duminică, 30 ianuarie 2011

Zece alimente-paneceu pentru o inimă sănătoasă

Un pahar de vin roşu pe zi, două porţii de somon săptămânal, fasole neagră, nuci, migdale dar şi un consum moderat de cafea pot fi "secretul" pentru o viaţă fără probleme cardiace.


Dieta meditereaneană, bogată în peşte, ulei de măsline, fructe şi legume în stare proaspătă este direct corelată cu incidenţa mai scăzută a bolilor cardiovasculare. Cei care fac un obicei din a mânca alimente incuse în această dietă au o speranţă de viaţă mai mare şi sunt feriţi de apariţia bolilor de inimă.

"În condiţiile în care principala cauză de deces o reprezintă bolile cardiovasculare, cel mai important este ca oamenii să ştie că trebuie să se ferească de grăsimile animale, care reprezintă o sursă importantă de colesterol şi acizi graşi saturaşi, substanţe implicate în etiologia acestor boli. Dieta meditereaneeană este cea mai indicată în acest context", este de părere Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Calea Moşilor" din Bucureşti.

În continuare, specialiştii detaliază lista alimentelor care vă feresc inima de probleme:

1. Fasole neagră scade presiunea arterială

Acidul folic, antioxidanţii, dar şi magneziul conţinute de fasolea neagră pot fi de ajutor pentru o inimă sănătoasă. Aceşti nutrienţi au ca efect scăderea presiunii arteriale, iar fibrele ajută inima să "ţină în frâu" colesterolul. Specialiştii recomandă chiar şi fasolea la conserve pe care o puteţi adăuga în supe şi salate.

2. Vinul roşu protejează arterele

O cantitate mică de vin roşu băută zilnic poate fi o alegere sănătoasă pentru inimă. Resveratrolul şi catechina conţinute de vinul roşu sunt antioxidanţi ce protejează arterele, ferindu-le de ateroscleroză. Femeile nu ar trebui să consume mai mult de un pahar pe zi, iar bărbaţii două, deoarece o cantitate exagerată are efect invers.

3. Somonul "luptă" cu infarctul

Un alt aliment aflat în topul celor cu beneficii pentru inimă este şi somonul datorită conţinutului bogat de omega 3, substanţă care scade riscul apariţiilor afecţiunilor care se sfârşeşc prin stop cardiac.

"Somonul este un peşte foarte bogat în acizi graşi nesaturaţi (omega 3, 6), care spre deosebire de cei saturaţi se opun procesului de ateroscleroză. Practic, reduce depunerile de grăsimi în artere, ceea ce face ca bolile să apară mai târziu şi cu o incidenţă mai redusă", explică situaţia nutriţionistul Eduard Adamescu.

De asemenea, somonul are ca efect scăderea nivelului trigliceridelor şi reducerea inflamaţiilor. Specialiştii recomandă să consumaţi două porţii pe săptămână.

4. Uleiul de măsline extravirgin scade colesterolul

Acest tip de ulei este benefic pentru inimă datorită polifenolilor, care sunt la fel de sănătoşi ca şi grăsimile monosaturate şi ajută la scăderea nivelului colesterolului. Polifenolii pot proteja şi vasele de sânge.

"Uleiul de măsline extravirgin este bogat în acizi graşi mononesaturaţi, implicaţi în reducerea procesului de formare a plăcilor de aterom", detaliază nutriţionistul.

Atenţie, uleiul extravirgin nu trebuie folosit la prăjeli, ci doar la salate. Exista varainte speciate de ulei de măsline indicat pentru prăjeli.

5. Nucile, bogate în fibre şi grăsimi "bune"

O mână de nuci pe zi poate reduce nivelul colesterolului şi inflamaţiile din artere. Nucile vin la pachet cu omega 3, grăsimi monosaturate şi fibre şi sunt benefice pentru organism dacă înlocuiesc grăsimile rele din cipsuri şi prăjituri.

"Atenţie însă la cantitate. Nucile şi plantele oleaginoase au o densitate calorică destul de mare, care pot crea neplăceri celor care au probleme cu greutatea", atenţionează medicul Eduard Adamescu.

6. Migdalele scad riscul de diabet

Specialiştii în alimentaţie recomandă ca migdalele să fie presărate peste legume, peşte, pui şi deserturi. Ele pot îmbunătăţii starea de sănătate a inimii datorită conţinutului bogat de vitamia E, fibre şi grăsimi bune, menite să scadă colesterolul şi să reducă riscul de diabet.

7. Portocalele luptă cu grăsimile "rele"

Atât fructul cât şi sucul de portocale conţin fibre anti-colesterol (potasiu), care controlează presiunea sângelui. Studiile arată că sucul de portocale poate îmbunătăţi funcţionarea vaselor de sânge şi scădea presiunea sanguină datorită antioxidanţilor.

"Fructele proaspete sunt recomandate în orice situaţie, deoarece sunt o sursă importantăde vitamina C. Studiile dovedesc faptul că citricele au un efect antioxidant mai puternic. Astfel, previn depunerea grăsimilor în artere şi contribuie la scăderea incidenţei bolilor cardiovasulare", accentuează nutriţionistul.

8. Morcovii controlează zahărul din sânge


Şi morcovii se află în topul alimentelor anti-colesterol datorită conţinutului de fibre. Cele mai recente cercetări arată că morcovii ajută organismul să controleze nivelul de zahăr în sânge, reducând şi riscul apariţiei diabetului.

9. Probioticele din iaurt dau imunitate organismului

Tradiţia spune că iaurtul este benefic pentru oase, însă poate ajuta şi în controlul presiunii sângelui. "Iaurtul este un aliment complex, cu calorii rezonabile şi principii nutritive importante. Un iaurt cu grăsimi puţine ajută la menţinerea echilibrului lipidic în organism, iar cel care conţine probiotice este de folos funcţiilor imunologice ale organismului care împiedică apariţia aterosclerozei, "vinovată" de producerea bolilor de inimă", detaliază Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

10. Cafeaua scade riscul cu 25%

Cafeaua poate să protejeze inima prin evitarea apariţiei diabetului de tip 2. "O cantitate mică de cafea la filtru sau espresso previne apariţia diabetului zaharat, care indirect contribuie la apariţia bolilor de inimă. Atenţie însă că cei cu aritmii cardiace sau insuficieţă cardiacă au contraindicaţie la cafea", atenţionează medicul Eduard Adamescu.