Facebook este cea mai populară reţea socială din lume,
cu peste 700 de milioane de utilizatori, iar în ţară noastră va depăşi,
în curând, pragul de 4 milioane de utilizatori. Iată ce informaţii nu
trebuie să dezvălui pe Facebook pentru a nu cădea pradă infractorilor
clasici sau a celor cibernetici.
Majoritatea utilizatorilor Facebook încarcă pe reţea
fotografii şi împărtăşesc cu prietenii lor diferite informaţii. Iată ce
nu trebuie să postezi pe Facebook, Twitter sau oricare altă reţea
socială.torilor Facebook încarcă pe reţea fotografii şi împărtăşesc cu prietenii lor diferite informaţii. Iată ce nu trebuie să postezi pe Facebook, Twitter sau oricare altă reţea socială.
Data de naştere. Poţi posta ziua în care te-ai nascut pentru a primi urări din partea colegilor şi prietenilor, însă dacă treci şi anul şi locul în care te-ai născut, pui la dispoziţia hackerilor un mijloc pentru ca ei să îţi acceseze datele financiare. Acest lucru este valabil în special la americani unde s-a demonstrat că data şi locul naşterii înlesnesc aflarea codul numeric personal (Social Security Number).
Planurile de vacanţă. Dacă scrii pe Facebook că pleci în vacanţă şi spui destinaţia este ca şi cum i-ai invita pe hoţi să te jefuiască. Poţi posta fotografiile pe Facebook când te întorci din vacanţă, dar nu invita infractorii la tine acasă, mai ales dacă ştii că pleci în altă ţară sau pe alt continent.
Adresa de acasă. Dacă îţi postezi adresa unde locuieşti te expui hoţilor, evident. Un studiu recent efectuat de Institutul Ponemon a arătat că 40% dintre utilizatorii de reţele sociale au postat pe site adresa personală, 65% nu au setat măsurile de securitate, iar 65% sunt convinşi ca toţi oameni din lista de prieteni sunt cu adevărat prietenii lor.
Nu face mărturisiri. Îţi urăşti slujba, nu ţi-ai plătit taxele de trei ani, consumi droguri uşoare! Facebook nu este locul unde să te spovedeşti. Multe companii folosesc reţelele de socializare pentru a angaja oameni şi uneori pentru a-i concedia. Conform unui studiu, anul trecut, 8% dintre companiile din SUA au concediat o persoană sau mai multe pentru folosirea necorespunzătoare a social media.
Indicii despre parolele pe care le foloseşti. Dacă ai mai multe adrese de mail sau conturi pe diverse site-uri probabil că ai raspuns la mai multe întrebări de securitate de genul “care este numele de fată al mamei”?. Ei bine, pe Facebook sunt multe quizuri cu întrebări mai mult sau mai puţin personale. Fii atent la ce întrebări răspunzi pentru a nu dezvălui informaţii care se vor dovedi utile celor care vor să îţi spargă contul.