duminică, 30 ianuarie 2011

Fiecare spectator e “vinovat” de ceea ce vede

Daniela Zeca Buzura, director TVR CulturalDaniela Zeca-Buzura, director TVR Cultural, a explicat de ce liderii de opinie nu au nicio vină pentru audiența pe care o fac emisiuni sau produse media de prost-gust. Daniela Zeca-Buzura a vorbit la începutu săptămânii despre responsabilitatea celui care are telecomanda în mână în cadrul dezbaterii “Jurnalism cultural vs. Tabloidizare” din Club A dinBucurești. “Câtă vreme luăm paleta opțiunii (pe telecomandă există 20 de feluri de televiziuni pe care le poți urmări în prime-time), nu e vina nimănui dacă propria opțiune nu te duce la Discovery și te duce la Dan Negru”, a punctat directoarea televiziunii culturale publice.
Zeca-Buzura a vorbit și despre nevoia publicului de îndrumare din partea cuiva pentru a alege să vadă sau nu ceva. Iar această nevoie nu mai e justificată, devreme ce informația necesară pentru a avea o părere proprie despre un program sau altul e accesibilă tuturor. “Avem niște nostalgii colective și chiar etatiste de a ne îndruma cineva. Nu, la noi, în sufragerie, suntem singuri, cu telecomanda și cu propria noastră selecție. Ce pot să-i fac unui om care nici nu știe că are Arte sau Mezzo pe telecomandă? Nu pot să trăiesc în idila că acel om se va intoxica cu concerte bune”, a spus Daniela Zeca Buzura, lector la Facultatea de Jurnalism, potrivit HotNews.
Ea a povestit că mulți dintre interlocutorii din emisiunile culturale ale televiziunii publice vin gratis și din plăcere, ceea ce înseamnă că au început să fie recunoscute eforturile echipei pe care o conduce.Există emisiuni la TVR Cultural unde interlocutorii nu sunt plătiți, ceea ce e foarte rar. E criză, deci gândiți-vă: o doamnă, numai ca să arate bine la televizor, se duce la coafor, la manichiură, cheltuie, ia taxiul… Sunt cel puțin trei personalități care își aduc interlocutori la orice oră, pe orice anotimp, pe orice stare a vremii și fără bani, numai pentru autentificarea din emisiunea respectivă, pentru blazon. Sunt atât de bine cotate acele prezențe, încât nu a fost vorba vreodată să dăm vreun leu. Cred ca asta este o recunoaștere tacită. Andrei Șerban a cerut foarte mulți bani să apară în altă parte, Dan Grigore ne-a dat un concert în direct, în exclusivitate: nu a cerut nici măcar bani de taxi. Aceste rezultate se obțin cu greu, cu picătura chinezească”, a povestit Zeca-Buzura.