Inelul vaginal, implantul contraceptiv şi plasturele sunt metode contraceptive comode şi eficiente. Hormonii trec în sânge prin piele, protejând ficatul şi rinichii.
Metoda calendarului şi "coitus interruptus" au devenit istorie odată cu popularizarea prezervativului şi a pilulelor contraceptive. Medicina modernă avansează, aşa că, în viitorul apropiat, se vor folosi la scară largă inelul vaginal, implantul şi plasturele contraceptiv.Inelul, prietenos cu ficatul
Inelul vaginal se introduce în vagin o dată pe lună, se îndepărtează pe perioada menstruaţiei şi apoi se introduce unul nou.
"Conţine o combinaţie de estrogeni şi progesteron care se eliberează treptat în doze mici şi îngroaşă mucusul cervical, creând o barieră în calea spermatozoizilor", spune dr. Ciprian Pop, medic specialist în obstetricăginecologie la Spitalul Elias.
Hormonii, deşi în cantitate mai mare în inelul vaginal decât în pilulă, se eliberează mai lent, în doze mai mici, direct în sânge. "Substanţele nu mai trec prin ficat sau rinchi, şi astfel nu există pericolul să intoxice ficatul sau să fie eliminate prin vărsături ori diaree. La fel ca pilula, inelul reduce durerile menstruale şi sindromul premenstrual şi oferă control total asupra numărului de menstruaţii dorite".
Inelul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi este contraindicat fumătoarelor sub 40 de ani, mamelor care alăptează şi bolnavelor de diabet şi boli cardiovasculare.
Plasturele rezistă la apă
Plasturele contraceptiv eliberează estrogeni şi progesteron la fel ca inelul şi se aplică pe braţ, pe o coapsă sau pe spate. Şi în acest caz se face o pauză de o săptămână. Femeile care îl folosesc pot merge la înot, plasturele fiind rezistent la apă.
"Ca orice metodă contraceptivă, are şi riscuri, precum apariţia cheagurilor şi a embolismului cerebral. Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, iar în perioada de acomodare pot apărea dureri de cap, de sâni, iritaţii, sângerări în afara menstruaţiei", arată medicul.
Implantul contraceptiv presupune introducerea sub piele a unei capsule care eliberează hormoni. Pe piaţă există două feluri de implant, unul cu efect de trei ani, altul de cinci ani. Procedura este simplă şi se face sub anestezie, iar con traindicaţiile sunt aceleaşi ca în cazul plasturelui şi al inelului. Aşa-numitul "prezervativ feminin" este, de fapt, o folie de poliuretan care "căptuşeşte" vaginul în timpul actului sexual, protejând împotriva unei sarcini nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală.
Poate fi introdus cu opt ore înainte de a întreţine relaţii sexuale şi este mai puţin alergen decât prezervativul masculin din latex.
PREŢURI
Prezervativul feminin costă 10 lei
Contraceptivele moderne sunt destul de greu de găsit în farmaciile din România. Plasturele contraceptiv, comercializat în puţine farmacii, poate fi comandat pe internet. O cutie cu trei plasturi costă în jur de 120 de lei, iar una cu nouă plasturi depăşeşte 300 de lei. Prezervativul feminin se poate cumpăra deocamdată doar prin comandă pe internet şi costă puţin peste 10 lei.
Femeile care vor să opteze pentru implant contraceptiv trebuie să facă comandă în străinătate şi vor plăti în jur de 200 de euro.
Se găsesc totuşi uşor inelul vaginal şi pilula de a cincea zi, care pot fi cumpărate din farmacii la preţul de 50, respectiv 100 de lei.
Despre pilula de a cincea zi, comercializată sub denumirea "Ella", femeile trebuie să ştie că se eliberează doar pe bază de reţetă. "Metodele contraceptive de urgenţă nu trebuie luate de două ori în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual şi nu mai mult de două ori pe an. În caz contrar, se pot produce dezechilibre hormonale grave", atenţionează medicul ginecolog Ciprian Pop, de la Spitalul Elias.