marți, 29 noiembrie 2011

Băncile scot locuinţe la licitaţie.

De multe ori se întâmplă ca preţul cerut de bănci la prima licitaţie să fie mai mic decât valoarea locuinţei în piaţă, iar dacă nu se vinde costul se mai poate ajusta, chiar şi cu 50%. „În unele cazuri, preţul de pornire a licitaţiei pentru o astfel de proprietate ajunge să fie cu mult mai mic decât preţul mediu cerut pentru apartamente similare scoase la vânzare de proprietari în aceeaşi zonă", a subliniat Daniel Crainic, reprezentant al portalului imobiliare.ro.

Locuinţele scoase la licitaţie au început să atragă din ce în ce mai mult atenţia persoanelor interesate de achiziţionare unei locuinţe, deoarece preţurile pot fi mai mici şi cu 50% faţă de valoarea lor de piaţă.

Apartamente cu 48% mai ieftine

 Un alt anunţ face referirea la scoaterea la licitaţie a unui apartament cu trei camere din apropierea Pieţei Unirii (strada Sfânta Vineri colţ cu Bulevardul Corneliu Coposu), preţul de pornire fiind de 66.248 de euro. Apartamentul se află la etajul doi dintr-un bloc cu opt etaje dat în folosinţă în 1990, este decomandat şi are o suprafaţă utilă de 1.003 de euro pe metru pătrat. Preţul mediu de strigare exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele similare scoase la vânzare în zona Unirii este de 1.488 de euro, cu 48% mai ridicat.

 Preţul de pornire pentru un apartament în executare silită cu trei camere din zona Olteniţei, situat între staţia de metrou Brâncoveanu şi City Mall, este de 51.610 de euro, adică 794 de euro pe metru pătrat. Apartamentul este situat la etajul şapte din opt într-un bloc din 1980, este decomandat, are o suprafaţă utilă de 65 de metri pătraţi şi finisaje medii.

Un apartament cu două camere, situat la parterul unui bloc vechi din Berceni, cu o suprafaţă utilă de 45 de metri pătraţi este scos la licitaţie la preţul de 35.800 de euro, adică 795 de euro pe metrul pătrat util, potrivit unui anunţ postat pe imobiliare.ro. Pentru comparaţie, preţul mediu solicitat de proprietari pentru apartamente vechi cu două camere din Berceni este de 53.000 de euro, cu 48% mai mult.



Case şi vile scoase la licitaţie la 46.300 de euro

Există şi case care sunt scoase la licitaţie la preţuri interesante. De exemplu, 46.300 de euro este preţul de pornire pentru o casă cu două camere din 1965, situată în sectorul patru, în apropiere de Splaiul Unirii. Casa este formată din două camere şi are o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Imobilul poate fi extins cu încă un nivel.


Însă nu toate anunţurile cu proprietăţi în executare silită scoase la licitaţie sunt ieftine. De pildă, o vilă construită în 2005, cu şase camere, situată în sectorul şase, la periferia cartierului Drumul Taberei are un preţ de pornire de 170.000 de euro. Vila are o suprafaţă utilă de 171 de metri pătraţi şi este amplasată pe un teren de 500 de metri pătraţi.

 La 95.000 de euro este listată o casă cu cinci camere, cu suprafaţa utilă de 95 de metri pătraţi (teren 200 de metri pătraţi), două băi, cu regim de înălţime parter şi un etaj. Imobilul construit în 2008 este situat în cartierul rezidenţial la ieşirea din Bucureşti spre Chitila. În zonă străzile sunt asfaltate, există mijloace de transport şi iluminat stradal.