marți, 31 ianuarie 2012

Cine te-a scos din lista de prieteni de pe Facebook ?

O nouă aplicaţie pentru browsere de internet, permite utilizatorilor reţelei sociale Facebook să vadă atunci când cineva le-a dat „unfriend", adică i-a scos din lista de prieteni. 

 Aplicaţia este disponibilă pentru orice orice browser de internet, iar utilizatorii pot vedea în cadrul meniului Facebook o bulină roşie în care scrie „-1" de fiecare dată când sunt eliminaţ dintr-o listă. De asemenea, Unfriend Finder menţionează şi utilizatorii care au refuzat o cerere de prietenie.

Scriptul, numit Unfriend Finder este gratuit şi a devenit un succes mondial, persoanele care au cont pe reţeaua lui Zuckerberg dorind de multă vreme să poată să primească atunci când cineva i-a scos din lista de prieteni. Până acum, Unfriend Finder a fost descărcat de peste 44 de milioane de ori.

Programul popular merge atâta vreme cât Facebook nu-şi schimbă codul de programare al site-ului. În acel moment, Unfriend Finder nu va mai putea funcţiona.

Multe asemenea aplicaţii au fost disponibile şi în trecut, dar au fost şi celebre prin mai multe cazuri în care era vorbe de mesaje spam ascunse în spatele lor. Pentru telefoanele mobile cu sistem de operare Android există aplicaţia „Frienemy", dar aceasta costă şi nu oferă simplitatea lui Unfriend Finder.


Cea mai ieftina casa din lume.


WorldHaus costa 1.500 de dolari

O companie americana se pregateste sa introduca in productia de serie cele mai ieftine case din lume, la un pret de 1.500 de dolari/constructie.

 WorldHaus are o suprafata de 20 de metri patrati si este construita din caramizi, beton si acoperis din otel si panouri de polistiren. O mare parte din aceste materiale vor putea fi asamblate pe loc, durata constructiei fiind estimata la 10 zile.

Intitulata WorldHaus, oferta celor de Idealab se adreseaza consumatorilor din tarile in curs de dezvoltare, prima casa fiind ridicata, de altfel, in India.


Casele vor fi disponibile in modele cu 1, 2 sau 3 camere, iar optional vor putea fi dotate cu toalete, televizioare, instalatii solare pentru climatizare si sobe de bucatarie.

 Oferta Idealab se adreseaza in principal lor
Prima casa a fost deja construita in provincia Chennai din India. Compania intentioneaza sa vanda 5.000 de constructii pana la finalul anului viitor si un milioan pana in 2020.

Potrivit companiei, 1,5 mld. de oameni din tarile in curs de dezvoltare locuiesc in case construite de ei insisi, din materiale de slaba calitate.

 

Casele din chirpici sau paianta



Catalogate drept "locuintele saracilor", casele din chirpici sau paianta par a fi, insa, cele mai sanatoase case si, totodata, cele mai rezistente la cutremur. Ca si materiale de constructie, chirpiciul sau painata sunt buni termoizolatori, primind caldura cu greutate si cedand-o lent. Lemnul, lutul si paiele - cele care stau la baza construirii unor astfel de case - sunt materiale ecologice, naturale, oferind un mediu interior sanatos, benefic. Structura de rezistenta a caselor din chirpici este facuta din furci de lemn si impletituri de nuiele, in care se bate lutul cu paiele, or, se stie ca lemnul este foarte elastic, locuinta avand o mai mare rezistenta la cutremure decat a caselor construite pe structuri din beton sau caramida. Un alt avantaj incontestabil al caselor din chirpici sau din painata il reprezinta costul scazut al acestora.

Temperaturile din ce in ce mai ridicate devin uneori insuportabile si ne determina sa apelam la instalarea in locuinte a unor sisteme de ventilatie si de izolatie. Studiile facute de un cercetator american au demonstrat, insa, ca termopanele si aerul conditionat afecteaza organismul, iar aerul din interior devine chiar mai poluat decat cel de afara. Vaporii emanati de vopseaua de pe pereti, de lacul de pe podele sau din mobilierul modern din PAL si PFL, contin un gaz nociv, insesizabil, care retinut intre termopane, ne macin  plamanii, ne corodeaza caile respiratorii si ne aburesc corneea. Aerul conditionat, recirculat prin conductele pline de praf si microorganisme, poate produce alergii grave, mai ales persoanelor sensibile. Toate aceste "facilitati" sunt, de fapt, modalitati costisitoare de a ne ingreuna traiul, desi pe termen scurt efectele pot parea benefice. Ca in mai toate domeniile, fericirea este ca exista intotdeuna o metoda alternativa.



Daca excludem ideile preconcepute si pretentiile impuse de contemporaneitate, dezavantajele unor constructii de acest fel sunt minore:

- daca nu sunt intretinute o perioada mai lunga de timp intra intr-un proces de degradare greu de controlat.
- casele din chirpici sau paianta nu suporta etajarea si nici modificarile ulterioare (cum ar fi recompartimentarea) - constructia fiind un tot bine inchegat;

Pentru a le conferi un aspect modern, casele din lut pot fi modificate si decorate conform standardelor actuale.
 Astfel ca: peretii, de obicei, construiti din craci uscate sau impletituri pe care se "bate" pamantul amestecat cu paie si balegar sau din caramizi de chirpici pot fi acoperiti cu finisaje moderne. In functie de buget puteti apela la o metoda simpla si deloc costisitoare, care consta in aplicarea pe pereti a unei plase de Buzau peste care se pune mortar si se tencuieste sau la una mai pretentioasa, cum ar fi tehnologia Tadekakt. Tadelakt este o tehnica traditionala marocana, un fel de calcar special care se aplica sub forma de tencuiala, se compacteaza cu o piatra speciala de ceramica si, prin finisarea cu sapun si ceara se obtine o suprafata fascinanta, cu un luciu natural.




Foarte important este sa existe in toate incaperile podele din sapa de beton armat, peste care puteti aplica orice finisaje doriti, de la dusumeaua traditionala la parchetul laminat, mocheta, linoleum sau gresie.

Cat priveste amenajarea interioara puteti opta pentru oricare stil decorativ, conditia esentiala fiind aceea de a combina elementele astfel incat ele sa se armonizeze si sa creeze atmosfera dorita.


Cum construiesti o casa din chirpici ?


 Construirea trece prin aceleaşi faze tehnice de bază ca la oricare alt tip de casă. Trebuie respectată cu stricteţe ordinea execuţiei lucrărilor. Cea mai bună abordare este angajarea unei persoane de specialitate care să întocmească un Grafic de Execuţie şi să urmărească executarea lucrărilor în ordinea firească şi respectarea proiectului.

Fiecare casă este unică, vie, vibrantă şi biostructural vorbind, este învelişul mineral al celui sau celor care o locuiesc. Are meridiane energetice şi chakre, generează un efect de forma perceptibil cu care interferăm pe diverse niveluri structurale fizice şi subtile. Casa este un biosistem deschis, integrat organic în Firea Înconjurătoare, o interfaţă între macro şi microstructurile Multiversului, un moment holo-fractal al Creaţiei.

Participarea la întocmirea Graficului de Execuţie este importantă pentru că este şi un exerciţiu de imaginaţie, practic se construieşte mental şi se notează etapele ce urmează să fie parcurse.
În continuare avem un exemplu de Plan de Lucru, ce va ajuta să gândiţi toate etapele până la încheierea proiectului.

Pentru cei ce construiesc pentru prima dată, urmărirea execuţiei propriu-zise şi implicarea directă în unele operaţiuni poate fi o experienţă plăcută şi foarte utilă a punerii în operă a Proiectului.



Etapele de construcţie ale unei locuinţe din chirpici:

1. Alegeţi-vă cu grijă locul unde veţi amplasa construcţia, astfel încât să beneficieze de o bună expunere la soare în timpul iernii şi de posibilitatea de scurgere a apei. Există însă o serie de caracteristici zonale care nu sunt luate aproape niciodată în calcul: fluxul, debitul şi direcţia de curgere a apelor subterane; vecinătăţile de relief şi influenţa lor energetică; structura geologică din punct de vedere al influenţei pe care o exercită anumite structuri asupra sănătăţii; sursele locale de poluare chimică; nivelul poluării sonore; surse de radiaţii nucleare; aeroporturi sau rute aeriene care traversează terenul; şosele cu trafic intens şi parcări ale acestora; căi ferate; linii de înaltă tensiune; direcţia vânturilor dominante din perspectiva unor surse industriale de poluare; prezenţa unor abatoare sau carmangerii în apropiere; gropi de gunoi; elemente de arheologie ale terenului, vechi aşezări, cimitire, locul unor bătălii – au o energetică aparte care este bine să fie evitată; prezenţa şi nivelul radonului în sol. Este foarte important ca locul să se potrivească cu profilul psihologic şi cu sistemul de valori precum şi cu nivelul evoluţiei spirituale a viitorilor locatari.

Înainte de cumpărarea terenului este necesar un studiu geotehnic pentru a verifica natura solului, structura acestuia şi situaţia alunecărilor de teren. Este bine de ştiut şi dacă se află vreun baraj sau dig în amonte de locul pe care intenţionăm să-l cumpărăm şi dacă zona este inundabila.


Studiul geotehnic ne ajută să evităm surpriză neplăcută de a afla după cumpărarea terenului că trebuiesc executate lucrări de consolidare a solului înainte de construi, sau că apa freatica este doar la câţiva metri de suprafaţă. Acest studiu preliminar ne este ulterior necesar pentru dimensionarea fundaţiilor viitoarei construcţii şi face parte din documentaţia care se întocmeşte pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire. Trebuie de asemenea verificat dacă în zona se respectă dreptul de interzicere a umbririi casei, dacă în viitor se vor construi alte clădiri sau se vor extinde cele existente. De asemenea, trebuie verificat în planurile de dezvoltare urbana sau rurală dacă putem poziţiona avantajos locuinţa din punct de vedere a expunerii către soare.
Este bine ca înainte de a stabili viitorul amplasament să verificăm locul dorit şi din punct de vedere geo-patogen. În cazul prezenţei unor puternice câmpuri electromagnetice apare ceea ce se numeşte stres geopatic – stare de puternic disconfort la nivel energetic. Ca atare, este indicat să evităm o astfel de zona şi să determinăm ariile energetice benefice pe zona construibila a terenului. Pe lângă toate acestea, o poziţionare incorectă a casei face că ea să nu beneficieze de condiţiile naturale de însorire şi umbrire, de adăpostire de vânturile reci, de imediata vecinătate a unor elemente de relief benefice.

2. Definiţi ceea ce doriţi să construiţi. Cât de mare să fie locuinţa, de câte încăperi aveţi realmente nevoie şi ce destinaţii vor avea. Exista tendinţa de a supradimensiona fiecare încăpere atât orizontal cât şi vertical fără a ţine cont de cheltuielile de construcţie şi cu atât mai puţin de cele de exploatare. O casă mai mare decât necesităţile familiei înseamnă cheltuieli lunare mai mari. După ce aţi întocmit o dispunere a încăperilor şi funcţionalităţilor pe niveluri, veţi avea o Temă de Proiectare şi urmează să angajaţi un arhitect pentru întocmirea Proiectului şi obţinerea Autorizaţiei de Construire.

3. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu documentaţiile tehnice ale unui proiect, este util să construiţi un model, o machetă a locuinţei pe care doriţi să o construiţi. Este un exerciţiu plăcut şi foarte util pentru că veţi realiza dimensiunile şi proporţiile imobilului şi în această fază puteţi să faceţi toate modificările pe care le doriţi. După obţinerea Autorizaţiei de Construire şi a planurilor stampilate „VIZAT SPRE NESCHIMBARE" modificările nu mai sunt posibile. Vă recomand să construiţi macheta la scara 1:50 pentru a putea materializa cât mai multe detalii ale viitoarei construcţii. Folosiţi materiale care au consistente, culori şi texturi asemănătoare celor pe care le veţi folosi la construcţia propriu-zisă. Pentru a vă face o idee cât mai clară a spaţiului în care veţi locui, vă recomand să realizaţi la scară şi încântă în care veţi construi. „Amenajaţi" curtea ca şi cum ar fi reală, fixaţi băncuţe, definiţi alei, un iaz, sistemul de iluminare, etc. Sfatuiti-vă cu familia şi alegeţi cele mai potrivite soluţii.

4. Alegeţi soluţia constructivă potrivită pentru zona în care construiţi. Consultaţi un structurist pentru a vă asigura că aţi ales corect. În memoriile tehnice de specialitate care fac parte din Proiectul ce urmează a fi autorizat, va fi menţionată soluţia tehnica aleasă şi structuristul o va dimensiona.

5. Creionaţi din câţiva ţăruşi de lemn şi o sfoară o machetă a casei la scara 1:1, chiar pe locul în care va fi amplasată. Plimbaţi-vă atât prin interior cât şi prin curte şi încercaţi să vă imaginaţi cum va arăta în final. Încă mai puteţi face modificări fără ca acest lucru să implice costuri suplimentare.

6. Pe durata autorizării Proiectului, întocmiţi o Planificare cât mai amănunţită a execuţiei propriu-zise. Extrasul de materiale pe care-l întocmesc proiectanţii va ajuta să calculaţi costurile materialelor de construcţii ce urmează să le puneţi în operă. În Caietul de sarcini găsiţi detalii şi prescripţii tehnice legate de execuţia propriu-zisă. Pe lângă
materialele de construcţii şi instalaţii, aveţi nevoie şi de unelte şi dispozitive specifice. Chiar dacă veţi construi în regie proprie împreună cu rudele şi prietenii trebuie să angajaţi o persoană de specialitate, un Diriginte de Şantier.

NOTĂ:

Momentul începerii construirii efective trebuie ales cu mare grijă pentru a putea beneficia de influenţele benefice ale astrelor, ale ciclurilor lunare şi a fi în acord cu profilul astral al viitorilor locatari.

Casa proiectată ca un mediu complex, tămăduitor are în vedere şi un vechi proverb care spune că prevederea este cel puţin la fel de importantă că vindecarea. O casă naturală, „curată" din punct de vedere al energeticii negative (generată de efectele formelor dizarmonice) şi prin absenţă elementelor toxice emanate în microclimat de obiectele confecţionate din materiale sintetice, va ajuta mintea şi corpul nostru să se detoxifice şi va induce firesc starea de bine, de confort mental şi fizic.

Locuinţa nu trebuie să fie un depozit de obiecte. Un inteligent proverb al aborigenilor spune aşa: cu cât ştii mai mult cu atât ai nevoie de mai puţin. O casă trebuie să miroasă plăcut că sumă a mirosurilor obiectelor aflate în interior şi a celor provenite de la propria structură.

Culoarea, sunetul, lumină, aromele, apă, sunt elemente de terapie atunci când sunt armonios împletite în proiectul casei. Ele sunt în esenţă forme de energie care ne sunt benefice în evoluţia spirituală, ne vindeca şi ne ajută să deschidem ferestre către Înţelepciune. Este cea mai importantă parte a hranei zilnice, pe care de cele mai multe ori o trecem cu vederea.


7. Testaţi solul şi evaluaţi – făcând diverse amestecuri şi diverse cărămizi din chirpici - ce este necesar să îi adăugaţi pentru a ajunge la cel mai bun amestec de chirpici. Măsuraţi proporţiile diverselor ingrediente şi calculaţi necesarul de materiale – nisip, lut şi paie. Planificaţi şi pregătiţi locul unde se va face amestecul, cât mai aproape de amplasament. Ideal este să folosiţi dacă se poate, pământul extras din săpătura. În acest fel economisiţi timp, efort, bani.

8. Planificaţi ritmul de livrare al materialelor – nisip, lut, paie – după necesităţi. Depozitaţi aceste materiale cât mai aproape şi mai sus faţă de locul de construcţie, într-un loc unde nu vă va împiedica activitatea. Asiguraţi-vă că paiele sunt acoperite şi nu stau pe pământ.

9. Confecţionaţi balize pentru trasare, folosind doi ţăruşi mai lungi de cca 1,2m o scândură orizontală. Bateţi câte un ţăruş la stânga şi la dreapta fiecărui ax al construcţiei, distanţa dintre aceştia fiind de aproximativ 1,0m.


Cota ± 0,00m se trasează pe mai multe obiecte fixe din preajma: alte construcţii, garduri din beton, stânci, stâlpi ai reţelei de curent electric. Cota ± 0,00m este cota pardoselii finite a Parterului construcţiei şi de la acest nivel se calculează şi transmit toate cotele nivelurilor construcţiei atât subteran cât şi suprateran. Stabiliţi Cota ± 0,00m la cel puţin +0,4m deasupra cotei terenului natural.

Fixaţi cu cuie câte o scândură orizontală între cei doi ţăruşi ai fiecărui ax. Bateţi câte un cui deasupra scândurii orizontale în dreptul fiecărui ax. Cuiul nu trebuie bătut complet. Fixaţi între cele fiecare două cuie care marchează un ax, pe cele două direcţii ale casei, câte o sârmă subţire. Aţi obţinut un caroiaj identic cu cel din Proiect. Atenţie: balizele trebuie să fie amplasate la cel puţin 2,0m de locul unde se va efectua săpătura.



10. Îndepărtaţi stratul vegetal şi depozitaţi-l separat de pământul ce urmează să fie excavat pentru că este stratul fertil pe care îl veţi folosi la amenajarea grădinii. Se formează în mii şi mii de ani şi este pur şi simplu păcat să-l aruncăm la întâmplare. Startul vegetal are o grosime medie de cca 0,40m. În funcţie de cât de mare este volumul de săpătura, optaţi pentru săpătura manuală sau mecanizata. Reţineţi: chiar dacă veţi folosi un utilaj specializat, tot va trebui să corectaţi manual forma săpăturii. În varianta ideală în care pământul provenit din săpătura este bun pentru confecţionarea cărămizilor din chirpici, depozitaţi acest material cât mai aproape de locul construcţiei.

NOTĂ:


După finalizarea săpăturii chemaţi ing. geolog care v-a făcut Studiul Geotehnic pentru a vă elibera Avizul Geotehnic. Acesta va studia structura solului în săpătura şi îşi va da acordul pentru adâncimea de fundare şi/sau va cere analize de laborator suplimentare sau mărirea adâncimii de fundare.

11. Aşezaţi pe fundul săpăturii un strat de pietriş de cca 0,15m pentru ruperea capilarităţii. Astfel, apa provenită din sol nu va urca până la pardoseală. Pozaţi drenuri perimetrale din ţeava din PP de v min. Ø110mm perforată şi protejată cu geomembrana. Drenul are rolul de a colecta apele provenite din pânză freatica şi pe cele meteorice şi de a le deversa în canalizare sau în puţuri absobante, iar geomembrana are rolul de împiedica pătrunderea în ţevi a particulelor de pământ şi astfel colmatarea acestora.

12. Construiţi zidurile exterioare şi fixaţi cadrele uşilor şi ferestrelor sau ancorele cadrelor, buiandrugii şi grinzile. Lăsaţi goluri pentru conductele de apă şi scurgeri şi pentru instalaţiile electrice.

13. Pe grinzile încastrate în zidurile din chirpici construiţi planşeul din dulapi de lemn de răşinoase în grosime de 5cm pozaţi pe cânt. Înălţimea dulapului pozat astfel trebuie să fie de cca 20cm. Pe aceştia montaţi o pardoseală din acelaşi material. Dacă scândurile au falt este şi mai bine. Se montează decalat în aşa fel ca rosturile din capetele dulapilor să nu fie unul în prelungirea celuilalt. Cel mai bine este să se folosească aceiaşi lungime de dulap şi rosturile să cadă pe mijlocul dulapilor din stânga şi dreapta. Se obţine o ţesătură asemănătoare celei de la zidărie. Un astfel de planşeu poate suporta greutatea mobilierului de la etaj sau mansardă şi se curbează foarte puţin în timp.

14. Construiţi şarpantă din rigle de răşinoase conform prescripţiilor Proiectului. Montaţi cosoroabele, cadrele, panele şi până de coama, apoi căpriorii – primul şi ultimul şi apoi ceilalţi îi aliniaţi cu primii în aşa fel ca să obţineţi un plan perfect. Dacă sunt prevăzuţi cleşti, montaţi-l pe primul şi pe ultimul folosind o nivela pentru asigurarea orizontalităţii şi întindeţi câte o sfoară pe capete între ei la partea de jos, apoi montaţi-i şi pe ceilalţi deasupra sforii. În acest fel vor fi orizontali şi în acelaşi plan. Dacă procedaţi în acest fel
şi vreodată veţi dori să transformaţi podul în mansardă, vă va fi foarte uşor pentru că veţi lucra finisajele pe suprafeţe plane.

15. Experimentaţi tehnici şi reţete de fabricare a chirpiciului. Puteţi încerca o reţetă de tipul celei folosite de fabricile de cărămizi: argila 24%, mal 50%, nisip 23% şi pietriş 3% sau, o reţetă din care rezultă un produs mai slab compus din argila 14%, mal 22%, nisip 62% şi pietriş 2%. Concentraţi-vă pe îmbunătăţirea treptată a amestecului şi ţineţi cont de materialele care le găsiţi în zonă.

16. Asiguraţi-vă că faceţi pereţii verticali, indiferent dacă sunt plani sau curbi. Nu lăsaţi protuberanţe sau goluri. Folosiţi nivela, şabloane, cumpănă. Întindeţi o sfoară de ghidare la fiecare rând atât pe interiorul cât şi pe exteriorul zidului. Puteţi folosi mortar de lut sau puteţi umezi pur şi simplu cărămizile de chirpici, dar această tehnică este mai dificilă. Este o plăcere să lucrezi cu pământul, aşa că vă veţi simţi bine, iar mâinile nu vor crăpa că în cazul lucrului cu ciment şi var.

17. Aşezaţi cu grijă fiecare cărămidă în aşa fel ca să obţineţi o ţesătură perfectă a zidăriei. Rosturile verticale trebuie să fie pe axul transversal al cărămizilor inferioare şi aliniat cu rosturile rândului de sub cărămizile inferioare. Ca să vă fie mai uşor puneţi pe cealaltă parte a zidului decât cea pe care lucraţi, câteva şipci verticale în dreptul rosturilor. Nu vă grăbiţi, lucraţi la propria Dvs. locuinţa şi vă doriţi ca aceasta să devină Cămin.

18. Pozaţi traseele instalaţiilor electrice, de încălzire, de apă şi scurgerile, pe măsură ce ridicaţi pereţii. Lăsaţi nişe pentru distribuitoarele de instalaţii termice şi tablourile electrice. Creaţi în structura zidurilor nişe decorative de diferite forme şi mărimi, dar nu exageraţi pentru a nu afecta stabilitatea construcţiei. Echilibrul, calea de mijloc trebuie să vă ghideze în tot ce întreprindeţi. Nu vă sfiiţi să întrebaţi structuristul despre intenţiile Dvs. de a mai modifica măcar câte ceva la Proiect. În mod sigur şi-a luat măsuri de siguranţă pentru că ştie că orice Beneficiar mai vrea să schimbe ceva după ce începe execuţia.

19. Construiţi golurile ferestrelor şi uşilor. Fixaţi bucăţi de lemn în pereţi (ghermele), în care ulterior veţi putea fixa cu şuruburi tocurile sau precadrele uşilor şi ferestrelor. Puteţi aplica aceiaşi tehnică şi pentru rafturi, poliţe, etc.

20. Din lut se pot confecţiona şi piese de mobilier. Puteţi construi nişe, dulapuri, banchete, mese, cuptoare, vetre, etc. Există tehnici specifice pentru tratarea suprafeţelor, pentru a putea fi spălate fără a se deteriora. Există reţete de tencuieli şi vopseluri pentru finisarea şi tratarea suprafeţelor pereţilor şi pardoselilor bailor şi bucătăriilor. Pentru exterioare se folosesc tencuieli rezistente la apă. Tencuielile conţin printre altele văr hidraulic, cazeina, sare, etc. De reţinut că din vărul amestecat cu cazeina rezulta albuminatul de văr, care este rezistent la apă şi asigură o bună impermeabilitate, dacă se lucrează corect şi se închid porii tencuielii.

21. Orice structură are o perioadă în care „se aşează". Tencuiţi pereţii în interior şi exterior, retuşaţi pe ici pe colo şi aplicaţi culorile naturale. Puteţi folosi pigmenţi naturali (lut colorat) într-o masă formată din văr şi cazeina. Pentru zonele umede se poate adăugă 2-4% ulei de în dublu fiert.

22. Dacă nu puneţi pământ pe acoperiş şarpantă trebuie termoizolata. Puteţi folosi suluri de lână în grosime de 15cm. Montajul se face între căpriori, la baza inferioară a acestora, pentru a permite aerului să circule în zona dintre lână şi astereala. Pe astereala se montează o barieră unidirecţionala de vapori dintr-o membrană care se găseşte în depozitele de materiale de construcţii. Urmează sistemul de şipci (şipca şi contrasipca) şi învelitoarea din şindrila sau ţigle ceramice, metalice sau din beton.

23. După închiderea clădirii, montarea uşilor şi ferestrelor şi uscarea pereţilor, puteţi începe să încălziţi în mod treptat clădirea. O încălzire rapidă poate provoca fisuri în pereţi. În timpul încălzirii trebuie să aveţi grijă să fie în permanenţă câteva geamuri semideschise, pentru a permite surplusului de aburi să iasă, altfel pereţii pot absorbi o cantitate prea mare de umiditate şi procesul de uscare se va prelungi inutil.

24. În această etapă puteţi continua finisajele interioare. Finisaţi tot ceea ce este zidit în interior: lucrările în lemn, dulapurile, platformele, cadrele uşilor de interior, suporţi pentru ţevi, etc.

25. Aplicaţi un strat de finisare pardoselilor din lut, cu ulei de în şi ceară de albine.

26. Bucuraţi-vă de ceea ce aţi realizat şi daţi o petrecere! Invitaţi-i pe toţi cei care v-au ajutat să construiţi.

luni, 30 ianuarie 2012

Automat pentru ouă


 
 O companie din Timişoara care se ocupă cu producţia de automate comerciale a lansat pe piaţă, la începutul lunii octombrie, primul automat pentru ouă din România, care foloseşte o tehnologie unică în Europa. 
 
Crescătorii de păsări care sunt nemulţumiţi de preţurile pe care le primesc de la magazine pentru ouăle pe care le furnizează au acum la dispoziţie o variantă ingenioasă de distribuţie. 
 
  Primul automat pentru ouă din România a fost lansat în Timişoara şi se bucură deja de mare succes.
 
Aparatul oferă ocazia fermierul de a distribui ouăle direct consumatorilor, evitând, astfel, magazinele şi costurile suplimentare ce rezultă de pe urma comercializării în aceste spaţii. Un astfel de automat pentru oua costă între 7.000 şi 15.000 de euro, costul fiind amortizat, potrivit producătorilor, în aproximativ şapte luni.

Tehnologie unică în Europa
 
 Reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu, a declarat că, deşi mai există în Europa automate pentru ouă, tehnologia acestuia este complet unică şi mult mai eficientă. „Automatele pentru oua care se găsesc pe piaţa europeană sunt mai dificil de administrat. La celelalte modele existente pe piaţă, clientul introduce banii şi se deschide uşa automatului, iar acesta se serveşte singur din aparat. Problema este că uşa automatul trebuie închisă de către client, altfel se face schimb de temperatură, care, în interior, este de 12 grade Celsius, iar ouăle se pot strica. De asemenea, mai există şi riscul ca un client să ia mai multe ouă decât a plătit. Provocarea a fost să venim cu un sistem în care aparatul îţi livrează singur ouăle“, a explicat reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu. „La automatele existente deja pe piaţă trebuia să existe o verificare zilnică, în cazul acestor automate ale noastre, fermierul vine la automat numai pentru aprovizionare.
 
Automatul pentru ouă funcţionează la fel ca orice automat comercial, cum sunt cele de cafea, sandvişuri sau sucuri. Clientul introduce banii, iar, apoi, cofrajul cu ouă poate fi luat din spaţiul special prevăzut pentru ridicarea produsului. Aparatul oferă şi rest, însă numai sub formă de monede. 
 
În total, realizarea automatului pentru ouă, începând cu cercetarea şi până la testarea şi producţia propriu-zisă, a durat în jur de un an. Cel mai greu a fost pentru producători perfecţionarea sistemului de transport al ouălor de la raft până în cămăruţa la care are acces clientul“, a mai spus reprezentanta companiei producătoare.

Costă  între 7.000 şi 15.000 de euro
 
„Avem automate pentru  care pornesc de la 7.000 de euro până la 15.000 de euro. Automatele pentru de 7.000 de euro au o capacitate de 600 de ouă, iar cele de 15.000 de euro pot fi aprovizionate cu 4.000 de ouă.
După calculele noastre, un producător mediu poate amortiza investiţia în aproximativ şapte luni“, a mai explicat reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu. Pentru a avea, însă, vânzarea aşteptată, producătorul le recomandă fermierilor să instaleze automatele pentru ouă în pieţele şi în magazinele agroalimentare unde clienţii sunt obişnuiţi să vină pentru a-şi face piaţa. „În general, crescătorii de păsări sunt responsabili cu găsirea şi închrierea locului în care va fi situat automatul, dar noi le stăm la dispoziţie cu consultanţă.

Câştiguri mai mari pentru crescătorii de păsări
 
Potrivit reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, pentru un ou care costă la raft 4,5 lei, crescătorul de păsări primeşte 2,5 lei, restul fiind costurile pentru comercializarea oului. Crescătorii de păsări care folosesc automatele de ouă au câştiguri mai mari deoarece costurile de comercializare sunt mai mici, fiind eliminate costurile cu distribuirea ouălor.
 
Un crescător de păsări care doreşte să comercializeze ouăle în magazine trebuie să plătească, mai întâi, închirierea spaţiului de pe raft, apoi energia electrică pentru că ouăle trebuie depozitate în vitrine frigorifice, la acestea adăugându-se şi plata propriu-zisă a distribuitorului, adică societatea care administrează respectivul magazin.
 
Folosirea automatului de ouă prezintă şi anumite riscuri. Pentru că aparatul nu este asistat, el se poate bloca sau întrerupe în cazul în care se produce o pană de curent ceea ce poate duce la stricarea ouălor. 

A vândut 4.000 de ouă în prima zi
 
Primul astfel de automat pentru ouă produs de compania din Timişoara a fost vândut, la începutul lunii octombrie, unui fermier bănăţean, Bogdan Turc, din Hodoni (judeţul Timiş). Crescătorul de păsări l-a instalat în Piaţa Dacia din Timişoara în data de 3 octombrie a.c., preţul unui cofraj de 6 ouă fiind de 2,70 lei. La început clienţii au fost sceptici, dar, după aceea, au început şi să stea şi la coadă pentru a cumpăra de la automat. Numai în prima zi, automatul a vândut peste 4.000 de ouă.

40 de automate comandate în mai puţin de o lună
 
În mai puţin de o lună de la instalarea primul automat pentru oua, compania producătoare a primit 40 de comenzi din partea fermierilor din toate colţurile ţării. „Avem cereri de peste tot. Acum suntem în faza de livrare“, a explicat reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu.
 
 

duminică, 29 ianuarie 2012

UE finanţează 50% din costurile programelor de promovare a produselor alimentare

Organizaţiile profesionale şi interprofesionale din domeniul agroalimentar pot obţine fonduri europene pentru promovarea produselor pe piaţa piaţa Uniunii Europene (UE) şi în ţări terţe, 50% din costurile programelor de promovare fiind finanţate de UE, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/.

Organizaţiile profesionale şi interprofesionale interesate trebuiau să transmită propunerile de programe MADR până la data 30 noiembrie 2011, iar programele preselectate la nivel naţional vor fi înaintate până la data de 15 februarie 2012 spre evaluare şi selecţie finală Comisiei Europene. Aceasta va decide până cel târziu la 30 iunie 2012 care sunt programele pe care le poate cofinanţa. Dacă UE îşi dă acordul şi finanţează aceste programe cu 50% din costul programului de promovare, restul fondurilor revine statului membru şi organizaţiilor profesionale şi interprofesionale, acestea din urmă trebuind să contribuie cu cel puţin 20%.


Produsele eligibile pentru promovarea în ţări terţe sunt carnea de vită sau de porc proaspătă sau refrigerată, preparate alimentare pe bază de aceste produse, carne de pasăre de calitate, produse lactate, ulei de măsline şi măsline de consum, vinuri cu denumire de origine protejată sau indicaţie geografică protejată, plante vii şi produse de horticultură, băuturi spirtoase cu indicaţie geografică protejată, fructe şi legume proaspete sau procesate sau produse provenind din agricultura ecologică.

Conform datelor MADR, activităţile finanţate pe piaţa UE pot fi legate de promovarea fructelor şi legumelor proaspete sau procesate, a inului textil, a plantelor vii şi produselor de horticultură ornamentală, ulei de măsline şi măsline de consum, uleiuri din seminţe, lapte şi produse lactate, carne proaspătă, refrigerată sau congelată, produsă conform standardelor de calitate comunitare sau naţionale, de marcarea ouălor destinate consumului uman, miere şi produse apicole, vinuri cu denumire de origine protejată sau indicaţie geografică protejată, carne de pasăre.


Programele de promovare se realizează pe o perioadă de cel puţin un an şi de cel mult trei ani de la data intrării în vigoare a contractului.

Conform regulamentului european, se va acorda prioritate programelor de promovare care pun în evidenţă avantajele produselor comunitare, în special în ceea ce priveşte calitatea, valoarea nutriţională, precum şi siguranţa şi reprezentativitatea producţiei agricole şi alimentare europene. De asemenea, sunt prioritare programele privind etichetarea, bunăstarea animalelor şi protecţia mediului.
Pentru ţările terţe sunt eligibile acţiuni de informare privind sistemul comunitar al vinurilor de masă, participarea la manifestări, târguri şi expoziţii de importanţă internaţională, în special prin intermediul standurilor destinate valorizării imaginii produselor comunitare, studii ale noilor pieţe, necesare pentru extinderea pieţelor de desfacere şi misiuni comerciale la nivel înalt. Datele MADR preciează că în termen de 90 de zile calendaristice de la data notificării deciziei Comisiei Europene, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) încheie contract cu organizaţia profesională sau interprofesională al cărei program a fost selectat. Contractul nu poate fi încheiat între cele două părţi decât după constituirea de către organizaţia contractantă, în favoarea APIA, a unei garanţii egale cu 15% din contribuţia financiară maximă anuală a Comunităţii şi a statelor membre în cauză, destinată să garanteze buna executare a contractului.

De asemenea, în termen de treizeci de zile calendaristice de la data semnării contractului (în cazul programelor multianuale: în termen de treizeci de zile de la data începerii fiecărei perioade de douăsprezece luni), organizaţia contractantă poate prezenta APIA o cerere de plată în avans. Cererea de plată în avans va fi însoţită de dovada constituirii de către organizaţia contractantă, în favoarea APIA, a unei garanţii în valoare egală cu 110% din acel avans. Fiecare plată în avans acoperă maximum 30% din contribuţia anuală comunitară şi cea a statului sau statelor membre în cauză.






 Sprijinul acordat programelor de informare şi promovare completează şi consolidează acţiunile desfăşurate de statele membre, prin promovarea în special a imaginii acestor produse, calităţii, valorii nutritive şi a siguranţei alimentelor, metodelor de producţie, contribuind la creşterea volumului informaţiilor cu privire la produsele respective, precum şi a fluxurilor comerciale ale acestora.

Promovarea produselor agricole constituie o măsură a politicii agricole comune, a cărei finanţare se asigură din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA).



marți, 17 ianuarie 2012

Regim alimentar apendicita

Supe clare

In primele ore dupa operatia de apendicita este posibil ca bolnavul sa nu doreasca sa manance nimic, dar consumul a cantitati mici de alimente poate ajuta la grabirea procesului de recuperare. Supele clare pot fi consumate in siguranta, fara a provoca varsaturi sau greata, contribuind la cresterea apetitului. Acestea vor fi sorbite incet, cu pauze.







Dovlecel

Dovlecelul este un aliment usor de digerat care poate contribui la o vindecare mai rapida a ranilor rezultate in urma interventiei chirurgicale. De asemenea, acesta este o sursa de vitamina A sau beta-caroten care incurajeaza vindecarea. Dovlecelul bine gatit sau sub forma de piure poate fi adaugat in dieta la scurt timp dupa interventia chirurgicala

Iaurt

Dupa apendicectomie medicul va recomanda consumul de alimente moi si usor de digerat. Iaurtul se incadreaza printre acestea si contine proteine utile pentru stimularea vindecarii. La inceput, vor fi suficiente doar cateva linguri de iaurt, pentru a va asigura ca organismul va fi capabil sa il digere. Se va mari treptat cantitatea de iaurt, daca stomacul nu-l respinge. Este indicat iaurtul fara zahar intrucat acestea este mai usor de digerat decat cel care contine zahar.

Alte surse alimentare de beta-caroten sunt morcovii si legumele cu frunze verzi. Totusi, morcovul trebuie gatit foarte bine si nu trebuie consumat in cantitati mari dupa apendicectomie pentru a fi digerat usor de organism.

vineri, 13 ianuarie 2012

Grobian


GROBIÁN, -Ă, grobieni, -e, adj. (Despre oameni) Prost crescut; necioplit, grosolan, bădăran, mitocan. [Pr.: -bi-an] – Din germ., pol. grobian.

GROBIÁN, -Ă adj. prost crescut, mitocan, mojic, grosolan; grob. (< germ. grobian)  

GROBIÁN adj., s. v. bădăran, grosolan, mitocan, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, țărănoi, țoapă, țopârlan, vulgar. 


  grobián (grobiéni), s. m. – Grosolan, bădăran. Germ. grobian, în parte prin intermediul pol. grobian, rus. grubianŭ (Cihac, II, 130; Sanzewitsch 204; DAR). – Der. grobienie, s. f. (grosolănie).


grobián adj. m. (sil. -bi-an), pl. grobiéni (sil. -bi-eni); f. sg. grobiánă, pl. grobiéne







grobián adj, grobián (grobiéni) ,GROBIÁN adj, GROBIÁN,


GROBIÁN adj, GROBIÁN, grobián adj, grobián (grobiéni) ,

momârlan



1. locuitor(băştinaş nu venetic) din zona Văii Jiului.de la denumirea italiană(momorlano=muntean,om de la munte)data autohtonilor ,de emigranţii italieni veniţi să lucreze la recent exploatatele mine de cărbune la sfârşitul secolului nouasprezece

uneori se utilizeaza depreciativ cu sens de grobian,necivilizat 
Exemple:

 -"Am scris unele dintre cele mai acide chestii contra acestui Traian, dar cand vad cum il iau preste picior la modu momirlan chiar cei care il votau cu entuziasm ăl an, devin si io badaran, pardon, Badalan al lui Traian! "

"Azi, momirlanii se amesteca printre cei veniti dupa carbunele din Valea Jiului, dar ramin reprezentanti ai unui neam uitat intre timpuri"




Nedeie



1. NED'EIE, nedei, s.f. 1. Petrecere câmpenească populară de origine pastorală organizată de obicei cu prilejul unei sărbători sau al unui hram. 2. Loc (plan) pe vârful unui munte. (Pl. si: nedeie] - Din sl. ned~elja "duminică".



2.
ned'eie s. f., art. ned'eia, g.-d. art. ned'eii; pl. ned'ei




duminică, 8 ianuarie 2012

IBAN - International Bank Account Number



Codul IBAN inseamna  - International Bank Account Number si este un standard international pentru codificarea numerelor de conturi bancare.

Structura codului IBAN este formata dintr-un cod de tara de doua litere, urmat de doua cifre de control si pana la maxim 30 de caractere alfa-numerice pentru codul contului bancar local (BBAN - Basic Bank Account Number).



Codul IBAN include un algoritm special pentru verificarea corectitudinii informatiei (MOD 97-10). Acest algoritm permite eliminarea erorilor cauzate de scrierea gresita a unui caracter (cifra/litera).

Lungimea codului IBAN este fixata de Comitetul Bancii Nationale al fiecarei tari si trebuie sa fie aceeasi pentru toata tara.

  Pentru Romania, codul IBAN are lungimea de 24 de caractere, din care codul BBAN are o lungime de 20 de caractere.

[RO][VV][BBBB][CCCCCCCCCCCCCCCC]

[RO] - Codul de tara, format din 2 caractere alfabetice majuscule.
[VV] - Cod de control, format din 2 caractere numerice.
[BBBB] - Cod institutie bancara, format din 4 caractere alfabetice majuscule; reprezentand primele 4 caractere ale codului BIC al institutiei.
[CCCCCCCCCCCCCCCC] - Cod unic, format din 16 caractere alfanumerice majuscule; care combina si dentifica unic unitatea teritoriala a institutiei bancare si contul clientului deschis la respectiva unitate teritoriala.

Codul IBAN are doua reprezentari:

  • In format tiparit pe suport de hartie codul de 24 de caractere se reprezinta grupat in 6 grupe de cate 4 caractere.


  • In format electronic codul de 24 de caractere se reprezinta cursiv, fara spatii sau alte semne speciale.


  • Regulament BNR nr. 2 din 17 februarie 2004 privind utilizarea codurilor IBAN in Romania

    Cod IBAN (acronim pentru International Bank Account Number) inseamna un sir de caractere care identifica in mod unic la nivel international contul unui client la o institutie, cont utilizat pentru procesarea platilor in cadrul sistemelor de plati sau prin schemele de tip banci corespondent.

    Generarea codurilor IBAN inseamna procesul, desfasurat o singura data, de creare a unui unic cod IBAN pentru un cont.

    Structura codurilor IBAN atribuite in Romania de institutii conturilor clientilor lor este prezentata in anexa nr. 1 si consta intr-un sir de 24 caractere alfanumerice care, considerate de la stanga la dreapta, au urmatoarea semnificatie:
  • 2 - caractere alfabetice - Codul de tara al Romaniei (respectiv RO)
  • 2 - caractere numerice - Caractere de verificare a codului IBAN
  • 4 - caractere alfabetice - Caractere care identifica in mod unic institutia, respectiv primele patru caractere ale codului BIC atribuit institutiei (acronim pentru Bank Identifier Code)
  • 16 - caractere alfanumerice - Caractere care identifica in mod unic unitatea teritoriala a institutiei si contul clientului de la respectiva unitate teritoriala


  •  Lungimea codului IBAN pentru tarile care utilizeaza acest sistem de codificare:


    TaraLungimePrefix
    Andora24AD
    Austria20AT
    Belgia16BE
    Bosnia si Hertegovina20BA
    Bulgaria22BG
    Croatia21HR
    Cipru28CY
    Danemarca18DK
    Elvetia21CH
    Estonia20EE
    Finlanda18FI
    Franta27FR
    Germania22DE
    Gibraltar23GI
    Grecia27GR
    Groenlanda18GL
    Insulele Feroe18FO
    Islanda26IS
    Irlanda22IE
    Israel23IL
    Italia27IT
    Letonia21LV
    Liechtenstein21LI
    Lituania20LT
    Luxemburg20LU
    Macedonia19MK
    Malta31MT
    Marea Britanie22GB
    Mauritius30UM
    Monaco27MC
    Muntenegru22ME
    Norvegia15NO
    Olanda18NL
    Polonia28PL
    Portugalia25PT
    Republica Ceha24CZ
    Republica Slovaca24SK
    Romania24RO
    San Marino27SM
    Serbia22RS
    Slovenia19SI
    Spania24ES
    Suedia24SE
    Tunisia24TN
    Turcia26TR
    Ungaria28HU