miercuri, 12 octombrie 2011

Gonoreea devine incurabilă ?

Bacteria responsabilă pentru infecţia gonococică, sau gonoree, nu mai răspunde la antibioticele administrate până în prezent. Agenţia de Protecţie a Sănătăţii din Marea Britanie a anunţat că bacteria a căpătat rezistenţă la tratamentul clasic.
Medicii britanici au fost avertizaţi de Agenţia de Protecţie a Sănătăţii (APS) că bacteria "neisseria gonorrhoeae" a devenit rezistenţă la antibioticele folosite până în prezent în tratamentul împotriva infecţiei gonococice, cunoscută şi ca blenoragie.
Infecţiile sexuale trebuie depistate precoce şi tratate de ambii parteneri
APS a insistat, totodată, asupra necesităţii descoperirii unei noi metode de tratare, cât mai curând posibil. În caz contrar, boala devine incurabilă, informează BBC News.
Testele efectuate în laborator, pe probe prelevate de la pacienţi diagnosticaţi cu gonoree, arată că eficacitatea celui mai utilizat antibiotic în tratarea blenoragiei a scăzut cu 20% în 2010, comparativ cu 10% în 2009. Situaţia a evoluat astfel în ultimii ani, dat fiind că, în 2005, cercetătorii nu constataseră nicio formă de rezistenţă la tratament.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, gonoreea este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală (BTS) din lume. Din 448 de milioane de persoane diagnosticate cu BTS, 88 de milioane sunt infectate cu bacteria "neisseria gonorrhoeae".
Aproximativ un milion de cazuri noi de blenoragie sunt diagnosticate, anual, în lume, infecţia reprezentând un risc major pentru contractarea virusului imunodeficienţei umane.
Transmiterea bacteriei are loc prin orice formă de raport sexual, femeile având riscuri mai mari de dobândire a microorganismului "neisseria gonorrhoeae" de la un bărbat infectat.
În medie, un bărbat va contracta bacteria la fiecare al patrulea contact sexual cu o femeie infectată, în timp ce o femeie va fi infectată la fiecare al doilea raport sexual cu un bărbat infectat.