luni, 28 noiembrie 2011

Un cip electronic simulează funcţiile neuronilor umani

Creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, care comunică între ei prin eliberarea neurotransmiţătorilor. Legătura între neuronul emiţător şi cel receptor este făcută printr-o sinapsă. Canalele ionice din membranele neuronilor receptori se închid şi se deschid ca răspuns la stimulul reprezentat de neurotransmiţător, schimbând potenţialul electric al neuronilor. Dacă aceste schimbări ajung la un anumit grad de intensitate, neuronii produc un impuls electric cunoscut drept potenţial de acţiune. Procesul este foarte complex, dar oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), din SUA, au reuşit să îl reproducă într-un cip de siliciu.
Mai exact, cipul mimează plasticitatea neuronală, procesul prin care neuronii se adaptează la informaţii noi. Plasticitatea este unul dintre principalii factori care permit omului să înveţe şi să memoreze informaţii.

Astfel, cipul creat de cei de la MIT se diferenţiază de cele convenţionale prin faptul că nu funcţionează în modul binar, ci analog.

Acest lucru îi permite noului chip să simuleze variaţiile de potenţial electric care apar atunci când atomii încărcaţi electric din neurotransmiţători trec prin canalele ionice ale neuronilor receptori. În cazul cipului, neurotransmiţătorii sunt înlocuiţi printr-un curent electric variabil, iar rolul canalelor este jucat de aproape 400 de tranzistori.

Specialiştii speră ca această tehnologie să poată deveni utilă în cercetări asupra creierului, pentru a simula funcţiile neuronale sau în facilitarea comunicării interfeţelor creier - computer. Avantajul folosirii acestui cip este că el are viteză de reacţie mai mare decât un calculator şi chiar decât sistemul biologic pe care l-a avut la bază.