miercuri, 12 octombrie 2011

Un avion electric-330 de kilometri în două ore.

Pipistrel – USA, o echipa din Pennsylvania, a câştigat competiţia zborului “eco” organizată de NASA.
Aeronava de patru locuri, construită din două planoare unite, având un motor electric la mijloc, a zburat aproximativ 330 de kilometri în mai puţin de două ore. Premiul acordat echipei este de 1,35 milioane de Dolari.

Competiţia a avut loc la începutul lunii, pe aeroportul Sonoma din California. Din cele 14 echipe înscrise, doar trei s-au putut lupta pentru premiul oferit de NASA. Restul echipelor nu s-au încadrat în cerinţele organizatorilor.

Un zbor cât mai lung, cu cât mai puţină energie

Aeronavele acceptate în concurs au avut o misiune destul de grea: să zboare pe o distanţă cât mai mare, cu mai puţin de un galon de combustibil (3,7 litri), sau echivalentul acestuia în energie electrică.

Atât Pipistrel Taurus, cum a fost numit aparatul de zbor revoluţionar, cât şi câştigătorul locului II au funcţionat cu energie electrică.

Acest lucru a demonstrat, după cum au spus chiar organizatorii, că viitorul este „la 220 V”.

Pipistrel Taurus – două planoare, o singură aeronavă

Aparatul de zbor unic a fost creat unind două planoare Taurus G2 şi un motor electric între ele. Motorul lui  G4 este propulsat cu ajutorul unor baterii litiu-ion cu greutatea totală de 470 kg şi puterea de 150 kW (200 cai putere), făcând din acest motoplanor cel mai puternic zburător electric din câte există.