Aspartamul este denumirea tehnică (produsul chimic) a
produselor NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, etc. Aspartamul a
fost descoperit accidental în 1965, când James Schlatter, chimist la
compania G.D. Searle, testa un medicament anti-ulcer. În urma procesului
de metabolizare în organism, Aspartamul se descompune în: fenilalanină
(~50%), ; dicetopiperazină, acid aspartic (~40%) și metanol (~10%).
Validitatea acestor opinii a fost analizată și respinsă de multe ori .
Despre "beneficiile" folosirii aspartamului s-a scris foarte mult.
Revista Nexus a acordat acestui subiect o deosebita atentie: doua
numere (din oct. - nov.1995 si dec.1995 - ian.1996) au gazduit
importante articole despre aspartam si ce se ascunde in spatele
afacerii.
Aspartamul este, de departe, cel mai periculos aditiv chimic de pe
piata alimentara. Un raport al FDA (Administratia Alimentelor si
Medicamentelor din SUA) releva faptul ca peste 75% din reactiile
adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului!
Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta
declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier,
scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer,
retardare mintala, fibromialgie, diabet, etc.
Multe dintre aceste reactii sunt foarte serioase, printre acestea
fiind prezenta chiar moartea, dupa cum se releva intr-un raport al
DHHS (Departamentul de Sanatate si Servicii Umane) al SUA din 1994.
Iata doar cateva din cele peste 90 de simptome documentate in raport:
spasme musculare, probleme de vedere, atacuri de panica, vorbire
ingreunata, tahicardie, palpitatii, pierderea memoriei, pierderea
auzului, ameteli, dureri de cap, dureri generalizate, depresie,
oboseala accentuata, iritabilitate, insomnie, respiratie ingreunata,
etc.
Aspartam
Aspartamul este fabricat din trei substante chimice: acidul aspartic,
fenilalanina si metanol. In cartea "Prescription for Nutritional
Healing", scrisa de James si Phyllis Balch, aspartamul se afla pe
lista denumita "otravuri chimice". Dupa cum veti vedea, acesta este
adevarul.
Aspartatul si glutamatul sunt neurotransmitatori, adica faciliteaza
transmiterea de informatii de la un neuron la altul. O cantitate prea
mare de aspartat sau glutamat va duce la distrugerea ireversibila
a unor neuroni datorita unui influx excesiv de calciu in aceste
celule. Acest "supliment" de calciu pe care neuronul il primeste, va
determina formarea de radicali liberi in exces care ucid celula. De
aceea aspartatul si glutamatul sunt denumite excito-toxine: stimuleaza
celulele neuronale pana le omoara!
Acidul aspartic este un aminoacid. In forma sa libera, el duce la
cresterea nivelului din sange al aspartatului si glutamatului. Dupa
consumarea unor produse care contin aspartam sau glutamat, creste
nivelul din sange al acestor neurotransmitatori, adevarate
excito-toxine.
Dr. Russell Blaylock, profesor de neurochirurgie la Universitatea
Mississippi, a publicat o carte in care arata detaliat care sunt
efectele distrugatoare ale aspartamului, folosind aproape 500 de
referinte stiintifice. De asemenea, el mai arata si distrugerile
datorate glutamatului, aditiv care contine 99% acid glutamic.
Riscul este mult marit pentru nou-nascuti, copii, femei insarcinate,
batrani si bolnavii cu probleme cronice de sanatate. Desi, in general,
FASEB (Federatia societatilor americane pentru o biologie
experimentala) este de acord cu toate hotararile FDA, in acest caz a
declarat ca "este mai prudent sa se evite folosirea suplimentelor
alimentare care contin acid glutamic de catre femeile insarcinate,
nou-nascuti si copii."
Creierul primeste astfel un nivel excesiv de aspartat sau glutamat si
distrugerea neuronilor incepe galopant, iar marea majoritate (peste
75%) a neuronilor din anumite zone din creier sunt morti inainte de a
apare vreun simptom vizibil. Toate aceste afirmatii sunt bine
documentate si demonstrate de dr. Russell Blaylock in cartea sa.
Cateva dintre cele mai importante boli cronice agravate sau
declansate de excito-toxine ca aspartamul si glutamatul sunt:
pierderea memoriei, scleroza multipla, pierderea auzului, dementa,
hipoglicemie, leziuni cerebrale, boala lui Parkinson, Alzheimer,
epilepsie, dereglari hormonale.
Acidul aspartic din aspartam are aceleasi efecte nefaste ca si acidul
glutamic. Dintre principalele efecte, amintim doar cateva: dureri de
cap, greata, dureri abdominale, oboseala accentuata (prin impiedicarea
glucozei de a ajunge la neuroni), insomnie, deficiente de vedere,
atacuri de panica, depresie, astm si probleme severe de respiratie.
Persoanele care au consumat aspartam s-au plans cel mai adesea de
pierderea memoriei. Acesta este efectul cel mai important, dupa
numarul mare de cazuri.
Blaylock nu este singurul medic celebru care apare in aceste
cercetari. Printre cei care au vorbit despre distrugerile cauzate de
aspartat si glutamat se numara si dr. Adrienne Samuels, psiholog
specialist in cercetare. Un altul este Olney, profesor in
departamentul de psihiatrie de la scoala de Medicina din Universitatea
Washington. El este unul dintre cei mai faimosi medici, o autoritate
in acest domeniu. El chiar a informat compania Searle in 1971 despre
faptul ca acidul aspartic provoaca gauri in creierul cobailor folositi
la experimentele cu aspartam. Lista celor preocupati de efectele
acestor excito-toxine este insa mult prea mare pentru a fi trecuta
aici.
Un alt component al aspartamului este fenilalanina. Acesta este un
aminoacid care se gaseste in mod natural in creier. Persoanele care
sufera de fenilcetonurie, nu pot metaboliza fenilalanina. Aceasta duce
la un nivel periculos de mare al fenilalaninei in creier, deseori
mortal. S-a demonstrat ca prin consumul de carbohidrati asociat cu
aspartam apare cresterea concentratiei de fenilalanina din creier,
chiar si la persoane care nu sufera de fenilcetonurie! Aceasta nu este
o teorie, toate experimentele facute pana acum demostreaza acest
lucru cu prisosinta.
Odata cu marirea nivelului de fenilalanina din creier, concentratia
de serotonina va scadea foarte mult, aceasta ducand la depresie si
alte probleme emotionale grave.
Chiar si o singura folosire a aspartamului duce la cresterea
cantitatii de fenilalanina din sange. O poveste impresionanta despre
consumul de aspartam a fost recent publicata in "Wednesday Journal" in
articolul "Un cosmar cu aspartam".
Blaylock demonstreaza ca un nivel crescut de fenilalanina in creier
duce pana la urma la schizofrenie. De aceea, folosirea regulata a
aspartamului a dus la cresterea vanzarilor de Prozac pentru a controla
schizofrenia. Toate acestea spre bucuria marilor concerne
farmaceutice care au avut astfel un profit imens.
John Cook a inceput sa bea 6 - 8 racoritoare dietetice in fiecare zi.
Simptomele de inceput au constat in pierderea memoriei si dureri de
cap frecvente. Mai mult, simtea nevoia de si mai multe racoritoare
dietetice. Starea de sanatate s-a deteriorat asa de mult incat a ajuns
la schimbari comportamentale radicale si accese de furie violente.
Desi nu suferea de fenilcetonurie, analizele de sange au aratat un
nivel al fenilalaninei de 80 mg/dl. De asemenea, s-a constatat
deteriorarea creierului si functionarea anormala a sistemului nervos
central. Dupa ce a renuntat complet la consumul de aspartam, starea
lui de sanatate s-a ameliorat dramatic.
Formaldehida este o substanta cancerigena cunoscuta care afecteaza
ADN-ul si duce la malformatii congenitale. Datorita lipsei anumitor
enzime, oamenii sunt mult mai neajutorati in fata acestei toxine decat
animalele. De aceea, testele cu aspartam facute pe animale nu
reflecta realist pericolele pentru oameni: acestea sunt mult mai mari!
Ultimul component al aspartamului este metanolul, o otrava mortala.
Cu totii cunoastem cazuri de alcoolici impatimiti care au consumat
metanol, ajungand orbi sau chiar murind. Metanolul este eliberat
gradat in intestinul subtire sub actiunea enzimei chimotripsina.
Prin incalzirea aspartamului la o temperatura mai mare de 30 de grade
Celsius (cazul fabricarii de dulciuri dietetice - fara calorii - pe
baza de aspartam) metanolul este eliberat si, deci, prezent ca atare
in alimentul respectiv.
Odata ajuns in corp, metanolul de descompune in acid formic si
formaldehida, care este o neurotoxina mortala. Cercetarile arata ca
formaldehida este o otrava cumulativa pentru ca nu se mai elimina,
odata ajunsa in corp.
Simptomele otravirii cu metanol includ migrene, ameteala, greata,
dezordini gastrointestinale, slabire, pierderea echilibrului, friguri,
pierderi de memorie, dereglari comportamentale, etc.
Cele mai bine cunoscute probleme cauzate de otravirea cu metanol sunt
cele legate de pierderea vederii, micsorarea campului vizual, vedere
in ceata, distrugerea retinei si orbire. (Probabil ca de aici vine
numele gumei de mestecat ORBIT... fara zahar!)
Asa cum a aratat dr. Woodrow Monte, director la Food Science and
Nutrition Laboratory din Universitatea Statului Arizona, "nu exista
studii care sa evalueze efectele mutagene, teratogene sau carcinogene
ale administrarii metanolului, pe oameni." El chiar a dat in judecata
FDA cerind sa interzica aspartamul, cel putin pana la noi cercetari,
afirmand ca "odata ce aprobati aspartamul, nu se va mai putea face
nimic pentru a repara greseala", asa cum a fost si cazul cu zaharina,
cunoscut agent cancerigen, "sau cu Dumnezeu stie ce alte substante
care insulta constitutia umana cu aprobare guvernamentala".
Nu este singurul nume care a beneficiat de pe urma aprobarii
aspartamului. Donald Rumsfeld, cunoscuta figura din administratia
Bush, a fost angajat al firmei Searle (director executiv) inainte de
a-si oferi serviciile guvernului...
La putin timp dupa aceasta interventie, comisarul FDA responsabil cu
aspartamul - Arthur Hull Hayes Jr. - a aprobat folosirea aspartamului,
dupa care a demisionat din FDA fiind angajat la compania Searle, cea
care fabrica aspartamul!
In actul "inconstient" din 1993, FDA a aprobat aspartamul ca
ingredient in produsele alimentare preparate prin incalzire la mai
mult de 30 de grade Celsius!!! Este vorba de celebrele - din pacate -
dropsuri fara zahar, cu zero calorii (Orbit, Golia, Cool mint, etc.),
si toata gama de produse dietetice de patiserie si cofetarie.
Si totusi, de ce nu auzim despre aceste lucruri? De ce nimeni nu spune nimic? Cauzele sunt:
1. Lipsa de interes din partea populatiei. Bolile si accidentele
cauzate de aspartam nu apar in ziare asa cum este reflectat un
accident aviatic in mass-media.
2. Majoritatea oamenilor nu asociaza simptomele lor cu folosirea
aspartamului. Pentru ca odata ce omul si-a distrus o parte importanta a
neuronilor sai si a ajuns la o boala cronica, nu poate nici macar sa
se gandeasca sa asocieze boala lui cu aspartamul.
Modul in care a fost aprobat aspartamul este o lectie despre cum
companiile chimice si farmaceutice manipuleaza agentiile
guvernamentale ca FDA, mituiesc organizatii non-guvernamentale ca
Asociatia Dietetica Americana, si inunda comunitatea stiintifica cu
studii fraudate sponsorizate de industria beneficiara (fabricantii de
aspartam).
Erik Millstone, cercetator la Science Policy Research Unit de la
Universitatea Sussex a adunat sute de pagini de probe obtinute prin
Legea de libertate a informatiei (23) din SUA aratand ca:
1. Testele de laborator au fost fraudate iar pericolele au fost ascunse;
2. Tumorile cerebrale au fost "eliminate" de pe cobai iar animalele
care au murit au fost inregistrate ca fiind "bine mersi" in
inregistrarile de laborator;
3. FDA a fost "hranita" cu declaratii false si eronate;
4. Cei doi procurori desemnati pentru a aduce in fata instantei
fabricantul de aspartam pentru frauda informationala au fost anjajati
imediat de fabricant pentru a nu-si duce la indeplinire misiunea;
5. Comisarul FDA a ignorat avertismentele propriei comisii stiintifice
care a cercetat cazul aspartamului iar la scurt timp dupa aprobarea
aspartamului i s-a oferit un post in firma care raspundea de relatiile
publice ale companiei producatoare Searle;
6. In ianuarie 1993, American Dietetic Association a primit o donatie
de 75.000 dolari de la compania NutraSweet. Multe alte organizatii
"independente" au beneficiat de mari sume de bani din partea
fabricantilor de aspartam. Asociatia mai sus-amintita a primit bani de
la NutraSweet si pentru a organiza o scoala de bucatari in Chicago
(pentru a-i invata cum sa foloseasca aspartamul in preparate culinare);
7. Un cercetator independent din New England care a demonstrat
pericolele consumului de aspartam este acum consultant la compania
Monsanto (sora cu Searle). Un alt cercetator din sud-estul SUA a
marturisit despre pericolele aspartamului asupra copiilor. Un reporter
de investigatii a descoperit ca i s-a spus sa-si "tina gura" daca
vrea sa nu-si piarda sponsorizarea din partea unui producator de
racoritoare dietetice care este membru in asociatia NutraSweet.
Aspartamul a fost gasit si in produse care nu mentionau acest lucru
pe eticheta. De asemenea, suplimentele alimentare si tabletele de
multivitamine (Centrum, Alka Seltzer, Supradyne, Sandoz, etc.) contin
aspartam.
Aspartamul este vandut in peste 80 de tari din lume! El poate fi
gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar (Orbit,
Winterfresh, Airwaves, etc.), cereale, dropsuri fara zahar, bauturi
racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative,
multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi
carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.
Va recomandam sa consultati si cartile urmatoare:
1. "Excitotoxinele: gustul care ucide", (Health Press, 1994) de Russell Blaylock
2. "Aspartamul (NutraSweet), e sigur?", (prin Aspartame Consumer Safety Network) de H. J. Roberts
3. "Aspartamul amar - o deziluzie dietetica", de Barbara Mullarkey