Membrii Comisiei pentru
Administrație Publică, Echilibru Ecologic și Amenajarea Teritoriului au
aprobat reluarea vânătorii pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei, după ce
societatea civilă a militat cu success pentru protejarea speciilor ce
habitează în această zonă unică
Reprezentanţii ONG-urilor de mediu sunt sideraţi de această măsură,
care vine după ani de lobby împotriva organizării de vânători în
Rezervaţia Biosferei, o zonă unică de importanță internațională - parte a
Patrimoniului Universal- sit UNESCO), parte a Convenției zonelor umede
RAMSAR și sit Natura 2000.
Impact negative asupra speciilor din Deltă
După ce în vară s-a decis ca Administraţia Rezervaţiei să nu mai elibereze autorizaţii de mediu pentru vânătoare în Deltă, săptămâna trecută, cu acordul tacit al reprezentanților Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ai Ministerului Mediului și Pădurilor și la inițiativa Consiliului Judeţean Tulcea, membrii Comisiei pentru Administrație Publică, Echilibru Ecologic și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor au aprobat modificarea OUG 127/2010 menită să completeze Legea de funcționare a RBDD 82/1993.
„Asociația Salvați Dunărea și Delta (ASDD) consideră vânătoarea sportivă drept una dintre cele mai invazive și distructive practici în Delta Dunării, având de–a lungul timpului un impact deosebit de negativ asupra populațiilor de păsări și mamifere din RBDD“ spune Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.
Astfel, la propunerea Președintelui Comisiei, domnul Vasile Gherasim (PDL), vânătoare sportivă va fi considerată "activitate economică tradițională" în Delta Dunării și, astfel, reintrodusă ca practica în RBDD.
Deltă de grupuri de vânători, în special străini, care împuşcă la nimereală tot ce zboară, fără să fie supravegheaţi de autorităţi, fie din lipsă de personal, fie din alte motive ce ţin de domeniul financiar.
De-a lungul anilor asociaţiile pentru protecţia mediului au semnalat nenumărate massacre comise în
Există şi lume mulţumită de reluarea vânătorii, printre aceştia numărându-se proprietarii de pensiuni din Deltă, organizatorii de vânători şi bineînţeles, vânătorii, care reclamau faptul că plătesc taxe mari şi nu pot practica sportul preferat.