Toată lumea vrea să fie bogată, însă doar unii dintre noi ajung să facă averi mari. Munciţi din greu şi, cu toate acestea, nu sunteţi nici pe departe un milionar şi nici nu credeţi că vă veţi îmbogăţi în curând?
Sunt câteva motive pentru care nu se întâmplă acest lucru. Cu cât le aflaţi mai repede, cu atât vă cresc şansele să duceţi o viaţă fără griji, relatează publicaţia belgiană L’Echo. Chiar dacă aveţi deja nişte bani puşi deoparte în contul bancar, totuşi, salariul pe care îl luaţi în fiecare lună contează şi trebuie să fiţi atent ce faceţi cu el.
Iată câteva motive pentru care nu aţi ajuns încă în clubul milionarilor:
1. Ţineţi prea mult cont de ce fac vecinii dumneavoastră. A arunca mereu o privire peste gard sau în apartamentul vecinului pentru a vedea ce lucruri mai frumoase, mai scumpe şi mai şic şi-a mai cumpărat nu este o idee prea bună. Dacă vă comparaţi mereu cu vecinii, cu rudele şi cu prietenii, veţi fi mereu tentat să cheltuiţi mai mulţi bani, doar pentru a menţine aparenţa luxului.
2. Nu aveţi răbdare. În prezent, este foarte uşor să cheltuieşti sume de bani pe care nu le-ai câştigat încă. Una dintre aceste posibilităţi este cardul de credit, care vă permite să nu mai economisiţi o lungă perioadă de timp pentru a face o achiziţie importantă.
Cu toate acestea, economisirea este necesară. Nu aveţi niciun pic de răbdare? Nu vă faceţi griji, banca vă va finanţa cu plăcere dorinţele, însă veţi avea de rambursat întreaga sumă plus o dobândă. Este o modalitate prin care alţii se îmbogăţesc pe seama banilor câştigaţi de dvs.
3. Aveţi obiceiuri proaste. Dacă sunteţi fumător, consumaţi o cantitate mare de alcool, sunteţi un parior înrăit sau aveţi o altă dependenţă, trebuie să ştiţi că acest gen de obiceiuri necesită cheltuieli în fiecare zi.
Şi lucrurile nu se limitează doar la costurile acestor produse sau servicii. Când cumpăraţi un pachet de ţigări, aveţi tendinţa să uitaţi că acesta implică alte costuri suplimentare cum ar fi îngrijirea sănătăţii slăbite de fumat.
4. Nu aveţi niciun scop în viaţă. Durează mai puţin de o secundă să-ţi spui că doreşti să devii milionar. Însă deseori, nu vă oferiţi niciun mijloc prin care puteţi realiza acest obiectiv. Sunteţi singura persoană care puteţi găsi cele mai bune motivaţii, după care să stabiliţi scopuri clare în viaţă. Puteţi începe chiar acum, punând pe hârtie un buget.
5. Nu sunteţi pregătit. Din cauza unei pregătiri precare, până şi cel mai bun proiect poate să eşueze. Învăţaţi din greşelile voastre, ridicaţi-vă după un eventual eşec şi asiguraţi-vă că data viitoare veţi fi acoperit în faţa riscurilor.
6. Vă aruncaţi prea repede în afaceri. Din nefericire, banii nu cad din cer. Un proiect care sună prea frumos ca să fie adevărat cel mai probabil că nu este realist. Nu vă grăbiţi: aproape întotdeauna vor exista consecinţe negative.
7. Îi lăsaţi pe alţii să vă gestioneze banii. Este un reflex normal: pe parcursul vieţii, întâlniţi deseori persoane care au cunoştinţe mai bune decât dvs. în ceea ce priveşte banii. În mod logic, sunteţi tentaţi să aveţi încredere în ei să vă gestioneze patrimoniul. Totuşi, fiţi atenţi, deoarece până şi cei mai buni cunoscători sunt mereu în căutare să câştige cât mai mulţi bani. Ascultaţi-le cu atenţie sfaturile înainte de a lua o decizie finală. Apoi, cereţi un alt sfat de la o altă persoană, pentru o a doua opinie.
8. Investiţi în instrumente pe care nu le cunoaşteţi. Randamentele mari pe care le-a obţinut vecinul vă fac invidios? Totuşi, nu trebuie să-i copiaţi strategia. Atunci când nu cunoaşteţi bine sectorul în care vă pregătiţi să investiţi este cea mai eficientă metodă de a pierde mulţi bani.
Mai mult, ceea ce în ochii vecinului pare o investiţie foarte bună, s-ar putea să vi se pară una riscantă sau cu un randament redus.
9. Sunteţi un laş. Trebuie să vă evaluaţi profilul de risc. Să ştiţi că persoanele cărora le e frică să-şi asume riscuri riscă să termine prost. Dacă puneţi banii într-un cont de economii, cu siguranţă veţi dormi bine noaptea, însă dimineaţa când vă treziţi, veţi fi puţin mai sărac decât în ajun. Rata mare a inflaţiei şi impozitul pe dobânzile bancare vă taie orice şansă de câştig în acest fel.
10. Nu vă preocupaţi de banii dvs. Să staţi culcat într-un hamac sorbind dintr-un coctail nu este o idee foarte bună. Patrimoniul dvs. va creşte doar dacă în gestionaţi şi dacă luaţi cele mai bune decizii la momentul potrivit.