vineri, 3 decembrie 2010

60.000 de români au virusul HIV şi nu ştiu

Peste 800.000 de europeni suferă de HIV/SIDA, iar 30% dintre cei care au boala nu ştiu, arată date prezentate cu ocazia Zilei Mondiale Anti-HIV.
Statistici prezentate zilele acestea, de Ziua Mondială Anti-HIV, arată cifre îngrijorătoare, dar oferă şi speranţă: numărul bolnavilor creşte, însă boala răspunde bine la medicamente dacă e depistată din timp.

Există chiar un tratament specific care se poate face în primele trei zile de la infectare şi care elimină riscul ca virusul să se multiplice în sânge.


Până la 61% din cazuri sunt depistate târziu


"Numărul celor infectaţi cu HIV continuă să crească în Europa, în special în anumite grupe de risc: bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi şi utilizatori de droguri. Nivelul celor nediagnosticaţi rămâne mare până când boala se agravează şi nu mai pot beneficia de tratamente care reduc morbiditatea şi mortalitatea. Se estimează că în ţările europene trăiesc circa 850.000 de persoane infectate cu HIV.

Numărul celor nou-diagnosticaţi în fiecare an continuă să crească (peste 25.000 în 2009, în ţările UE). Se estimează că în ţările membre UE 30% dintre cei infectaţi nu ştiu că au boala", se arată într-un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile, dat publicităţii pe 1 decembrie. Între 12 şi 61% dintre cazurile de HIV sunt depistate târziu, arată statisticile.

În România există în acest moment circa 15.000 persoane diagnosticate cu HIV/SIDA. "Estimăm că numărul real al bolnavilor e de 75.000. Infecţia cu HIV o poţi duce pe picioare ani buni. Iniţial, boala se manifestă ca o gripă", explică directorul Asociaţiei Române Anti-SIDA (ARAS), Maria Georgescu.

Cu cât boala e depistată mai devreme şi se face tratament, cu atât şansele să fie eliminate complicaţiile sunt mai mari. "În spitalele de boli infecţioase, există chiar un program postexpunere: dacă se infectează cineva cu HIV se poate face tratament antiretroviral care stopează multiplicarea virusului. Acest tratament trebuie făcut în primele ore de la infectare până la trei zile", mai explică directorul ARAS.

Un test pentru depistarea HIV costă în laboratoarele de specialitate în jur de 50 de lei. Există servicii care oferă teste gratuite şi consiliere pre şi posttestare (HelpLine: 0800.800.033).



MIT ŞI ADEVĂR

HIV nu se vindecă, dar poţi avea o viaţă normală


1. Bolnavii cu HIV au şi SIDA. MIT
. HIV e un virus ce distruge celulele imune ale organismului. Cu o medicaţie corectă, un bolnav poate avea HIV mulţi ani fără să ajungă la SIDA.

2. E greu să iei HIV întâmplător. ADEVĂR.
Nu poţi să iei HIV printr-o simplă îmbrăţişare, folosind acelaşi prosop sau împărţind acelaşi pahar. E destul de rară şi posibilitatea de a lua HIV de la o transfuzie de sânge, deoarece sângele e verificat. Boala se transmite prin sex neprotejat, folosirea aceloraşi ace sau printr-un tatuaj făcut cu echipament nesteril.

3. Dacă eşti bolnav mai ai doar câţiva ani de trăit. MIT.
Bolnavii reacţionează diferit. Unii pot să dezvolte SIDA în câteva luni după ce virusul a slăbit sistemul imunitar. Mulţi alţii pot trăi decenii cu HIV şi au o speranţă de viaţă normală.

4. Vei şti că ai HIV din simptome. MIT.
Unii oameni cu HIV nu au simptome mulţi ani. La alţii, simptomele se pot manifesta la mai puţin de 10 zile de la infectare. Boala se manifestă ca o gripă şi include febră, oboseală, erupţii cutanate, dureri în gât. Ele dispar de regulă după câteva săptămâni şi pot să nu reapară câţiva ani. Doar testul HIV depistează boala.

5. HIV-ul se vindecă. MIT.
În acest moment nu există tratament care să vindece HIV-ul, însă medicamentele menţin scăzut nivelul virusului şi ajută sistemul imunitar să reziste.