Iata-ne ajunsi la cea de-a doua escapada "cu rucsacul in spate" pe plaiurile romanesti, in minunatul tinut al Carpatilor. In articolul trecut am incercat sa va introducem in lumea Maramuresului si am fost profund impresionati de faptul ca exista oameni interesati de micile noastre expeditii si de comentariile si sugestiile voastre. Nu vom reusi niciodata sa descriem toate zonele si toate locurile minunate prin care ne pot purta pasii, insa am incercat si continuam sa va povestim despre ceea ce am vazut.
Astazi vom porni la drum cu rucsacul in spate, si ne vom continua expeditia mai la Sud de Maramures. Ajungem in zona muntilor Calimani - cei mai inalti si mai masivi munti vulcanici din Romania - Vf. Pietrosul, 2100 m altitudine. Acestia au o creasta lunga (aprox. 50 km) ce ofera privelisti impresionante. E singurul munte vulcanic din tara care pastreaza urme ale glaciatiunii, cat si grote, chiar pesteri dezvoltate in roca vulcanica. Principala atractie a Calimanilor este Rezervatia 12 Apostoli unde se gasesc grupurile de stanci cu forme bizare: 12 Apostoli, Pietrele Rosii, Lucaciu. Din pacate interventia brutala a omului a lasat un crater urias (cariera de sulf) chiar in inima muntelui. In muntii Calimani se gaseste si Rezervatia de Jnepenis cu Pinus Cembra. Inafara de peisaj, care este superb, rezervatia prezinta o deosebita importanta stiintifica prin aceea ca aici se gaseste un arbore natural in amestec de molid si zambru, unic in tara si foarte rar in Europa.
In zona muntilor Calimani se pot face cateva trasee pe care am sa le enumar, dar asupra carora nu ma opresc foarte mult pentru a va lasa voua bucuria descoperirii in amanunt. Primul traseu Coverca - Bucinis - Calimanu Cerbului are ca marcaj un punct albastru. Traseul este de 7 ore pornind initial din Panaci dupa care urmeaza paraul Bucinis si usor pe creasta pana la Calimanu Cerbului.
Dorna Candreni - Poiana Negrii - Cabana Negrisoaia - Rezervatia 12 Apostoli are ca marcaj o banda albastra iar traseul este de cca 6 ore.
Dragoiasa - Tomnatic - Cabana Coada Vacii - Refugiul Iezer are ca marcaj un punct galben, traseul este de 12 ore si se realizeaza in doua etape pornind din satul Dragoiasa. Prima etapa este de noua ore si ajunge la cabana Coada Vacii, urmatoarea parte de traseu parcurgandu-se in 3 ore pana la Iezer.
Gura Haitii - Tamadau - Dornisoara are ca marcaj o cruce albastra fiind un traseu de 7 ore: pornim din Gura Haitii, ajungem la Pietrele Rosii apoi usor la Varful Tamadau de unde coboram spre Dornisoara.
Neagra Sarului - Paraul Runc - Rezervatia 12 Apostoli - Tamau - Pietrosu are ca semn de marcaj un punct rosu iar traseul este de 12 ore si se poate efectua in doua etape de cate sase ore. In prima etapa pornim din Neagra Sarului si trecem mai intai prin Rezervatia naturala 12 Apostoli, pe la Varful Tamau si mergem la refugiul ocolului silvic. Continuam traseul traversand Pietrosu, dupa care ajungem la exploatarile de sulf de la Calimani.
Vatra Dornei - Dealu Negru - Poiana Spanzului - Rezervatia 12 Apostoli are ca marcaj un triunghi rosu. Traseul este destul de anevoios, dar dupa noua ore de mers natura iti rasplateste toate eforturile.
Dupa cum ati observat, cateva din aceste trasee ajung la Rezervatia 12 Apostoli. Rezervatia se intinde pe o creasta ce formeaza cumpana apelor dintre bazinele paraielor Neagra Sarului si Poiana Negri si coboara dinspre Calimani peste culmile Tamau si Pietrele Rosii, spre varfurile Lucaciu si orasul Vatra Dornei. Rezervatia adaposteste multe figuri "sculptate" de intemperii in decursul vremurilor, constituite din fragmente de lava cimentata. Grupul de stanci din aceasta rezervatie este cel mai important si cuprinde "sculpturi" fantastice ca de exemplu figura unui mos cu barba, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste de silueta "faraoanei" Nefertiti si multe altele. Figura batranului se evidentiaza prin faptul ca are trei "fete" distincte indreptate spre cele trei carari ce se indreapta spre el : catre Gura Haitii - o fata lata, spre nord un cap mic, cu o frunte mai ingusta si o barba alungita, iar spre sud o fata mai inalta si ingusta avand parca si un coif pe crestet. Aceste formatiuni au fost ridicate de mana "naturii" insa au aparut si ipoteze care sustin ca ar fi si unele "modelari" provocate de om.
Plecam din zona Calimanilor si ne indreptam mai spre Sud-Est in Muntii Ceahlau, denumiti si Olimpul Moldovei. Acesta domina prin forma sa de turn inalt muntii mai scunzi din jur. Pitorescul acestui munte este remarcabil : stanci cu forme bizare, locuri pline de istorie si legenda, Vf. Toaca (1904 m) ascutit si greu accesibil ce ofera o priveliste de neuitat, Ocolasul Mare (1907 m), Ocolasul Mic, cascada Duruitoare, Cheile Bistrei etc. De ceva ani muntele se oglindeste in apele Lacului Izvorul muntelui, care ii accentueaza maretia. Un traseu de-a dreptul impresionant in aceasta zona este cel care duce prin Cheile Sugaului si Cheile Bicazului la Lacu Rosu, singurul lac vulcanic de la noi din tara. Peisajul este unic, stanci abrupte si inalte care nu depasesc 350 de metri, dar care iti dau fiori si te fac sa te bucuri de fiecare clipa pe care o petreci aici. Trecem mai departe si incercam sa ajungem la Lacul Rosu daca vremea ne permite, dar pana sa ajungem ne oprim in targul intins la iesirea din Chei. Format�in anul 1837 prin bararea naturala a paraului Bicaz, Lacul Rosu are o suprafata de circa 13 ha, si o adancime maxima de 12,5 m. Exista mai multe legende, care s-au pastrat in constiinta localnicilor si pe care le puteti asculta numai vizitand aceste locuri.
Si zona Ceahlaului are cateva trasee care sunt foarte frumoase pe langa cel mentionat mai sus. Traseele principale pleaca din Statiunea Durau cu doua variante:
Durau - Cabana Fantanele(1220 m altitudine) - Cabana Dochia (1790 m altitudine) traseul fiind de 4 ore si Durau - Cascada Duruitoare (1300 m altitudine cu o cadere de apa de 30 de m in doua trepte) - Cabana Dochia (1790 m alt) pe un traseu ce dureaza cca. 4 h si 30 de min. Un alt traseu ar fi cel care pleaca de la Cabana Izvoru Muntelui din satul cu acelasi nume care are trei variante : Cabana Izvoru muntelui - Poiana maicilor ( 1328 m altitudine) - Cabana Dochia cu un traseu de patru ore, Cabana Izvoru muntelui - Curmatura Lutu Rosu - Cabana Dochia de aproximativ trei ore si Cabana Izvoru muntelui - Jgheabu cu Hotar - Cabana Dochia cca 3 h si 30 min. Un alt traseu se poate face din satul Neagra de pe drumul judetean Bicaz - Lacul Rosu - Poiana Maicilor - Cabana Dochia fiind un traseu de cca. 5 h. Ar mai exista si un traseu de legatura intre Cabana Fantanele si Cascada Duruitoare de aproximativ 1 h.
Am ajuns si la finalul acestei expeditii insa nu la finalul calatoriei noastre prin Carpati. Vom continua saptamana viitoare cu speranta ca nu ati obosit foarte rau. Pastrati-va energia si pentru urmatoarele "calatorii" si de ce nu, pentru a parcurge chiar voi aceste trasee. Multumim Cosmin pentru articolul trimis (vom cauta sa-l folosim cat mai curand), si va asteptam pe toti cu impresii, articole, sugestii si fotografii din expeditiile voastre.
Sursa : Klever Travel