sâmbătă, 23 aprilie 2011

Plasticul care se repară singur, creat de cercetătorii elveţieni

Foto: green-report.ro
Cercetătorii elveţieni au descoperit un nou polimer cu ajutorul căruia materialul plastic ar putea să se repare singur, doar prin expunerea la razele ultraviolete, informează revista Nature, citată de Green Report.
Materialul revoluţionar descoperit de echipa lui Christoph Weder, de la Universitatea Fribourg din Elveţia, ar putea fi folosit în viitorul apropiat la fabricarea telefoanelor mobile, la vopseluri sau lacuri.

“Încercati doar să vă imaginaţi cum va creşte durata de viaţă la o serie de obiecte, atunci când pagubele pot fi remediate atât de uşor”, spune Weder.

Materialele care se repară singure nu sunt însă o noutate absolută. Multe astfel de plastice pot fi încălzite până când se topesc, astfel încât plasticul lichid se revarsă în suprafaţa căpată şi apoi se întăreşte.

Însă aceasta este o metoda rudimentară deoarece, dacă această căldură nu poate fi direcţionată cu precizie, întregul obiect se încălzeşte şi este afectat.

Însă cercetătorii de la Universitatea Fribourg folosesc o metoda mai delicată: după ce au produs o crăpătură adâncă în plasticul lor, aceştia l-au reparat cu ajutorul expunerii la razele ultraviolete. Lumina încălzeşte doar regiunea din jurul crăpăturii şi, în doar un minut, crăpătura dispare ca prin minune.


În cadrul testelor efectuate, cercetătorii au zgâriat o bucată de plastic de 400 micrometri şi după o expunere de 30 de secunde la ultraviolete, crăpătura a disparut.

Această metodă inteligentă de auto-reparare ar putea fi utilă în numeroase domenii, cum ar fi cel medical, al electronicelor şi cel al aplicaţiilor compozite.