Romania a primit ''Pilula de Argint pentru Migrene'' dintre premiile acordate la sfarsit de an de Revista britanica The Economist pentru Europa Centrala si de Est.
''Pilula de Argint pentru Migrene'', pentru cea mai mare durere de cap a regiunii, a fost adjudecata de sistemul judiciar, care in tari precum Romania si Slovacia este de neatins din punct de vedere constitutional, dar viciat de reputatia proasta.
''Bustul Ianus'' pentru ipocrizie merge la Franta, pentru abordarea sa rasista fata de imigrantii romi. Sa infrunti criminalitatea este un lucru, sa defaimezi un intreg grup etnic ca fiind penal este cu totul alt lucru.
Romii din Europa castiga si ei propriul premiu, ''Pelerina Invizibila'', in stil Harry Potter, pentru ca au reusit sa ramana in afara agendei politice in tarile care ar trebui sa fie cele mai interesate de problema sociala grava si adanc inradacinata a continentului pe care o reprezinta ei.
Premiul ''Adevarata Tarie de Caracter'' pentru statornicie in fata catastrofei nationale merge la Polonia. Dupa prabusirea in aprilie a avionului care a dus la moartea presedintelui Lech Kaczynski si a zeci de inalti oficiali ai tarii, masina de stat a Poloniei nu a aratat nici cel mai mic semn ca s-ar clatina, ci a actionat cu demnitate si eficienta pentru a umple golurile si a mentine in miscare rotile statului.
Premiul ''Raza de Soare'' merge la activistii din campaniile anti-coruptie din Cehia - 'Vymente Politiky' si 'defenestrace.cz'. Lasand la o parte faptul ca unii politicieni au avut de castigat de pe urma eforturilor activistilor, mai important este ca acestia din urma au tras un semnal de alaqrma. Nervozitatea fata de coruptie si proasta guvernare a fost caracteristica cea mai plina de speranta a politicii din regiune in acest an. Fie ca ea sa infloreasca si sa se raspandeasca.
Premiul ''Piciorul in Gura'' pentru exprimari publice nefericite merge la presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. Dupa o performanta stelara de comisar european pentru buget, ea i-a lasat perplecsi pe observatori prin comportamentul ei ca sef de stat. A refuzat sa apara la cina cu Barack Obama si ulterior a denuntat tratatul nuclear START, infuriind in continuare administratia. De asemenea, a parut sa il aprecieze pe presedintele autocrat al Belarusului, Aleksandr Lukasenko, in perioada premergatoare alegerilor deosebit de incorecte din aceasta tara. 'Singura cale de a va veni la Casa Alba este ca turist', a remarcat un oficial din Consiliul de Securitate Nationala al Statelor Unite.
Georgia castiga premiul ''Lana de Aur'' pentru reforma, afisandu-si inca o data abilitatea remarcabila de a performa bine la indicatorii internationali de afaceri prietenoase si combatere a coruptiei. Alegerea Gabrielei von Habsburg ca ambasador georgian la Berlin primeste un premiu separat, pentru gandire diplomatica creatoare.
Liderul ungar Viktor Orban castiga ''Cutia Neagra''- un premiu special pentru comportament imprevizibil. Ungaria a dat inapoi de pe muchia dezastrului economic anul acesta, dar teribilele cascadorii nerezonabile in materie de politica interna si vendete impotriva celor considerati ca fiind prea aproape de regimul anterior au oferit prea multe surprize neplacute.
''Premiul Houdini'' /american de origine ungara, cascador, actor si producator de film remarcat pentru actele de senzatie de evadare, n.red/ pentru supravietuire politica merge la Valdis Dombrovskis, premierul Letoniei, care a impus programul de austeritate cel mai sever vazut vreodata in Europa, in ultimele decenii, si totusi a fost reales. Daca se va plictisi de politica letona va fi primit calduros in Irlanda.
Tot pe o tema Harry Potter, premiul ''Bagheta Magica'' pentru interventie din exterior merge la administratia Obama, pentru ca a facut presiuni pentru ''Eagle Guardian'', planul de aparare al NATO in fata Rusiei, care asigura apararea Poloniei si tarilor baltice. Ele au fost dezvaluite pe site-ul The Economist in ianuarie. Acest lucru a rezolvat in mare parte ultima problema cu adevarat dificila legata de securitatea continentului.
Si, in sfarsit, Estonia castiga premiul ''Tocilarul de Aur'', ca tara a anului. De la 1 ianuarie, atunci cand va adopta euro, va fi una din singurele doua tari din zona monedei unice care indeplinesc de fapt normele privind datoria si deficitul. Cealalta tara este Luxemburgul. Dar daca se adauga un alt filtru, dorinta de a indeplini obiectivul NATO pentru cheltuielile de aparare de 2% din PIB, Estonia (1,9% anul viitor) bate lejer Luxemburgul (0,7%). Pentru o tara care a iesit mutilata si naucita de sub ocupatia sovietica nu mai departe de acum 20 de ani, a fi singura care indeplineste regulile principalului club al continentului este un triumf.