luni, 30 ianuarie 2012

Automat pentru ouă


 
 O companie din Timişoara care se ocupă cu producţia de automate comerciale a lansat pe piaţă, la începutul lunii octombrie, primul automat pentru ouă din România, care foloseşte o tehnologie unică în Europa. 
 
Crescătorii de păsări care sunt nemulţumiţi de preţurile pe care le primesc de la magazine pentru ouăle pe care le furnizează au acum la dispoziţie o variantă ingenioasă de distribuţie. 
 
  Primul automat pentru ouă din România a fost lansat în Timişoara şi se bucură deja de mare succes.
 
Aparatul oferă ocazia fermierul de a distribui ouăle direct consumatorilor, evitând, astfel, magazinele şi costurile suplimentare ce rezultă de pe urma comercializării în aceste spaţii. Un astfel de automat pentru oua costă între 7.000 şi 15.000 de euro, costul fiind amortizat, potrivit producătorilor, în aproximativ şapte luni.

Tehnologie unică în Europa
 
 Reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu, a declarat că, deşi mai există în Europa automate pentru ouă, tehnologia acestuia este complet unică şi mult mai eficientă. „Automatele pentru oua care se găsesc pe piaţa europeană sunt mai dificil de administrat. La celelalte modele existente pe piaţă, clientul introduce banii şi se deschide uşa automatului, iar acesta se serveşte singur din aparat. Problema este că uşa automatul trebuie închisă de către client, altfel se face schimb de temperatură, care, în interior, este de 12 grade Celsius, iar ouăle se pot strica. De asemenea, mai există şi riscul ca un client să ia mai multe ouă decât a plătit. Provocarea a fost să venim cu un sistem în care aparatul îţi livrează singur ouăle“, a explicat reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu. „La automatele existente deja pe piaţă trebuia să existe o verificare zilnică, în cazul acestor automate ale noastre, fermierul vine la automat numai pentru aprovizionare.
 
Automatul pentru ouă funcţionează la fel ca orice automat comercial, cum sunt cele de cafea, sandvişuri sau sucuri. Clientul introduce banii, iar, apoi, cofrajul cu ouă poate fi luat din spaţiul special prevăzut pentru ridicarea produsului. Aparatul oferă şi rest, însă numai sub formă de monede. 
 
În total, realizarea automatului pentru ouă, începând cu cercetarea şi până la testarea şi producţia propriu-zisă, a durat în jur de un an. Cel mai greu a fost pentru producători perfecţionarea sistemului de transport al ouălor de la raft până în cămăruţa la care are acces clientul“, a mai spus reprezentanta companiei producătoare.

Costă  între 7.000 şi 15.000 de euro
 
„Avem automate pentru  care pornesc de la 7.000 de euro până la 15.000 de euro. Automatele pentru de 7.000 de euro au o capacitate de 600 de ouă, iar cele de 15.000 de euro pot fi aprovizionate cu 4.000 de ouă.
După calculele noastre, un producător mediu poate amortiza investiţia în aproximativ şapte luni“, a mai explicat reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu. Pentru a avea, însă, vânzarea aşteptată, producătorul le recomandă fermierilor să instaleze automatele pentru ouă în pieţele şi în magazinele agroalimentare unde clienţii sunt obişnuiţi să vină pentru a-şi face piaţa. „În general, crescătorii de păsări sunt responsabili cu găsirea şi închrierea locului în care va fi situat automatul, dar noi le stăm la dispoziţie cu consultanţă.

Câştiguri mai mari pentru crescătorii de păsări
 
Potrivit reprezentanţilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, pentru un ou care costă la raft 4,5 lei, crescătorul de păsări primeşte 2,5 lei, restul fiind costurile pentru comercializarea oului. Crescătorii de păsări care folosesc automatele de ouă au câştiguri mai mari deoarece costurile de comercializare sunt mai mici, fiind eliminate costurile cu distribuirea ouălor.
 
Un crescător de păsări care doreşte să comercializeze ouăle în magazine trebuie să plătească, mai întâi, închirierea spaţiului de pe raft, apoi energia electrică pentru că ouăle trebuie depozitate în vitrine frigorifice, la acestea adăugându-se şi plata propriu-zisă a distribuitorului, adică societatea care administrează respectivul magazin.
 
Folosirea automatului de ouă prezintă şi anumite riscuri. Pentru că aparatul nu este asistat, el se poate bloca sau întrerupe în cazul în care se produce o pană de curent ceea ce poate duce la stricarea ouălor. 

A vândut 4.000 de ouă în prima zi
 
Primul astfel de automat pentru ouă produs de compania din Timişoara a fost vândut, la începutul lunii octombrie, unui fermier bănăţean, Bogdan Turc, din Hodoni (judeţul Timiş). Crescătorul de păsări l-a instalat în Piaţa Dacia din Timişoara în data de 3 octombrie a.c., preţul unui cofraj de 6 ouă fiind de 2,70 lei. La început clienţii au fost sceptici, dar, după aceea, au început şi să stea şi la coadă pentru a cumpăra de la automat. Numai în prima zi, automatul a vândut peste 4.000 de ouă.

40 de automate comandate în mai puţin de o lună
 
În mai puţin de o lună de la instalarea primul automat pentru oua, compania producătoare a primit 40 de comenzi din partea fermierilor din toate colţurile ţării. „Avem cereri de peste tot. Acum suntem în faza de livrare“, a explicat reprezentanta companiei producătoare, Sonia Negulescu.