marți, 17 ianuarie 2012

Regim alimentar apendicita

Supe clare

In primele ore dupa operatia de apendicita este posibil ca bolnavul sa nu doreasca sa manance nimic, dar consumul a cantitati mici de alimente poate ajuta la grabirea procesului de recuperare. Supele clare pot fi consumate in siguranta, fara a provoca varsaturi sau greata, contribuind la cresterea apetitului. Acestea vor fi sorbite incet, cu pauze.







Dovlecel

Dovlecelul este un aliment usor de digerat care poate contribui la o vindecare mai rapida a ranilor rezultate in urma interventiei chirurgicale. De asemenea, acesta este o sursa de vitamina A sau beta-caroten care incurajeaza vindecarea. Dovlecelul bine gatit sau sub forma de piure poate fi adaugat in dieta la scurt timp dupa interventia chirurgicala

Iaurt

Dupa apendicectomie medicul va recomanda consumul de alimente moi si usor de digerat. Iaurtul se incadreaza printre acestea si contine proteine utile pentru stimularea vindecarii. La inceput, vor fi suficiente doar cateva linguri de iaurt, pentru a va asigura ca organismul va fi capabil sa il digere. Se va mari treptat cantitatea de iaurt, daca stomacul nu-l respinge. Este indicat iaurtul fara zahar intrucat acestea este mai usor de digerat decat cel care contine zahar.

Alte surse alimentare de beta-caroten sunt morcovii si legumele cu frunze verzi. Totusi, morcovul trebuie gatit foarte bine si nu trebuie consumat in cantitati mari dupa apendicectomie pentru a fi digerat usor de organism.