Vestea că medicul de familie Rodica Mitrică şi-a găsit sfârşitul într-un mod tragic a căzut ca un trăznet asupra municipiului Roşiorii de Vede, miercuri dimineaţă. Corpul neînsufleţit al doctoriţei a fost găsit în jurul orei 7.30, lângă calea ferată, în zona gării din Rădoieşti, de un mecanic de locomotivă. Acesta a anunţat imediat autorităţile, iar la faţa locului s-au deplasat reprezentanţii Poliţiei TF din Roşiorii de Vede, care au demarat cercetările, iar corpul fără suflare a fost transportat la morga Spitalului Caritas din localitate pentru efectuarea necropsiei şi pentru stabilirea cauzelor exacte care au determinat moartea doctoriţei.
Rodica Mitroi a practicat mulţi ani medicina de familie în municipiul Roşiorii de Vede fiind cunoscută şi apreciată atât pentru profesionalism cât şi pentru calităţile umane deosebite. Deşi era prezentă zi de zi la cabinetul său situat în zona de centru a oraşului, doctoriţa era, de fapt, navetistă, având locuinţa în Bucureşti.
Dacă imediat după răspândirea veştii mulţi au fost înclinaţi să creadă că moartea doctoriţei Mitrică ar fi fost urmarea unui gest criminal al vreunui dezaxat pe care l-a întâlnit în tren, chiar de la primele cercetări a început să se contureze tot mai clar varianta sinuciderii.
Primul indiciu care i-a pus pe gânduri pe anchetatori a fost distanţa de circa şapte metri de calea ferată la care se afla cadavrul, ceea ce indica fie că a fost aruncată din tren, fie că s-a aruncat. Apoi, corpul nu era sfârtecat de tren, ci, întreg, în poziţie înconvoiată, cu răni pe o parte a feţei. La un examen mai amănunţit s-a constatat, însă, că avea gâtul frânt.
În apropierea cadavrului a fost găsită geanta în care erau portofelul cu bani şi carduri, precum şi actele doctoriţei, dar şi mai multe bilete de tren printre care unul care purta data de marţi, 26 aprilie, precum şi numărul trenului şi destinaţia. Astfel, anchetatorii au aflat că Rodica Mitrică a făcut ultimul drum cu un accelerat care trebuia să ajungă în Gara de Nord din Roşiorii de Vede, la ora 10,13. Călătoria s-a oprit, însă, mai devreme, în jurul orei 10.00, înainte de staţia finală. Iar corpul neînsufleţit a zăcut peste 20 de ore, în câmp, fără să fie găsit de nimeni.
În geantă a fost găsit şi telefonul doctoriţei Mitrică, numai că era închis, se pare, cu mult timp înainte de producerea tragediei. Deschis de poliţişti, acesta a afişat zeci de apeluri nepreluate şi de mesaje necitite. Majoritatea erau de la un bărbat numit Paulică, ce se pare că ar fi bănuit intenţiile doctoriţei. Aşa se face că în ultimul mesaj, bărbatul speriat că nu primeşte nici un răspuns, o anunţa că a început să o caute. De altfel, acesta a fost şi persoana pe care au contactat-o poliţiştii, după ce apelurile făcute la domiciliul doctoriţei au rămas fără răspuns.
La fel rămâne şi întrebarea ce a determinat-o pe doctoriţa Rodica Mitrică să se sinucidă. Apropiaţii spun că, de ceva timp, aceasta avea o stare depresivă care se accentua permanent. Mulţi au pus-o pe seama faptului că mama sa trebuia să facă o operaţie de inimă şi că nu prea se înţelegea cu tatăl. De asemenea, doctoriţa avea nişte probleme de sănătate, dar nu foarte grave, astfel încât să o determine să renunţe la viaţă.
Poate cercetările vor scoate la iveală ce a condus-o la gestul fatal, sau, poate, nimeni nu va şti, niciodată, de ce a luat această decizie.
Cert este că, în urma, sa, rămân multe cuvinte de apreciere şi multe lacrimi …
Cercetătorii elveţieni au descoperit un nou polimer cu ajutorul căruia materialul plastic ar putea să se repare singur, doar prin expunerea la razele ultraviolete, informează revista Nature, citată de Green Report.
Materialul revoluţionar descoperit de echipa lui Christoph Weder, de la Universitatea Fribourg din Elveţia, ar putea fi folosit în viitorul apropiat la fabricarea telefoanelor mobile, la vopseluri sau lacuri.
“Încercati doar să vă imaginaţi cum va creşte durata de viaţă la o serie de obiecte, atunci când pagubele pot fi remediate atât de uşor”, spune Weder.
Materialele care se repară singure nu sunt însă o noutate absolută. Multe astfel de plastice pot fi încălzite până când se topesc, astfel încât plasticul lichid se revarsă în suprafaţa căpată şi apoi se întăreşte.
Însă aceasta este o metoda rudimentară deoarece, dacă această căldură nu poate fi direcţionată cu precizie, întregul obiect se încălzeşte şi este afectat.
Însă cercetătorii de la Universitatea Fribourg folosesc o metoda mai delicată: după ce au produs o crăpătură adâncă în plasticul lor, aceştia l-au reparat cu ajutorul expunerii la razele ultraviolete. Lumina încălzeşte doar regiunea din jurul crăpăturii şi, în doar un minut, crăpătura dispare ca prin minune.
În cadrul testelor efectuate, cercetătorii au zgâriat o bucată de plastic de 400 micrometri şi după o expunere de 30 de secunde la ultraviolete, crăpătura a disparut.
Această metodă inteligentă de auto-reparare ar putea fi utilă în numeroase domenii, cum ar fi cel medical, al electronicelor şi cel al aplicaţiilor compozite.