miercuri, 30 martie 2011

China a executat trei filipinezi pentru trafic de droguri

Autorităţile de la Beijing au executat trei cetăţeni filipinezi arestaţi în 2008 pentru trafic de heroină, informează Reuters, citat de HotNews.
  • Sursa: EPA
Victimele sunt două femei şi un bărbat care au fost arestate în 2008 având asupra lor pachete de peste 4 kilograme de heroină. Executaţii în vârstă de 32, 38 şi 42 de ani nu şi-au recunoscut niciodată vinovăţia şi au spus că au fost păcăliţi să transporte droguri.

Înainte de execuţie, chinezii le-au permis condamnaţilor să îşi vadă rudele pentru ultima dată.

Impozitul la casă și amenzile auto se pot plăti online

Cetăţenii cu domiciliul în Târgu Mureş şi sectoarele 2 şi 6 din Bucureşti vor putea, începând de azi, să îşi achite online taxele, impozitele şi amenzile prin intermediul sistemului naţional www.ghiseul.ro, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme.
"Cozile interminabile de la ghişee vor fi de domeniul trecutului iar timpul alocat plăţilor şi stresul cetăţenilor se reduce considerabil", a spus ministrul în cadrul unei conferinţe.
Platforma www.ghiseul.ro va fi extinsă în acest an în cât mai multe administraţii locale, urmând ca în 2012 acestea să fie acoperite în totalitate, a mai spus ministrul.

Atenţie şoferi! A apărut o nouă metodă de furt din autoturisme

Foto: motor.terra.es

Foto: motor.terra.es

Hoţii se specializează tot mai mult. Acum reuşesc să fure din maşină fără să mai fie nevoie să forţeze portierele sau să spargă geamurile.
Schema este destul de simplă şi nu foarte riscantă pentru hoţi, drept pentru care începe să ia amploare. Hotul stă strategic în parcare şi aşteaptă să vină o maşină să parcheze. Are un dispozitiv care emite un semnal ( frecvenţă) ce bruiaza tecomanda ta, şi, practic, atunci când ieşi din maşină şi vrei să o închizi, chiar daca tu apeşi butonul de închidere, semnalul este bruiat, iar portierele rămân descuiate. Pe urmă, hoţul doar aşteaptă să pleci de lângă masina şi în cateva secunde te lasă fără tot ce poate fi luat din ea.

Noua metoda de spart masini


Ca sa te feresti de astfel de surprize neplacute nu poţi decât să verifici portierele chiar dupa ce ai apasat butonul telecomenzii. Verifică-ţi maşina dupa ce ai închis-o!

70 de cărţi, vechi de 2.000 de ani, au fost descoperite în Iordania


Cărţile aşteaptă să fie descifrate

Cărţile aşteaptă să fie descifrate

O descoperire în nordul Iordaniei ar putea să schimbe istoria creştinismului.
70 de cărţi din plumb au fost descoperite în 2006 într-o peşteră din nordul Iordaniei. Cărţile au fost descoperite după ce o inundaţie a scos la iveală peştera într-o vale aridă şi retrasă din nordul ţării. În această zonă au venit, după căderea Ierusalimului în anul 70, refugiaţi creştini. Paginile sunt din plumb şi sunt legate cu sârmă şi multe din ele sunt sigilate încă. Fiecare carte are între 5 şi 15 pagini. Pe paginile mici cât un card de credit sunt imagini, simboluri şi cuvinte care par să se refere la Mesia. Textele sunt scrise în Ebraică Veche.

Ce spun experţii
Cărţile ar putea să fie printre cele mai vechi scrieri creştine, mai vechi şi decât scrierile Sfîntului Pavel. Un expert în istoria religiilor şi arheologie, David Elkington, a spus că "ar putea să fie marea descoperire a creştinismului". Elkington este printre puţinii care au văzut colecţia şi a spus că "am amuţit când le-am văzut". "Chiar de la început am văzut semne ale creştinismului, este o cruce în prim plan, în spatele ei un mormânt, cred că al lui Iisus şi în spatele lor zidurile unui oraş, probabil Ierusalim".
Margaret Barker, fost preşedinte al Societăţii pentru Studierea Vechiului Testament, a spus că "Apocalipsa lui Ioan vorbeşte despre o carte sigilată care a fost deschisă doar de Mesia". "Alte surse vorbesc de unele cărţi de înţelepciune şi de tradiţii secrete pe care Iisus le-a dat celor mai apropiaţi apostoli", a mai spus Barker. Şeful Departamentului de Antichităţi al Iordaniei, Ziad al-Saad, a spus BBC că ar putea să fie mult mai importante decât celebrele manuscrise descoperite la Marea Moartă, "poate cea mai importantă descoperire din istoria arheologiei".






luni, 28 martie 2011

Ce este ferma de linkuri ?


Un Link Farm (ferma de link-uri) se refera la un set de pagini web pline de link-uri, ce au fost construite pentru un singur scop, si anume, cresterea de numarului de link-uri catre un website (incoming links), astfel crescand popularitatea site-ului in cauza si implicit valoarea Page-Rank-ului. Unele ferme de link-uri sunt create manual, insa cele mai multe sunt create cu ajutorul unor aplicatii automate (software) si servicii.
Google iubeste doar linkurile naturale si incearca sa penalizeze link farms, ce sunt considerate un SPAM tactic.

Link Exchange nu este considerat of orma de spam.
Google diminueaza Page Rankul  paginilor bazate pe Ferma de linkuri.

Istoricul Fermei de Linkuri

Link fermele au fost dezvoltate de optimizatori de motoare de căutare în 1999 pentru a profita de dependenţă motorului de căutare Inktomi lui pe popularitatea link-ul. Deşi popularitatea link-ul este folosit de unele motoare de căutare pentru a contribui la crearea unui clasament pentru rezultatele de căutare, motorul Inktomi la momentul menţinut doi indici. Rezultatele căutării au fost produse din indexul primar, care a fost limitat la aproximativ 100 milioane de listări. Pagini cu puţine link-uri inbound a căzut din indicelui Inktomi pe o bază lunară.

Expresia " Ferma de Linkuri " a fost întotdeauna efectuate cu un renume peiorativ.

Serviciile de management a link reciproc promova industria lor, ca o alternativa la motoarele de căutare pentru găsirea şi atragerea de vizitatori la site-uri web.

Motoarele de căutare recomanda ca webmasterii sa aiba  link-uri relevante pentru site-urile lor (desfăşurarea unei campanii link-ul), dar evita participarea la fermele de link-uri. Potrivit Google, un site care participă la o fermă de linkuri poate avea clasamentul de căutare penalizat.

vineri, 25 martie 2011

Indicatori de Performanta in Adsense

Page Impressions

Acest indicator iti arata de cate ori a fost incarcata reclama in browserul utilizatorului. Ca o reclama sa fie afisata, trebuie sa se execute un cod javascript si acesta se poate incarca sau nu. Deobicei acest indicator este mai mare ca vizitatorii unici(unique visitors) si mai mic ca paginile vizitate de acestia (page views).
Un exemplu concret: Ieri pe un blog am avut 4,658 impresii adsense. Vizitatori unici 3824. Page views 11185. Desi cei de la Google nu precizeaza, personal consider ca impresiile sunt calculate de cate ori se serveste o reclama noua. Desi ei spun ca aceasta ar fi cauza discrepantei.

Clicks

Indicatorul acesta ne spune cate click-uri am primit pe reclama. Deobicei apar discrepante intre earnings si clicks. De exemplu 5 clicks si 0$. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca acele 5 clickuri au fost considerate invalide.

Page CTR

CTR = clickthrough rate. Reprezinta cati dintr-o suta au dat click. Un CTR foarte bun se pozitioneaza pe undeva pe la un 6-10%. Bineinteles ma refer la continut legitim si nu alte metode prin care poate creste si la 30-40%. Cam ciudat sa-ti dea 40% din vizitatori click pe reclame nu?
CTR-ul depinde de multi factori si ii voi dedica mai multe articole in care iti voi prezenta diverse metode de crestere al acestuia.

Page eCPM

Un indicator care personal nu-l folosesc. Asa se calculeaza:
“Cost per 1000 impressions. From a publisher’s perspective, CPM is a useful way to compare revenue across different channels and advertising programs. It is calculated by dividing total earnings by the number of impressions in thousands. For example, if a publisher earned $180 from 45,000 impressions, the CPM would equal $180/45, or $4.00. However, please keep in mind that eCPM is a reporting feature that does not represent the actual amount paid to a publisher.”

Earnings

Indicatorul, bineinteles, reprezinta suma castigata pe perioada raportata.

Costul Mediu pe Click

Acesta este un indicator extrem de important si nu este oferit de Adsense in panoul de raporturi. Se calculeaza impartind castigul/numarul de clickuri.
Indicatorii cruciali sunt CTR-ul si CMP-ul (costul mediu pe click) urmati de impresii si bineinteles rezultatul mult dorit: earnings.

Nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitezei cu 20 km/h nu vor mai fi sancţionate

Depăşirea cu cel mult 20 km/h a vitezei maxime admise, folosirea telefoanelor fără dispozitiv hands-free, nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers şi nepurtarea centurii de siguranţă, nu vor mai fi pedepsite decât cu avertisment scris, conform unei legi adoptate de Senatul României.
Conform modificărilor aduse Legii 1995/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, următoarele fapte săvârşite de persoane fizice se vor pedepsi doar cu avertisment:
-    Imposibilitatea înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, când participanţii la trafic nu deţin aceste documente în acel moment din motive obiective;
-    Depăşirea cu maxim 20km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv;
-    Conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10km/h sub limita minimă obligatorie;
-    Nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers;
-    Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate;
-    Nerespectarea obligaţiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai puţin de un an vechime  de la dobândirea permisului de conducere;
-    Folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu execepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip “mâini libere”;
Potrivit legii, amenda se aplică numai după ce anterior a fost acordat un avertisment scris, iar avertismentul se anulează după şase luni, dacă şoferul nu mai comite nicio infracţiune.

Cu 2-3 puncte de penalizare vor fi sancţionate oprirea nejustificată pe banda de urgenţă, depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise, nepăstrarea distanţei corespunzătoare, nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii, staţionarea neregulamentară.
Senatorii au adoptat reglementările noi legi, miercuri, cu 90 de voturi "pentru" şi o abţinere.  Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor şi de Preşedintele României.

În prezent, avertismentul se aplică doar domnişoarelor 
 
Propunerea legislativă aparţine lui Staicu Dumitru Florian - senator PD-L- care consideră că în prezent, în realitate, avertismentul nu se aplică decât domnişoarelor şi nu este perceput ca o sancţiune, ci mai degrabă ca o modalitate prin care politiştii rutieri îşi manifesta simpatia faţă de anumite persoane, iar acest lucru nu este normal.
De asemenea, acesta consideră că noul sistem de avertismente pe care acesta îl propune “nu va mai stârni sentimente de furie şi frustrare din cauza sistemului ‘injust’ care, deşi a beneficiat de numeroase investiţii, nu lasă să se vadă niciun rezultat. De exemplu, resursele financiare investite în sistemul de comunicare a informaţiilor nu îşi găsesc utilitate, în condiţiile în care şoferii care şi-au uitat documentele de identificare acasă trebuie să suporte sancţiunea amenzii”, arată acesta în expunerea de motive.

Punctul de vedere al Guvernului
 
“Instituirea actualelor clase de sancţiuni prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 a avut ca scop aigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic, respectiv a proprietăţii publice şi private, cât şi a mediului”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.
Guvernul consideră inoportună reglementarea în mod expres a unor categorii de contravenţii care să fie sancţionate cu avertisment scris, apreciind că “Avertismentul se poate aplica şi în cazul în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiei nu prevede această sancţiune”.

UPDATE: Ce spune şeful Poliţiei Rutiere Române

Şeful Poliţiei Rutiere Române, Lucian Diniţă a declarat pentru Capital: “Dacă Senatul României aşa a decis şi dacă societatea românească asta doreşte, poliţia rutieră se va conforma”. Acesta consideră, însă, că nepurtarea centurii de siguranţă reprezintă un pericol real la adresa pasagerilor, iar în toate accidentele unde s-au constat decese, principala cauză a reprezentat-o nepurtarea centurii de siguranţă.

“Oamenii trebuie să conştientizeze că nu este o ambiţie a poliţiei sancţionarea celor care nu poartă centura de siguranţă, ci încercăm astfel să le salvăm viaţa” a mai spus Diniţă. 

“În ceea ce priveşte viteza, şoferii ar trebui să ştie că legea prevede o toleranţă, sancţiunile aplicându-se doar celor care sunt surprinşi mergând cu peste 61 de km/h”, a continuat Diniţă. 

“România orcium nu este în ton cu Europa când vine vorba de sancţiuni. Şoferii românii care vor circula în afara graniţelor, obişnuiţi să primească doar avertisment, se vor trezi cu amenzi cuprinse între 200 şi 400 de euro”, a încheiat şeful Poliţiei Rutiere Române.

joi, 24 martie 2011

Tutorial instalare Template zinmag-remedy-20




 
zinmagremedy2
Zinmag Remedy 2.0 is the enhanced version of the Zinmag Remedy Blogger template, which is now SEO fixed and 99% widgetized. Experience the free yet massively improved Remedy and make it your real professional template!

SEO Fixed

As SEO is very important for the serious Blogger, we have rechecked the template and worked out our best to fix every possible SEO issue. We have improved the ‘h tag’ of the Remedy template, and probably rearrange the code to make its structure completely similar to standard template, Minima’s structure.

99% Widgetized

Over the month, we published Blogger template that needs you to setup it in ‘Edit HTML’ section that often cause unpredictable error and is uneasy for beginner. For Remedy 2.0, we have widgetized all the part from the top navigation bar to the bottom tabber section. You can now wipe out all your worries and just customize Remedy in Page Element section!

Improved CSS and Template Structure

We have modified the template’s CSS code to fix some issues like misaligned image in the ads space on the main page. We have also made some modifications on JavaScript/ HTML gadget to make your customization faster and easier.

New Layout view

zinmagremedy2
You can observe the demo and download the Zinmag Remedy 2.0 Blogger template.

Set up the RSS Bar

You can customize the RSS bar to your own preferred RSS link. To achieve this, access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ section, click on the ‘Edit’ of the ‘Top Navigation Bar’ and configure the Link Gadget setup. You can copy and paste the link below into the Link Gadget and edit it to become your post RSS and comment RSS.
Comments RSS:
[code lang="xml"]YOUR-BLOG-ADDRESS/feeds/comments/default[/code]
Posts RSS:
[code lang="xml"]YOUR-BLOG-ADDRESS/feeds/posts/default[/code]

Set up the Top Navigation Bar

You can customize your header navigation link to your own preferred link. To achieve this, access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ section, click on the ‘Edit’ of the ‘Top Navigation Bar’ and configure the Link Gadget setup.

Set up the Second Navigation Bar

You can customize your header navigation link to your own preferred link. To achieve this, access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ section, click on the ‘Edit’ of the ‘Second Navigation Bar’ and configure the Link Gadget setup.

Set up the Ads Space

You can setup the ads space with any kind of ads. To get the ads displayed, access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ section, click on the ‘Edit’ of the ‘Ads Space’, copy code below and edit it with corresponding item:
[code lang="xml"][/code]

Set up the ‘Carousal Panel’ on the top of the main page

You can see this template got a sliding carousal of featured post image on the top of the page, which can be configured through ‘Carousel Panel’ section. Simply access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ tab, click on the ‘Edit’ of the ‘Carousel Panel 1′, copy and paste the code below and edit it with corresponding item. You can also use the same step above to configure the Carousel panel 2, 3 and so on.
[code lang="xml"]YOUR-IMAGE-TITLE[/code]

Set up the Featured Content section

There’s also got a wide space under the sliding carousal, which you can access into the space through the ‘Page Element’ section. Simply copy the code below, then access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’, click on the ‘Edit’ of the ‘Featured Content’, paste and edit the code with the corresponding item.
[code lang="xml"]

YOUR-POST-TITLE


You can put some part of post content here.
[/code]

Set up the Main Page’s Ads Space

Zinmag Remedy template got an ads space under the top featured content section, and you can setup the ads space with Google Adsense Ad Unit 468×15 Ads. To achieve this, simply access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ tab, click on the ‘Edit’ of the ‘Ads 1′, copy and paste your Adsense or ads code then ‘Save’ to show the ads.

Hide article’s content on the main page

As this template got ‘Read More’ function, you probably want to hide some text from being displayed on the main page. In fact, you just need some extremely easy step to achieve this. Simply copy the highlighted code below, then access into ‘Settings’ and under the ‘Formatting’ tab, paste the code into the ‘Post Template’.
On the next time you write an article, you just need to add this line of code to hide the text.

Set up the ‘Video of the day’

There’s a video section on the bottom of the mini post section, and you can put favorite Youtube video inside the section by just few simple steps.
To setup your favorite Youtube video, just copy the video’s embed code link, then access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ tab, click on the ‘Edit’ of the ‘Featured Video’, paste the code then ‘Save’ to show the video!
Your Youtube video’s embed code link is located be
low the profile of the video uploader, and you can adjust the (embed)’s width and height inside the code to fix the section size. The recommended width and height for the video is 295 and 239.

Set up the Tabber

Brownline_tabber
You can probably notice that there’s got gadget with number ’1′, ’2′ and ’3′ in the layout. By clicking the ’1′, you can actually set up the first part of the tabber with any gadget, same as clicking ’2′ and ’3′, which directs you to the setting of second and third part of the tabber.

Set up the ‘Featured Content 1′ section

There’s actually got another featured content section installed on the top of the sidebar.To setup the featured content on the sidebar, simply copy the code below, then access into ‘Layout’ and under the ‘Page Element’ tab, click on the ‘Edit’ of the ‘Featured Content 1′, paste and edit the code with the corresponding item. You can also use the same step above to configure the featured content 2, 3 and so on.
[code lang="xml"]


YOUR-POST-TITLE


Posted by Author

POST-DATE |
ADD COMMENTS
[/code]

Set up the 125×125 Ads

You can change the 125×125 ads image to your own ads image. To achieve this, simply copy the code below and access into ‘Layout’ and under ‘Page Element’ tab, click on the ‘Edit’ of the ’125×125 Ads’, paste and edit the code with corresponding item.
[code lang="xml"]#[/code]

Set up the Email Subscribe button

You can personalize the email subscribe button to your own personal RSS. To get this done, you have to sign up the Google Feedburner account first to get the Email Subscription link. Your email subscription link should looks like the code below:
[code lang="xml"]http://feedburner.google.com/fb/a/mailverify?uri=ZinmagRemedyV20&loc=en_US[/code]
Simply copy the subscription link, access into ‘Layout’ and under the ‘Edit HTML’ tab, press [CTRL+F3] to find the code below and edit it with corresponding item.
[code lang="xml"]

[/code]

We care about Author

Zinmag Remedy 2.0 comes under a Creative Common License. This means it is free to use on your blog as long as the credit link in the footer is kept intact. Jinsona Design has really put so much effort on designing this template, so if possible you can pay a visit to the site and leave a thankful comment!

A huge breakthrough, and hope for more improvement

Zinmag Remedy 2.0 is undeniably a breakthrough for my coding skill. I want to express my thanks to many professional template maker like Arthur who shares to me precious experience about the SEO, and Agus Mu who shares many suggestion to improve this template.
While I am still improving myself to make better Blogger template, I hope to hear more report and suggestion from you to improve this template, please always remember that only with you Blogger can be better, thanks!

miercuri, 23 martie 2011

Videochat

 Pentru Videochat  e cel mai bun .


Intri doar de pe Linkul asta ca e cu reducere daca nu te taxeaza cu 60 % .


Click Aici         


Si te duci sus la Sign Up si iti faci cont.  Daca nu stii ceva ma intrebi.


notorius777@yahoo.com

marți, 22 martie 2011

Prima bicicletă scoasă la imprimantă

Britanicii au realizat prima bicicletă cu ajutorul unei imprimante 3D folosind o tehnologie inovatoare, anunţă Daily Mail.

Cercetătorii din Bristol au făcut schiţa bicicletei pe calculator şi au trimis proiectul unei imprimante care a construit-o punând straturi de nailon topit unul peste altul. Bicicleta rezultată cântăreşte cu 65% mai puţin decât o bicicletă normală, dar este asemănătoare ca rezistenţă unei biciclete făcute din oţel sau aluminiu.
În plus, confecţionarea bicicletei prin această metodă utilizează doar 10% din materialul folosit prin metode tradiţionale. Noua tehnologie ar putea fi folosită în industria aerospaţială sau inginerie, mai ales că preţul de producţie nu diferă în funcţie de cât de complex este proiectul.
Unele componente ale bicicletei ca pedalele, vitezele sau roţile au fost realizate în alte fabrici şi asamblate apoi pe bicicletă. Cu ajutorul acestei metode de imprimare 3D pot fi făcute obiecte din nailon, titan, oţel inoxidabil sau aluminiu.

luni, 21 martie 2011

Folosire prezervativ feminin

Prezervativul feminin reprezinta o metoda de bariera. Efectul lui contraceptiv se bazeaza pe faptul ca nu lasa sa intre in vagin sperma (spermatozoizii nu pot fecunda ovulul). Efectul lui protector impotriva infectiilor cu transmitere sexuala se bazeaza pe faptul ca impiedica atat contactul dintre fluidele corpului (sperma, secretii vaginale, sange) si mucoasele organelor genitale cat si contactul direct dintre penis si vagin.

Prezervativul este singura metoda care protejeaza atat impotriva sarcinii nedorite cat si impotriva Infectiilor cu Transmitere Sexuala, in acelasi timp.
Prezervativul feminin este un cilindru inchis la unul din capete, confectionat din poliuretan. Are la ambele capete cate un inel flexibil. Se introduce in vagin inainte de contactul sexual. La capatul inchis al cilindrului se afla un inel flexibil care sta in dreptul colului uterin si este pe post de "ancora", impiedicand prezervativul sa iasa din vagin in timpul actului sexual. La capatul deschis al cilindrului se afla un alt inel flexibil, mai mare decat primul si care ramane in afara corpului. El acopera vulva si o parte din perineu in timpul actului sexual.
Prezervativul feminin poate fi introdus in vagin cu cel mult 8 ore inainte de contactul sexual si trebuie scos imediat dupa contactul sexual.

http://www.chinasmack.com/wp-content/uploads/2008/08/olympic-condom-rings.jpg
Foloseste intotdeuna un prezervativ nou si de calitate. Controleaza cu atentie data expirarii. Prezervativele iesite din garantie se pot rupe mult mai usor.
Desfa ambalajul prezervativului cu atentie, nu folosi foarfeci, cutite, nu trage de el cu dintii sau cu unghiile ... este de inteles ca te grabesti dar daca este singurul pe care il ai si ai "defectat" prezervativul este nahpa rau, va uitati unul la altul si atat ...

Is It Difficult to Use The Female Condom?
Prezervativul feminin este o invelitoare cilindrica, confectionata din poliuretan, avand la ambele capete cate un inel flexibil. Un inel este la capatul inchis (a) - inelul interior si celalalt la capatul deschis (b) - inelul exterior.
Materialul poliuretan acopera inelul de la capatul inchis (inelul interior - a) care sta in dreptul colului uterin si actioneaza ca o "ancora" pentru prezervativ, impiedicand iesirea acestuia din vagin. Inelul de la capatul deschis (inelul exterior - b) ramane in afara corpului.
http://sexandsensibilities.com/wp-content/uploads/2010/05/condom_femaleFC2.jpg
Se pune putin lubrifiant pe capatul inchis al prezervativului pentru a usura introducerea. Se tine in asa fel incat capatul deschis sa atarne in jos. Se preseaza inelul aflat la capatul inchis al prezervativului - inelul interior.
O idee foarte buna este sa se preseze intre degetul mare si cel mijlociu iar degetul aratator sa fie asezat pe marginea superioara a inelului pentru a putea controla mai bine in timpul introducerii in vagin.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOGtb1n84VN3rkoLFbpNv4Uf8QCYzybaigtyFFZB-Syv5t8CxlKqi7UhN0vVkSt61CCx9VJpIlVUUACGKzfMk78TEjnGFSA_QPP6CJnyRUZ252D0_7vFK0lK2JHLjr8toKAefwFW8EYkpU/s1600/Female_Condom-1.gif
Gaseste o pozitie confortabila pentru introducerea prezervativului. Poti sta in picioare, cu un picior ridicat pe un scaun sau asezata, cu picioarele departate sau culcata cu picioarele departate. Cu mana opusa celei in care tii prezervativul desfa labiile si introdu cu atentie inelul in deschiderea vaginala.



The female condom
Cu ajutorul degetului aratator impinge inelul interior si prezervativul in interiorul vaginului cat mai in interior, in asa fel incat inelul interior sa treaca de osul pubian si sa ajunga sa acopere colul uterin.
Asigura-te ca prezervativul nu s-a rasucit. Inelul exterior trebuie sa ramana in afara vulvei aproximativ 2 centimetri.


Cand "conduci" penisul la penetrare fii sigura ca are o directie buna si ca nu il "trimiti" pe langa prezervativ, intre prezervativ si vagin.

O.K. ...

Pentru a scoate prezervativul pt femei , trebuie mai intai sa rasucesti inelul exterior pentru a fi sigura ca sperma ramane inauntrul prezervativului. Scoate prezervativul incet pentru a evita producerea unui accident.
Si nu uita ca toate acestea se fac inainte sa te scoli in picioare ...
Arunca prezervativul in cosul de gunoi, nu in toaleta. Ai grija ca sa nu poata fi atins de altcineva.
Prezervativul este de unica folosinta ! Daca vrei un nou act sexual trebuie sa folosesti un alt prezervativ.
Prezervativul feminin blocheaza lubrifierea vaginului sa isi indeplineasca menirea. Din cauza frecarii cu penisul s-ar putea sa se miste si sa iasa din vagin. De aceea este cat se poate de binevenit un pic de lubrifiant in interiorul prezervativului feminin sau pe penis. Fiindca prezervativul feminin este confectionat din poliuretan si nu din latex, poti folosi si lubrifianti pe baza de ulei. Dar totusi nu orice fel de substanta alunecatoare fiindca nu vrei sa faci penisul sa "sufere" ...

Mici neplaceri in folosirea prezervativului pentru femei ?

Daca s-a intamplat un accident, daca prezervativul a iesit din vagin sau a intrat complet in vagin opreste imediat actul sexual. Daca vrei sa continui foloseste un prezervativ nou. Si daca nu s-a discutat pana atunci cu medicul ginecolog subiectul contraceptiei de urgenta, luati legatura imediat cu el, povestiti-i neplacerea si cereti-i parerea.

Cum se Fixeaza prezervativul feminin - Video



Prezervativul feminin nu se foloseste impreuna cu prezervativul masculin.
Acestea au fost informatiile despre prezervativul feminin.

Cat de grea este folosirea prezervativului pt femei ?

Folosirea prezervativului feminin nu este o operatiune dificila. Dar, ca orice operatiune, pentru a fi executata corect cere putina practica. Exerseaza folosirea prezervativului pana cand ajungi experta in punerea si scoaterea lui, pana cand va ajunge un reflex.
La ce este bun prezervativul pt femei ?

Atat prezervativele pentru barbati cat si cele pentru femei reprezinta o metoda de protectie impotriva BTS.
( Boli cu Transmitere Sexuala ).

 De unde provine cuvantul prezervativ ?

Cuvantul "prezervativ" provine din cuvantul francez préservatif si inseamna "remediu folosit pentru prevenirea unui rau".
Cand a fost lansat prezervativul pentru femei ?

Prezervativul feminin a inceput sa fie folosit in Europa incepand din anul 1992, iar in Statele Unite ale Americii din anul 1993. In anul 1994, in Statele Unite ale Americii a fost "lansat" primul prezervativ masculin din poliuretan. Poliuretanul este un material (un fel de plastic) care permite confectionarea unor prezervative mai subtiri decat cele din latex. In acelasi timp, prezervativul din poliuretan reprezinta alternativa in cazul aparitiei iritatiilor cauzate de elergia la latex.



 Care este istoria prezervativului ?


Istoria prezervativului incepe cu cateva mii de ani in urma. Exista imagini din Egiptul anului 1000 I.Hr. care prezinta personaje purtand un fel de invelis (hai sa-i spunem "teaca") pe penis dar nu se stie sigur daca acest invelis are un rol protector sau are numai un rol ritual. In pestera Combarelles din Franta exista unele picturi rupestre care au fost interpretate ca fiind dovezi de folosire a unor invelitori ale penisului. O alta informatie in privinta folosirii prezervativului (sau, in orice caz, a ceva ce aduce cu prezervativul) vine din Roma antica unde erau folosite intestine de oaie sau capra. Rolul profilactic (de prevenire) al prezervativului a fost demonstrat prima data de catre Gabrielle Fallopius, in Italia, in jurul anului 1500. El a descoperit ca se puteau confectiona acoperitori ale penisului din panza de in, care sa previna transmiterea sifilisului (infectia sifilitica devenise o epidemie in acea perioada, afectand intreaga Europa). Mai apoi tot Gabrielle Fallopius a descoperit si efectul contraceptiv al folosirii acestui procedeu.
O data importanta in istoria prezervativului este anul 1844 care a adus o inovatie tehgnologica majora ce a influentat benefic industria prezervativelor : Goodyear (cel cu anvelopele de masini) si Hankock au inceput sa produca in masa, rapid si foarte ieftin, prezervative, prin procedeul de vulcanizare a cauciucului. Vulcanizarea este un procedeu de tratare a cauciucului brut cu sulf si apoi expunere la temperatura ridicata. Acest proces transforma cauciucul brut, facandu-l mai rezistent, mai elastic si impermeabil. Dupa anul 1930 in fabricarea prezervativelor a inceput sa fie folosit latex-ul (suc laptos secretat de anumite plante) fiindca prezenta calitati superioare fata de traditionalul cauciuc folosit pana atunci.
O alta perioada importanta ce a avut influente asupra dezvoltarii industriei prezervativelor, dar de data aceasta si asupra atitudinii oamenilor fata de prezervativ, a fost perioada anilor 1980 cand a fost descoperit HIV (prescurtare dupa termenul englezesc Human Immunodeficiency Virus - virusul imunodeficientei umane) care ataca si distruge progresiv sistemul imunitar al organismului provoacand boala numita SIDA (prescurtare dupa termenul frantuzesc Syndrome d'Immunodéficitaire Acquis - sindromul imunodeficientei umane dobandite; in engleza termenul este AIDS - Acquired Immunodeficiency Syndrome). In acel moment s-a demonstrat ca prezervativele din latex sunt capabile sa opreasca transmiterea virusului prin act sexual, daca folosirea lor este corecta si permanenta. Si din acel moment folosirea prezervativului a cunoscut o evolutie ascendenta. Totusi nu suficient de ascendenta daca este sa ne luam dupa rapoartele privind raspandirea infectiei HIV ...





Contraceptive moderne: prezervativ feminin şi implant

Inelul vaginal, implantul contraceptiv şi plasturele sunt metode contraceptive comode şi eficiente. Hormonii trec în sânge prin piele, protejând ficatul şi rinichii.
Metoda calendarului şi "coitus interruptus" au devenit istorie odată cu popularizarea prezervativului şi a pilulelor contraceptive. Medicina modernă avansează, aşa că, în viitorul apropiat, se vor folosi la scară largă inelul vaginal, implantul şi plasturele contraceptiv.

Inelul, prietenos cu ficatul

Inelul vaginal se introduce în vagin o dată pe lună, se îndepărtează pe perioada menstruaţiei şi apoi se introduce unul nou.

"Conţine o combinaţie de estrogeni şi progesteron care se eliberează treptat în doze mici şi îngroaşă mucusul cervical, creând o barieră în calea spermatozoizilor", spune dr. Ciprian Pop, medic specialist în obstetricăginecologie la Spitalul Elias.

Hormonii, deşi în cantitate mai mare în inelul vaginal decât în pilulă, se eliberează mai lent, în doze mai mici, direct în sânge. "Substanţele nu mai trec prin ficat sau rinchi, şi astfel nu există pericolul să intoxice ficatul sau să fie eliminate prin vărsături ori diaree. La fel ca pilula, inelul reduce durerile menstruale şi sindromul premenstrual şi oferă control total asupra numărului de menstruaţii dorite".
Inelul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi este contraindicat fumătoarelor sub 40 de ani, mamelor care alăptează şi bolnavelor de diabet şi boli cardiovasculare.

Plasturele rezistă la apă

Plasturele contraceptiv eliberează estrogeni şi progesteron la fel ca inelul şi se aplică pe braţ, pe o coapsă sau pe spate. Şi în acest caz se face o pauză de o săptămână. Femeile care îl folosesc pot merge la înot, plasturele fiind rezistent la apă.

"Ca orice metodă contraceptivă, are şi riscuri, precum apariţia cheagurilor şi a embolismului cerebral. Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, iar în perioada de acomodare pot apărea dureri de cap, de sâni, iritaţii, sângerări în afara menstruaţiei", arată medicul.

Implantul contraceptiv presupune introducerea sub piele a unei capsule care eliberează hormoni. Pe piaţă există două feluri de implant, unul cu efect de trei ani, altul de cinci ani. Procedura este simplă şi se face sub anestezie, iar con traindicaţiile sunt aceleaşi ca în cazul plasturelui şi al inelului. Aşa-numitul "prezervativ feminin" este, de fapt, o folie de poliuretan care "căptuşeşte" vaginul în timpul actului sexual, protejând împotriva unei sarcini nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală.

Poate fi introdus cu opt ore înainte de a întreţine relaţii sexuale şi este mai puţin alergen decât prezervativul masculin din latex.

PREŢURI

Prezervativul feminin costă 10 lei


Contraceptivele moderne sunt destul de greu de găsit în farmaciile din România. Plasturele contraceptiv, comercializat în puţine farmacii, poate fi comandat pe internet. O cutie cu trei plasturi costă în jur de 120 de lei, iar una cu nouă plasturi depăşeşte 300 de lei. Prezervativul feminin se poate cumpăra deocamdată doar prin comandă pe internet şi costă puţin peste 10 lei.

Femeile care vor să opteze pentru implant contraceptiv trebuie să facă comandă în străinătate şi vor plăti în jur de 200 de euro.

Se găsesc totuşi uşor inelul vaginal şi pilula de a cincea zi, care pot fi cumpărate din farmacii la preţul de 50, respectiv 100 de lei.

Despre pilula de a cincea zi, comercializată sub denumirea "Ella", femeile trebuie să ştie că se eliberează doar pe bază de reţetă. "Metodele contraceptive de urgenţă nu trebuie luate de două ori în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual şi nu mai mult de două ori pe an. În caz contrar, se pot produce dezechilibre hormonale grave", atenţionează medicul ginecolog Ciprian Pop, de la Spitalul Elias.

joi, 17 martie 2011

De ce e Mona Lisa cea mai cunoscută pictură din lume ?


Pictura este mica, doar 77 x 53 cm, iar culorile folosite sunt sumbre. Nici semnata, nici datata, lucrarea lui de Leona
rdo da Vinci a fost pictata pe lemn de plop. Banuim ca a fost  realizata intre anii 1503-1506, pentru ca asa ne spune Giorgio Vasari (1511-1574), primul biograf al artistului, in lucrarea Vietile pictorilor, sculptorilor si arhitectilor, publicata la Florenta in 1550. De fapt, Vasari este cel care a numit primul opera lui Leonardo Mona Lisa, care, pana atunci, nu avea nicio denumire. Ceea ce este evident, Mona Lisa  depaseste  caracterul de portret al unei persoane, oricat de interesanta ar fi fost aceasta, si se ridica la valori generale si semnificatii ample pe planuri multiple. Sa incercam, alaturi de cei mai recenti analisti ai tabloului, desigur, sa deslusim misterele care planeaza inca asupra lucrarii. si implicit, sa vedem de ce este Mona Lisa asa de celebra.

Leonardo, geniul care nu a terminat niciuna dintre lucrarile sale
Mai intai sa spunem ceva despre autor. Leonardo da Vinci este o adevarata intruchipare a conceptului de geniu creator din perioada de apogeu a Renasterii. S-a nascut la Anchiano / Vinci (langa Florenta) in 1452 si a murit in 1519 in castelul Cloux din Franta. A fost pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat si inginer. De atfel, Leonardo este considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor. Printre inventiile sale se numara: costumul de scafandru, colacul de salvare, mitraliera, tancul, planorul, helicopterul, parasuta, automobilul, submarinul, orologiul hidraulic, scara extensibila, o pompa cu aburi, etc. in clipele libere isi lua paleta si penelul si picta: Cina cea de taina, Sfantul Ioan Botezatorul sau surasul Mona Lisei.
Singurul mare neajuns al acestui geniu universal era ca intretinea in el o vesnica neliniste. De abia se apuca sa inalte o uriasa statuie ecvestra si o lasa balta, fiindca ii venea in minte constructia unui nou tip de tun de asediu. Si acesta, abia inceput, se vedea parasit pentru incercarea unui amestec care sa inlocuiasca pictura in ulei, pe care o raspandisera flamanzi. impins mereu de geniul sau neobosit, Leonardo da Vinci n-a dus niciodata pana la sfarsit nimic din ceea ce isi propuse sa faca. Nici tabloul Mona Lisa nu a facut exceptie. Leonardo a trait 67 de ani, dar productia lui artistica este redusa, chiar si fata de a acelor artisti care au murit de tineri.
Povestea tabloului
Potrivit lui Giorgio Vasari, Leonadro incepe portretul la Florenta, in 1503 si il "termina" dupa patru ani. Artistul nu se va desparti niciodata in acest timp de pictura sa, fapt pentru care, este foarte probabil sa o fi dus la Amboise, unde regele Frantei, Francisc I, il chemase. Regele i-a cerut sa-i vanda portretul insa artistul a refuzat. Doi ani dupa aceea, cu putin timp inainte de moartea lui Leonardo da Vinci, suveranul francez a cumparat, totusi, capodopera cu 12.000 de franci. O alta varianta, mai larg acceptata, sustine ca in urma mortii artistului, tabloul i-ar fi ramas lui Salai, slujitorul lui Leonardo, iar dupa decesul acestuia din 1524, surorilor acestuia, Angelina si Lorenziola Caprotti. in fine, de aici se presupune ca ar fi fost achizitionat de catre Francesco Melzi - ultimul dintre elevii lui Leonardo -, prin intermediul caruia va ajunge in Franta. Nu stim insa cu certitudine cand anume a ajuns aceasta pictura in proprietatea regelui Francisc I. Probabil in jurul anului 1530. in anul 1625 era deja la Fontainebleau unde, un anume Cassiano dal Pozzo, facand un inventar al picturilor casei regale va numi acest portret Gioconda - asa cum este el cunoscut in Franta. Sub Francisc I impodobea camera de baie a acestuia. in timpul lui Ludovic al XIV-lea i se va acorda o importanta deosebita, fiind expus la Versailles, in Cabinetul Regelui. Acum vor iesi la lumina si cateva copii ale lucrarii, atat de bine realizate incat unele dintre ele i-au fost atribuite chiar lui Leonardo. Dupa Revolutia Franceza este expus la Luvru. Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul sau dormitor, din Palatul Tuileries. Din anul 1804 a fost expus in noul muzeu al Luvru-lui unde, de atunci incolo, a incantat milioane de oameni. Tabloul este expus si astazi cu explicatia Portretul Lisei Gherardini, sotia lui Francesco del Giocondo. in 1911, in urma unui rasunator furt, tabloul a disparut, dar a fost recuperat doi ani mai tarziu. in timpul celui de-al doilea razboi mondial, impreuna cu alte nepretuite opere, a ratacit din adapost in adapost, ajungand in cele din urma in Castelul Saint-Ceré. in 1945, Mona Lisa se intoarce din nou la Paris.
Ce ne arata tabloul?
Pe o terasa inconjurata de un parapet si de doua coloane mici, carora nu li se vede decat baza, Mona Lisa sta asezata intr-un jilt de lemn semicircular cu brate de sprijin. Este pictata de la talie in sus, are bratele indoite, bustul intors la dreapta spre privitor, chipul ii este surprins din fata, iar ochii privesc intr-o parte. Pozitia insasi va intrerupe traditia, intrucat portretele, pana atunci pictate in general din profil sau surprinse in intregime, aveau o atitudine statica si destul de rece. Leonardo introduce odata cu aceasta lucrare bustul, ceea ce permitea un tratament mult mai apropiat, mai detaliat al personajului. Mainile ii sunt incrucisate, cea dreapta se sprijina pe incheietura celei stangi, iar mana stanga se odihneste pe bratul jiltului. Modul in care Mona Lisa tine mainile (sau mai bine spus modul in care artistul i le pozitioneaza) ascunde o referinta spre virtute a tinerei femei; potrivit traditiei vremii, mainile pozitionate una deasupra celeilalte semnificau fidelitate. Femeia poarta pe cap un val negru transparent, parul ii este pieptanat simplu, cu o carare pe mijloc, are o rochie de culoare inchisa, cu falduri dese. O broderie delicata ii margineste partea superioara a pieptarului, dezvelind inceputul liniei de despicare a sanilor. Conform anumitor tendinte din moda vremii, este grijuliu epilata - nu are nici gene, nici sprancene. Nu poate fi nici un moment negata legatura Mona Lisei cu reprezentarea Fecioarei Maria. Pentru ca acesta era idealul spre care toate femeile onorabile tindeau. Zambetul istovit al Mona Lisei este, asadar, legat de zambetul Fecioarei.
indaratul misterioasei doamne se poate vedea un peisaj muntos, scaldat in ceturi albastrii, intre care cea mai pronuntata forma este fagasul unei carari serpuitoare. Peisajul contribuie la construirea psihologiei femeii.
Din punct de vedere tehnic lucrarea aduce ca noutate doua principii fundamentale: structura compozitionala de tip piramidal si principiul clarobscurului, numit sfumato. Termenul de sfumato inseamna in italiana "invaluit in fum". Asta pentru ca siluetele sunt punctate pe un fundal de culoare inchisa care sugereaza o grota stancoasa, iar formele lor moi se detaseaza bland, de parca ar fi invaluite de ceata.
Problema problemelor - identitatea Mona Lisei
Generatii intregi de istorici au emis nenumarate teorii pe marginea identitatii femeii. O prima varianta, acceptata de altfel de cei mai multi critici, sustine ca in spatele portretului lui Leonardo este sotia unui comerciant florentin, Lisa Gherardini; o alta vede in portret o infatisare a Isabellei d’Este, care domnea la Mantova, o alta sustine ca in spatele tinerei doamne ar putea fi si o iubita a lui Giuliano de Medici sau chiar a lui Leonardo; unii sustin ca este o femeie ideala; altii ca este un portret al unui tanar imbracat in femeie sau chiar autoportretul artistului. Au fost citate si Isabella de Aragon, Caterina mama pictorului, sau chiar iubitul acestuia, Gian Giacomo de Caprotti, caruia artistul ii spunea Salai ("Micul Diavol"). Unii cercetatori au sustinut ca Mona Lisa nu este decat anagramarea apelativului "mon Salai". Sa analizam insa pe rand toate aceste ipoteze.
Un alt cod al lui Da Vinci?
Pentru moment nu posedam nici o proba definitiva privitoare la identitatea femeii. Dar este bine cunoscut gustul lui Leonardo pentru dublele mesaje, astfel ca exista speculatii potrivit carora Mona Lisa ar fi anagrama lui Amon L’Isa, facandu-se trimitere la cele doua zeitati egiptene ale fertilitatii: Amos si Isis - prin urmare, Gioconda ar fi un androgin: jumatate barbat, jumatate femeie (este marcata prin aceasta si atractia subconstientului lui Leonardo fata de Egipt, lucru remarcat si de Freud).
Denumirea care ii este atribuita tabloului ar putea avea o legatura chiar cu floarea de crin (in limba franceza "lis"). Aceasta este insa mai degraba un simbol heraldic decat floarea in sine intalnita in gradina. Sub forma stilizata, va fi aleasa ca simbol al casei regale franceze, in secolul al V-lea, de catre Clovis, rege al francilor, dupa victoria sa contra vizigotilor de la Vouillé. Or, crinul era simbolul casei regale franceze, protectoare a lui Leonardo.
Membrii nobilimii acestei epoci puteau fi relativ usor de identificat prin simboluri, embleme sau pur si simplu prin culori, odata ce esti familiarizat cu dinastiile din perioada Renasterii. Este si cazul lui Leonardo, care va folosi aceasta modalitate de identificare a personajelor sale. Astfel de exemple intalnim in doua portrete celebre, respectiv cele ale :
  • Ginevrei de’Benci (1457-1520), fiica unui bogat bancher florentin, Amerigo de’Benci. Artistul va plasa in fata modelului un mare ienupar. Ienuparul, numit "ginepro", in italiana, se leaga de primul nume, "Ginevra".
  • Ceciliei Gallerani (1466-cca.1535), iubita lui Lodovico il Moro. Pentru identificare, artistul va picta o hermina, numita "galee" in greaca, pentru a pune in valoare numele de familie a fetei, Gallerani.
Cert este un lucru. "Zambetul" misterios despre care se face atat de mult referire in lucrarile de specialitate, este pentru Gioconda ceea ce este ienuparul pentru Ginevra de’Benci sau hermina pentru Cecilia Gallerani. Adica elementul de identificare al familiei Giocondo. Caci, in italiana acelei vremi, giocondo insemna "fericire". Zambetul acesta, va fi subiectul multor interpretari. Se va spune ca este inocent si ispititor in acelasi timp sau ca este amplificat de subconstientul nostru. in fine, in anul 2005, un grup de cercetatori se pare ca a descoperit reteta lui. Ce ascunde el? E simplu: 83% fericire (sa fie o simpla coincidenta cu numele familiei ?), 9% dispret, 6% frica si 2% manie, mai putin de 1% neutralitate si...0% surprindere.
Candidata principala: Lisa Gherardini
Dupa opinia majoritatii criticilor, misteriosul portret al Monei Lisa ar reprezenta-o pe Lisa Gherardini (Mona este o prescurtare de la madonna si inseamna pur si simplu "doamna"), sotia unui negustor florentin instarit, Francesco del Giocondo, potrivit unui manuscris descoperit in biblioteca universitatii germane din Heidelberg. Directorul bibliotecii, Veit Probst, a spus ca enigma a fost rezolvata dupa descoperirea in arhivele bibliotecii a unor note, pe marginile unei carti foarte vechi ce apartinuse odata unui prieten al lui Da Vinci. in octombrie 1503, functionarul florentin Agostino Vespucci a scris pe marginile unei pagini niste note in care mentiona ca prietenul lui, Leonardo da Vinci, lucra la trei picturi, intre care un portret al Lisei del Giocondo. Notele au fost mazgalite in graba de Vespucci pe unul dintre tomurile cu scrisori semnate de Cicero, in dreptul unor referinte la celebrul pictor Apelles al Greciei antice, cu care de altfel il si compara pe Da Vinci.
Lisa Maria Gherardini, s-a nascut la 15 iunie 1479 in Florenta, ca fiica a negustorului napolitan Antonio Maria di Noldo Gherardini, devenind cea de-a treia sotie a negustorului de matase Francesco del Giocondo (1460 - 1528/39) si cu care s-a casatorit pe data de 5 martie 1495. Ea avea 16 ani, iar el 35 de ani. El era mai in varsta decat ea cu 19 de ani. Alti critici de arta vorbesc insa de 40 de ani diferenta intre cei doi! De aici provine si o rautate artistica: Mona Lisa ar zambi asa pentru ca era sotia unui barbat cu mult mai in varsta decat ea si al carui testament o facea mostenitoarea universala a tuturor bunurilor lui, asa incat ar fi putut apoi sa duca o viata usoara, de vaduva tanara, frumoasa si foarte bogata. Unii presupun ca Mona Lisa ar fi flirtat chiar cu Leonardo. Atunci cand a inceput sa picteze tabloul, artistul avea insa 51 de ani iar Lisa 24. Este insa o presupunere calomnioasa. Pentru ca Lisa si-a iubit sotul si i-a daruit mai multi copii. Mai intai pe Pierro Francesco, nascut in 1496, apoi o fata cu prenume necunoscut, moarta in 1499, si apoi un baiat Andrea, nascut in 1502. Vor urma Giocondo, nascut in 1507, si Ludovica - Marietta, care isi va petrece viata intr-o manastire, calugarindu-se. Mona Lisa a murit in 1542 intr-o manastire din Florenta, Sfinta Ursula, unde a si fost inmormantata.
Portretul Monei Lisa, comandat lui Leonardo, era menit sa marcheze unul dintre cele doua evenimente importante pentru aceasta familie, petrecute in anul 1502: fie momentul in care cei doi soti si-au cumparat o casa noua, mai spatioasa, pe Via del Stufa, fie, - varianta mult mai plauzibila - nasterea celui de-al doilea copil, Andrea, pe 12 decembrie 1502 (acest copil aparea ca o "compensatie" pentru cel pierdut in 1499). in plus, faptul ca pe celelalte doua sotii ale sale le pierduse din cauza nasterilor, il va determina pe Giocondo sa marcheze intr-un mod deosebit fericitul eveniment din 1502. in aceasta situatie, uluitorul suras ar fi, de fapt, un zambet al maternitatii implinite. Exista si trei indicii din tablou care ne-ar indica faptul ca femeia lauza ar fi Gioconda:
  • cocul - o zona mai deschisa aflata pe crestetul capului ii indeamna pe cercetatori sa creada ca Mona Lisa purta o boneta ce acoperea un coc. Firele ondulate de par aflate de-o parte si de cealalta a fetei nu ar fi decat niste mese lasate libere. E vorba, de fapt, despre o coafura tipica in epoca pentru femeile care tocmai nascusera.
  • voalurile - cele mai recente si cele mai complete studii, incepute in 2004, au aratat ca este posibil ca Mona Lisa sa fie acoperita cu un fel de voal, de fapt o a doua rochie - cunoscuta la vremea respectiva sub numele de guarnello - era purtata fie de femeile insarcinate, fie de cele care nascusera de curand. Acest guarnello se mai intalneste de altfel si in una din lucrarile lui Botticelli, in care este reprezentata o femeie insarcinata purtandu-l. Devenite aproape invizibile sub straturile de vernis, ele se dezvaluie in urma analizei cu infrarosii si imbraca tot corpul cu un val transparent care coboara pe umarul stang si cade pe spatarul jiltului, urmand linia mainii drepte. Este vorba, poate, despre matasurile cu care facea comert sotul Lisei.
  • mainile - mainile sale "pufoase" sunt un semn ca ar fi pozat imediat dupa nastere - cu toate ca unii vor sustine ca o astfel de reprezentare a lor se incadreaza in canoanele frumusetii tipice pentru Renastere si nimic mai mult.
Pictura nu a ajuns insa niciodata la cel care a comandat-o. Patru ani a lucrat ilustrul artist la aceasta pictura pe care a indragit-o atat de mult incat n-a voit sa se desparta de ea decat pe patul mortii.
Alte pretendente
Pornind de la ipoteza ca in ducatul Milanului, intre secolele al XIV - lea si al XVIl - lea, doar doamnele din inalta societate aveau dreptul sa fie reprezentate ca Fecioara Maria sau ca Sfanta protectoare a ducatului, Caterina de Alexandria, de o reprezentare precum a Mona Lisei nu putea avea parte decat ducesa insasi, la vremea aceea, Isabella de Aragon (1470-1524).
Isabella de Aragon era fiica regelui Neapolelui - Alfonso II si se va casatori cu tanarul sau var, ducele Milanului intre 1476-1494, Gian Galeazzo II Maria Sforza (acesta va muri la varsta de doar 25 de ani, zvonindu-se ca insusi unchiul sau, Ludovic Sforza zis Maurul, cel care a fost adevaratul conducator al ducatului in timpul minoratului acestuia, il va otravi). Isabella are trei copii cu Gian Galeazzo, intre care fiica cea mai mica, Bona, va deveni regina Poloniei in urma casatoriei sale cu Sigismund I Iagello. Exista chiar o speculatie dupa care Isabella ar fi facut apoi o casatorie morganatica cu Leonardo, caruia i-ar fi nascut doi fii si trei fiice. Istoricul german Maike Vogt-Lüerssen, cea care a avansat aceasta ipoteza, sustine ca Mona Lisa ar fi fost primul portret oficial al noii ducese a Milanului, ceea ce vrea sa insemne ca tabloul a fost pictat in anul 1489, anul casatoriei ei cu Gian Galeazzo (si nu 1503).
Varianta este plauzibila luand in considerare cei 11 ani pe care Leonardo ii va petrece ca pictor (si nu numai, caci era, in plus si un foarte bun prieten al ducelui, dar si al sotiei sale!) la curtea familiei Sforza. Simplitatea hainelor si lipsa bijuteriilor sunt justificate in aceasta ipoteza prin aceea ca mama Isabellei murise cu un an inaintea inceperii acestui tablou.
Isabella d’Este. Una dintre ipoteze sustine ca Mona Lisa va prinde viata ca portret al bogatei si capricioasei Isabella d’Este (1474-1539), marchiza de Mantova. Aceasta a fost supranumita "prima doamna a Renasterii". Era inrudita prin nastere sau casatorie cu aproape toti conducatorii Italiei acelei vremi. Era fiica ducelui de Ferarra si nepoata regelui de Neapole. La 16 ani devenise sotia lui Francesco Gonzaga, ducele de Mantova. Sub patronajul ei curtea de la Mantova va deveni una dintre cele mai culturale curti ale Europei. Sora ei mai mica era sotia ducelui Milanului, Ludovic Sforza. intre indiciile care ne conduc la aceasta ipoteza este desenul realizat de Leonardo, probabil la Mantova, in jurul anului 1500, in care se pot identifica o serie de trasaturi intalnite in pozitia si privirea Mona Lisei.
Constanza d’Alvalos. Pornind de la o poezie a unui autor din Ischia, Enea Irpino, se presupune ca modelul lui Leonardo poate fi identificat si cu Constanza d’Alvalos, ducesa de Francavilla, pe care artistul o va picta la Roma in 1502, la cererea lui Giuliano de Medici. Ipoteza nu este imposibila, intrucat un poem al epocii spune ca Leonardo o pictase pe ducesa in haine de vaduva, cu un frumos voal negru, date ce corespund si Giocondei. Totusi, la vremea respectiva ducesa avea in jur de 45 de ani, iar oricat de magulitor ar fi dorit sa-i fie portretul, este putin probabil ca Leonardo sa accepte o oarecare constrangere si sa o prezinte mai tanara.
Caterina, mama artistului. Este discutabila si posibilitatea ca portretul sa o infatiseze pe mama sa, Caterina. Aceasta ipoteaza ar oferi o explicatie posibila pentru asemanarea izbitoare dintre artist si modelul sau si ar justifica si gestul lui Leonardo de a nu se desparti de acest portret pana la moarte.
O iubita necunoscuta a lui Leonardo. Dupa unii critici de arta, Mona Lisa ar fi fost singura femeie catre care s-a indreptat afectiunea lui Leonardo (recunoscut mai mult pentru inclinatiile lui homosexuale!). Acesta ar fi si motivul pentru care pictorul ar fi lungit sedintele de pozat pentru frumoasa doamna timp de patru ani. Este insa mai mult o incercare de recuperare morala a genialului artist. Portretul Monei Lisa a fost insa, cu siguranta, lucrarea lui cea mai iubita.
Cherchez l’homme!
Un model masculin al artistului. Unii istorici vor sugera ca misteriosul model al lui Leonardo va fi acelasi barbat care ii va poza si pentru Sfantul Ioan Botezatorul, care seamana in mod straniu cu Gioconda. Sa fi fost acelasi Salai?
Un autoportret. Pe de alta parte, s-ar crede ca Mona Lisa este de fapt un autoportret. Teoria este sustinuta de analize digitale, in cadrul carora, suprapunandu-se portretele Monei Lisa cu a lui Leonardo (portretul de batranete al acestuia), se observa ca trasaturile fetei se suprapun perfect. Mona Lisa, un alter ego, alta proiectie sau chip al personalitatii lui Leonardo, sau alfel spus un Leonardo care se imagineaza femeie? Oricat de atragatoare ar putea fi imaginea in rochie a lui Leonardo, nu exista suficiente dovezi care sa confirme teza.
Gian Giacomo Caprotti. Altii nu au ezitat sa vada in chipul Mona Lisei chiar pe slujitorul lui Leonardo, Gian Giacomo de Caprotti, numit de artist si Salai. Sursele spun ca acesta a fost fiul adoptat (inca din 1490) al lui Leonardo, cand acesta a venit in atelierul sau ca ucenic. Presupunerea cum ca ar fi fost mai degraba iubiti este cel mai adesea acceptata. Leonardo va da tanarului Caprotti numele de "Micul diavol", din cauza comportamentului sau intolerabil: mintea, fura si spargea obiecte. Se spune insa ca acest Salai era un tanar foarte chipes, iar in ciuda micilor neintelegeri, cei doi vor fi mereu impreuna, pana la moartea artistului, in anul 1519, cand Salai va deveni de altfel si mostenitorul unei mari parti importante din averea maestrului.
Cel mai faimos furt de arta al secolului XX a fost unul patriotic!
Gioconda a devenit celebra la nivel mondial dupa furtul din 21 august 1911, cand un pictor italian cam lunatic - Vicenzo Peruggia - a subtilizat-o ca s-o aduca in tara de origine a creatorului si a modelului sau, Italia. Necunoscand istoria tabloului, era convins ca acesta fusese furat de Napoleon si dus in Franta. in saptamanile care vor urma, autoritatile se vor folosi de toate mijloacele pentru a o recupera. Vor fi puse recompense foarte mari: 25.000 de franci de catre muzeul Luvru, 40.000 de franci de catre revista L’Illustration si 50.000 de franci de catre ziarul Le Matin, pentru persoanele care ar fi putut da vreo informatie care sa duca la gasirea hotului. Initial va fi banuit poetul Guillaume Apollinaire, ca urmare a indemnurilor sale de a fi arsa aceasta opera, pentru a protesta impotriva ideii de arta "atarnata" pentru eternitate de zidurile unui muzeu. Dupa o lunga ancheta politista, in timpul careia au fost suspectate si alte personalitati (intre altii, Picasso si scriiitorul italian Gabriele d’Annunzio, care chiar revendicase furtul!), tabloul a fost recuperat in 1913 si atarnat din nou pe simezele muzeului francez, fiind tratat cu onoruri rezervate indeobste sefilor de stat.
Se va dovedi insa ca hotul fusese Vicenzo Peruggia, un nationalist italian de 30 de ani, care traia la Paris din anul 1908. Macaronarul, asa cum il vor numi francezii, lucrase un timp si la Luvru, aspect ce explica faptul de a fi putut intra in muzeu (intr-o zi de luni - atunci cand muzeul era inchis publicului pentru a se face curatenie), si de a putea trece neobservat, chiar daca sub haina sa se afla, bine mascata, Mona Lisa. Timp de doi ani, tabloul nu a putut fi recuperat, fiind vandute in acest timp o serie de copii (ca originale), contra unor sume fabuloase. Abia in noiembrie 1913, Peruggia va trimite o scrisoare anticarului florentin Alfredo Geri, oferindu-se sa o inapoieze pe Mona Lisa Italiei. Va cere suma de 500.000 de lire (in jur de 100.000 dolari). Pe 12 decembrie va sosi la Florenta cu trenul, tinand-o pe Mona Lisa intr-o lada de lemn. Se va caza la un hotel ieftin, numit astazi - cum altfel ? - Hotel "La Gioconda". Aici, in prezenta lui Alfredo Geri si a lui Giovanni Poggi, directorul Galeriilor Uffizi, Peruggia va deschide cutia si le va arata pictura. Tot in aceeasi zi, Peruggia va fi arestat, petrecand 12 luni la inchisoare (va muri in 1947). Acest furt il va transforma intr-un personaj foarte controversat, uneori blamat pentru fapta sa, alteori laudat pentru istetimea cu care a reusit sa pacaleasca personalul Luvru-lui (si in acelasi timp sa puna la indoiala buna lor organizare - lucru care il va determina pe directorul Muzeului sa demisioneze). Vor exista chiar voci care ar fi dorit transformarea sa intr-un erou national, asa cum a fost cazul lui Gabriele d’Annunzio care va pleda in favoarea lui intr-o serie de articole.
În 1913, americanii o gasesc si ei pe Mona Lisa !
Furtul din 1911 a ravasit intreaga lume. Americanii au cautat si ei tabloul in Statele Unite. Si l-au gasit ! Dupa o serie de cercetari, ziarul american The New York Times va publica in 7 decembrie 1913 o ipoteza mai putin obisnuita a celebrului tablou. Astfel, ziarul sustine ca o a doua Mona Lisa, un duplicat realizat de acelasi Leonardo, exista in colectia familiei Vernon din New York, familie care mostenise lucrarea de cateva generatii. Care este insa povestea ?
Povestea incepe cu tanarul William Vernon, absolvent al Universitatii Princeton, pe care tatal sau il va trimite sa studieze in Franta. Nu este nici o indoiala ca tanarul, sarmant de altfel, se va bucura din plin de viata de la curtea lui Ludovic al XVI-lea. Nu va pierde insa timpul si va petrece multe ore in galeriile de arta si in magazinele de pictura, achizitionand opere foarte valoroase, atunci cand se va intoarce din nou in America, aducand cu el nu mai putin de 55 de tablouri - lucrari de Murillo, Le Brun, Claude Loraine, Van Dyke, Rubens. in afara de acestia, pe lista care inca mai exista, va fi mentionat si numele de Mona Lisa. De unde sa fi luat-o el pe Mona Lisa? Totul porneste de la faptul ca tanarul american se va indragosti in Franta - si, daca nu ar fi izbucnit Revolutia Franceza, cu siguranta nu ar mai fi plecat de aici. in urma unui incident in care ar fi putut fi omorat (va fi insa recunoscut de un aristocrat francez ca fiind cetatean american si va fi eliberat), se va intoarce la New York, ducand-o cu el pe Mona Lisa - un cadou - asa cum cred urmasii sai - de la regina Maria Antoanetta! Pentru el aceasta lucrare va avea o mare importanta. O va tine in camera lui pana la moarte, copiii sai gasindu-l adesea ingenunchiat in fata sa. Cu toate ca, asa cum si lista facuta de William mentiona, tabloul era numit Mona Lisa, urmasii sai ii vor da denumirea de Calugarita.
Lucrarea va face chiar obiectul unei cercetari intreprinse de criticul de arta italian dr. Erdman care va fi impresionat de frumusetea picturii si de asemanarea sa izbitoare cu cea de la Luvru: "Pot spune cand a fost pictata dupa gustul pe care il are." - va afirma el. "Vechii maestri amestecau in pigmentii lor ienupar. Vor inceta sa foloseasca acest ingredient in secolul al XVI-lea". Asadar a zgariat o bucata minuscula din tablou cu un ac si a atins-o cu limba. "Este ienupar in ea!" a exclamat. "A fost pictata inainte de secolul al XVI-lea". Asadar, sa fi avut William Vernon dreptate cand a sustinut ca lucrarea fata de care manifesta o afectiune constanta ii apartinea lui Leonardo? in plus, sa fi dat Maria Antoanetta o opera de arta a natiunii sale tanarului american de care era indragostita?

Totusi, cum de este atat de celebra?

Daca veti avea posibilitatea si curiozitatea de a va afla la Luvru in primele ore ale diminetii, atunci cand se deschid portile muzeului, veti trai urmatoarea surpriza: cohorta de vizitatori se va napusti direct, fara alte escale, in camera Marii Doamne Gioconda, ignorand sute de alte capodopere, lasand-o intr-o tacere fara brate pe Venus din Milo si intr-o zadarnica inaripare pe zeita ce intruchipeaza Victoria din Samothrace (acestea sunt in fapt cele trei Mari Doamne ale muzeului!). Veti fi, fara sa vreti, tarati de fluxul curiosilor, intre care majoritatea au ochii subtiri, pielea galbuie si se mira sonor, consonantic si cu gesticulatie copilareasca. De ce este Mona Lisa asa de celebra? Simplu, pentru ca este "un tablou la fel de genial ca ecuatia lui Einstein" - va spune Jean-Pierre Mohen, director al departamentului de patrimoniu al muzeului de pe Quai Branly. Tabloul va fi apreciat ca fiind, in acelasi timp, simbol al artei si inspiratie a kitschului.
Totusi, cum se explica faima sa incredibila ? Iata o serie de posibile explicatii :
Tehnica sfumato. Tabloul a fost pictat de un geniu care a inovat pictura folosind clarobscurul si tehnica sfumato. Pentru a obtine imponderabilitatea carnatiilor, Leonardo a adoptat tehnica glacis-ului (culoare clara si transparenta aplicata in pictura pe o culoare mai densa si servind la redarea clarobscurului), precum primitivii flamanzi. Acesta este modul in care a izbutit sa sugereze transparenta pielii. Artistul abandoneaza perspectiva geometrica, facand saltul la perspectiva atmosferica. Prima perspectiva mai persista, bineinteles, prin cele doua coloane prezente de fiecare parte a tabloului. Dar pictorul face sa se iveasca un lucru nou pentru vremea sa: o perspectiva aeriana, cu lumina ce vine din cer si strabate straturile umede si albastrii ale atmosferei. Aceasta problema fizica - patrunderea luminii solare spre lucrurile aflate in preajma noastra - devenise una dintre preocuparile majore ale pictorului. Poate ca acesta este adevaratul secret al surasului Giocondei, dar si taina suprema a Pamantului, a prezentei Soarelui si a luminii sale, misterul revelat al viziunii noastre asupra lucrurilor. La fel ca un mare om de stiinta, Leonardo reuseste, prin intermediul perceptiei, sa acceada la un inalt nivel de explicare a lumii. Nu cu ajutorul cifrelor, ci al pensulei. Dincolo de aceasta ideala impacare a stiintei cu arta (descoperita, iata, cu uneltele cele mai sofisticate), sa aruncam o ultima privire spre Gioconda, de data aceasta cu ochiul liber: cand ne uitam la ea, avem sentimentul ca ne urmareste din ochi. Spectatorul este luat drept martor al unei prezente vii, al unei fiinte in miscare, care insa, spre deosebire de cel ce o vede azi, are atributul eternitatii.
Freud explica "Mona Lisa" prin homosexualitatea si narcisismul artistului! Portretul Monei Lisa nu il va lasa indiferent nici pe Sigmund Freud, care, intrigat de faimosul sau zambet va incerca sa il intrepreteze. O astfel de analiza il va determina sa prezinte o teza potrivit careia, zambetul Monei Lisa este o manifestare a subconstientului artistului, legata de instrainarea de mama sa, la varsta de patru ani. Este de fapt misteriosul zambet pe care chiar mama lui il avea - un amestec intre cumpatare si seductie. in plus, ceea ce insusi Vasari mentioneaza, este faptul ca primele schite, primele incercari ale lui Leonardo reprezentau "chipuri de femei razand sau zambind". Psihanalistul austriac va pune in evidenta faptul ca in general mamele homosexualilor erau cel mai adesea femei cu un caracter energic, care se impuneau in fata barbatului, degradand in acest mod rolul sau in postura de tata; acolo unde tatal lipsea sau atunci cand disparea prematur, fiul era aproape total pus sub influenta feminina. in unele cazuri, dupa acest stadiu preliminar intervine o a doua etapa, pe parcursul careia, dragostea pentru mama nu poate urma un curs firesc si constient, ci se transforma in refulare. Baiatul refuleaza dragostea pentru mama sa, translatandu-se in locul ei, identificandu-se cu aceasta. Devine astfel homosexual; deseori, aceasta "tendinta" vine cu o completare - narcisismul. Consideratii stiintifice afirma cu certitudine ca cel care a devenit homosexual pe aceasta cale ramane in inconstient fixat pe imaginea mamei sale. Potrivit lui Freud, aceeasi explicatie este aplicabila si in cazul lui Leonardo. Relatia cu mama sa nu ii va fi propice dezvoltarii sale ulterioare - ii va determina o permanenta frustrare fata de femei; prin natura ocupatiei sale, va incerca de nenumarate ori sa realizeze o glorificare a maternitatii si sa readuca prin personajele sale zambetul care ii marcase copilaria - straniu, fermecator, enigmatic si imobil.
Furtul din 1911. Acest eveniment i-a adus lucrarii o publicitate imensa, opera devenind si mai adulata de presa. intreaga lume a urmarit cu sufletul la gura toata povestea.
Mona Lisa dadaista. in 1919, artistul dadaist Marcel Duchamp i-a adaugat mustati si cioc si a numit opera in mod teribilist L.H.O.O.Q. Titlul este un olograf care se poate pronunta "elle a chaud au cul", adica "are fundul fierbinte". Este vorba despre o carte postala infatisand-o pe Mona Lisa, dar careia Duchamp ii va adauga mustati si barba ŕ la Napoleon al III-lea pentru a o face sa para mai masculina - va implini, asa cum chiar el afirma - "un gest de provocare", gest destinat a-si arata sustinerea pentru miscarea dadaista, creata in jurul lui Tristan Tzara la Zürich in 1919 si care incepea sa se raspandeasca si la Paris. Va realiza acest ready-made pentru revista 391 a lui Francis Picabia. Mai tarziu, Duchamp va scrie ca singurul motiv pentru care facuse acest gest fusese acela de a o desacraliza.
Obiect de consum popular.
O opera de arta atat de valorosa a devenit repede un obiect de consum popular. A aparut in publicitate transformandu-se, treptat, intr-o emblema culturala suprasolicitata. Gioconda a inspirat numerosi pictori, care i-au facut cňpii si imitatii mai mult sau mai putin fidele. Corot, Robert Delaunay si Fernand Léger au inchipuit niste variatiuni indraznete. Suprarealistii au deturnat si ei tabloul iar dadaistul Marcel Duchamp i-a aplicat mustati si cioc. in alte versiuni, Gioconda a primit o pipa intre dinti, a fost infatisata calare pe motocicleta, ori a aparut deghizata in inger al mortii, in caine sau in sirena. in parcurile de distractii, este reprodusa pe un panou decupat in dreptul fetei, unde doritorii isi pot introduce propria mutra, fiind ulterior imortalizati de un fotograf. Giocondoclasti precum Jean Margat sau Hervé Le Tellier au facut din ea un personaj literar, iar Nat King Cole, Serge Gainsbourg sau Barbara au adus-o in spatiul muzicii.
Turneele din S.U.A. si Japonia. Faima Giocondei a fost consolidata dupa ce a fost tratata ca un star de cinema in timpul celor doua mari vizite pe care le-a efectuat in secolul XX: in 1963 in Statele Unite si in 1974 in Japonia (cu o escala si la Moscova). Pe parcursul scurtelor sale turnee, a fost contemplata de milioane de admiratori, care i-au dedicat un veritabil cult, cu ecouri inca vii. in anul 1962, Malraux a propus prezentarea Giocondei in Statele Unite, ca un omagiu adus soldatilor americani cazuti in Normandia, in 1944. Tabloul va face astfel o calatorie la bordul vasului "France", la prima clasa, fiind primita cu onoruri statale la Washington de catre presedintele John F. Kennedy. Peste 1,5 miloane de oameni au trecut atunci prin fata ei. in 1974, peste doua milioane de japonezi s-au inghesuit sa vada capodopera lui Leonardo. in 2004, portretul Lisei lui Giocondo a fost deplasat intr-o vitrina blindata, construita cu un substantial ajutor financiar japonez. Adevarul este ca in 1956, partea inferioara a tabloului suferise daune serioase in urma unui atentat cu o solutie acida, iar cateva luni mai tarziu un vizitator a aruncat in el o piatra!. Nici astazi "giocondomania" nipona nu pare sa-si fi sleit energiile.
Cea mai mare asigurare.
Cu prilejul vizitei in S.U.A., dintre anii 1962-1963, pictura va fi asigurata pentru suma de 100 de milioane de dolari, devenind astfel cea mai valoroasa pictura asigurata vreodata. Mai tarziu, va fi surclasata de alte cateva "rivale": Adčle Bloch-Bauer de Gustav Klimt, vanduta pentru suma de 135 milioane de dolari, apoi de Femeie III de Willem Kooning, vanduta in noiembrie 2006 pentru suma de 137,5 milioane dolari, in acelasi an fiind achizitionata pentru 140 milioane dolari si No.5 1948 a lui Jackson Pollock. Totusi, Mona Lisa ramane inca cea mai valoroasa pictura din lume intrucat, datorita inflatiei, cele 100 milioane dolari din 1962, valoreaza acum aproximativ 670 milioane de dolari.
"Eternul feminin".
Acest tablou este socotit adesea exemplul ideal al "eternului feminin". André Malraux credea ca Mona Lisa combina idealul de frumusete feminina greco-roman cu cel iudeo-crestin pentru a forma "eternul feminin". in acceptiunea cea mai simpla si mai curenta, "eternul feminin" reprezinta Femeia, care, sub diverse nume: Venus, Psyché, Elena, Isolda, Julieta etc. perpetueaza de-a lungul secolelor principiul frumusetii si al dragostei. Poate si din cauza asta Mona Lisa este cel mai faimos portret al tuturor timpurilor, ca si cel mai cunoscut tablou din lume.
Identitatea inca incerta.
Pe de alta parte, misterele identitatii sale sunt o parte esentiala a interesului pentru ea. Chipul din tablou este inca "neidentificat" si astfel lucrarea continua sa se prezinte ca taram al infinitelor variatii de opinie. Probabil aceste variatii alimenteaza discret faima lucrarii, dincolo de realizarea ei remarcabila. Caci, de fapt, Mona Lisa este ceea ce fiecare vrea sa fie.

duminică, 13 martie 2011

10 motive pentru care nu eşti încă bogat

Toată lumea vrea să fie bogată, însă doar unii dintre noi ajung să facă averi mari. Munciţi din greu şi, cu toate acestea, nu sunteţi nici pe departe un milionar şi nici nu credeţi că vă veţi îmbogăţi în curând?
Sunt câteva motive pentru care nu se întâmplă acest lucru. Cu cât le aflaţi mai repede, cu atât vă cresc şansele să duceţi o viaţă fără griji, relatează publicaţia belgiană L’Echo.

Chiar dacă aveţi deja nişte bani puşi deoparte în contul bancar, totuşi, salariul pe care îl luaţi în fiecare lună contează şi trebuie să fiţi atent ce faceţi cu el.

Iată câteva motive pentru care nu aţi ajuns încă în clubul milionarilor:

1. Ţineţi prea mult cont de ce fac vecinii dumneavoastră.
A arunca mereu o privire peste gard sau în apartamentul vecinului pentru a vedea ce lucruri mai frumoase, mai scumpe şi mai şic şi-a mai cumpărat nu este o idee prea bună. Dacă vă comparaţi mereu cu vecinii, cu rudele şi cu prietenii, veţi fi mereu tentat să cheltuiţi mai mulţi bani, doar pentru a menţine aparenţa luxului.

2. Nu aveţi răbdare. În prezent, este foarte uşor să cheltuieşti sume de bani pe care nu le-ai câştigat încă. Una dintre aceste posibilităţi este cardul de credit, care vă permite să nu mai economisiţi o lungă perioadă de timp pentru a face o achiziţie importantă.

Cu toate acestea, economisirea este necesară. Nu aveţi niciun pic de răbdare? Nu vă faceţi griji, banca vă va finanţa cu plăcere dorinţele, însă veţi avea de rambursat întreaga sumă plus o dobândă. Este o modalitate prin care alţii se îmbogăţesc pe seama banilor câştigaţi de dvs.

3. Aveţi obiceiuri proaste. Dacă sunteţi fumător, consumaţi o cantitate mare de alcool, sunteţi un parior înrăit sau aveţi o altă dependenţă, trebuie să ştiţi că acest gen de obiceiuri necesită cheltuieli în fiecare zi.

Şi lucrurile nu se limitează doar la costurile acestor produse sau servicii. Când cumpăraţi un pachet de ţigări, aveţi tendinţa să uitaţi că acesta implică alte costuri suplimentare cum ar fi îngrijirea sănătăţii slăbite de fumat.

4. Nu aveţi niciun scop în viaţă.
Durează mai puţin de o secundă să-ţi spui că doreşti să devii milionar. Însă deseori, nu vă oferiţi niciun mijloc prin care puteţi realiza acest obiectiv. Sunteţi singura persoană care puteţi găsi cele mai bune motivaţii, după care să stabiliţi scopuri clare în viaţă. Puteţi începe chiar acum, punând pe hârtie un buget.

5. Nu sunteţi pregătit. Din cauza unei pregătiri precare, până şi cel mai bun proiect poate să eşueze. Învăţaţi din greşelile voastre, ridicaţi-vă după un eventual eşec şi asiguraţi-vă că data viitoare veţi fi acoperit în faţa riscurilor.

6. Vă aruncaţi prea repede în afaceri. Din nefericire, banii nu cad din cer. Un proiect care sună prea frumos ca să fie adevărat cel mai probabil că nu este realist. Nu vă grăbiţi: aproape întotdeauna vor exista consecinţe negative.

7. Îi lăsaţi pe alţii să vă gestioneze banii. Este un reflex normal: pe parcursul vieţii, întâlniţi deseori persoane care au cunoştinţe mai bune decât dvs. în ceea ce priveşte banii. În mod logic, sunteţi tentaţi să aveţi încredere în ei să vă gestioneze patrimoniul. Totuşi, fiţi atenţi, deoarece până şi cei mai buni cunoscători sunt mereu în căutare să câştige cât mai mulţi bani. Ascultaţi-le cu atenţie sfaturile înainte de a lua o decizie finală. Apoi, cereţi un alt sfat de la o altă persoană, pentru o a doua opinie.

8. Investiţi în instrumente pe care nu le cunoaşteţi.
Randamentele mari pe care le-a obţinut vecinul vă fac invidios? Totuşi, nu trebuie să-i copiaţi strategia. Atunci când nu cunoaşteţi bine sectorul în care vă pregătiţi să investiţi este cea mai eficientă metodă de a pierde mulţi bani.

Mai mult, ceea ce în ochii vecinului pare o investiţie foarte bună, s-ar putea să vi se pară una riscantă sau cu un randament redus.

9. Sunteţi un laş.
Trebuie să vă evaluaţi profilul de risc. Să ştiţi că persoanele cărora le e frică să-şi asume riscuri riscă să termine prost. Dacă puneţi banii într-un cont de economii, cu siguranţă veţi dormi bine noaptea, însă dimineaţa când vă treziţi, veţi fi puţin mai sărac decât în ajun. Rata mare a inflaţiei şi impozitul pe dobânzile bancare vă taie orice şansă de câştig în acest fel.

10. Nu vă preocupaţi de banii dvs.
Să staţi culcat într-un hamac sorbind dintr-un coctail nu este o idee foarte bună. Patrimoniul dvs. va creşte doar dacă în gestionaţi şi dacă luaţi cele mai bune decizii la momentul potrivit.

duminică, 6 martie 2011

Împlinirea se xuală are loc la 36 de ani

La 45 de ani ar trebui să ne cuprindă disperarea, pentru că viaţa sexuală se apropie de sfârşit, sugerează un studiu recent. Deşi suntem activi sexual cu mult înainte, maturitatea din acest punct de vedere se petrece în jurul vârstei de 36 de ani.

Sondajul, efectuat pe 1.752 de persoane cu vârste de peste 45 de ani, a evidenţiat că, dintre aceia care se mai bucurau încă de o viaţă sexuală activă, 31% reduceau drastic durata unui act sexual, declarându-se prea obosiţi pentru a continua.

De asemenea, aproape jumătate dintre participanţii la studiu consideră că sexul este principala activitate fizică a săptămânii şi spun că aceasta durează aproxiamtiv 22 de minute, cu tot cu preludiu. Şase din zece repondenţi afirmă că nu se mai consideră atractivi, în timp ce majoritatea celor de peste 45 de ani sunt de părere că au trăit apogeul vieţii sexuale în jurul vârstei de 36 de ani.

"Rezultatele studiului subliniază că, prin menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi prin îngrijirea inimii, viaţa sexuală ar putea fi una de lungă durată", a declarat unul dintre coordonatorii cercetării pentru newslite.tv.
Persoanele de peste 45 de ani ar trebui să adauge sexul ca tip de exerciţiu fizic de rutină. Astfel, nu numai că îşi vor păstra inima sănătoasă, dar se vor şi distra, sunt de părere specialiştii.

Românii, cei mai activi se xual din estul Europei

Un studiu făcut în 9 state, cele mai multe din estul Europei, arată că românii sunt în top la întrebarea "Câte acte sexuale aţi avut în ultima lună?"

Românii se declară cei mai activi sexual din nouă state din zona estică a Europei. Astfel, potrivit unui studiu realizat în nouă ţări (România, Cehia, Ungaria, Israel, Polonia, Rusia, Slovacia, Turcia şi Ucraina), România se plasează pe primul loc la bărbaţi în ceea ce priveşte frecvenţa actelor sexuale în ultima lună, cu 12,4 acte sexuale, şi pe locul doi la femei, cu 11 pe lună (pe locul 1 sunt rusoaicele cu 13 acte sexuale/lună).

"Numărul mare al actelor sexuale nu garantează însă calitatea acestora", ţine să precizeze medicul John Dean, specialist în probleme legate de viaţa sexuală, din Marea Britanie.

  • Studiul regional a fost efectuat de Pfizer pe un eşantion de 3.780 de persoane şi a fost realizat în perioada iunie-august 2010.
Chestionare on-line pentru persoane între 40 şi 59 de ani

În România au fost chestionate on-line 402 persoane, jumătate femei, jumătate bărbaţi, cu vârste între 40 şi 59 de ani.

"Eşantionul nu este reprezentativ, iar studiul nu este un etalon pentru că persoanele chestionate sunt active sexual şi nu au fost luate în calcul şi persoanele cu disfuncţii sexuale. Nu există un studiu epidemiologic al disfuncţiei erectile. Această cercetare e însă utilă ca punct de referinţă pentru studiile viitoare", a declarat coordonatorul Departamentul de Medicina Sexualităţii la Clinica de Endocrinologie Cluj, Coca Vasile, cu ocazia prezentării concluziilor studiului.

Medicii ţin să precizeze că disfuncţia erectilă reprezintă o problemă de sănătate la nivel naţional, la fel ca diabetul şi infarctul.

"Nu trebuie discutat doar cu bărbatul, ci şi cu partenera lui. Viaţa sexuală este un parametru de sănătate şi «trădează » boli cardiace sau metabolice. Chiar dacă sexul este esenţial într-o relaţie, nu e totul, însă cei care au o viaţă sexuală mai bună sunt mai mulţumiţi în viaţa de zi cu zi, sunt mai sociabili, mai ambiţioşi"
, afirmă prof. dr. Petrişor Geavlete, şeful secţiei de urologie de la Spitalul "Sf. Ioan" din Bucureşti.

În ceea ce priveşte numărul "ideal" de acte sexuale, medicul John Dean spune că "nu există un plafon. Există studii pe această temă, însă s-a demonstrat că ţine strict de cuplu, fiecare cuplu are propriile limite".

Sexul, important şi pentru cei de peste 60 de ani

Concluziile cercetării realizate în cele 9 state mai arată că deşi atât femeile, cât şi bărbaţii acordă o foarte mare importanţă actului sexual, mai puţin de jumătate sunt mulţumiţi din acest punct de vedere: 64% dintre femei se declară neîmplinite sexual, faţă de 58% dintre bărbaţi.

Cu toate că percepţia în ceea ce priveşte importanţa sexului scade pe măsură ce femeile şi bărbaţii îmbătrânesc, sexul este încă perceput ca foarte important de cei de peste 60 de ani.

STUDIU

Viaţa sexuală în cifre

  • Bărbaţi cu erecţie sub normal: Slovenia 51%, România 38%, Ungaria 19%;
  • Conştientizarea disfuncţiilor sexuale. Bărbaţi: Ucraina 75%, România 70%, Turcia şi Israel 45%. Femei: 84%, România 60% Polonia 49%;
  • Frecvenţă acte sexuale/ultima lună. Bărbaţi: România 12,4, Turcia 7,8 ultimul loc. Femei: România, locul 2 cu 11/lună, după Rusia cu 13 în ultima lună;
  • Frecvenţă acte sexuale/ultima lună, după 60 de ani: Bărbaţi, 9/ pe luna în Ungaria, Femei: Rusia 11 pe lună.

O mumie, conservată perfect timp de 700 de ani, descoperită de către chinezi

Imaginile sunt grăitoare şi incredibile în acelaşi timp. Acestea arată o mumie conservată timp de 700 de ani, care a fost descoperit din greşeală de către muncitorii care aveau ordin să extindă o stradă într-o provincie din estul Chinei.

Cadavrul femeii de rang înalt este considerat a face parte din dinasta Ming, puterea de guvernământ în China între 1368 şi 1644, relatează ediţia online a Daily Mail.
Mumia, care a fost găsit în oraşul Taizhou, în provincia Jiangsu, împreună cu alte două morminte din lemn, oferă o incursiune fascinantă în viaţa oamenilor din acele timpuri.
Descoperită la doi metri sub suprafaţa drumului, trăsăturile femeii - de la cap la pantofii ei - şi-au păstrat starea lor iniţială, şi sunt foarte puţin deteriorate.
După ce descoperirea a fost făcută de către muncitorii rutier, la sfârşitul lunii trecute, arheologii chinezi, de la cel mai apropiat Muzeu, au fost chemaţi să sape în zonă pentru a afla mai multe, a relatat agenţia de stat Xinhua News.
Ei au fost surprinşi de starea extrem de bună a pielii femeii, a genelor, părului şi a feţei. A fost ca şi cum ar fi decedat recent.
Trupul ei, care măsoară 1.5 metri înălţime, a fost găsit scufundat într-un lichid maro în interiorul sicriului. Sicriul a fost deschis la începutul acestei săptămâni, pe 1 martie.

Mâna dreaptă a mumiei, veche de 700 de ani, avea pielea foarte bine conservată, şi purta un inel.


FOTO: Agerpres
Mumia purta un costum tradiţional al dinastiei Ming, şi, de asemenea, în sicriu au fost găsite oase, ceramică, scrieri antice şi alte relicve.
Aceasta este cea mai recentă descoperire după o acalmie de trei ani în zonă. Într-adevăr, între 1979 şi 2008, cinci mumii au fost descoperite, toate în stare foarte buna.
Aceste descoperiri cresc interesului pentru învăţarea tehnicilor de înmormântare şi conservare a acestei dinastii.
Director Muzeului din Taizhou, Wang Weiyin, a declarat pentru Xinhua, citat de Daily Mail că hainele mumiei sunt realizate în mare parte din mătase, cu un pic de bumbac.
El a spus că, de obicei, mătasea şi bumbacul sunt foarte greu de păstrat şi săpăturile au demonstrat că astfel de tehnologii de mumificare  erau folosite doar în cazul persoanelor de rang înalt.
Dinastia Ming, care a construit Oraşul Interzis şi a restaurat Marele Zid, a fost ultima dinastie din China şi a marcat o epocă de creştere economică şi splendoare culturală care a produs primele contacte comerciale cu Occidentul.