1. La nivel mondial, 24% din sarcini se termină prin avort la cerere.
2. Anual se fac 42 milioane de avorturi, dintre care 20 de milioane sunt făcute de persoane fără pregătire medicală, prin metode empirice şi în condiţii neigienice.
3. Zilnic se fac în lume peste 100.000 de avorturi.
4. Întreruperea de sarcină realizată în condiţii corespunzătoare este printre cele mai puţin riscante intervenţii medicale. Rata deceselor materne este de 0,2 -1,2 la 100.000 de avorturi. Naşterea este de aproximativ 10 ori mai riscantă.
5. Avorturile realizate în condiţii improprii provoacă peste 70.000 de decese pe an. Peste 5 milioane de femei rămân cu sechele grave. Anual 220.000 de copii rămân orfani de mamă din cauza avorturilor neigienice.
6. Printre metodele empirice de avort: plante introduse în vagin, beţe, umeraşe sau oase de animal introduse în uter, săritul de pe casă, loviturile în abdomen. În unele zone femeile beau înălbitor, terebentină sau ceai făcut din excremente de animale.
7. 60% din femeile lumii nu au dreptul legal de a cere un avort, acesta fiind motivul pentru care se practică avorturile periculoase în condiţii neigienice.
8. Pentru sarcinile în primul trimestru metoda cea mai folosită este prin vacuum aspiraţie.
9. Cea de-a doua cea mai folosită metodă este chiuretajul care implică folosirea unui instrument în formă de lingură, chiureta. Cu aceasta se curăţă pereţii uterului.
10. În unele state ale SUA şi în Canada este ilegal să împiedci accesul cuiva la o clinică specializată în avorturi. Legea a fost dată pentru cazurile când activiştii anti avort protestează în faţa clinicilor.
11. Avortul la cerere este legal în America de Nord, mare parte a Europei şi mare parte a Asiei.
12. În America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu, avortul este în general interzis sau este permis numai în anumite situaţii, de exemplu când sarcina a rezultat în urma unui viol sau când sarcina pune în pericol sănătatea şi viaţa mamei.
13. În zonele unde avortul este interzis se fac totoşi astfel de intervenţii, dar 95% din ele sunt în condiţii precare.
14. În Irlanda avortul este permis doar dacă sarcina pune în pericol viaţa mamei. Nu ai voie să faci avort dacă ai fost violată, din motive socio-economice sau dacă fătul are malformaţii. De asemenea nu ai voie să ceri avort dacă sarcina îţi ameninţă sănătatea.
15. În Polonia este interzis avortul la cerere dar dacă porţi un copil bolnav sau ai fost violată, legea îţi permite să faci avort.
16. În Chile, Uruguay şi alte câteva ţări ale Americii de Sud avortul nu este legal nici dacă el ar putea salva viaţa femeii.
16. În Chile, Uruguay şi alte câteva ţări ale Americii de Sud avortul nu este legal nici dacă el ar putea salva viaţa femeii.