La 20-30 de ani, bărbaţii pot face sex în fiecare zi, lună de lună. Performanţa sexuală scade odată cu vârsta, astfel că, la 50 de ani, rămân "normale" patru-opt acte sexuale pe lună. Standardele diferă însă de la o ţară la alta, dar şi de la un cuplu la altul.
Într-o lume în care cantitatea "bate" calitatea, unde totul se rezumă la "scoruri", şi sexul pare să fie calculat la sânge, sunt frecvente în rândul cuplurilor frământările de genul "cât de des este normal să facă sex". Însă comparaţiile nu-şi au rostul. Fiecare are ritmul lui propriu, iar frecvenţa actelor sexuale depinde de factori numeroşi: starea de sănătate, relaţia cu partenerul, vârstă etc. Opt acte sexuale pe lună între 30 şi 40 de ani
"Am o mare problemă. Am 24 de ani, iar logodnicul meu de 26 de ani spune că e de ajuns să facem sex de cinci ori pe lună, spune că e fericit când mă găseşte acasă şi nu înţelege că eu consider că nu este de ajuns. Zice că sexul porneşte din interior. Mă face să nu mă mai simt femeie. De câte ori e normal să faci sex pe lună?", se întreabă Andreea.
Studii făcute de-a lungul timpului pe acest subiect arată că bărbaţii românii sunt mai puţin preocupaţi de performanţa sexuală faţă de americani, spre exemplu, unde standardele în ceea ce priveşte numărul de contacte sexuale într-o lună sunt destul de ridicate.
Tot americanii au realizat şi studii ştiinţifice pe acestă temă care spun cam aşa: orientativ, între 20-30 de ani, sunt normale în medie 15-30 de acte sexuale pe lună. Între 30-40 de ani, media actelor sexuale scade la opt pe lună, cu o marjă de +-5, adică pot fi şi 3, la fel de bine cum pot fi şi 13.
Performanţa sexuală scade odată cu vârstă, astfel că între 40 şi 50 de ani, media scade la 4-8 acte sexuale pe lună, adică 1-2 pe săptămână.
Românii sunt şi mai rapizi ca americanii, arată un studiu realizat de către Centrul Medical Povernei, care a cuprins 120 de bărbaţi (dintre care 65 sufereau de disfuncţie erectilă).
S-a dovedit că bărbaţilor sănătoşi le ia 37 de minute din momentul în care iau decizia de a face sex până ce finalizează actul sexual, în timp ce bărbaţilor cu disfuncţie erectilă le ia 44 de minute, iar americanilor, 54 de minute. Românii sunt mai rapizi şi cu gândul decât americanii. Mai exact, americanilor le ia 29 de minute să se decidă să facă sex în timp ce românii au nevoie de 12 minute (cei sănătoşi) şi 18 minute (cei cu disfuncţie erectilă).
Decizii influenţate de cultură
Românii nu sunt campioni nici în privinţa raporturilor sexuale multiple (mai multe acte sexuale într-un interval de patru sau 24 de de ore). Într-un studiu realizat în acelaşi centru medical, pe un lot de 80 de bărbaţi (dintre care 34 sufereau de disfuncţii erectile), cei cu disfuncţie erectilă declarau că fac sex o dată la 1-2 luni, iar cei fără această problemă de două ori pe săptămână.
"Românii sunt mai puţin interesaţi de raporturile sexuale multiple comparativ cu americanii, inclusiv cei care suferă de disfuncţii erectile. În cultura americană este important pentru bărbat să aibă raporturi sexuale multiple, ceea ce conduce şi la consumul mai mare de medicamente’’, explică medicul Dan Pereţianu, specialist în sexologie.