marți, 3 mai 2011

Sâmbra Oilor a adunat aproximativ 6.000 de persoane pe dealul de la Huta Certeze.

Sătmărenii au sărbătorit 1 Mai cu mici, bere şi muzică populară pe dealul de la Huta Certeze unde astăzi s-a desfăşurat cea mai mare serbare câmpenească din Ardeal „Sâmbra Oilor“. Pentru ediţia din acest an a sărbătorii, cu numărul 65, Consiliul Judeţean a alocat 43.000 de lei.


Mii de sătmăreni dar şi turişti din Ungaria, Ucraina şi din judeţele învecinate au participat astăzi la Sâmbra Oilor, pe dealul de la Huta Certeze. Tradiţia acestei serbări se păstrează în Ţara Oaşului de mai bine de 70 de ani.
Şirul manifestărilor a început la ora 11.00 când ansamblurile folclorice ,,Ţara Oaşului” din Bixad, ,,Oaşul” din Negreşti Oaş, ,,Sânzienile” din Negreşti Oaş şi ,,Măgura” din Târşolţ au deschis sărbătoarea. Anul acesta bugetul alocat pentru organizarea evenimentului a fost de 43.000 de lei. 
Sâmbra, sărbătorită în toate satele Oaşului
„Sâmbra Oilor” este cea mai importantă sărbătoare câmpenească a oşenilor. Ea marchează momentul în care ciobanii îşi urcă oile la munte unde începe numărătoarea ovinelor şi mulsul lor.  Laptele recoltat la sâmbră reprezintă etalonul pentru întreaga vară, proprietarii primindu-şi, în funcţie de cantitatea mulsă la prima sâmbră, partea de lapte, caş şi urdă.