joi, 6 septembrie 2007

Pe urmele Incasilor

machu picchu
peru si oamenii sai
catedrala
nazca
urcare
peru

Privind in trecut pana la incasi, cultura antica peruana ramane una dintre cele mai magice si misterioase din lume. Descopera Peru si te vei intoarce alt om...

Unde ?

O calatorie in America de Sud nu trebuie sa te poarte neaparat in Rio pe Copacabana. De cealalta parte a continentului si la o altitudine ridicata, merita sa descoperi o alta minune sudamericana: muntii Anzi. O vacanta in Peru trebuie petrecuta alaturi de urmasii incasilor si in cautarea acestora.Vei avea ocazia sa descoperi vestigii si monumente uitate in Anzi si vei innopta in hoteluri si propritati luxoase construite inconjurate de jungla.





De ce ?

Pornind de la comorile coloniale si atmosfera unica a capitalei peruane Lima, pana la pitorescul piscurilor din Machu Picchu, vei avea ocazia sa vizitezi orase construite de cateva dintre cele mai mari civilizatii pamantene. Un circuit adevarat prin Peru necesita un ghid experimentat si pasionat. Dr. William Sapp al-III-lea, un arheolog al Universitatii California din Los Angeles insoteste adesea grupurile de turisti cand se afla in Peru.

Peru poate fi descoperit pornind din orice zona. Calatoria pe care ne-o propune insa Dr. William Sapp va incepe pe coasta de nord in Chan Chan, unul dintre celel mai mari orase pre-Columbiene din lume si va trece neaparat prin Sipan, unde arheoogii au descoperit relativ de curand un mormant bogat. Dupa o oprire in Lima unde trebuie neaparat sa vizitati catacombele Bisericii San Francisco, va veti indrepta catre inima regiunii incase - Cuzco. Aici veti putea admira si negocia in bazarele locale si va veti putea cumpara vestitele paturi colorate pe care le poarta peruanii. Urmeaza urcusul catre satul Yucay si odihna in superba Posada del Inca. Acum puteti explora palatul incas de la Machu Picchu, descoperit abia in 1911. Un avion de mici dimensiuni poate transporta pana la 17 turisti intre cele 3 mari orase peruane: Lima, Trujillo si Cuzco.

Daca ati ajuns in Peru va recomand sa nu ratati celebrul platou Nazca. Aici puteti admira numai de la inaltime celebele desene pline inca de un mister nedezlegat: maimuta, mainile, copacul, asttronautul, pasarea colibri sau condorul. IN zona puteti vizita si cimitirul din Chauchilla. Cel mai apropiat oras in care e recomandat sa inoptati este Ica. Aici sau in oricare alta zona, trebuie sa gustati vestitul porc de guinea si sa beti din bauturile locale precum Inca Cola. Nu puteti spune ca ati vizitat Peru daca nu gustati si din "ceviche" - cea mai populara mancare in Peru, adica peste marinat in suc de lamaie cu mirodenii, cu ceapa, papaya si porumb fiert. Pentru impatimitii de urcusuri pe munte si pentru cei ce cred ca rezista trebuie sa ajungeti in varful Huayana Picchu. Privelistea din varf este senzationala iar ruinele orasului sunt desprinse din legenda si va vor ramane in memorie o viata intreaga. Maii multe detalii despre orasul pierdut puteti gasi aici�pe wikipedia. O alta senzatie ce merita incercata in Peru este plimbarea pe motocicleta. Echipamentul de biker si Hondele peruane va vor oferi sansa unei experiente enduro pline de adrenalina si lipsite de pericole majore.





Pe ce se duc banii in Peru
Pranz complet: 10-15 $/persoana, in functie de restaurant.
Fructe de mare: 2 $/portia.
Bere guiness: 3,50 $.
Permis de vizitator: 10-15 $, in functie de oras.
Rafting: 120 $/persoana. Pretul include autobuzul pana la destinatie.
Convorbire telefonica internationala: 1,75 $/minut pentru Europa si SUA.
Inchirierea unui taxi: 20 $/jumatate de zi.
Vin de calitate medie: 8 $/litrul.
Vin de calitate superioara: 10 $/litrul.

Sursa klevertravel.ro

Apusenii - mina de aur, la propriu si la figurat

comuna Horea
Zlatna
cetatile ponorului
pestera scarisoara
121
122
123
Albac
arieseni
cheile_galbenei_apuseni
horea
comuna Horea2
comuna Horea,mare
Matisesti
124
rosia-montana-in-centru
valul_miresei
Horea din Apuseni

Acesta este primul articol primit de la cititorii nostri pe care il publicam. Multumim Cosmin! Asteptam, de la voi comentarii, sugestii si, de ce nu, articole pentru editiile viitoare.

Traind in Bucuresti sau in oricare alt oras mare al tarii, suntem familiarizati deja cu termeni care acum cativa ani erau total straini romanilor (proiecte, investitori, credite, finantari, refinantari, dezvoltare durabila...) si acceptam cu greu ideea ca in Romania Europeana a istoricului an 2007 exista inca destule zone care traiesc si astazi intr-un trecut perpetuu, inert si complet imun la orice schimbare. Asta daca nu cumva Romania noastra urbana nu e decat o creatie mediatica abstracta, o camasa de forta pe care o imbracam ori de cate ori neconcordanta dintre identitatea pe care ne-am dori-o noi si cea reala tinde sa devina nevroza.

Cert este insa ca printre aceste zone condamnate si autocondamnate la uitare sunt destule care au un potential urias de a se dezvolta, fie datorita resurselor, fie datorita cadrului natural de invidiat. Si atunci parca te simti jenat, daca nu chiar un pic vinovat, tu, oraseanul cu pretentii de europenitate, pentru faptul ca acele concepte uzuale si acei termeni atat de la indemana tie, urca atat de greu trecatorile muntilor, patrund cu greu prin canalele Deltei, strabat anevoie cararile catre nordul extrem sau catre rasaritul rosu al Romaniei, ori se topesc in arsita soarelui din lunca Dunarii.

Muntii Apuseni isi poarta, acum la fel ca intotdeauna, vizitatorii de la poale catre izvoarele Ariesului, Somesurilor si Crisurilor, prin miros de rasina si de lemn ars, ca printr-un sanctuar dacic, spre dimineata istoriei si in acelasi timp spre esenta sufletului uman. Sunt nepasatori in fata Vestului, asa cum au fost si in fata Estului pana nu demult si asa cum sunt de fapt in fata oricarui punct cardinal, pentru ca de la inaltimea lor oricum nu se pot rataci prin istorie. N-au facut-o niciodata. Si totusi daca cineva s-ar incumeta sa investeasca aici, ar putea avea mari satisfactii materiale si ar oferi si locuitorilor, motilor, prilejul de a zambi si a vedea lumea putin altfel decat o vad printre sprancenele incruntate de atunci de cand s-au inchis minele si pana acum, intr-un prezent continuu lipsit de viitor.

Agonia unui colt de rai
Am iesit din Alba Iulia de vreo jumatate de ceas, cu un jeep autohton, un Aro 244 cu motor de Campulung, groaznic de sforaitor. In urma noastra pe sosea se ridica nori de fum negru, din care uneori se desprinde cate un bidiviu nervos, metalizat si aerodinamic, inmatriculat in Italia, Spania, Germania sau Ungaria. Ne depaseste de parca am sta pe loc, iar noi ne consolam de fiecare data cu ideea ca� doar cu o masina ca a noastra poti observa peisajul si chipurile oamenilor cu atentie. Din Alba Iulia, de la varsarea in Mures a raului Ampoi, tot urcam pe firul apei, catre izvoare. Treptat muntii isi cresc statura si scot de sub coama verde de brad cate o frunte pietroasa. In stanga drumului sunt Metaliferii, putin peste o mie de metri, iar in dreapta muntii Trascaului care trec de o mie trei sute. Ceea ce sare in ochi de la inceput este pamantul, care, pe masura ce ne apropiem de Zlatna, devine din ce in ce mai rosu din pricina minereurilor ce zac in el.

Zlatna a fost un oras minier care acum este mort in proportie de nouazeci la suta. La intrare trecem pe langa un catun de tigani. Copii in pielea goala se zbenguie in jurul cocioabelor din lemn, iar la sosea adolescente strident machiate si rujate exerseaza mersul pe tocuri. Dincolo de periferie tenurile se albesc, dar fruntile nu se descretesc catusi de putin. Cea mai mare parte a orasului e ocupata de scheletele de metal si de piatra ale fostelor fabrici. Ma simt ca un supravietuitor al unui razboi atomic. Iar atmosfera este intregita de blocurile cenusii, cu rufe agatate la uscat in balcoane si mai ales de imensul munte de steril, selenar de plesuv, care isi casca spre oameni brazdele atator si atator ploi.

Zarurile tranzitiei au prea multe fete

Urcam apoi brusc serpentinele ce traverseaza Pasul Bucium. Lasam in urma izvorul Ampoiului si satul cu acelasi nume. Padurea e aici verde si deasa, iar grijile orasului par uitate. Scot capul pe geam si mirosul de rasina si de cetina imi inunda narile. Pe partea cealalta a muntelui insa, fantoma tranzitiei se materializeaza din nou: orasul Abrud. Ce-i drept aici mai poti vedea cladiri si magazine noi.

La iesirea din Abrud, drumul principal isi intinde un tentacul spre dreapta, catre Rosia Montana. Trista notorietate a localitatii a facut din ea deja un simbol al capitalismului romanesc. Un mecanic auto fara liceu, emigrat in Australia si inchis pentru trafic de droguri, apoi dat in urmarire generala, revine pe meleagurile natale in chip de mare investitor si ars de dor, se gandeste sa puna pe picioare furtafacerea secolului in asociere cu Guvernul Romaniei, cu bani de la Banca Mondiala.

Urmam drumul principal si dupa alti zece kilometri atingem Valea Ariesului. Imediat spre vest este intrarea in orasul Campeni, capitala Tarii Motilor. Un targ pestrit si cu multa miscare. In stanga drumului este Ariesul, iar pe malul celalalt al sau cateva hale ale noii fabrici de mobila. Lucreaza pentru export si se extinde vazand cu ochii. La iesirea din Campeni, tot pe stanga, este un lac de acumulare si un baraj pe care se intinde drumul catre muntele Gaina. Drumul trece prin Vidra si Avram Iancu.

Noi preferam sa insotim in continuare apa Ariesului, printr-un peisaj din ce in ce mai salbatic si mai pietros. Una cate una, spre vest, pana la izvoarele Ariesului, se insira ca margelele pe ata, statiunile agroturistice Albac, Scarisoara, Garda si Arieseni, culminand cu partia de schi de la Vartop, atat de populata iarna de turisti straini. In speranta atragerii lor in zona pe tot parcursul anului, edilii comunei Arieseni au obtinut "partial" de la guvern aprobarea efectuarii unor defrisari pe versantii din zona Vartop, fara plata taxelor prevazute de lege, in vederea construirii unei mari statiuni. Megastatiunea proiectata de Primaria Arieseni se numeste Domeniul schiabil Bubesti-Poiana Vartop. Primarul Marin Jurj, ajutat de Consiliul Judetean Alba, vrea sa construiasca la Arieseni nu mai putin de 12 partii de schi, pe o suprafata de 30 de hectare. Statiunea va reuni un cartier de hoteluri si pensiuni, parcuri, magazine, un ultramodern centru medical, precum si o biserica pentru cei care nu mai pot fi salvati de doctori. Documentatia a fost depusa la Agentia Nationala pentru Turism, iar o firma de consultanta a fost selectata pentru determinarea costurilor acestei investitii, evaluata initial la 60 milioane de euro. Pana in prezent, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nu a aprobat scoaterea celor aproape 30 de hectare din fondul forestier, fara plata legala a taxelor. Asta cerusera Primaria si Consiliul Judetean Alba, pentru ca nu aveau bani la bugetul local.

Tarabostes cu basculanta
Ajunsi in Albac, suntem coplesiti de multimea pensiunilor care strajuiesc soseaua pe ambele parti. Cu doua, trei sau chiar patru nivele majoritatea au in curte trei, patru masini straine. In centrul comunei ne oprim. Avem de facut o alegere grea. Daca urmam drumul national, vom putea merge spre Ghetarul de la Pestera Scarisoara, spre Cetatile Ponorului si chiar spre Pestera Ursilor de langa Beius. Daca facem insa la dreapta pe un drum judetean catre Huedin, avem posibilitatea sa trecem chiar prin inima Apusenilor, printre masivul Muntele Mare, Muntii Bihorului si masivul Vladeasa, cele mai impunatoare culmi ale Apusenilor. In plus drumul trece prin comuna Horea, unde se afla casa memoriala a eroului-taran. Optam cu totii pentru a doua varianta, mai putin soferul, care stie despre acest drum ca e neasfaltat, pe o portiune de douazeci de kilometri (de la iesirea din Horea pana aproape de lacul si statiunea Fantanele) si ca iarna devine impracticabil.�Nu are insa incotro si se supune majoritatii bombanind democratic, asa incat pornim catre Horea. Drumul este intr-adevar foarte ingust, nemarcat, fara indicatoare si cu foarte multe curbe fara vizibilitate. In schimb este asfaltat de curand. Pe stanga ne calauzeste apa Albacului, iar pe dreapta casele se raresc treptat lasand loc padurii care la curbe musca din drum. Inaintam incet, caci din cand in cand din sens opus vin camioane incarcate cu busteni si masini Aro� sau IMS aureolate de propriile gaze de esapament. Alte masini nu prea se incumeta.

Dupa revolutie, societatea s-a stratificat aici, unde nu a existat industrie, in doua paturi distincte, oameni cu basculanta si oameni fara basculanta. Cei cu basculanta au prosperat rapid, vanzand lemn in toate orasele mari din vestul tarii, de la Craiova la Satu Mare, prin Resita, Timisoara, Arad, Oradea. Ei au ridicat case cu etaj, cu antene parabolice si sunt acum un fel de tarabostes moderni. Ceilalti locuiesc in aceleasi case vechi motesti, din barne si vad in continuare de vaca sau, in cel mai fericit caz, de cal.

Pe soferul nostru incepe sa-l incite drumul: "Aici simti intr-adevar ca stapanesti masina!" exclama el satisfacut. La un moment dat drumul e blocat de un cal care trage un bustean din albia raului. Ne uitam in sus printre brazi si vedem santul pe care sunt trimisi in vale copacii taiati. De aici sunt fie incarcati in basculante, fie preschimbati in scanduri, dulapi si barne cu ajutorul banzicurilor si abricturilor, majoritatea improvizate. In urma prelucrarii raman maldare de rumegus care se ard la marginea drumurilor din suta in suta de metri.

Eroul-taran care a sfintit roata
Dupa cinci kilometri parcursi astfel dam peste tablita ce indica intrarea in comuna Horea, iar la cateva sute de metri o poarta mare de lemn incadreaza drumul. Pe dreapta o roata de car supradimensionata si asezata in plan vertical pe un piedestal din pietre de rau aminteste drumetilor cum a sfarsit eroul si ca de fapt destinul lui este destinul natiei romane, strivit periodic de roata istoriei si renascut apoi cu aceeasi forta ce impinge catre cer si Coloana infinitului de la Targu Jiu.

Din drumul asfaltat, o poteca de pamant si piatra fuge spre stanga trecand Albacul si apoi urca serpuitor si abrupt culmea Muntelui Fericet pret de vreo patru kilometri. Aici, chiar pe varf, este casa lui Horea, reconstruita dupa modelul celei originale din lemn, cu doar doua camere. Intr-una sunt obiecte traditionale motesti, de uz casnic si pentru lucrul pamantului, iar in cealalta documente si cronici, poze si ilustratii despre rascoala si importanta ei. Nimic din fastul muzeelor vestice. Aici eroismul traieste in continuare sprijinit de coarnele plugului, nealterat de trecerea timpului si nepasator in fata releului de telefonie mobila, inaltat la o suta de metri de casa memoriala.

Epilog cu buze senzuale
La coborare numar casele imprastiate pe cei patru kilometri de poteca, pana la drumul asfaltat. Sunt saptesprezece. Toate seamana cu cea a eroului. Iar oamenii (asta aveam s-o aflu mai tarziu) pastreza inca numele lui Horea si ale capitanilor sai: Nicola, Todea, Ispas, Trif. Intorsi in drumul asfaltat, continuam calatoria catre centrul comunei. Comuna Horea este, ca intindere, mai mare decat Bucurestiul si are in componenta cincisprezece sate si catune imprastiate pe culmile muntilor. In centru primaria are un sediu nou, inaugurat in iunie 2004. Primarul, marcat probabil involuntar de aceeasi obsesie a istoriei care pluteste asupra cotidianului, dar si de un simt al umorului muntenesc si burlacesc deopotriva, nu s-a multumit sa arboreze la intrarea in cladire steagurile NATO si UE. A tinut neaparat sa-si confectioneze un birou oval ca la Casa Alba si sa-l orneze cu statuia din lemn a lui Bill Clinton si a Monicai, in marime naturala si in plina activitate. E bine, e rau? E frumos, e urat?... E specific. E romanesc. Si la urma urmei, la o privire atenta, nu e lipsit de intelepciune. Caci istoria e departe de a fi o insiruire de fapte marete si de caractere inalte care deschid si inchid epoci in evolutia�omenirii. Ea e facuta din gesturi mici, dictate de multe ori de interese materiale si de instincte primare. Iar noi, valahii, convietuind si barfind cu ea prin trecatorile Carpatilor de atata amar de vreme, am ajuns sa o cunoastem ca pe propriile noastre buzunare (goale, desigur).De asta ne si ancoram atat de coarnele plugului si ne emotionam mai putin in fata discursurilor, conceptelor si a modernitatii.

TOP 10 Destinatii viticole

poezie din struguri
cele mai bune vinuri
la cules de struguri
dopuri de vin
butoaie cu vin 2
bodega in spania
podgorie 1
vin si tirbuson
butoaie cu vin 1
sa curga vinul rosu
vin ...sec
sticle de vin
vin in stare de ebrietate la mare
un vin bun si o masa delicioasa

A venit toamna, strugurii sunt copti si vinurile anului 2007 se pregatesc sa va incante gusturile. Saptamana trecuta am povestit despre cele mai interesante muzee ale berii. Asta fiindca pentru multi dintre noi, o vacanta perfecta nu are nevoie neaparat de plaja, mare si soare. Si daca deja s-a format un nucleu de baza care pune la cale o excursie sau un circuit catre cele mai celebre berarii din Europa, cu siguranta exista multi dintre vei care iubesc vinul.

Asadar ne-am hotarat sa punem cap la cap un TOP 10 al destinatiilor viticole unde se produc cateva dintre cele mai minunate vinuri din lume. Nu este nevoie sa fiti un impatimit al vinului pentru a aprecia aceste destinatii fiindca aici puteti descoperi peisaje la fel de unice si speciale precum vinul care se produce in zona. Vom exclude premeditat din acest Top podgoriile romanesti, fiindca Murfatlarul, Panciu, Nicorestiul, Dealu Mare, Cotnariul sau Bohotinul merita un articol dedicat in editiile noastre urmatoare.

Iata care sunt 10 din cele mai bune zone viticole in care va puteti petrece vacanta:


10. Baden, Germania

Desi Germania este cunoscuta si apreciata pentru berile sale, este bine de stiut ca vinurile produse in regiunea Baden sunt unice si recunoscute pentru aroma puternica si aciditatea lor specifica. Soiul dominant este Pinot Noir-ul, care produce vinul cunoscut ca "aristocratul vinurilor rosii". Iubitorii vinurilor albe se pot desfata aici cu Pinot Gris si cu Muller Thurgau. Podgoriile de aici accepta oaspeti si sunt adesea asociate cu restaurante care ofera vizitatorului mancarea cel mai bine potrivita cu vinurile locale.
Nu ratati: Daca ati ajuns in zona trebuie sa vizitati crama podgoriei Carl Schmidt-Wagner, care vinde unele dintre cele mai bune vinuri demiseci si Riesling.


9. La Rioja, Spania

Aflata in zona de nord a Spaniei, regiunea Rioja a fost intotdeauna o zona producatoare de vinuri exportate astazi in peste 100 de tari. Pornind din deja binecunoscutele orase turistice San Sebastian sau Bilbao, puteti vizita o diversitate de crame si podgorii locale mici sau mari. Vinurile rosii, rose si albe de aici sunt o adevarata desfatare pentru simturile degustatorilor. Incercati neaparat Crianza, Reserva si Gran Reserva, vinuri care difera prin anul productiei si gradul de fermentare. Fiecare crama sau "bodega" are vinuri proprii pe care le puteti degusta si chiar cumpara.
Nu ratati: Labistada este o afacere de familie in care se produc vinuri locale si care ofera tururi speciale in care puteti intelege procesul de productie al vinului si la finalul carora urmeaza sa degustati produsul finit.


8. Alsacia, Franta

Alsacia a fost si ramane o destinatie turistica favorita atat datorita vinurilor cat si peisajelor sale. Sate pitoresti si crame locale de familie atrag peste 8 milioane de turisti anual in aceasta zona. Peste 67 de sate si-au deschis cramele si "vinariile" catre public oferind de asemenea celebrele mancaruri frantuzesti. In Alsacia vei putea gusta dintr-i mare diversitate de vinuri: Pinot Noir, Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, and Muscat d'Alsace. Poti petrce fiecare zi in alt sat si te poti caza la pensiuni locale de vis.
Nu ratati: Visitati crama Gustav Lorentz pentru a va face o imagine de ansamblu asupra varietatilor de vinuri Alsaciene.


7. Australia, zona de sud-est

In ultima vreme vinurile produse in sud-estul Australiei au invadat pietele Americane si au un real succes. Daca tot ati ajuns in Australia ar fi interesant sa descoperiti cum si unde se naste secretul vinurilor australiene. La Penfolds Grange - o podgorie imensa si premiata, puteti savura zeci de vinuri Chardonnay, Sauvignon sau Shiraze. In apropiere de Sydney veti descoperi Pinot Noir-uri excelente iar in Valea Yarra veti degusta vinuri spumoase uimitoare.
Nu ratati: Incercati plimbarea cu balonul cu aer cald si gustati vinul spumos cu aroma de kiwi.


6. Maipo Valley, Chile

In Chile veti descoperi vinuri de calitate superioara la preturi foarte mici. Pasionatii spun ca merita sa vizitati Chile fie si numai pentri zonele sale viticole. Cele mai bune vinuri de aici, din Valea Maipo, sunt Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir. Vizitati vinaria Santa Rita si veti intelege de ce vinurile Chiliene sunt atat de apreciate. Vinurile sunt produse cu grija in tot timpul anului si numai Santa Rita exporta peste 1.000.000 de sticle anual.
Nu ratati: In Concha y Toro din Puente Alto se fac probabil cele mai bune vinuri rosii din America de Sud.


5. Veneto, Italia

Desi Toscana este poate cea mai cunoscuta zona producatoare de vinuri din Italia, Veneto este liderul incontestabil in productia de vinuri clasificate. Pornind din incredibila Venetia ca centru turistic al zonei Veneto, merita sa descoperiti cramele si vinariile locale unde veti gusta soiurile locale: Soave, Recioto si Valpolicella. La nord de Venetia veti avea parte de Merlot si Cabernet ca vinuri rosii si de Chardonnay ca vinuri albe.
Nu ratati: Vinaria Provolo unde aveti sansa sa gustati o serie de vinuri printre care si unicele Proseco sau Torcolato.


4. Douro, Portugalia

Nu poti gresi daca vizitezi Portugalia pentru vinurile sale renumite. Aici vei degusta adevaratul vin de Porto. La Quinta de Vesuvio spre exemplu ai de ales intre cei mai buni 15 ani de productie a vinului de Porto.
Nu ratati: Crama si pensiunea din Quinta de la Rosa.


3. Napa Valley, California, SUA

In Napa se produc nu mai mult de 5% din vinurile Californiene insa se spune ca sunt cele mai bune. Strajuita de munti in fiecare parte, Valea Napa este plina de struguri. Aici vei gasi peste 220 de producatori de vinuri, de la familiile de localnici pana la companiile mari cu productii de milioane de sticle anual. Bucurati-va de vinurile celebre de aici: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay si Merlots. Cazarea se poate face in pensiuni pitoresti sau in hoteluri de tip Spa, in functie de preferinte.
Nu ratati: Vinaria Fife unde puteti degusta specialitatea casei: vinul Zinfande.


2. Toscana, Italia

Dupa cum mentinam si mai sus, aceasta este una dintre cele mai celebre zone viticole din lume. De aici pornesc catre noi vinuri alese si rare precum si vinuri de masa si de zi cu zi. Aici veti gasi celebrul vin Chianti, considerat de multi cel mai bun vin italian si fiind preferatul celebrului Hannibal Lecter. In excursiile voastre prin Toscana trebuie sa mai descoperiti si Brunello di Montalcino, un vin rosu scump dar deosebit. Insa cea mai frumoasa experienta in Toscana se va dovedi degustarea de vinuri locale, fara nume, pe care nu le veti gasi niciodata comercializate. Va puteti caza in Florenta si de aici puteti strabate si descoperi toata regiunea.
Nu ratati: Trebuie sa ajungeti pana la Enoteca La Fortezza si sa savurati specialitatile casei: Caprazo, Fuligni sau Barbi.


1. Bordeaux, Franta

Se spune ca zona Bordeaux produce o colectie din cele mai bune vinuri din lume. Toate viile de aici sunt "de origine controlata". Vinurile rosii de Bordeaux sunt un simbol al calitatii si al aromelor unice. Merlot, Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc sunt inbuteliate sub marci celebre precum Pomerol, Graves sau Malbec. Iar vinurile de Bordeaux sunt puse in valoare in combinatie cu mancarurile tipic frantuzesti din regiune.
Nu ratati: Trebuie sa vizitati podgoria din Saint Emilion, un oras tip cetate medievala care produce vinul cu acelasi nume: Saint-Emilion.

Asadar, fie ca va decideti sa vizitati Italia si sa dedicati cateva zile Toscanei sau Veneto-ului nu doar pentro a vizita Florenta sau Venetia, ci si pentru a descoperi vinurile italienesti, fie ca ajungeti in Spania si cautati si altceva pe langa Corida, Barcelona sau Costa Brava ori ca ajungeti in Franta si pe langa magia Parisului va hotarati sa descoperiti vraja Bordeaux-ului, important este sa nu ezitati sa gustati si sa savutrati macar un pahar din cele mai bune vinuri facute vreodata. Fiindca vinul este cu adevarat "poezie imbuteliata"...



Sursa klevertravel.ro

luni, 3 septembrie 2007

Istoria ginului

Ginul este singura spirtoasa care nu se clasifica dupa vechime. Daca de obicei este incolor, uneori devine galbui ca urmare a conservarii lui in butoaie, pentru perioade indelungate.

Ginul este o bautura spirtoasa cu ienupar. Produsul distilat se obtine prin redistilarea alcoolului obtinut din grau alb, caruia i s-a imprimat aroma cu ajutorul ienuparului. Plecand de la acest procedeu, ginul pare a fi vodka cu aroma specifica.

Se pare ca ginul a fost pentru prima data produs la inceputul secolului al XVII-lea in Olanda, desi unii cercetatori sustin ca inaintea acestei perioade, ginul exista si era produs in Italia. Prima intrebuintare a ginului a fost in scopuri medicale. Acesta se vindea in farmacii, pentru tratarea durerilor de stomac si a gastritelor. Chiar si ienuparul era utilizat ca aromatizant datorita efectelor medicale ale acestuia.

Trupele britanice care luptau in Tarile de Jos in timpul razboiului de 30 de ani au descoperit savoarea ginului si au inceput sa aprecieze bautura si altfel decat in scop medical, cand au baut cantitati mici din aceasta pentru a se incalzi in conditiile vremii nefavorabile.

La intoarcerea in Anglia au adus cu ei si ginul, care desi exista deja aici, se vindea de doar in scopuri terapeutice. In scurt timp, aici s-a amplificat procesul distilarii acestui produs la scara larga, insa calitatea sa lasa de multe ori de dorit, astfel ca ginul se vindea contra unor preturi acceptabile. Bautura cea noua a devenit rapid foarte apreciata, mai ales in randul celor cu venituri mici.

In Anglia secolului al XVII-lea dreptul de a produce bauturi alcoolice era detinut doar de Company of Distillers. Compania a crescut calitatea ginului si implicit imaginea sa, contribuind totodata in domeniul agricol, prin folosirea unei cantitati semnificative de cereale.

Lucrurile aveau sa se schimbe odata cu venirea la tron a regelui William al III-lea, in anul 1689. Acesta a initiat multe reforme, modificand inclusiv drepturile de distilare. Oricine ar fi dorit sa distileze alcoolul pentru a obtine gin, era obligat sa isi faca publice intentiile si sa astepte 10 zile pentru un raspuns oficial. Ginul a inceput sa fie produs la scara foarte mare, iar consumul a atins cote impresionante, depasindu-l pe cel de bere, deoarece aceasta era mai scumpa. Chiar si o parte din salariu era uneori inlocuita cu gin.

In anul 1729 a fost introdusa o licenta in valoare de 20 de lire pentru dreptul de fabricatie, precum si o taxa pentru revanzare. Acest lucru insa a daunat calitatii ginului, cel produs in conditii indoielnice devenind mai cerut decat ginul pur.

Anul 1730 gasea Londra cu un numar de 7000 de magazine care distribuiau gin. Abuzul de alcool devenea o problema grava, mai ales in randul populatiei sarace.
The Gin Act reprezinta o lege introdusa la data de 29 septembrie 1739, prin care pretul ginului devenea prohibitiv de mare, in incercarea de a combate consumul ecesiv. Aceasta lege nu a functionat, din pricina revoltelor de strada create in Londra.

In acel moment se realizau cam 41 milioane de litri de gin, depasind cu peste 20 de ori productia anului 1690. Consumul estimat pentru fiecare adult era de apoximativ 50 de litri. Pe timpul „functionarii” legii ginului doar 2 distilerii au avut oficial dreptul de a fabrica aceasta bautura, cantitatea reala produsa fiind in continua crestere.

In 1742 o noua politica a fost insa introdusa. Preturile deveneau mari, dar rezonabile si un numar de taxe era introdus. Distileriile puteau sa produca gin sub stricta supraveghere si prin respectarea standardelor. Cam acelasi lucru se intampla si astazi in Anglia, prin acesta politica ginul fiind clasat la categoria bauturilor de calitate inalta.

Iata cum licoarea-minune a chimistului german, Dr. Sylvius, al carei scop fusese initial sa curete sangele, a devenit una dintre cele mai apreciate bauturi alcoolice. Dintre categoriile existente, dry gin, London dry, golden, Old Tom si flavoured gin, cel mai popular ramane dry gin.

Sursa : Yuppy.ro

vineri, 31 august 2007

Nepal: mistic, retro si vibrant

Pentru ca vacanta e pe sfarsite, ne-am gandit ca ultima destinatie de relâche ar trebui sa fie cel putin captivanta. Astfel, pentru cei care vor sa cunoasca specificul unei civilizatii diferite, sa descopere salbaticia si exoticul in forme pure, o propunere potrivita ar fi Nepalul.

Situat in Himalaya centrala, Nepalul se invecineaza cu India la sud si China la nord. Inca din trecut, istoria Nepalului a fost influentata de puternicele civilizatii asiatice. Primele mentiuni istorice apar in secolele al III-lea si al IV-lea, iar din secolul al VII-lea se fac referiri la Nepal din perspectiva unui important punct de tranzit intercontinental, pentru cei care doreau sa treaca din China, traversand Tibetul, spre India.

Nepalul intra sub influenta Indiei, cu precadere in Evul Mediu. Insa realizarea statului modern are loc abia in anul 1768, cand principele gurkha Prithvi Narayan Shan cucereste principatele Kathmandu, Pátan si Bhádgáon.

Populatia din Nepal se imparte in doua categorii: nepalezi de origine indo-europeana, imigrati din India, iar in nord si est triburi de origine tibetano-birmana sosite din Tibet. Religia oficiala a statului este hinduismul.

Cand vine vorba de geografie, cu siguranta Nepalul se poate mandri cu cateva elemente specifice. Ajuns aici, poti spune ca te afli undeva pe acoperisul lumii. La granita dintre Nepal si China se afla cel mai inalt munte din lume, Everest (Chomolungma), care masoara 8.849 de metri altitudine. Desi cu o suprafata foarte redusa, in Nepal exista o mare diversitate a formelor de relief. Daca partea de campie este dominata de o clima musonica, in partea nordica se simte climatul montan, dincolo de inaltimile de 2000 – 4000 de metri totul fiind permanent acoperit cu gheata.

Cultura nepaleza este puternic influentata de arhitectura, religie si literatura. Pentru cineva care nu a luat contact cu caracteristicile acestei civilizatii, fascinatia este maxima. Aglomeratia de temple, biserici, manastiri si alte cladiri cu caracter religios este impresionanta.

Cu exceptia celor doua grupuri majoritare ale polulatiei, Nepalul numara un total de 36 de grupuri etnice si limbi vorbite. Muzica este o parte foarte importanta din viata localnicilor. Din multitudinea genurilor, cele mai 'consumate' sunt pop, religioasa, clasica si folk. Femeile, chiar si cele care provin din caste de muzicieni nu au voie sa cante, decat in cadrul unor evenimente speciale.

Arhitectura nepaleza a devenit o arta, care se inscrie in cultura tarii. Din acest punct de vedere exista 3 stiluri: stupa, pagoda si shikhara.

Locuitorii Nepalului au multe obiceiuri care ar putea parea ciudate sau greu de inteles, dar care trebuie respectate atat timp cat te afli aici. Multi dintre nepalezi vor ezita sa iti intinda mana in semn de salut, obiceiul fiind 'activ' aici de putin timp. Forma lor clasica de salut ramane impreunarea palmelor ca pentru rugaciune, gestul fiind numit Namaste.

Aici se mananca, de obicei, cu mana dreapta, iar furculita si cutitul sunt mai degraba inutile. Imbracamintea trebuie sa fie decenta si nu este permisa aplicarea conceptului “bust gol”. Utilizarea pantalonilor scurti este tolerata, insa recomandati sunt cei lungi. In public est interzisa “afectiunea” - se evita sarutarile, imbratisarile si chiar atingerea mainilor.

Peisajul unic al Nepalului are in centrul sau muntii. Cele mai inalte 14 varfuri ale lumii se gasesc aici. Locuitorii de la munte stiu ca merita ca macar o data in viata sa ajungi aici si sa te incumeti sa cuceresti unul dintre aceste varfuri. Insa pot fi gasite treasee cu gradee de dificultate variabile, care permit accesul tuturor categoriilor de turisti. Fie ca esti un alpinist ambitios, fie ca vrei doar sa faci trekking, aici este locul ideal pentru a trai experiente unice.

Nepalul poate oferi o varietate de atractii turistice care trebuie descoperite pas cu pas, de la o simpla plimbare pe strada, pana la vizitarea monumetelor si identificarea, atat cat se poate, cu stilul de viata al locuitorilor.

Poate pentru ca misticismul, splendoarea si acalmia caracterizeaza tinutul nepalez, viata de noapte de aici nu este tocmai cea mai activa din lume. Aceasta este mai accentuata in zonele turistice cele mai importante, mai ales in Kathmandu. Cu toate acestea, se pot gasi lucruri interesante de facut. Desi majoritatea restaurantelor au program doar pana la ora 10 p.m., mai multe baruri raman deschise pana aproape de dimineata...

Sursa : Yuppy.ro

joi, 30 august 2007

Top 5: Cele mai excentrice hoteluri de lux

Al Maha Desert Resort Spa Al Maha Desert Resort Spa
Hotelul exclusivist, construit de catre Emirates Airlines intr-o oaza desertica situata in afara cosmopolitului Dubai, se aseamana cu un loc de campare al beduinilor. Fiecare camera are piscina privata, iar pentru cei mai exigenti clienti se ofera tratament spa specific locului. Ca activitati adiacente se recomanda safari in desert, plimbari pe camila si demonstratii de vanatoare de soimi.



Fie ca vizitezi Turcia, salbatica Costa Rica sau exotica Kenya, fiecare destinatie te intampina cu hoteluri de lux care promit sa iti ofere o experienta de neuitat. Daca te-ai plictisit insa de Four Seasons, Ritz-Carlton sau Hilton nu vei fi dezamagit de oferta excelenta de hoteluri cu stil care intrec orice asteptari. Excentrice si bizare, sigur iti vor starni curiozitatea din prima clipa.


Anatolian Houses Anatolian Houses
Localizat in peisajul vulcanic al Cappadociei, un teritoriu apartinand UNESCO World Heritage, acest hotel de lux atrage turistii cu apartamente decorate cu televizoare LCD si Jacuzzi. Cappadocia a ramas cunoscuta in istorie ca un loc ascuns al crestinilor in vremea romanilor, oferind nu numai peisaje incredibile, dar si trekking, zbor cu balonul si rafting.


Costa Rica Tree House Lodge
Costa Rica si Marea Caraibelor reprezinta decorul perfect pentru un hotel care aduce mai degraba cu o casa luxoasa in copaci. In cele doua camere de oaspeti se pot caza pana la sase persoane, care beneficiaza de o panorama splendida: 300 metri de plaja privata si padurea tropicala din apropiere care se continua cu albastrul Caraibelor. Locul ofera intimitate, dar si activitati numai bune de practicat cu prietenii: surfing si rafting.

Ice Hotel
Cel mai bizar hotel din lume este cu siguranta suedezul Ice Hotel, care se reinventeaza in fiecare iarna din tone de zapada si gheata cristalina. Hotelul poate primi peste 100 de turisti, in camere originale, unde temperatura se situeaza in limita a 5-8 grade Celsius. Incredibilul hotel se remarca si prin capela de gheata (ce spuneti de o nunta la frig?), galeria de arta si barul Absolut, primul bar de gheata original realizat in 1994. Pentru cei care nu suporta o temperatura atat de joasa, Ice Hotel dispune si de cateva camere cu incalzire.

Jules’ Undersea Lodge
Situat la aproximativ un kilometru sub nivelul marii, in Emerald Lagoon, Key Largo, hotelul, ce poate fi accesat doar de scufundatori, ofera lectii de scubadiving pentru cei care isi doresc o vacanta sub ape. Hotelul-submarin ofera cazare pentru doua cupluri, fiecare in dormitorul sau privat. Acestea impart o camera cu mini-bucatarie, living si zona de entertainment dotata cu un VCR/DVD, sistem audio stereo si radio marin. Hotelul este frecventat si de celebritati ca Steve Tyler solistul trupei rock Aerosmith sau fostul prim ministru canadian, Pierre Trudeau.

Ngong House

Situat in apropiere de Nairobi, si de plantatia de cafea a scriitoarei Karen Blixen, autoarea cartii “Out of Africa”, acest hotelul este condus de un fost diplomat belgian. Aflate la patru metri deasupra solului, casutele din copaci ofera o vedere spectaculoasa a reliefului Ngong Hills. Ngong House pune la dispozitia celor interesati si cateva vile private si cabane din busteni. Micul dejun si pranzul se servesc sub copacii acacia din gradina, in timp ce masa de seara devine o experienta romantica la lumina lumanarilor, intr-un rondaval, constructie specific africana cu acoperis de iarba.

Cu rucsacul in spate prin Carpati (3)

Dupa cum v-ati obisnuit, pornim din nou la drum! Ne echipam, ne luam rucsacul in spate si plecam spre o noua zona a acestei cetati minunate: Carpatii. De data aceasta ne oprim in zona Ciucas, Piatra Mare, Postavaru, o zona care cu greu poate fi descrisa in cuvinte.

Sa incepem cu Muntii Ciucas, nu pentru ca ar fi cei mai accesibili, ci pentru ca sunt cei mai inalti munti din aceasta zona si pentru ca ne ofera peisaje mirifice. Acestia atrag turistii in fiecare an prin silueta lor zvelta si prin diversitatea peisajului: Creasta Zaganul - Gropsoarele cu aspect alpin sau zona Vf. Ciucas (1954 m) cu bizare turnuri de conglomerate pe care oamenii le-au botezat in fel si chip. Din varful acestui munte ai o priveliste larga peste crestele muntilor mai mici din jurul sau. Aici te simti atat la propriu, cat si la figurat 'in al noualea cer'. Exista si cateva cabane la altitudine, cum ar fi Cabana Muntele Rosu, Cabana Ciucas, dar si statiunea montana Cheia de pe valea Slanicului.
Cateva trasee in aceasta zona ar fi : Statiunea Cheia - Piscul Turistilor - Culmea Buzaianu - Culmea Cazaturii - Poiana Stanei(960 m) - Valea Stanei - Cheile Vaii Staei - Curmatura Stanei (1435 m) - Saua Chirusca - Cabana Ciucas(1595 m). Traseul dureaza cam 7 ore si are ca marcaj o banda albastra. Poiana Stanei - Valea Paraului Alb - Cheia Paraului alb - 'La Rascruce'(1805 m) cu un traseu de 3 ore avand ca marcaj un triunghi albastru. In zona Valea Stanii sunt amplasate si cateva harti pentru orientare.

In sudul muntilor Ciucas se afla muntele Piatra Mare - mai mic ca suprafata, insa des strabatut de turisti, datorita accesului facil din Brasov sau Predeal. Cele mai importante 'obiective turistice' de aici sunt: Canionul 7 Scari (unic in tara), Prapastia Ursului si Piatra Sura cu peretii de calcar (unde se poate practica alpinismul), platoul Somital si Vf. Piatra Mare (1844 m), Cascada Tamina, Pestera de Gheata si Valea Garcinului.
In aceasta zona se cunosc multe trasee turistice. Predeal - Cioplea - Susai: traseul porneste de la Cioplea de unde se intra pe un drum forestier in padure si are ca marcaj o cruce rosie (pe traseu mai sunt si alte semne - o cruce albastra si un punct albastru care din pacate nu stiu unde duc). Trecem prin Poiana Polistoaca si mergem pana in apropierea cabanei Susai. La cca 100 m de cabana drumul se coteste la stanga spre Vf. Piatra Mare. De aici se va urmari traseul marcat cu cruce albastra, iar la intoarcere sunt doua variante: fie acelasi traseu, fie se merge la Clabucet. O alta varianta interesanta ar fi Timisu de Sus - Cascada Tamina - Varful Piatra Mare: traseul dureaza cam 4 ore si are ca marcaj o banda albastra.�Se porneste de la posta din Timisul de Sus pe drumul forestier de pe Valea Timisului. Pe dreapta se distinge poteca marcata cu banda albastra care traverseaza apa si urca pe culmea Baii Mici, ce desparte Timisul Sec de Jos de Valea Carierei. De aici se zareste culmea calcaroasa a muntelui. Se merge pe marginea paraului Pietrei Mici pentru a ajunge la cheile si cascada Taminei, unde apele taie peretii abrupti si inalti de peste 50 m ai albiei. Drumul continua cca 200 m pe Valea Pietrei Mici, apoi traverseaza apa si urca spre Piciorul Galbezei. Se depaseste linia de creasta pentru a se inscrie pe versantul sud-estic al muntelui trecand printr-o padure cu mici poieni.Se ajunge la poienile care formeaza Timisul Sec de Jos. De aici se parcurge pasunea subalpina, unde cresc din abundenta florile de smirdar, pentru a ajunge la Varful Pietrei Mari, la 1.843 m altitudine, care ofera o panorama impresionanta.

Plecam din aceasta zona si ajungem la Muntii Postavaru. Acestia sunt formati in Nord-Est din Masivul Postavaru propriu-zis, in Vest de Muntii Poiana Brasov si in Sud de Muntii Predealului. Impreuna cu muntele Piatra Mare, acesti munti �fac parte din muntii Barsei. Datorita situarii Brasovului la poalele sale, cat si a unor faimoase statiuni in perimetrul sau (Poiana Brasov - Predeal - Timisul de Sus) Postavaru a devenit un munte foarte popular, frecventat in toate anotimpurile. Locurile care merita tot efortul pentru a fi vazute sunt: Vf. Postavaru (1799 m) - care ofera o priveliste deosebita spre toate zarile, mai ales spre abruptul Nordic a Bucegilor, Cheile Rasnovului si abruptul Itvig, cu impresionanti pereti de calcar, si�frumoasele poieni - Trei Fete, Poiana Mica, Abruptul Vanga si�Pietrele lui Solomon. In Muntii Postavaru gasim si cateva Rezervatii cum ar fi : Rezervatia si Parcul Natural Tampa in care se gasesc multe plante rare, Rezervatia Stejerisul Mare cunoscuta si sub numele de Coltii Corbului Mare care are cca 20 ha, Rezervatia peisagistica Postavaru(1025 ha) si Rezervatia floristica Poiana Secuilor din apropierea cabanei cu acelasi nume.

Si pentru ca tot se apropie iarna, iar muntele este mult mai atractiv in acest sezon decat marea, de ce sa nu amintim ca in aceasta zona exista cateva statiuni care ne ofera atat un peisaj superb cat si un loc de distractie potrivit sezonului.

Statiunea Poiana Brasov (Muntele Postavaru) - asezata in apropierea Brasovului, intr-o poiana intinsa si usor accesibila, este cea mai mare statiune de schi din Romania, cu partii lungi si variate. Aici stratul de zapada dureaza din decembrie pana in aprilie. Are un total de 10 partii de schi, cu o lungime totala de 12 km, cu diferite grade de dificultate. Exista instalatie de nocturna, zapada artificiala, doua telecabine, o telegondola si cinci teleschiuri. Hotelurile si pensiunile de aici satisfac orice exigente. Nu ratati o cina traditionala la Coliba Haiducilor sau la Sura Dacilor. Nu este o statiune ieftina insa este o destinatie de top din Carpati.

Statiunea Predeal este una dintre cele mai apreciate statiuni de schi din Romania atat datorita conditiilor (partia a fost reamenajata), cat si usurintei accesului in zona cu masina sau trenul. Aici zapada dureaza din decembrie pana in martie. In total exista opt partii de schi, cu o lungime totala de 8.53 km, doua telescaune si patru teleschiuri.

Statiunea Paraul Rece in muntii Bucegi-Postavaru, 960 m alt. are partie de schi si sanie, iar zapada tine cam 120 de zile pe an.

Statiunea Bonloc din Muntii Piatra Mare care are o partie cu o lungime de doi km si un telescaun care ajunge pana la 1300 m.

Cu speranta ca iarna nu va veni chiar atat de repede si inca mai avem timp de mici calatorii prin Carpati fara sa ramanem inzepeziti, astazi ne vom opri aici insa vom continua saptamana viitoare cu noi descoperiri si noi peisaje magnifice oferite de natura.

Sursa : Klever Travel

Top 7 Hoteluri de tip Spa

Nu stiu cum sunteti voi insa mie toamna mi se pare adesea trista... Desi unii dintre noi iubesc ploaia si melancolia tomnatica, sfarsitul verii si vremea rece si mohorata duc adesea la mici depresii. Iar daca barbatii se pot asunde de vremea rea in berarii, pentru doamne si domnisoare dar nu numai, s-au inventat SPA-urile!

Cand ne dorim odihna, relaxare si retonifierea trupului si sufletului deopotriva, nu exista nici un loc mai bun decat un SPA. Si barbatii ar trebui sa uite preconceptiile cum ca aceste locuri sunt special facute pentru femei; o ora de masaj suedez sau thailandez va vor dovedi contrariul.

Asa ca cea mai buna idee ar fi sa faceti prietenei/sotiei voastre cadou o vizita la spa si sa nu ezitati sa o acompaniati (cu mintea deschisa, si gandul ca aceasta este singura oara cand veti accepta sa aveti noroi pe fata). Doamnele nu cred ca se lasa greu convinse sa petreaca un week-end sau o saptamana intr-un SPA de top.

Pentru a nu gresi cand faceti alegerea, iata o selectie menita sa va ghideze cand vreti sa va rasfatati trupul si sufletul. Am ales 7 dintre cele mai celebre centre SPA din lume, insa lista poate continua.�Niciodata un�Top 7 si nici macar un TOP 70 nu poate prezenta toate locatiile recomandate�in care merita cu adevarat sa va rasfatati si relaxati in centre de tip SPA, insa este perfect ca avem de unde alege.

7 -�Mii Amo, Sedona, Arizona
La acest spa de renume international, locatia in sine este de ajuns pentru a va relaxa. Mediul natural va permite sa fiti inconjuratiin timpul unui masaj sau al unei bai de canioane, obeliscuri si o vedere superba asupra soarelui. Bineinteles ca Mii Amo nu se bazeaza numai pe atmosfera pentru a avea renumele pe care il are. Aici gasiti absolut tot ce ar putea oferi un spa.
Incercati masajul cu mai multe maini, unde doi terapisti va vor masa simultan, sau terapia Ayurveda, care inseamna o stiinta indiana veche de 5000 de ani, menita sa va intinereasca corpul si mintea. Dupa ce veti fi plecat de aici, va veti simti ca un om renascut.
Atractia principala : Incercati masajul Watsu, care se desfasoara in apa incalzita la 35 grade C.


6 - Martino Spa and Resort, Costa Rica
Pentru cele si cei care nu vor sa sacrifice o masa copioasa in dauna unei experiente spa, alegeti Martino Spa. Fructe si legume organice, paste si alte delicii facute sa va satisfaca gusturile si stomacul intregesc aceasta statiune din Costa Rica, care include obligatoria lista de masaje, tratamente corporale si activitati acvatice.
Cu toate ca mancarea este grozava, aceasta statiune nu a neglijat originalitatea departamentului spa, clubul de fitness si dusurile bio-termice fiind doua din atractiile principale. Luand toate acestea in considerare, pretul ramane cel mai atractiv lucru � tratamentele diverse costa semnificativ mai putin decat majoritatea celorlalte de pe aceasta lista.
Atractia principala : Alegeti calea clasica si imbaiati-va in moderna baie romana din Martino.

5 - Hotel Bristol Palace, Karlovy Vary, Cehia
Cu toate ca sunt destule hoteluri din care sa alegeti in oraselul-statiune Karlovy Vary, Bristol Palace pare a fi cireasa de pe tort pentru ca ofera tot ce v-ati putea dori pentru a va relaxa intr-o atmosfera perfecta. Toate tratamentele din aceasta cladire veche de peste 100 de ani sunt bazate pe izvoarele minerale naturale; va puteti imbaia, trage un pui de somn sau pur si simplu relaxa in aceste ape termale.
Pentru a merge mai departe cu aceasta experienta, Bristol Palace ofera oaspetilor bai de noroi si mai multe activitati New-Age, cum ar fi oxigenoterapia si magnetoterapia. Va este oferita si o experienta mai originala � masaj subacvatic, pare amuzant, nu ?
Atractia principala: Mergeti pana la capat si incercati camera de acupunctura � infiptul acelor in spate nu a fost niciodata asa placut!

4 -�Spa Village, statiunea Pangkor Laut, Malaezia
Acest refugiu inaugurat cu fast si oaspeti celebri cum ar fi Luciano Pavarotti (exista si o camera ce ii poarta numele), este localizata pe o insula superba in Stramtoarea Malacca. Daca locatia excelenta nu este de ajuns, tratamentele traditionale practicate aici sunt recunoscute pe intreg mapamondul, adaugandu-i un plus de savoare.
Opt departamente diferite gazduiesc diverse tipuri de masaj, impachetari corporale si bai tamaduitoare. Influente malaeziene, tailandeze, chinezesti si alte influente asiatice de aici inseamna ca veti avea o larga varietate de unde sa alegeti. Puteti opta pentru o baie malaeziana sau o baie �epuratoare� japoneza.
Atractia principala: Incercati un �mandi susu� racoritor, adica o baie in lapte.

3 - Ber Salon Spa, Soneste, Bermude
O destinatie de vacanta in doi minunata, acest loc este de asemenea de renume international. Atractiile incep cu camera in care veti locui. Doamnele si domnisoarele nu trebuie sa rateze tratamentul facial sau cu alge, iar barbatii pot alege sa se rasfete cu un masaj corporal sau craniosacral, destinat eliberarii sinusurilor si eliminarii durerilor de cap. Trebuie sa incercati o baie de aburi sau sa faceti o baie in jacuzzi in timp ce va delectati cu privelistea Oceanului Atlantic.
Atractia principala: Vizitati centrul de reflexologie pentru un masaj in talpi. Dupa acest masaj, va veti simti ca si cum ati pasi in aer.

2 - Mandara Spas, croazierele norvegiene si orientale
Ce vacanta poate fi mai placuta decat una in care aveti oportunitatea de a calatori pe un vas superb de croaziera si de asemenea sa beneficiati de activitati extrem de relaxante in la bordul vasului? Incercati gama variata de tratamente incredibile ale Mandara Spa, care includ tratamente faciale destinate atat femeilor cat si barbatilor, masaje cu roci vulcanice, si impachetari termale. Daca exfolierile nu va sunt pe plac, un simplu masaj in camera sigur va va fi. Dupa ce veti parcurge ofertele spa veti vedea ca, in ciuda lipsei spatiului, Mandara este un mic paradis.
Atractia principala: Incercati ritualul Elemis -�include un masaj �in jurul lumii� ce ofera diverse practici de masaj europene si asiatice.

1 - Four Seasons, Maui, Hawaii
Cand Four Seasons din Maui, unul din cele mai mari hoteluri din lume, s-a decis sa construiasca un spa, se stia ca va fi o hotarare castigatoare din start. Aici, vizitatorii sunt coplesiti de cei peste 1800 de metri patrati de facilitati spa, incluzand masaje la malul oceanului, tratamente si impachetari corporale.
Fiecare detaliu al sejurului la hotel este orientat catre spaul destinat sa va rasfete cat mai mult posibil. Finalizate in 2002, facilitatile spa au castigat deja renume international pentru multitudinea de procedee disponibile si de o exceptionala calitate, cum ar fi Tai Chi � daca va puteti permite factura si cautati sa scapati de stress, evident acest loc este pentru dvs.
Atractia principala: Dupa o zi lunga in care nu ati facut practic nimic, nu uitati sa va imbaiati intr-una din cele doua bai termale in aer liber, care va ofera o priveliste uluitoare asupra oceanului si plajei.

Desi inca nu putem spune ca serviciile de tip SPA din Romania se ridica la standardele internationale de top, nu trebuie sa uitam ca la noi in tara se gasesc mai mult de o treime din resursele naturale pentru tratamente de tip balneo din Europa. Hotelul Ferdinand din Baile Herculane este o alegere potrivita in orice perioada a anului la fel ca si Hotelul Europa din Eforie sau Iaki din Mamaia. Aceste 7 propuneri sunt numai cateva din cele cateva zeci de minuni pe care vi le putem propune sau prezenta. Pregatim pentru editiile viitoare un articol special dedicat spaurilor din Bali.

Cand stressul atinge punctul culminant la locul de munca sau pur si simplu aveti nevoie de un refugiu pentru a va reface, faceti-va un serviciu si luati in considerare o vacanta intr-un centru spa. Dupa o baie fierbinte sau un masaj relaxant facut de un profesionist, va veti intoarce la lucru intariti si gata de treaba. Hawai, Bali, Malaezia, sau mai aproape, Cehia, sunt locuri de relaxare perfecte. Si daca nu aveti timp de o adevarata vacanta, nu ezitati sa evadati cateva zile sau un week-end undeva in Romania, caci standardele de 4 stele si serviciile spa nu va vor dezamagi nici daca ramaneti in tara.

Sursa : Klever Travel

Top 10 Muzee... ale berii

In orice calatorie turistica e de recomandat sa vizitezi si cate un muzeu sau doua, pentru a te familiariza cu arta si cultura locala. Trebuie sa admitem ca aceste vizite sunt de obicei destul de plictisitoare pentru majoritatea barbatilor. O exceptie de la regula o fac popularele muzee ale berii. Aceste temple inchinate celor mai bune beri din lume atrag atentia tuturor si bautorii din intreaga lume fac adevarate pelerinaje in aceste locuri. Pentru a va oferi cateva indicii despre unde puteti degusta si afla lucruri noi despre aceasta licoare fermecata, va oferim top 10 muzee ale berii.

10 - Muzeul Berariei, Pilsen, Cehia
In orasul unde a fost creata berea Pilsner veti gasi un muzeu dedicat explicarii detaliate a culturii berii. Este una din cele mai vechi institutii de acest gen din lume si ofera o gramada de puncte de atractie atat pe dinauntru cat si pe dinafara. Cladirea, impresionanta, de origine gotica, gazduieste obiecte legate de cultul berii provenite inca din Evul Mediu si duce vizitatorii intr-o calatorie inapoi in timp in Egiptul Antic pentru o scurta privire asupra originilor berii. Dupa ce vizitati si intelegeti intrigantele mecanisme ale unei fabrici de malt, veti putea degusta originalul Pilsner Urquell. Totul gratis daca veti cumpara un pahar decorativ cu insemnele Muzeului Berariei.
Nu ratati: Machetele de dimensiuni reale ale unor puburi clasice: unul din sec. XIX si unul din anii 1930.

9 - Microberaria Charlevoix, Baie Saint-Paul, Quebec, Canada
Provincia canadiana Quebec este cunoscuta pentru microberariile sale, iar Charlevoix se poate lauda ca este una din cele mai bune. Pentru doar 6$ poti face un tur al fabricii si vei vedea toate operatiunile minunate care duc la crearea bauturii mult-ravnite in zilele caniculare de vara (si nu numai). Exista tururi de 20 de persoane, asa ca iti poti strange toti prietenii laolalta pentru a va bucura impreuna de ce veti vedea si... bea. Recomandate intre produsele fabricate la Charlevoix sunt berile de inspiratie belgiana Bont Divine si Cteilleuse.
Nu ratati: Bistroul Le Saint-Pub pentru o masa copioasa si, bineinteles, bere de la Charlevoix.

8 - Muzeul Berii Bavareze, Kulmbach, Germania
In Kulmbach, un oras cunoscut pentru berea grozava de aici, poti gasi un muzeu unde poti afla toate detaliile fabricarii berii. Afla cum sunt culese recoltele, cum se desfasoara procesul fermentarii si chiar cum sa faci bere acasa. Situat in mijlocul unui peisaj tipic nemtesc, Muzeul Berii Bavareze explica arta fabricarii berii intr-un mod propriu. Desi este un muzeu mic, atmosfera prietenoasa te va ajuta sa te bucuri si mai mult de vacanta bavareza.
Nu ratati: Fabricati propria bere la sfarsitul turului pentru a va bucura de produsul propriei munci la scurt timp dupa aceea.

7 - Stiegl's Brauwelt, Salzburg, Austria
Cea mai mare expozitie de bere din Europa umple cu voie buna frumosul oras Salzburg. Inovativa, magnet de priviri tinere si in varsta deopotriva, beraria si muzeul Stiegl se afla in top. Turistii pot citi pe pereti diverse lucruri mai putin cunoscute despre bere (inclusiv 32 de modalitati de a deschide o bere) si alte ciudatenii. Destul de interesant, locul a devenit mai mult decat un muzeu, oferind o sala de cununii si spectacole. Pretul de intrare include doua beri si un obiect din magazinul de suveniruri plin de lucruri interesante.
Nu ratati: Spectacolul de cabaret din berarie dupa ce v-ati racorit cu cateva beri.

6 - Muzeul National al berii "De Boom", Alkmaar, Olanda
Gazduit intr-o berarie veche de 400 ani, acest muzeu aduce la viata arta fabricarii maltului si a berii. Spectacolele cu papusi care pun in scena totul de la recoltarea culturilor pana la fabricarea butoaielor va vor incanta cu siguranta. Cel mai important aspect al acestui muzeu este modul in care prezinta rolul berii in societatea olandeza de-a lungul secolelor. Pentru adevaratul cunoscator care apreciaza modul vechi de fabricare a berii, aceste este un loc recomandat cu caldura.
Nu ratati: Coborati la barul muzelului si comandati unul sau mai multe din cele 86 de tipuri de bere olandeza.

5 - Beraria Yuengling, Pottsville, Pennsylvania
Pentru o scurta privire intr-una din povestile americane de succes, vizitati Yuengling, cea mai veche berarie din Statele Unite. Facilitatile si turul poate nu au stralucirea celorlalte berarii enumerate, dar echipamentele vechi dau un iz special locului. Vizitatorii apreciaza in special modul detaliat de prezentare a vechilor practici de fabricare a berii de la Yuengling. Cei care doresc sa vada cum se fabrica o bere clasica ar trebui sa nu rateze acest punct de atractie.
Nu ratati: Camera de degustare cu barul frumos ornamentat, interiorul primitor si berea Lord Chesterfield Ale, este de departe cea mai frumoasa parte a turului.

4 - Muzeul Berii de la Sapporo, Sapporo, Japonia
Cea mai veche berarie din Japonia, beraria de la Sapporo este renumita in lume pentru berea tare de aici servita cu un platou mare cu sushi. Dupa ce v-ati incalzit inima cu o bere puteti continua cu un tur de 50 de minute al muzeului, unde vin anual peste un milion de turisti pentru a afla istoria fabricarii berii. Turul este gratuit si pentru necunoscatorii de limba japoneza se poate procura o caseta tradusa a turului. Pentru a aduce un omagiu uneia din cele mai bune beri din Asia, vizitati Sapporo cand va veti afla in Japonia.
Nu ratati: Dupa tur, vizitati neaparat Gradina cu bere de alaturi pentru a incerca ultimele realizari ale berarilor japonezi.

3 - Guinness Storehouse, Dublin, Irlanda
Ati savurat faimoasa bere neagra atata vreme, iar acum e timpul sa aflati mai multe despre renumitul produs de export irlandez. Turistii dornici sa cheltuie 15$ pentru turul fabricii vor descoperi ce contine o sticla de Guinness, inainte de a fi informati despre istoria companiei si fondatorului sau, Arthur Guinness. Alte lucruri interesante includ vizite ale fabricii de butoaie si vizionarea celor mai bune campanii publicitare ale companiei. Veti pleca din acest Mecca al berii impresionati, uimiti si cu siguranta insetati.
Nu ratati: Barul Gravity, de unde puteti avea o vedere de 360 de grade asupra Dublinului, alaturi de un pint de bere.

2 - Muzeul Berii, Bruxelles, Belgia
Cand vorbim despre bere nu putem rata contributia Belgiei, care rivalizeaza cu cea a Germaniei. Ca sa va faceti o idee despre bogata cultura a berii din Belgia, o vizita la Muzeul Berii din Bruxelles este obligatorie. Veti vedea stiluri contrastante, in timp ce ghizii va duc intr-o calatorie printr-o berarie din sec. XVIII, pentru ca apoi sa se laude cu ultima tehnologie dintr-o fabrica moderna. Cu toate ca computere si alta tehnologie de ultima ora umplu camerele, vizitatorii vor observa ca belgienii isi aduc inca contributia personala asupra fabricarii berii. Punctul culminant vine la sfarsitul turului, cand berarii va vor servi sufletele insetate cu o bere proaspata.
Nu ratati: O cafenea clasica este obligatorie dupa turul muzeului, pentru a continua degustarea berilor locale - de data aceasta insa, va trebui sa platiti.

1 - Muzeul Heineken, Amsterdam, Olanda
Ca si cand Amsterdamul nu ar fi putut deveni si mai incitant cu al sau Red Light District si "verdeata" de aici, aici putem gasi si cartierul general al Heineken. Pentru cativa euro puteti vizita vechea fabrica, care, chiar daca nefunctionala la ora actuala, este un loc perfect pentru a omori o ora din timpul dvs. Veti afla lucruri interesante despre afacerea Heineken, veti putea vedea procesul de fabricare intr-un mediu interactiv si veti fi rasplatit cu cateva beri gratis la un pub la sfarsitul turului. Daca este cumva ziua dvs. de nastere, oamenii de la Heineken va vor rasplati poate cu o cantitate frumoasa de cutii de bere pentru acasa de asemenea. Multi turisti au fost vazuti mergand cam impleticit in drumul spre hotel dupa o vizita la muzeu.
Nu ratati: In timpul turului, suiti-va intr-un simulator si faceti un "tur al sticlei", prin care va veti face o idee prin ce trece celebra sticla verde in drumul sau prin fabrica.

Mentiune speciala - Muzeul Bass, Burton on Trent, Marea Britanie
Cu un tur platit sau pe cont propriu, puteti urmari istoria familiei Bass, o adevarata dinastie de berari in capitala berii din Marea Britanie. Muzeul Bass este plin de istorie, atat despre bere cat si despre procesul sau de fabricatie, mergand inapoi pana in anii 1880 pe o platforma interactiva. Chiar dupa terminarea turului aveti o gramada de facut : puteti calari caii care odata erau folositi in cadrul fabricii, lua cina la restaurantul Wheelwright's, sau degusta bere la microberaria din muzeu.
Nu ratati: Colectia de vehicule clasice ale muzeului Bass, care include locomotive folosite la transportul pretioasei beri de-a lungul Regatului Unit.

Data viitoare cand sotia, prietena, mama sau soacra va sugereaza sa va culturalizati vizitand un muzeu, ganditi-va la unul din cele mentionate aici. Nu numai ca va puteti educa - despre arta fabricarii berii, desigur - dar de asemenea va puteti delecta cu mostrele ce vin de obicei odata cu turul muzeului. Daca va place Heineken, Guinness sau una din aromele unice ale unei microberarii, luati in considerare petrecerea unei ore sau doua intr-unul din aceste uimitoare muzee ale berii. Si chiar merita o excursie speciala pentru aceasta.

Ce spuneti de un Circuit care sa ne poarte prin toate aceste muzee din Europa? Pana stabilim cand plecam haideti sa vedem unde gasim soferii dispusi sa nu deguste nimic pe parcurs...


Sursa KleverTravel.ro

vineri, 24 august 2007

Sabiile de Toledo

Din vremuri stravechi, soarta unei lupte nu depindea numai de abilitatile adversarilor. Unul din cei mai importanti factori ai deznodamantului il reprezenta calitatea armei.

Acest luru se intampla si astazi, prin avansul tehnologic. Sabia ramane insa una dintre cele mai apreciate 'unelte' de lupta, cu o istorie foarte veche si caracteristicile unei arme nobile. Cand vine vorba despre cele mai bune sabii faurite vreodata, cu siguranta acestea provin din Toledo.

Toledo este un orasel din Spania, situat in provincia Ciudad Real. Singura mare cladire pe care o adaposteste astazi este banca nationala. Insa renumele sau provine din urma cu mult timp. Cu ajutorul unui otel special, aici erau create sabiile care au fost considerate cele mai teribile arme din lume. Cu o rezistenta extraordinara, fiecare din aceste sabii deveneau o arma letala, aproape indistructibila in mana unui expert.

Toate armatele din Europa cunosteau superioritatea otelului de Toledo, de aceea foarte multi spadasini mari din nenumarate tarii alegeau sa lupte doar cu sabii provenite de aici.

Originea lor este asociata cu Spania antica. Prima atestare a acestor arme dateaza din secolul al V-lea i.Hr. Gratie renumelui lor, Hannibal a ales sa isi inarmeze soldatii cu celebrele sabii. Dupa ce armata romana a fost invinsa cu aceste arme, razboinicii au decis sa le foloseasca mai departe.

Timpul sabiilor de tip Excalibur a trecut, iar armurierii care faureau lamele au inceput sa se bazeze pe tehnologie, poate mai mult decat pe calitatea otelului din care le realizau. Armatele musulmane au ajuns sa cunoasca la randul lor taisul lamei de Toledo si sa se teama de aceasta. Mai tarziu au incercat sa adopte tehnica dupa care erau realizate si au transmis secretul din generatie in generatie.

De-a lungul timpului regi si imparati de pretutindeni au venit sa isi 'ascuta' sabiile la fierarii din Toledo. Fiecare era diferita, realizata manual si individualizata. Pana si Samuraii din Japonia au preferat otelul de Toledo. Mai intai acesta a fost introdus de comerciantii spanioli. Cum Japonia se afla intr-o stare continua de razboi civil, nu este de mirare ca cei din Daimyos au venit la Toledo pentru a li se faurii renumitele Katane si Wakizashi.

Structura interna a lamei si misterul fabricatiei a reprezentat un secret bine pastrat pana in secolul al XX-lea. Acesta se transmitea din tata in fiu, din generatie in generatie. Pentru a realiza o astfel de lama, era nevoie sa bati simultan otel dur cu continut ridicat de carbon si otel moale la o temperatura foarte inalta. Totul depindea de selectarea materialelor prime, de proportiile foarte exacte care trebuiau respectate in compozitia lamei si de temperatura de 790 grade Celsius. De asemenea, timpul de expunere la flacara era foarte important si odata respectate toate aceste detalii puteai avea garantia obtinerii celei mai bune sabii din lume.

In evul mediu fierarii obisnuiau sa recite psalmi si rugaciuni in timp ce lucrau la realizarea lamelor, mentinand ritmul pentru a putea sa calculeze perioada necesara prelucrarii otelului. Daca timpul de incalzire nu era repectat perfect, exista posibilitatea ca rezistenta lamei sa fie foarte scazuta. Dupa ce lama era modelata pana ajungea la forma perfecta, aceasta se racea in apa sau ulei. Insa unele legende spun ca maestrii fierari obisnuiau sa le raceasca in sangele animalelor, considerand ca acest lucru le va da o rezistenta sporita.

Datorita unui procedeu de creare extrem de complicat amplu, un fierar nu reusea sa realizeze mai mult de 2-3 lame pe an.

Imitarea sabiilor de Toledo s-a incercat in mai multe locuri din lume, insa acest lucru nu a fost posibil. Nimeni nu a reusit sa ajunga la perfectiunea maestrilor armurieri din aceasta zona. Otelul din Damasc era prea tare si deloc flexibil, din pricina continutului foarte mare de fier si carbon, in timp ce otelul suedez era prea moale. Alte locuri in care s-a incercat fabricarea unor sabii asemanatoare au fost in Solingen (Germania) si Nimes (Franta).

Sursa : Yuppy.ro

joi, 23 august 2007

Top 10 destinatii pentru luna de miere

love
cascada Niagara
bahamas beach
bahamas
nisa
Insulele Turks&Caicos
aspen, colorado
las vegas
Tahiti, French Polynesia
africa honeymooners
Costa Rica wedding
hawaii-rainbow
hawaii
honeymooners love

Chiar daca nu esti o persoana romantica, luna de miere ar trebui sa fie cea mai memorabila vacanta a vietii. Si fiindca posibilitatile par nelimitate, daca vrei cu adevarat sa cauti refugiul perfect de dupa nunta, ar trebui sa iti alegi destinatia cu grija.

Gandeste-te bine! Sunteti un cuplu care doreste sa petreaca timpul impreuna la plaja sau in camera de hotel? Sau poate sunteti genul mai aventuros, in cautare de adrenalina? Indiferent de caz, iata 10 destinatii care vor determina persoana iubita sa va ceara in casatorie din nou.

10 - Cascada Niagara, Ontario, Canada
Aici iti poti chiar petrece vacanta in doua tari diferite printr-o simpla trecere a granitei americano-canadiene. Ce mai este de facut in zona in afara petrecerii unor ore romantice in fata cascadei? Incercati-va norocul de proaspat casatoriti la cazinoul Niagara sau plimbati-va in voie pe strazile pitorescului oresel Niagara-on-the-Lake (la mica distanta de cascada); cafenelele, magazinele si cultura locului va va incanta cu siguranta.
Atractii speciale: Incercati o minunata croaziera pe vaporul "Maid of the Mist" pe sub cascada.

9 - Insulele Bahamas
Cu atatea insule superbe la dispozitie, e greu sa dai gres cu aceasta locatie. Dar daca planuiesti un refugiu cu adevarat romantic, exista chiar si asa zisi "Romance Directors" care va pot ajuta sa organizati luna de miere sau petrecerea de nunta mult visata (pe o plaja la apus, pe un yacht unde veti petrece toata noaptea etc.).
Atractii speciale: Amalgamul unic de stralucire, lux si farmec exotic va ofera libertatea de a face absolut orice sau absolut nimic. Aveti de ales intre statiuni sofisticate sau plaje goale, viata de noapte exuberanta sau sporturi acvatice in conditii perfecte.

8 - Nisa, Franta
Riviera franceza, cu climatul ei subtropical si plajele superbe de pe coasta Marii Mediterane, este destinatia perfecta pentru cuplurile care vor sa se relaxeze si sa prinda putin bronz.., cu stil. Sfat pentru domni: aveti grija sa va controlati ochii si instinctele pentru ca femeile de aici sunt superbe !
Atractii speciale: Daca veniti aici iarna, nu ratati Carnavalul de la Nisa, care atrage peste 1 million de turisti in fiecare an. Festivitatile, care dureaza doua saptamani, includ parade, concerte rock si tehno, jocuri de artificii si alte spectacole.

7 - Insulele Turks&Caicos
Cati dintre voi au auzit vreodata de aceasta destinatie incredibila? Aflate la aproximativ 900 km sud de Miami, aceste insule absolut superbe gazduiesc cel mai mare recif de corali din lume (peste 2.500 km patrati), facandu-le o destinatie perfecta pentru plaja, snorkeling sau scuba diving. Veti fi impresionati de cei aproape 400 km de plaje cu nisip fin si ape curate precum cristalul.
Atractii speciale: De la sfarsitul lui decembrie pana la inceputul lui aprilie, un grup de peste 2.500 de balene trec pe langa tarm; daca veti face scufundari veti putea asculta un concert subacvatic unic dat de balene.

6 - Aspen, Colorado, USA
Pentru cuplurile cu inclinatii sportive, aceasta este o destinatie excelenta pentru sporturi de iarna precum si de vara. Aici poti schia, face snowboarding, juca golf, pescui, poti face mountain biking, rafting si multe altele. Noaptea poti alege sa te ghemuiesti alaturi de cel/cea iubita langa un semineu intr-o cabanuta sau sa incerci viata de noapte din Aspen.
Atractii speciale: Dupa o zi obositoare de schi sau drumetii montane, delectati-va cu o vizita la spa (Yampah Spa and Vapor Caves). La aproximativ o ora de Aspen, localizata in Glenwood Springs, acest centru spa vechi de 106 ani ofera numeroase tratamente�si proceduri de tip spa�precum impachetarile in namol sau masajul.

5 - Las Vegas, Nevada, USA
Daca v-ati dorit dintotdeauna sa stiti cum se simte un star rock care fuge la Vegas sa se casatoreasca peste noapte, de ce sa nu va planuiti luna de miere aici? Lasati-va cuprinsi de stralucirea Las Vegas-ului vizitand cele mai impresionante cazinouri din lume, urmarind un spectacol sau inchiriind un apartament nuptial cu un pat in forma de inima si jacuzzi. In Las Vegas... imaginatia este limita! Si ce se intampla in Vegas...ramane in Vegas!
Atractii speciale: Faceti o plimbare romantica cu gondola (serenada inclusa) pe unul din canalele din hotelul Venetian sau delectati-va cu spectacolul formidabil al fantanii arteziene de la Bellagio!

4 - Tahiti, Polinezia Franceza
Daca vreti cu adevarat sa va simtiti ca in Paradis, surprindeti-va partenera sau partenerul (chiar asa, cine ia deciziile in aceasta privinta, mirele sau mireasa?) cu o luna de miere in Tahiti, cunoscuta de asemenea ca "Insula Iubirii". Peisajul care va va taia respiratia este compus din varfuri muntoase ce ajung pana la nori, vai pline de verdeata, paduri tropicale luxuriante, cascade ce plonjeaza in rauri reci precum si plaje impresionante.
Atractii speciale: Te simti in cautare de aventura? Ai putea pleca in cautarea comorii pierdute a lui Tuamotu, care se spune ca ar contine aur in valoare de 2 milioane dolari.

3 - Africa
Multe cupluri cu spirit aventurier ar spune ca un safari in Africa este cea mai buna optiune pentru o luna de miere de memorabila. Nu vei uita niciodata intalnirile fata in fata cu animalele salbatice in timp ce iti vei croi drum prin junglele din Kenya sau Zimbabwe, stangandu-va unul pe celalalt in brate in timp ce calariti un elefant (sau pentru cei mai slabi de inima intr-un jeep).
Atractii speciale: Alegeti dintre multele pachete speciale oferite in Africa; luna de miere in Kenya, Tanzania si Zanzibar va permite sa completati safari-ul prin Serengeti cu un sejur de trei nopti romantic pe insula Zanzibar.

2 - Costa Rica, America Centrala
Sunt atatea de vazut in Costa Rica, despre care se spune ca ar fi "bijuteria speciala" a Americii Centrale. Vizitati Parcul National Poas sau gradinile de la cascada La Paz sau faceti o croaziera in natura pe raul Sarapiqui. Daca veti calatori pe dealurile Tilaran, stati cateva zile in Rezervatia Monteverde, unde puteti vizita uluitoarele Gradini Butterfly si face o excursie prin padurile tropicale.
Atractii speciale: Dupa ce toate excursiile v-au stors de vlaga, relaxati-va pe una din minunatele plaje ale Costa Ricai, cum ar fi Playa Zancudo (localnicii spun ca ar fi cea mai buna plaja pentru inot) sau Pavones (unde puteti face surfing).

1 - Hawaii, USA
Hawaii este destinatia perfecta pentru luna de miere, cu plajele minunate si insulele superbe, fiecare cu personalitatea si atractiile proprii. In Maui vremea este perfecta pentru plaja si viata de noapte activa, in vreme ce Kaua'i este mult mai putin comerciala cu vaile adanci, cascadele si linia de coasta foarte speciala. Daca nu va puteti hotari, va puteti imbarca intr-o croaziera care va va permite sa vizitati toate insulele.
Atractii speciale: Vulcanii activi si plajele cu nisip negru.

Mentiune Speciala - Coasta Amalfi, Italia
Aceasta destinatie plina de sarm din sudul Italiei (la sud de Napoli) ofera combinatia perfecta intre peisajele superbe si atractiile cultural-istorice pentru cupluri care doresc sa imbine cele doua lumi.� Poti merge la o degustare de vinuri sau inchiria un yacht pentru o croaziera romantica de-a lungul uneia din cele mai frumoase coaste din lume.
Atractii speciale: Uimitoarea rezervatie naturala "Ferriere" localizata in partea de nord a vaii Amalfi.

Asadar, unde plecati dupa nunta? Si va fi un week-end, o saptamana sau chiar o luna de miere?

Sursa : Klever Travel