eşti tu însuţi! E greu, e al naibii de greu şi pentru asta trebuie să te gândeşti de 100 de ori înainte să te apuci de un business. Şi după ce va fi greu va veni o perioadă şi mai grea, iar când trece şi aceasta – totul va deveni infernal, dar până la urmă devii dependent de greutăţi. Dar… fir-ar: tocmai de asta e atât de frumos!”.
Când vorbesc despre începuturi, toţi oamenii de afaceri se referă la un moment cheie, care i-a lansat.

sâmbătă, 7 mai 2011

Targul de fete de pe Muntele Gaina

Targul de fete de pe Muntele Gaina, care dateaza de aproape doua secole. Conform traditiei, acesta are loc in cel mai apropiat sfarsit de saptamana de ziua Sfantului Ilie, care este sarbatorit in 20 iulie
In muntii Apuseni, in "Tara Motilor", se afla un munte numit Gaina. La poalele acestui munte este comuna Vidra-de-Sus.

Vidrenii spun ca in timpul cand in muntii Bihariei se lucrau baile extragandu-se aur, o gaina de aur iesea din aceste bai spre a se aseza in varful muntelui , pe cuibul sau in care erau oua de aur. Vidrenii atrasi de frumusetea nemaipomenita a gainii, in multe randuri au incercat s-o prinda. Astfel ca gaina a fugit, luand cu sine aurul. De atunci, nemaigasindu-se aur, motii au incetat sa mai lucreze baile.
Muntele Gaina desparte tinutul motului de cel al crisanului.

In ziua de Sfantul Ilie, sau in prima duminica dupa ziua Sfantului Ilie (20 Iulie), linistea de pe Gaina se intrerupe de "Targul de fete", la care participa fetele de maritat sau fetele mari, care vor sa fie petite de feciori.

In zori de zi pe toate dealurile curg moti si moate, criseni si crisene, toti in haine de sarbatoare. Doi delegati din partea motilor din Vidra-de-Sus si doi delegati din partea crisenilor din Bulzesti trag o linie de despartire intre moti si intre criseni.

Targul de fete de pe Muntele Gaina Fetele care vor sa ia parte la acest targ se pregatesc ani intregi pentru ziua aceasta, fiindca ele trebuie sa ia cu ele si zestrea. Mama, bunica, matusa sau prietenele contribuie cu cate ceva la zestrea fetei mari.

Zestrea care se impacheteaza in lazi sculptate si cu flori colorate, se incarca pe cei mai frumosi cai ai familiei, la care se adauga cele mai frumoase vite si stupi de albine. Pe culmea Gainei isi ridica fiecare familie care are fata de maritat, un cort propriu, in care se expune zestrea si alesii familiei asteapta pe petitori.

Pana la orele zece dimineata, afara de feciorii si fetele care vor sa-si afle aici partea, toti ceilalti sunt ocupati cu vanzarea si cumpararea lucrurilor de casa si agricole, precum: coase, streanguri, greble, oale si diferite poame aduse la targ de criseni.

Feciorii, de asemenea, insotiti de familiile lor aduc tot ce au mai bun, in special o curea frumoasa plina de argint si aur. Dupa ce si-au ales o mireasa urmeaza incredintarea publicului adunat prin schimbarea de "naframi", numite credinte.

Dupa incredintarea celor ce si-au dat mana si dupa targuirea celor trebuincioase, lumea incepe sa pranzeasca adunandu-se in jurul lautarilor.

Nu se intampla mai niciodata ca vreo fata sa ia parte la acest targ cu zestrea sa si sa nu afle mirele dorit.

Dupa parerea motului numai o incredintare care s-a savarsit pe culmea Gainei poate sa aduca noroc.
Alta varianta a legendei spune ca odata in varful muntelui, traia o zana frumoasa fara seaman si tare bogata. Ea avea o gaina care facea zilnic miraculoase oua de aur. Si o data pe an, zana daruia cate un ou de aur, ca zestre unei fete sarace si cuminti. Rand pe rand treceau anotimpurile si nimeni nu cutezase sa curme linistea din viata zanei, iar oamenii cand aveau nevoie de un sfat ori de un mic ajutor, apelau totdeauna la dansa.

Intr-o buna zi, insa, cinci tineri din Vidra, imbracati in straie femeiesti, s-au furisat la zana muntelui si, iscodind unde se afla gainusa, au sterpelit-o impreuna cu un cos plin cu oua de aur. Fugind de le scaparau picioarele, unul dintre strengari scapa cosuletul pe jos, ouale rostogolindu-se pana-n apele involburate ale Ariesului. Au ascuns apoi gaina in muntii Abrudului care, cum se stie, adaposteste multa bogatie inlauntrul lor. Suparata, Craiasa bailor de aur a parasit pentru vesnicie acele taramuri, plecand spre alte zari mai indepartate. De atunci, tinerii s-au invatat sa urce, in a treia duminica a lui iulie, pe culmea platoului Gaina (1486 m), nadajduind ca poate intr-o zi o vor mai intalni.

Adunari, targuri si serbari la care fetele de maritat au luat parte spre a fi vazute si petite de feciori se afla nu numai la romani, ci si la alte natiuni.

In Rusia domneste inca si astazi datina straveche de a expona in anumite zile de peste an fetele de maritat la asa-numite"petiri".

In Petersburg a existat o astfel de datina, a doua zi dupa Rusalii, in gradina de vara.


muntele gaina_b
Exista mai multe legende legate de zona muntelui. Una dintre legende spune ca inainte, cand motii se ocupau cu extragerea aurului, o gaina de aur venea din mina si se aseza in varful muntelui, unde era cuibul sau in care erau oua de aur. Locuitorii comunei Vidra de Sus au vrut de multe ori sa o prinda, dar gaina a fugit, luand cu ea si aurul din munte.
muntele-gainaPe vremuri, targul incepea cu doi delegati din partea motilor din Vidra de Sus si doi delegati din partea crisenilor din Bulzesti ( sate aflate la baza muntelui)care  trageau o linie de despartire intre moti si criseni.
In prima zi a targului, feciorii veneau sa  petreca si abia a doua zi veneau fetele si nevestele si atunci se incingea dansul. La targ participau fetele de maritat si fetele mari care voiau sa fie petite.
Fetele care luau parte la targ se pregateau ani intregi pentru ca trebuiau sa ia cu ele si zestrea  Cel mai important moment era targuirea fetelor. Dupa ce cadeau la intelegere, fata era invitata la joc si apoi cantarita pe o scandura, in balans, la capatul careia era pusa zestrea.
gainaMotii credeau ca numai o incredintare pe culmea Gainei poate sa aduca noroc. Targul de fete este de fapt o nedee populara, care are loc inainte de Sfantul Ilie.
In acest an, Targul de fete se va desfasura in localitatea Avram Iancu si pe platoul muntos situat la 1.486 de metri altitudine, la intretaierea judetelor Alba, Arad, Cluj si Hunedoara.
Targul de fete va debuta la 18 iulie cu expozitia  Sarbatoarea Muntelui Gaina in perioada interbelica, ce va avea loc la Casa Memoriala Avram Iancu, urmata de parada portului popular si de finala festivalului – concursului  Cultura pentru cultura.
Seara se poate asculta muzica, pot fi vazute jocuri de lasere si lumini, spectacole pirotehnice, concursuri si un foc de tabara.
Duminica va fi vernisata expozitia mesterilor populari prezenti la targ si va avea loc un program artistic.
Targul de fete testat documentar in 1816, dar are probabil o vechime mult mai mare. Targul de pe Muntele Gaina a fost inregistrat de Consiliul Judetean Alba ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.


mgaina_b Astazi Targul de fete de la Gaina s-a transformat intr-o mare sarbatoare folclorica, la care isi dau concursul locuitorii din zona Muntilor Apuseni, din judetele apropiate si chiar din tinuturi mai indepartate ale tarii.
Pregatirile se fac cu cateva zile inainte, iar plecarea spre munti se face in jurul orei patru dimineata. Deschiderea o fac vestitele tulnicarese de la Avram Iancu, dupa care urmeaza programul artistic al participantilor care dureaza pana spre seara.
La mijlocul deceniului trecut s-a inregistrat si un record de circa 100.000 de participanti. In anii trecuti erau prezenti la targ in medie 10.000-20.000 de oameni.
Platoul pe care se desfasoara Targul de Fete este situat la limita judetelor Alba, Arad si Hunedoara, pe Masivul Gaina, la o altitudine de 1.486 de metri.



Targul de fete de pe muntele Gaina Video





Documentar Muntele Gaina -  Targul de fete  partea 1






Documentar Muntele Gaina -  Targul de fete  partea 2


vineri, 6 mai 2011

Oamenii provin din peşti, nu din maimuţe, spun cercetătorii

Cercetătorii britani au descoperit că oameni se trag de fapt din peşti, nu din maimuţe, cum s-a crezut până acum.
Pe baza unor imagini cu embrioni umani aflaţi în stadii incipiente ale dezvoltării şi a unui film ce prezintă procesul formării feţei umane puse la dispoziţie de universităţi şi spitale, cercetătorii britanici au descoperit că oamenii se trag din peşti, potrivit BBC.

Trăsătura care i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să ajungă la această concluzie este zona aflată între buza superioară şi nas, care este deseori ignorată.
De asemenea, poziţionarea ochilor la embrioni în lateral este o informaţie importantă care indică originea rasei umane.

Potrivit specialiştilor britanici, faţa omului este formată de fapt din trei părţi principale care în cele din urmă formează un întreg în perioada în care este un fetus. Dacă nu se sincronizează însă, bebeluşul poate veni pe lume desfigurat.

marți, 3 mai 2011

Cata otrava e in Coca Cola ?

Într-un secol și un sfert de viață carbogazoasă, colosul american a fost învăluit în critici și controverse efervescente, care par să se fi întețit începând cu anii 2000. Nu le vom înșira pe toate, ci vom stărui asupra uneia dintre preocupările noastre principale: mediul. Deși Coca Cola a inițiat recent o amplă campanie de ecologizare cu obiective îndrăznețe, trecutul său nu prea îndepărtat poartă însemnul toxicității și al crizei apei în cadrul unor comunități locale ce practică agricultura de subzistență. Aici avem în vedere studiile realizate în 2003 și 2006 de către Centrul pentru Știință și Mediu (CSE) din India, care au găsit un nivel de pesticide situat dincolo de limita de siguranță în băuturile cu conținut de cola. Uu studiu realizat de BBC în 2003 a depistat la rândul său niveluri periculoase de substanțe toxice în mlaștina cu reziduuri generată de o fabrică Coca Cola din sudul statului indian Kerala, pe care compania americană le vindea agricultorilor locali pe post de îngrășămât. Testele realizate atunci de publicația britanică în colaborare cu un laborator științific au arătat că materia reziduală era inutilă ca îngrășământ și conținea o serie de metale toxice, printre care cadmiul și plumbul.
„Ce este și mai grav este că această contaminare s-a extins asupra resurselor de apă”, spunea la acea vreme cercetătorul principal din spatele studiului, David Santillo, „ într-un puț din apropiere înregistrându-se niveluri de plumb aflate mult peste limita fixată de Organizația Mondială a Sănătății”. Cu toate acestea, vicepreședintele indian de atunci al Coca Cola, Sunil Gupta, spunea la acea vreme că îngrășămintele cu pricina nu impuneau nici un pericol pentru sănătate – bazându-se pe dovezile științifice ale companiei – și că au fost primite cu bucurie de către agricultorii locali, care nu își permiteau produse branduite. Agricultorii indieni par să fi mers chiar mai departe, potrivit The Guardian, ajungând să-și stropească recoltele direct cu Coca Cola în loc să folosească insecticide scumpe precum cele ale companiei Monsanto. În urma acestor informații, o serie de state au interzis băuturile Coca Cola, alături de alte băuturi nealcoolice, însă Înalta Curte din India a revocat ulterior deciziile, pe motiv că doar guvernul federal poate interzice produse alimentare.
Doi ani mai târziu, pornind de la acest scandal, Institutul pentru Energie și Resurse (TERI) din New Delhi – condus de Rajendra Pachauri, directorul IPCC – publica o cercetare în care analizase șase fabrici de îmbuteliere Coca Cola și în care susținea că apa folosită la fabricarea băuturilor era curată și sigură pentru sănătate – concluzie respinsă de CSE pe motiv că doar apa fusese testată, nu și restul ingredientelor. TERI a subliniat totuși că Coca Cola trebuie să facă eforturi de conservare a resurselor locale de apă din India, iar aici avem de-a face cu o altă problemă – în ultimii ani, compania americană a fost criticată susținut pentru împuținarea resurselor de apă vitale pentru unele comunități locale. Aici vorbim tot de India. Potrivit antropologului Ananthakrishnan Aiyer, de la Universitatea din Michigan, care a scris despre acest aspect în Jurnalul de Antropologie Culturală, în 2008, problema persistentă cu lipsa apei din India s-a transformat într-o adevărată criză după instalarea companiei americane în zonă.
„O secetă severă produsă în Kerala în 2004 a complicat lucrurile, [satul] Plachimada fiind declarat ca ‘sărac în apă’ în 2005. În 2005, situația din Plachmida a început să fie reprodusă pe măsură ce lupta pentru drepturile asupra apei și a irigațiilor s-a răspândit și în alte comunități rurale din țară, ceea ce a condus la o serie de demonstrații împotriva companiei Coca Cola”. Aici o putem aminti pe cea din decembrie 2009, când peste 2.000 de săteni din nordul Indiei înarmați cu bannere pe care scria „Climate Justice Now” au mărșăluit până la fabrica Coca Cola din zonă și au cerut închiderea ei. Protestatarii s-au mâniat pe companie pentru că extragea prea mult din resursele de apă subterană și îi împiedica să-și procure cantitatea vitală. De la deschiderea fabricii Coca Cola respective în satul indian Mehdiganj, în anul 2000, nivelul apei din zonă scăzuse cu șase metri până la momentul protestului mai sus amintit, iar când seceta a lovit regiunea în 2009, recoltele au fost distruse și localnicii nu au mai avut cu ce să-și asigure traiul.

Foto: Reuters
Rezervele insuficiente de apă și proasta gestionare a acestei probleme au instituit în India o adevarată criză ecologică și la nivel uman, scria atunci The Ecologist, criză pe care schimbările de climat ar putea să o înrăutățească. La momentul publicării articolului din The Ecologist, două fabrici cu însemnele companiei americane din India fuseseră deja închise sub presiunea sătenilor privați de apă. Doar că în majoritatea acestor dispute, mai scria publicația britanică, săracii ajung în cele din urmă să-și lase garda jos. „Cei bogaţi reuşesc să-şi achiziţioneze pompe puternice şi să extragă tot mai mult din rezervele de apă, fără limite”, explica la acea vreme Tom Palakudiyil, de la organizaţia internaţională nonprofit WaterAid. „Corporaţii gigant ca Coca Cola sau alte mari industrii cu multă putere asupra administraţiei locale reuşesc să-şi instaleze conducte care trec pe lângă sate”.
Patrick McCully, de la asociaţia de mediu International Rivers, îi dădea dreptate: „Nu există nici o formă de regularizare, aşa că oricine e liber să-şi înfigă pompele în pământ”. Iar cei care au avut de suferit au fost fermierii indieni care practică agricultura de subzistenţă. Acum doi ani se estima că, fără resursele necesare de apă, 70% dintre ei ar putea rămâne cu ochii-n soare. Lipsiţi de mijloacele adecvate de trai, aceştia migrează în număr mare spre oraşe, sporind problemele deja existente acolo şi adâncindu-şi sărăcia. Iar populaţia în creştere a Indiei şi modificarea regimului alimentar acutizează problema lipsei de apă, a completat atunci David Molden, de la International Water Management Institute din Sri Lanka.
Potrivit antropologului Ananthakrishnan Aiyer, Coca Cola extrăgea apă subterană gratuit (pe lângă o mică taxă plătită pentru eliminarea deșeurilor), reușind să atragă de partea sa profituri uriașe. La sfârșitul anilor ’90, prețul apei industriale era de circa 5 dolari pentru 10.000 de litri, în timp ce în India era de doar 3 cenți. „În India, apa este practic gratuită și foarte profitabilă pentru corporațiile private. Accesul la apă subterană ieftină și prețul scăzut al extragerii ei, combinat cu forța de muncă ieftină și cu eforturile statelor și guvernelor locale în atragerea ‘investițiilor străine’, toate facilitează pătrunderea coroporațiilor transnaționale în industria apei”, scria antropologul de la Universitatea din Michigan în 2008. În urma raportului TERI din 2008, Coca Cola a promis însă să-și intensifice eforturile de tratare a apei și de recoltare a apei de ploaie. De altfel, în ultima vreme, compania americană a început să pășească mai apăsat pe tărâmul sustenabilității, din moment ce folosește cantități semnificative de apă, energie sau plastic, dar și de zahăr (sursă a obezității).
În acest scop a fost lansată campania „Live Positively” („Trăiește pozitiv”), care și-a fixat niște obiective îndrăznețe: să returneze lumii atâta apă cât folosește, să-și reducă amprenta de carbon pentru operațiile de producție cu 5% până în 2015 și să recicleze toate ambalajele. Anul trecut, compania americană a introdus pe piață așa-numita „PlantBottle” („sticla din plante”), confecționată în proporție de 30% din material vegetal și 100% reciclabilă. Unele dintre băuturile sale conțin Truvia, un îndulcitor natural, fără calorii, iar prin intermediului unui acord cu Greenpeace, Coca Cola s-a angajat să elimine folosirea hidrofluorocarbonului din toate tonomatele și răcitoarele sale până în 2015. Totodată, compania a început să se discute cu consumatorii pe marginea unor probleme de mediu.

Să sperăm că măsurile ecologice vor fi pe măsura trecutului întunecat al companiei și vor îndepărta controversele în care a fost învăluită. Cum ar fi procesul intentat împotriva sa în New York, la 25 februarie 2010, de către 8 reclamanți, pe motiv că ar fi știut de și ar fi căutat să mușamalizeze acte de crimă, viol și tentativă de crimă la o filială din Guatemala. Cazul Jose Armand Palacios v. The Coca-Cola Co. a plecat de la acuzația că filiala INCASA din Guatemala a companiei americane a apelat la acte de teroare împotriva familiilor angajaților Palacios și Jose Alberto Vicente Chavez din cauza legăturilor lor sindicale. Reclamanții susțin că oficialii din Atlanta (unde se află sediul Coca Cola) cunoșteau aceste aspecte. Sau procesul și boicotul lansate la începutul anilor 2000 pe motiv că îmbuteliatorii companiei Coca Cola din Columbia ar fi apelat la grupuri paramilitare ilegale pentru a-și intimida, tortura și ucide angajații – scandal tratat în documentarul „The Coca-Cola Case”.
La acestea se mai adaugă o amendă de 68 de milioane de dolari pentru practici comerciale neloiale (acordată filialei Coca Cola din Mexic în 2005), una de 137,5 milioane de dolari pentru după ce compania a fost acuzată în statul american Georgia pentru că ar fi forțat îmbuteliatorii să cumpere inutil concentrate pentru băuturi în valoare de sute de milioane de dolari pentru a face ca vânzările să pară mai mari (2008) și una de 192,5 milioane de dolari în urma unui proces în care compania a fost acuzată de discriminare rasială. Ar mai fi de menționat că, în toamna anului trecut, Financial Times a descoperit că multinaționale precum Coca Cola sau IBM au avut acces la fonduri UE destinate întreprinderilor mici și mijlocii, utilizate mai ales pentru a-şi muta uzinele în ţări cu forţă de muncă mai ieftină.
Am mai aminti doar una dintre cele mai recente, din februarie anul acesta, când un bărbat din Israel a dat în judecată franciza Coca Cola din țara sa după ce site-ul ThisAmercanLife a publicat ceea ce pretinde că este o rețetă timpurie, dacă nu chiar originală a celei mai populare băuturi de pe planetă. Rețeta cu pricina sugera că pentru aroma secretă având numele de cod „7X” este folosit alcoolul pe post de solvent. Reclamantul, de religie islamică, a dat în judecată compania în numele întregii comunități musulmane, cerând daune de 200 de euro pentru fiecare dintre cei 1,2 milioane de musulmani din Israel. Aproape un sfert de miliard de dolari în total. Cazul a lansat întrebarea dacă consumatorii merită să cunoască în detaliu ceea ce li se oferă spre consum.

Sâmbra Oilor a adunat aproximativ 6.000 de persoane pe dealul de la Huta Certeze.

Sătmărenii au sărbătorit 1 Mai cu mici, bere şi muzică populară pe dealul de la Huta Certeze unde astăzi s-a desfăşurat cea mai mare serbare câmpenească din Ardeal „Sâmbra Oilor“. Pentru ediţia din acest an a sărbătorii, cu numărul 65, Consiliul Judeţean a alocat 43.000 de lei.


Mii de sătmăreni dar şi turişti din Ungaria, Ucraina şi din judeţele învecinate au participat astăzi la Sâmbra Oilor, pe dealul de la Huta Certeze. Tradiţia acestei serbări se păstrează în Ţara Oaşului de mai bine de 70 de ani.
Şirul manifestărilor a început la ora 11.00 când ansamblurile folclorice ,,Ţara Oaşului” din Bixad, ,,Oaşul” din Negreşti Oaş, ,,Sânzienile” din Negreşti Oaş şi ,,Măgura” din Târşolţ au deschis sărbătoarea. Anul acesta bugetul alocat pentru organizarea evenimentului a fost de 43.000 de lei. 
Sâmbra, sărbătorită în toate satele Oaşului
„Sâmbra Oilor” este cea mai importantă sărbătoare câmpenească a oşenilor. Ea marchează momentul în care ciobanii îşi urcă oile la munte unde începe numărătoarea ovinelor şi mulsul lor.  Laptele recoltat la sâmbră reprezintă etalonul pentru întreaga vară, proprietarii primindu-şi, în funcţie de cantitatea mulsă la prima sâmbră, partea de lapte, caş şi urdă.










Un şofer a pătruns pe contrasens, provocând un accident pe centura oraşului Oradea



Doi şoferi au ajuns cu răni la spital, în urma unui accident care a avut loc în această după-amiază, pe strada Ovid Densuşianu din Oradea. De vină a fost şoferul autoutilitarei Logan, care, pe fondul neatenţiei, a pătruns pe contrasens, lovind frontal un autoturism Volkswagen Passat.
Potrivit informaţiilor primite de la Alina Dinu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, un orădean în vârstă de 42 de ani, în timp ce conducea o autoutilitară înmatriculată în Bucureşti, îndreptându-se spre Calea Sântandreiului, pe fondul neatenţiei în conducere, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu un autoturism Volkswagen Passat, condus de către un bihorean în vârstă de 57 de ani, din Beiuş.

La spital, pentru verificări
"Ambii şoferi au fost răniţi uşor, fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Cercetările în cauză continuă", a spus Alina Dinu.

Orădenii au avut rezultate peste aşteptări la Campionatul Naţional de Karate Tradiţional



În perioada 30 aprilie - 1 mai , Arena "Antonio Alexe" a găzduit  ediţia cu numărul douăzeci a Campionatului Naţional de Karate tradiţional pentru secţiunile de juniori, tineret şi seniori, în cadrul căruia s-a stabilit ierarhia pentru acest an.
În lupta pentru titlu au pornit cei mai buni karateka (aproximativ 160 de sportivi), calificaţi de la faza interzonală desfăşurată la Iaşi, reprezentând 26 de cluburi din ţară. Clubul UAMT - U. Agora s-a numărat printre protagoniştii competiţiei, reuşind să obţină şapte medealii de aur, nouă de argint şi patru de bronz. Clubul Fudoshin se poate mândri de asemenea cu o medalie, obţinută la categoria de cadeţi. „ Mă bucur nespus de mult de rezultatele obţinute, ele sunt conform aşteptărilor sau chiar peste", a declarat antrenorul Pavel Vancea.

Succes
Concursul, organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, în colaborare cu C.S. UAMT- U.Agora Oradea, a fost apreciat de către sensei Dan Stuparu, preşedintele FRKT. Invitatul de onoare a fost sensei Vladimir Jorga , preşedintele Federaţiei Europene de Karate Tradiţional. Obiectivul propus de către C.S. UAMT - U. Agora în cadrul concursului pe echipe -  Cupa UAMT, de a se calificarea între primele trei , a fost îndeplinit, echipa reuşind să ocupe locul II cu 1.280 puncte, fiind devansată de către C.S. Petrolul Ploişti ( 2590 puncte). Pe locul 3 s-a clasat C.S. Ceahlăul Piatra Neamţ cu 670 de puncte.

Mumia din podul casei



O femeie de 60 de ani din Pucioasa a înlemnit de spaimă când, urcându-se în podul casei, a descoperit cadavrul unui bărbat, intrat în stare de mumifiere.
Viorica Chiţu a anunţat imediat Poliţia. Oamenii legii au stabilit că trupul neînsufleţit este al lui Neculae Tăbârcă, de 66 de ani, din cartierul Maluri-Pucioasa. Bărbatul nu era străin de locuinţa Vioricăi. O perioadă, cei doi au trăit în concubinaj.

Se pare că femeia, care a fost plecată mai mult timp plecată în Italia, nu a vrut să mai menţinbă relaţia, drept pentru care a refuzat să-l mai primească pe Neculae în casă.

Din luna februarie, bărbatul parcă intrase în pământ. Totuşi, acesta venea des să doarmă în podul casei femeii.

Medicii susţin că moartea lui Neculae Tăbârcă nu a fost una violentă. Omul ar fi decedat din cauza frigului. Speculaţiile cu privire la faptul că cineva l-ar fi omorât au fost excluse.

Misterul morţii doctoriţei de familie din Roşiori se adânceşte. Părinţii nu cred nici varianta sinuciderii, nici a accidentului



Trupul neînsufleţit al doctoriţei din Roşiorii de Vede, găsită moartă, lângă calea ferată a fost depus la casa părinţilor săi din comuna Troianul.   Pentru că modul în care a decedat femeia de 46 de ani rămâne o enigmă pentru mare parte dintre cunoscuţii săi, s-au emis mai multe ipoteze privind împrejurările în care aceasta a murit. Dacă anchetatorii au dat deja un verdict, iar medicul legist care a efectuat necropsia a stabilit că decesul s-a produs prin cădere, fiind vorba de un accident feroviar, colegii medicului susţin că aceasta suferea de o depresie şi că este posibil să se fi sinucis.

Tatăl medicului refuză să creadă că fiica sa s-a sinucis
După ce mai bine de 24 de ore nu au ştiut nimic fata lor, părinţii medicului de familie au aflat vestea năucitoare că aceasta a murit. Cu sufletul sfâşiat de durere, tatăl Rodicăi a stat de vorbă cu reporterii ADS Alexandria şi le-a spus că nu crede în varianat sinuciderii. „Nu avea probleme financiare, sentimentale sau de altă natură. Ea a pus tot timpul pe primul loc cariera şi acorda mare atenţie pacienţilor săi. Eu nu cred nici că s-a sinucis sau că a fost un accident. Cum de nu a văzut-o nimeni când s-a aruncat din tren sau dacă a căzut? Era singură în acel tren?”, ne-a spus Titu Mitrică. Nici angajaţii de la cabinetul medical nu cred în varianta sinuciderii. „Eu nu cred că s-a sinucis. Când a plecat de la cabinet şi nici înainte nu părea stresată, supărată, nu avea probleme de sănătate sau financiare”, a spus şi Alexandrina Gavrilă, femeia de serviciu de la cabinetul al doctoriţei, care o cunoaşte pe aceasta de şapte ani. Rodica Ligia Mitrică era singurul copil al familiei, iar ca medic era foarte apreciată în rândul comunităţii locale.

Terrorism Arrests At Sellafield Nuclear Plant


Five men are being held under the Terrorism Act after being arrested close to the Sellafield nuclear site in Cumbria.

Sky sources said it is understood the men were British Asians and were taking photographs of the plant.
They were detained at about 4.30pm on Monday after a stop check on a vehicle by officers. Part of a road was closed.
The five, all in their 20s and from London, were held overnight at a police station in Carlisle under section 41 of the Terrorism act.
The investigation is being led by counter-terrorism officers in Manchester.
Sky's home affairs correspondent Mark White said: "From what I understand there was nothing found on them that would give immediate cause for concern that there was any potential attack."
sellafield-nuclear-400
Highly dangerous nuclear materials are contained at Sellafield
A spokesman for Greater Manchester Police (GMP) said the investigation was in its early stages and no further information would be released yet.
The location and timing of the incident, which came hours after news broke that Osama bin Laden had been killed by US special forces, is likely to cause concern.
Police said there was no evidence of a connection to the events in Pakistan, but the Government has urged the public to remain vigilant.
Section 41 of the Terrorism Act 2000 allows a police officer to arrest any person who is "reasonably suspected" of being a terrorist.
The Sellafield site - responsible for decommissioning and reprocessing nuclear waste, and fuel manufacturing - is heavily protected by private security and officers from the Civil Nuclear Constabulary, some of whom are armed.


Five arrested near Sellafield held under terrorism act    

www.independent.co.uk

An investigation is now under way by the North West Counter Terrorism Unit.
A statement from Cumbria Police said: "At 4.32pm yesterday, Monday 2 May, police officers from the Civil Nuclear Constabulary conducted a stop check on a vehicle close to the Sellafield site in West Cumbria.
"As a result, police officers from Cumbria Constabulary arrested five men from London, all aged in their 20s, under Section 41 of the Terrorism Act.
"They were taken to police custody in Carlisle overnight and are being transported to Manchester this morning.
"The investigation is being led by the North West Counter Terrorism Unit.
"A road closure affected the area for a short period of time."
Both the location and timing of yesterday's incident will cause concern.
The terror arrests came outside the Sellafield site, which handles highly dangerous nuclear material.
And they were made in an apparent vehicle stop check within hours of the news breaking that Osama bin Laden had been killed.
At the same time, the public was being warned to remain extra vigilant for fear of a reprisal from groups sympathetic to al-Qa'ida.
A spokesman for Greater Manchester Police (GMP) said the investigation is in its early stages and no further information will be released yet.
A statement added: "At this stage we are not aware of any connection to recent events in Pakistan."
Section 41 of the Terrorism Act 2000 allows a police officer to arrest any person whom he "reasonably suspects" to be a terrorist.
The sprawling Sellafield site on the Cumbrian coast is heavily protected by both private security and officers from the Civil Nuclear Constabulary, some of whom are armed.
Sellafield is responsible for decommissioning and reprocessing nuclear waste and fuel manufacturing, on behalf of the Nuclear Decommissioning Authority.
The Sellafield site has been operational since the 1940s, when it was used as a Royal Ordnance factory supporting the war effort. The site is also home to the world's first commercial nuclear power station - Calder Hall, which operated from 1956 to 2003.
Today the site comprises a wide range of nuclear facilities, including redundant facilities associated with early defence work, as well as operating facilities associated with the Magnox reprocessing programme, the Thermal Oxide Reprocessing Plant (Thorp), the Sellafield Mox plant and a range of waste treatment plants.
Labour leader Ed Miliband declined to comment directly on the arrests but told reporters at an election press conference: "It is right that the Government has stepped up security at various places and obviously they will act on any intelligence they have."






Five arrested near Sellafield under Terrorism Act

London men stopped by officers policing nuclear site in Cumbria


Five men have been arrested under the Terrorism Act near the Sellafield nuclear site in Cumbria, police said.
The men were detained at 4.32pm on Monday after a vehicle was stopped and checked by officers from the Civil Nuclear Constabulary (CNC), who police the facility in west Cumbria.
The five, all in their 20s and from London, were arrested under section 41 of the act and held in police custody overnight in Carlisle before being taken to Manchester on Tuesday morning, a spokesman for Cumbria police said.
An investigation is under way by the north-west counterterrorism unit.
The men were thought to have been filming near the nuclear plant and are all of Bangladeshi heritage, according to the BBC. The police have not confirmed the ethnicity of the arrested men.
Greater Manchester police said the investigation was in its early stages and there would be no further information released immediately. They were not aware of any connection to the death of Osama bin Laden in the US special forces operation in Pakistan.
The police said a road closure affected the area for "a short period of time".
A spokeswoman for Sellafield confirmed that the five men had been arrested close to the site: "It is a security issue and our security people are having discussions."
She said the plant had not been evacuated but the investigation had the potential to affect traffic.
The sprawling coastal site is heavily protected by both private security guards and officers from the CNC, some of whom are armed.
Sellafield is responsible for decommissioning and reprocessing nuclear waste and manufacturing fuel, on behalf of the Nuclear Decommissioning Authority.
The site has been operating since the 1940s, when it was used as a Royal Ordnance factory supporting the second world war effort. The site is also home to the world's first commercial nuclear power station, Calder Hall, which operated from 1956 to 2003.
Today the site comprises redundant buildings associated with early defence work, and operating facilities associated with the Magnox reprocessing programme, the Thermal Oxide Reprocessing Plant (Thorp), the Sellafield Mox plant and a range of waste treatment plants.



Pro-Nuclear Power Blogs

Blogs written by individuals for the advancement of nuclear power. 
'Terrorism' arrests at Sellafield
03 May 2011
Five men were arrested under the UK's Terrorism Act near the Sellafield site on 2 May, said Cumbria Police. They were all in the 20s from London, over 450 kilometres away. The men were held in Carlisle for one night before transfer to Manchester to take part in investigations of the regional counter terrorism unit. A Sellafield Ltd spokesman told World Nuclear News that operations at the site had continued as normal through the incident, with the main effect being on traffic flow on the road to the main entrance. 

U.K. Arrests Five Terror Suspects Near Sellafield Nuclear Site


www.bloomberg.com


Police arrested five people near Sellafield Ltd.’s nuclear reprocessing site in Cumbria, England, on suspicion of terrorism.
Officers specializing in nuclear security stopped a vehicle close to the Sellafield site at 4:32 p.m. yesterday, according to a statement on Cumbria Constabulary’s website. The search resulted in the arrests of five men from London under Section 41 of the U.K.’s Terrorism Act, police said.
The Sellafield plant is Britain’s primary center for processing spent nuclear fuel and other cleanup work for the U.K. Nuclear Decommissioning Authority. The company was told of the arrests, and traffic to the site may be disrupted while the investigation proceeds, Andrew Pearson, a spokesman at the site in northern England, said today by telephone.
The U.K. is on “severe” alert for terrorism, and government leaders around the world predicted retaliation after U.S. commandos killed al-Qaeda leader Osama bin Laden in a May 1 raid in Pakistan.
The U.K. probe is being led by the North West Counter Terrorism Unit, the police statement said. The suspects, all in their 20s, were taken to police custody in Carlisle overnight and are being transported to Manchester this morning, it said.






luni, 2 mai 2011

Cum a ajuns Osama Bin Laden, din prieten, duşmanul nr. 1 al SUA

Osama bin  Laden, născut la 10 martie 1957( dcedat 1 mai 2011) a fost fondatorul organizaţiei teroriste Al-Qaeda  şi cunoscut în toată lumea pentru atacurile din 11 septembrie 2001 de care a fost făcut responsabil.  Considerat unul dintre cei mai periculoşi terorişti, Osama bin Laden se afla pe lista celor  10 cei mai căutaţi fugitivi dar şi pe lista celor mai periculoşi terorişti căutaţi, întocmită de FBI.
Bin Laden - O familie extrem de bogată

Osama bin Laden, pe numele său complet  Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden, s-a născut în Riyadh, Arabia Saudită într-o familie bogată. Familia bin Laden este una dintre cele mai bogate familii din Arabia Saudită cu legături în cercurile familiei regale Saudi. Averea familiei bin Laden vine din compania pe care aceştia o deţin „Saudi Binladin group” un conglomerat mondial de petrol şi investiţii colective care aduce în jur  de 5 miliarde de dolari americani anual, dar şi una dintre cele mai mari companii de constructii  din lumea islamică cu sedii la Londra şi Geneva. Conform unor cercetări recente, familia bin Laden deţine şi o parte din Microsoft şi Boeing alături de alte companii de top din lume.
Familia bin Laden a fost aruncată în atenţia presei datorită lui Osama bin Laden , care odată cu acţiunile violente începute nu numai că şi-a pierdut cetăţenia,  dar a fost dezmoştenit şi de familia sa.
 Osama bin Laden a fost crescut sub  influenţa mişcării religioase Wahhabi şi a studiat la Universitatea  King Abdulaziz, economia şi managementul afacerilor.  A avut un interes deosebit  pentru religie fiind un adept al teoriei  restauraţiei Sharia care va pune în ordine lucrurile în lumea musulmană şi pentru care toate celelalte ideologii  sunt opuse acestei teorii. Acesta avea şi o dorinţă necontrolată  pentru pornirea unui jidhad împotriva nedreptăţile care erau făcute asupra musulmanilor  de către Statele Unite, de a distruge Israelul dar şi pentru a obliga Statele Unite să se retragă din Orientul Mijlociu.
Violenţa
Imediat dupa ce Osama bin Laden şi-a terminat studiile  în 1979, a intrat în gruparea  Abdullah Azzam , o grupare formată din oameni de ştiinţă şi teologi care luptau împotriva invaziei sovieticilor din Afghanistan. De altfel mişcarea talibanilor din Afganistan contra sovieticilor a fost intes susţinută de guvernul SUA, care la vremea aceea vedeau în grupul condus de Osama, o redutabilă arma prin care reuşeau să îi ţină pe loc pe ruşi. Dacă ar fi să asemănăm cumva conflictele, am putea spune că Afghanistanul a fost pentru sovietici, ce a reprezentat Vietanmul pentru americani.
 În 1984 a creat Maktab al-Khidamat cunoscut şi ca Biroul serviciilor afghane care era destinat să strângă fonduri şi musulmani pentru a lupta în războiul afghan.  Al-Qaeda se presupune că ar fi fost formată iniţial pe 11 august 1988 din dorinţa ca luptătorii arabi să fie introduşi alături de grupurile de luptă  afghane fără a mai forma un grup separat. Deşi fusese formată ca o organizaţie destul de simplă, a ajuns ca, în timp să devină una dintre cele mai de temut organizaţii teroriste din lume, condusă de însuşi bin Laden care şi-a început atentatele încă din 29 decembrie 1992, bombardând hotelul Gold Mihor din Aden.
Relaţiile au început să se detelioreze între americani şi Osama bin Laden în momentul în timpul conflictului dintre Kuweit şi Irak. Osama a propus saudiţilor şi kuweitienilor să nu accepte trupe non-musulmane în acest conflict şi şi-a oferit spijinul său şi al luptătorilor lui. Acest ajutor a fost refuzat, iar intervenţia americană a fost preferată.
11 septembrie
La 11 septembrie 2001 naţiune americană a fost luată prin surprindere de un atac asupra celor două turnuri gemene, atac condus de Al-qaeda. Atacul, pus la cale încă din 1999, a fost organizat de câţiva membrii ai organizaţiei(Khalid Sheikh Mohammed , Ramzi bin al-Shibh)  conduşi de Osama bin Laden.  Prezenţa armatei americane în Arabia Saudită, ajutorul oferit de americani Israelului şi sancţiunile făcute în Irak , au fost explicaţiile pentru care Al-qaeda a  atacat World Trade Center pe 11 septembrie 2001.
Cele patru avioane conduse de cei 19 terorişti Al-qaeda au prăbuşit în mai puţin de  două ore turnurile gemene din New York. Teroriştii au prăbuşit un al treilea avion în clădirea Pentagon din Arlington, Virginia iar al patrulea avion s-a prăbuşit  pe o câmpie din Shanksville, zona rurală a Pennsylvania. În urma atacurilor au murit aproximativ 2.993 de oameni, inclusiv terorişti.
Deşi  vina exclusivă pare a fi a lui Osama bin Laden, au existat şi există speculaţii conform cărora CIA a avut legături strânse cu Osama bin Laden. Guvernul american i-ar fi ajutat pe afghani cu milioane de dolari în războiul purtat cu Uniunea Sovietică iar printre grupările afghane s-ar fi aflat şi Osama bin Laden. Mai multe articole de presă cu aceste afirmaţii au fost publicate de-a lungul timpului, începând cu cel din 2003 lansat de BBC în care Michael Powelson  de la jurnalul rusesc  “Demokratizatsiya”  scria că “este greu de crezut că Statele Unite nu ar fi jucat nici un rol în acţiunile fiului celui mai bogat om din Arabia Saudită. Este evident că Statele Unite i-ar fi acordat lui bin Laden suport permanent şi că ar fi ştiut de acţiunile acestuia.” Mai mult decât atât David N. Gibbs a afirmat ca atât CIA cât şi bin Laden aveau conturi bancare la Banca de credit şi comerţ internaţional. Osama bin laden ar fi lucrat împreună cu Gulbuddin Hekmatyar, unul dintre comandanţii preferaţi de CIA.
Speculaţii există şi în zilele noastre, deşi guvernul american neagă cu desăvârşire aceste afimaţii. Neagă faptul ca ar fi avut legături cu vreo grupare afghană sau cu Osama bin laden şi afirmă faptul ca afghanii nu ar fi avut nevoie de ajutor bănesc american din moment ce ei aveau câteva sute de milioane de dolari din fondurile musulmane şi că nu aveau nevoie să recruteze alţi militari care nu cunoşteau limba sau obiceiurile când aveau deja peste 1 milion de recruţi pregătiţi. Speculaţiile nu au o dovadă clară, astfel că vor rămâne un mit până când adevărul va  ieşi la iveală.
Michael Moore: Bin Laden – Bush, o relaţie controversată
În 2004 regizorul american Michael Moore a ecranizat un film despre evenimentele de la 11 septembrie 2001, intitulat Fahrenheit 911. În această peliculă regizorul ridică multe semne de întrebare cu privire la legăturile familiei Bush cu lumea saudită şi cu familia bin Laden.
Printre altele cineastul aminteşte că în zilele imediat următoare atacului de la 11 Septembrie 2001, familia bin Laden şi alţi saudiţi, au fost singurii care au putut să zboare din SUA, într-un moment în care niciun aeroport nu avea voie să de-a undă verde avioanelor să decoleze. Peste 140 de saudiţi, dintre care 24 de membri ai familiei bin Laden au primit dreptul să părăsească SUA, cu avizul special al administraţiei Bush.
S-a vorbit la momentul acela că relaţiile dintre familia bin Laden şi Osama au fost rupte încă de prin 1995, dar chiar înainte de atacurile teroriste la căsătoria unuia dintre fiii celui mai vânat terorist, au apărut şi alţi membri ai familiei sale.
Michael Moore aminteşte şi de legăturile economice dintre saudiţi, printre care şi familia lui Osama şi afacerile cu petrol pe care George W. Bush  le-a condus, în vremea în care tatăl său era la conducerea SUA.
De asemenea regizorul subliniază că ironia face ca una dintre cele mai profitabile afaceri în care familia bin Laden urma să investească, Carlyle Group. Acesta este o campanie care investestea printre altele şi în Departamentul de Apărare a SUA, în care după 11 septembrie, guvernul federal a pompat extrem de mulţi bani în numele luptei contra terorismului. Lucrurile sunt însă departe de a fi clarificate

Moartea
Pe  1 mai 2011 preşedintele SUA, Barack Obama a anunţat ca Osama bin Laden este mort. A fost omorât de o grupare restrânsă de soldaţi americani sub ordinul preşedintelui într-o operaţiune sub acoperire în Abbottabad, Pakistan.  Identitatea lui bin Laden a fost confirmată prin compararea unor mostre de ADN între bin Laden şi sora lui. Se pare că nu au existat răniţi, preşedintele precizând faptul că operaţiune s-a desfăşurat fără incidente care să-I fi afectat pe civili. Trupul lui Osama bin Laden, aflat în custodia armatei americane  a fost aruncat în mare conform tradiţiei islamice deoarece ar fi fost foarte greu de găsit o ţară care să accepte rămăşiţele celui mai mare terorist al lumii.
Totuşi există voci care afirmă faptul că Osama a fost omorât în urmă cu ceva vreme în urmă, chiar din 2003. Alţii, dimpotrivă, susţin că teoristul nr. 1 al planetei nu e mort.