joi, 6 septembrie 2007

TOP 10 Destinatii viticole

poezie din struguri
cele mai bune vinuri
la cules de struguri
dopuri de vin
butoaie cu vin 2
bodega in spania
podgorie 1
vin si tirbuson
butoaie cu vin 1
sa curga vinul rosu
vin ...sec
sticle de vin
vin in stare de ebrietate la mare
un vin bun si o masa delicioasa

A venit toamna, strugurii sunt copti si vinurile anului 2007 se pregatesc sa va incante gusturile. Saptamana trecuta am povestit despre cele mai interesante muzee ale berii. Asta fiindca pentru multi dintre noi, o vacanta perfecta nu are nevoie neaparat de plaja, mare si soare. Si daca deja s-a format un nucleu de baza care pune la cale o excursie sau un circuit catre cele mai celebre berarii din Europa, cu siguranta exista multi dintre vei care iubesc vinul.

Asadar ne-am hotarat sa punem cap la cap un TOP 10 al destinatiilor viticole unde se produc cateva dintre cele mai minunate vinuri din lume. Nu este nevoie sa fiti un impatimit al vinului pentru a aprecia aceste destinatii fiindca aici puteti descoperi peisaje la fel de unice si speciale precum vinul care se produce in zona. Vom exclude premeditat din acest Top podgoriile romanesti, fiindca Murfatlarul, Panciu, Nicorestiul, Dealu Mare, Cotnariul sau Bohotinul merita un articol dedicat in editiile noastre urmatoare.

Iata care sunt 10 din cele mai bune zone viticole in care va puteti petrece vacanta:


10. Baden, Germania

Desi Germania este cunoscuta si apreciata pentru berile sale, este bine de stiut ca vinurile produse in regiunea Baden sunt unice si recunoscute pentru aroma puternica si aciditatea lor specifica. Soiul dominant este Pinot Noir-ul, care produce vinul cunoscut ca "aristocratul vinurilor rosii". Iubitorii vinurilor albe se pot desfata aici cu Pinot Gris si cu Muller Thurgau. Podgoriile de aici accepta oaspeti si sunt adesea asociate cu restaurante care ofera vizitatorului mancarea cel mai bine potrivita cu vinurile locale.
Nu ratati: Daca ati ajuns in zona trebuie sa vizitati crama podgoriei Carl Schmidt-Wagner, care vinde unele dintre cele mai bune vinuri demiseci si Riesling.


9. La Rioja, Spania

Aflata in zona de nord a Spaniei, regiunea Rioja a fost intotdeauna o zona producatoare de vinuri exportate astazi in peste 100 de tari. Pornind din deja binecunoscutele orase turistice San Sebastian sau Bilbao, puteti vizita o diversitate de crame si podgorii locale mici sau mari. Vinurile rosii, rose si albe de aici sunt o adevarata desfatare pentru simturile degustatorilor. Incercati neaparat Crianza, Reserva si Gran Reserva, vinuri care difera prin anul productiei si gradul de fermentare. Fiecare crama sau "bodega" are vinuri proprii pe care le puteti degusta si chiar cumpara.
Nu ratati: Labistada este o afacere de familie in care se produc vinuri locale si care ofera tururi speciale in care puteti intelege procesul de productie al vinului si la finalul carora urmeaza sa degustati produsul finit.


8. Alsacia, Franta

Alsacia a fost si ramane o destinatie turistica favorita atat datorita vinurilor cat si peisajelor sale. Sate pitoresti si crame locale de familie atrag peste 8 milioane de turisti anual in aceasta zona. Peste 67 de sate si-au deschis cramele si "vinariile" catre public oferind de asemenea celebrele mancaruri frantuzesti. In Alsacia vei putea gusta dintr-i mare diversitate de vinuri: Pinot Noir, Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer, Sylvaner, and Muscat d'Alsace. Poti petrce fiecare zi in alt sat si te poti caza la pensiuni locale de vis.
Nu ratati: Visitati crama Gustav Lorentz pentru a va face o imagine de ansamblu asupra varietatilor de vinuri Alsaciene.


7. Australia, zona de sud-est

In ultima vreme vinurile produse in sud-estul Australiei au invadat pietele Americane si au un real succes. Daca tot ati ajuns in Australia ar fi interesant sa descoperiti cum si unde se naste secretul vinurilor australiene. La Penfolds Grange - o podgorie imensa si premiata, puteti savura zeci de vinuri Chardonnay, Sauvignon sau Shiraze. In apropiere de Sydney veti descoperi Pinot Noir-uri excelente iar in Valea Yarra veti degusta vinuri spumoase uimitoare.
Nu ratati: Incercati plimbarea cu balonul cu aer cald si gustati vinul spumos cu aroma de kiwi.


6. Maipo Valley, Chile

In Chile veti descoperi vinuri de calitate superioara la preturi foarte mici. Pasionatii spun ca merita sa vizitati Chile fie si numai pentri zonele sale viticole. Cele mai bune vinuri de aici, din Valea Maipo, sunt Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir. Vizitati vinaria Santa Rita si veti intelege de ce vinurile Chiliene sunt atat de apreciate. Vinurile sunt produse cu grija in tot timpul anului si numai Santa Rita exporta peste 1.000.000 de sticle anual.
Nu ratati: In Concha y Toro din Puente Alto se fac probabil cele mai bune vinuri rosii din America de Sud.


5. Veneto, Italia

Desi Toscana este poate cea mai cunoscuta zona producatoare de vinuri din Italia, Veneto este liderul incontestabil in productia de vinuri clasificate. Pornind din incredibila Venetia ca centru turistic al zonei Veneto, merita sa descoperiti cramele si vinariile locale unde veti gusta soiurile locale: Soave, Recioto si Valpolicella. La nord de Venetia veti avea parte de Merlot si Cabernet ca vinuri rosii si de Chardonnay ca vinuri albe.
Nu ratati: Vinaria Provolo unde aveti sansa sa gustati o serie de vinuri printre care si unicele Proseco sau Torcolato.


4. Douro, Portugalia

Nu poti gresi daca vizitezi Portugalia pentru vinurile sale renumite. Aici vei degusta adevaratul vin de Porto. La Quinta de Vesuvio spre exemplu ai de ales intre cei mai buni 15 ani de productie a vinului de Porto.
Nu ratati: Crama si pensiunea din Quinta de la Rosa.


3. Napa Valley, California, SUA

In Napa se produc nu mai mult de 5% din vinurile Californiene insa se spune ca sunt cele mai bune. Strajuita de munti in fiecare parte, Valea Napa este plina de struguri. Aici vei gasi peste 220 de producatori de vinuri, de la familiile de localnici pana la companiile mari cu productii de milioane de sticle anual. Bucurati-va de vinurile celebre de aici: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay si Merlots. Cazarea se poate face in pensiuni pitoresti sau in hoteluri de tip Spa, in functie de preferinte.
Nu ratati: Vinaria Fife unde puteti degusta specialitatea casei: vinul Zinfande.


2. Toscana, Italia

Dupa cum mentinam si mai sus, aceasta este una dintre cele mai celebre zone viticole din lume. De aici pornesc catre noi vinuri alese si rare precum si vinuri de masa si de zi cu zi. Aici veti gasi celebrul vin Chianti, considerat de multi cel mai bun vin italian si fiind preferatul celebrului Hannibal Lecter. In excursiile voastre prin Toscana trebuie sa mai descoperiti si Brunello di Montalcino, un vin rosu scump dar deosebit. Insa cea mai frumoasa experienta in Toscana se va dovedi degustarea de vinuri locale, fara nume, pe care nu le veti gasi niciodata comercializate. Va puteti caza in Florenta si de aici puteti strabate si descoperi toata regiunea.
Nu ratati: Trebuie sa ajungeti pana la Enoteca La Fortezza si sa savurati specialitatile casei: Caprazo, Fuligni sau Barbi.


1. Bordeaux, Franta

Se spune ca zona Bordeaux produce o colectie din cele mai bune vinuri din lume. Toate viile de aici sunt "de origine controlata". Vinurile rosii de Bordeaux sunt un simbol al calitatii si al aromelor unice. Merlot, Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc sunt inbuteliate sub marci celebre precum Pomerol, Graves sau Malbec. Iar vinurile de Bordeaux sunt puse in valoare in combinatie cu mancarurile tipic frantuzesti din regiune.
Nu ratati: Trebuie sa vizitati podgoria din Saint Emilion, un oras tip cetate medievala care produce vinul cu acelasi nume: Saint-Emilion.

Asadar, fie ca va decideti sa vizitati Italia si sa dedicati cateva zile Toscanei sau Veneto-ului nu doar pentro a vizita Florenta sau Venetia, ci si pentru a descoperi vinurile italienesti, fie ca ajungeti in Spania si cautati si altceva pe langa Corida, Barcelona sau Costa Brava ori ca ajungeti in Franta si pe langa magia Parisului va hotarati sa descoperiti vraja Bordeaux-ului, important este sa nu ezitati sa gustati si sa savutrati macar un pahar din cele mai bune vinuri facute vreodata. Fiindca vinul este cu adevarat "poezie imbuteliata"...



Sursa klevertravel.ro