duminică, 15 mai 2011

Lipsa de educație grăbește îmbătrânirea

Persoanele mai puțin educate și calificate sunt predispuse îmbătrânirii premature, arată un nou studiu publicat în „Brain, Behaviour and Immunity”.
Analiza ADN-ului a arătat că îmbătrânirea celulară este mai accelerată la adulții fără calificări decât la cei cu educație superioară. Experții cred că educația este cea care îi conduce pe oameni către o viață mai sănătoasă. 
Până acum studiile au dovedit legătura dintre îmbătrânire și statutului socio-economic: persoanele care vin din medii defavorizate fumează mai mult, fac mai puțină mișcare și au acces mai mic la serviciile de sănătate decât persoanele bogate.
Noul studiu arată că, dincolo de statut și venit, gradul de educație joacă un rol mai important în menținerea sănătății pe termen lung. Persoanele cu educație superioară se confruntă mai puțin cu stresul sau știu să-i facă față mai bine.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 400 de persoane cu vârste cuprinse între 53 și 75 de ani.  Acestora le-a fost măsurată lungimea secțiunilor ADN din capătul cromozomilor, denumite telomeri.Telomerii protejează cromozomii și sunt indicatori ai procesului de îmbătrânire. Cu cât sunt mai scurți, cu atât procesul de îmbătrânire este mai rapid.