duminică, 4 aprilie 2010

Verifica-ţi setările de confidenţialitate de pe Facebook

Mai mult decât oricând, informaţiile tale personale sunt la îndemana oricui. 
      Acum, atenţie! Pentru a face aceste schimbări muta cursorul pe “Settings” şi alege “Privacy Settings” din meniul vertical care apare dedesubt (cel subliniat cu roşu în imagine de deasupra).
      În cazul în care nici fondatorul Facebook - Mark Zuckerberg - nu poate controla setările de confidenţialitate de pe  site-ul său de reţele sociale, după ce acestea au fost setate greşit la începutul acestei luni, ce speranţa mai este pentru noi, restul ?
      Pentru o scurtă perioadă de timp, toata lumea a avut acces la pozele lui Zuckerberg, până în acel moment confidenţiale, în care tânărul director general este fără tricou, romantic sau ţinând în braţe un ursuleţ de pluş, declara Valleywag.
      Zuckerbag a resticţionat accesul către contul său din acel moment. Este timpul ca şi tu să faci acelaşi lucru. Cel mai probabil nu ai dat click pe link-ul care te ajută să faci toate aceste setări. Şi asta pentru ca eşti ocupat. Mai mult, Facebook îşi schimbă politica de confidenţalitate aşa de des încât nici nu îi mai acorzi atenţie.
      Ieşi din această situaţie! Acum mai mult ca oricând, Facebook dă posibilitatea oricui să afle datele tale personale; activităţile, pozele, chiar şi ziua de naştere sunt cel mai probabil la îndemâna oricui caută pe Google. A inţelege şi a schimba setările de confidentţalitate a devenit mai greu de intuit decât niciodată.
      Dacă ai impresia că eşti în regulă cu setările, poate nu te-ai interesat prea  mult până acum. Mai mult, susţinători ai politicilor de confidenţialitate precum American Civil Liberties Union şi Electronic Frontier Foundation susţin că setările de confidenţialitate recomandate de Facebook folosesc mai mult Facebook-ului decât ţie, ca şi utilizator. Urmează aceste instrucţiuni care te vor ghida.
Iată ce nu mai poţi schimba, niciodată:
Înainte: Aveai opţiunea de a păstra secret orice, înafară de nume şi reţele, în setările de la “Basic Info”.
Acum: “Publicity Available Information” (informaţiile disponibile pentru public) pot fi vizualizate de toţi utilizatorii Facebook şi toate aplicaţiile folosite de tine sau prietenii tăi (jocuri, FarmVille, etc). Aceste informaţii pot fi accesate prin intermediul Facebook sau al motoarelor de căutare, numai dacă nu schimbi această opţiune: “Privacy Settings” – “Search Settings” – şi debifezi casuţa “Allow Indexing”.
Acest “Pubilicity Available Information” cuprinde:
  • Numele tău
  • Sexul
  • Poza de la profil
  • Oraşul în care locuieşti
  • Prietenii
  • reţelele
  • Fan pages
   Dacă nu vrei ca profilul tău să poată fi găsit pe Google, nu sunt prea multe alternative pentru a ascunde aceste informaţii de persoanele pe care nu le cunoşti ... Numai dacă eşti dispus să nu respecţi termenii şi regulile Facebook şi să faci schimbări legate de numele tău, sex şi oraş. Poţi alege deasemenea să nu aparţii nicunei reţele sau să nu fii fan. În acelaşi timp, multe persoane folosesc pentru profil poza animalului preferat, este şi aceasta o soluţie 
Iată ce puteţi schimba
      Ca urmare a schimbării politicii de confidenţialitate de pe 9 decembrie, Facebook a oferit un instrument “privacy transition tool” pentru a ajuta utilizatorii să realizeze schimbările necesare ale setărilor. Aceasta a apărut ca un pop-up pe care tu şi o mulţime de alţi oameni l-au ignorat imediat după ce a apărut pe pagina de profil.
       Nu iţi face probleme, încă mai ai posibilitatea de a face ajustări . De la meniul vertical "Settings"  aflat în colţul din dreapta sus al ecranului, faceţi clic pe "Setările de confidenţialitate", şi de la acea pagină, faceţi clic pe "Profile Information". Fiecare setare oferă un meniu vertical cu cinci opţiuni din care poţi seta cine ce vede.
Everyone / Toată lumea: Această opţiune include orice utilizatori de Facebook şi toate aplicaţiile utilizate de către tine şi / sau prieteni.  Într-adevar, în cazul în care prietenul tău joacă "Farmville", dar tu nu, Zynga, compania din spatele "Farmville" poate vedea toate informaţiile despre tine.  Acelaşi lucru este valabil în cazul în care un prieten este adeptul chestionarelor, jocurilor precum “pillow fights” sau orice altceva.
Friends and networks / Prieteni si Retele: Informaţille tale nu sunt disponibile doar pentru cei 800 de prietenii pe care probabil îi ai pe Facebook, dar şi pentrumembrii reţelelor dumneavoastră, de asemenea. De exemplu, dacă faci parte din reţeaua companiei la care lucrezi, toti angajaţii beneficiază de informaţiile tale. Acest lucru ar trebui să te determine să te mai gandesti o dată înainte să postezi acele poze jenante de la petrecerile din vacanţă.
Friends of Friends / Prietenii prietenilor: Chiar dacă îi cunosti şi ai  încredere în toţi cei 800 de prieteni de pe  Facebook, câtă încredere ai în cei 800 de prieteni ai lor de pe Facebook? Un prieten al unui alt prieten poate face link pe lista de contacte a cunoştinţei voastre comune de pe Facebook si va vede toate informaţiile care le-ai selectat pentru a fi vizulizate si de prietenii prietenilor voştri.
Only Friends / Numai Prieteni: Vizibil doar pentru cei 800 de prieteni ai tăi de pe Facebook.
Customize / Personalizaţi: Cu această opţiune, puteţi alege ca informaţiile în cauză sa fie vizibile doar pentru tine sau/şi pentru alte grupuri de prieteni. Reţine, chiar dacă alegeţi anumite grupuri de prieteni, informaţiile tale sunt încă disponibile pentru orice aplicaţii utilizate de  prietenii tăi - cu excepţia cazului în care alegi săfaci modificări corespunzătoare de pe pagina de setări pentru aplicaţii.
Ce să se modifici şi de ce
      Noile setările de confidenţialitate ale Facebok oferă multiple câmpuri în care se pot face setări, împreună cu sugestiile de pe site. Din nou, aceste opţiuni pot să servească mai mult Facebook-ului, înţelegerilor pe care le are cu agenţii de publicitate şi alte fleacuri, mai mult decât îţi serveşte ţie. Mai mult, nu totul este la fel de clar precum ai fi tentat să crezi când observi simplitatea meniurilor verticale.
Aici sunt opţiunile tale:
About Me / Despre mine:  Se referă la descrierea profilului tau. Facebook sugerează opţiunea Everyone/Toata lumea. Dacă, de exemplu, nu vă faceţi griji datorită faptului că întreaga lume, inclusiv persoanele pe care nu le cunoşti sau cei care încearcă să vândă lucruri, află aceste lucruri, este în regulă. Dacă sunteţi pe Facebookpentru a fi conectaţi cu familia şi prietenii, Only Friends/Doar Prieteni este cea mai bună opţiune pentru tine. Alege-o!
Informaţii personale: Aceasta include activităţi, interese, melodiile preferate, filme, emisiuni TV, cărţi, etc. Din nou, Facebook, compania care produce bani din activităţi marketing, sugerează să alegeţi Everybody/Toata Lumea. Dacă sunteţi în căutarea unor persoane cu care împărţiţi aceleaşi hobby-uri sau interese puteţi face această optiune, în caz contrar, Only Friends/Doar prieteni.
Data naşterii (Data naşterii şi anul)Facebook sugerează să alegeţi Friends of Friends/Prietenii prietenilor. Acelaşi lucru il fac şi hoţii de identitate. Între timp, prietenii tăi reali ştiu când este ziua ta, şi chiar dacă nu, aceasta este o ocazie excelentă de a evita cele 800 de postari cu "LA MULTI ANI, omule! Alegeţi Customize: Only me/Customize: numai eu.
Viziuni religioase şi politiceFacebook sugerează Friends of Friends/Prietenii prietenilor. Spune care este viziunea ta dar inainte gândeşte-te : Eşti sigur că e o informaţie pe care să o dai tuturor ?
Familie şi relatiiFacebook vă sugerează să selectaţi Everyone/Toata lumea. Cu  excepţia cazului în care eşti în căutarea unui văr despre care nu mai ştii nimic şi pe care nu l-ai mai vazut de mult, sau situaţii similare, luaţi în considerare optiunea Only friends / Doar prieteni.
Educaţie şi loc de munca: Esti in căutarea unui loc de muncă? Încerci sa-i impresionezi pe prieteni cu ceva? Atunci sugestia dată de Facebook, Everyone/Toată lumea, este pentru tine. Dacă nu, de ce sa laşi informaţii disponibile pentru persoane care ar putea abuza de ele? (hoţi de identitate.) Alege Only friends/ Doar prieteni.
Fotografii şi înregistrări video cu tine: (Fotografii şi video în care ai fost etichetat/tagged ): Facebook sugerează Friends of Friends/Prietenii prietenilor. Luaţi în considerare fotografiile şi videoclipurile realiyate de-a lungul anilor, precum şi faptul că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a limitat accesul la fotografiile sale atunci când au început sa apara peste tot pe Web, după cea mai recentă schimbare a politicii de confidenţialitate, şi alege Only friends/Doar prieteni.
Albume FotoFacebook sugerează Everyone/Toată lumea. Noi  vă sugerăm Customize:Only me /Customize: Doar eu.
Mesaje postate de mineFacebook sugerează Everyone/Toată lumea. Vă sugerăm să vă aduceţi aminte cât de mulţi oameni îşi pierd locurile de muncă sau ajung în alte situaţii neplacute prin intermediul unor postari de natură incriminatorie, apoi alegeţi, Only Friends/Doar prieteni. De asemenea, niciodată nu posta când eşti furios, şi gandeste-te de două ori de fiecare dată.
Postări ale prietenilor în spaţiul tău personal/wall: Sigur, de ce nu? Doar din acest motiv eşti pe Facebook, nu?
Postări ale prietenilor pentru tine (Cine le poate vedea): Facebook sugerează Friends of friends/Prietenii prietenilor. Luaţi în considerare Only Friends/Doar prieteni. 
Controleaza aparitia contului tau pe Google (cat de mult poti)
Din meniul de setări de confidenţialitate poţi controla într-o oarecare măsură găsirea prin intermediul Google a contului tău de Facebook.
Din meniul vertical Settings din partea dreapta sus a paginii, selectează Privacy Settings. Alege Search.
În mod constant vei fi întâmpinat de acest pop-up:
Îngrijorat din cauza motoarelor de căutare? Informaţiile dumneavostră sunt în siguranţă. Au existat recent zvonuri conform cărora Facebook ar indexa toate informaţiile despre dumneavoastră pe Google. Nu este adevărat. Facebook a creat listări de căutare publice în 2007, pentru a permite oamenilor să caute numele vostru şi să apara linkul către profilul dumneavoastră de Facebook. Vor obţine doar un număr restrâns de informaţii.
      Aţi putea fi surprins să aflaţi că motoarele de căutare au avut acces la informaţiile dumneavoastră timp de patru ani, dar nu este nimic nou. Iată ce modificări puteti face acum:
Facebook Search Results/ rezultatele căutarii: setarea implicită este Everybody/Toată lumea, care poate fi o alegere bună dacă doriţi să vă poată găsi vechi cunoştinţe sau colegi din şcoala. Mai mult, nu oricine va căuta numele vostru pe internet va putea afla mai multe informaţii dacă aţi făcut setările necesare în ceea ce priveşte confidenţialitatea. Daca nu vrei să fii găsit de toată lumea, alege această opţiune.
Public Search Results/ rezultatele căutarii:  Această opţiune este înşelătoare. Daca bifaţi căsuţa “Allow indexing”/permiteţi indexarea şi oricine vă poate căuta pe internet şi va avea acces la toate informaţiile pe care le-aţi setat să fie disponibile pentru Everyone/Toată lumea. Anterior, aţi avut posibilitatea de a ascunde poza de profil, paginile ale căror fan sunteţi sau lista de prieteni chiar dacă ai ales să puteţi fi găsit prin intermediul unui motor de căutare. Acum, dacă alegi ca profilul tău să fie vizibil pentru motoarele de căutare, nu ai altă alternativă decât sa fii de acord cu afişarea acelor informaţii deasemenea.  Daca deselectezi căsuţa “Allow indexing” nu vei mai apărea pe niciun motor de cautare, dar toate informaţiile tale vor fi disponibile pentru aplicaţiile folosite de prietenii tăi. 
Nu poţi să scapi de FarmVille sau orice altă aplicaţie
      Cum am afirmat şi mai devreme, toate informaţiile la care au acces prietenii tai devin disponibile si pentru aplicaţiile pe care ei le folosesc.
      Mai devreme ai avut opţiunea de a bloca accesul aplicaţiilor folosite de prietenii tăi atât timp cât tu nu le instalezi.  Acum, nemaiavând posibilitatea de a ascunde “Publicity Available information” de care am vorbit mai devreme, aplicaţiile vor avea acces la ele indiferent de ce căsuţa selectezi acum.
      Între timp, chiar dacă debifezi fiecare casuţa referitoare la “Ce informatţi ofera prietenii tăi despre tine prin intermediul aplicaţiilor sau web-ului”  din meniul Privacy Settingsà Applications and Web sites, aplicaţiile folosite de prietenii tăi vor avea acces la tot ce ai selectat optiunea Everyone/Toată lumea.
      Această mică parte ascunsă de informaţii care devin publice ar fi bine să vă puna pe gânduri cand hotărâti cine ce poate să vadă pe profilul tău de Facebook. Chiar vrei ca toata lumea să ştie despre starea actuală a relaţiei tale?
      Din nou, chiar dacă aţi deselectat fiecare casetă cu "“Ce informaţii oferă prietenii tăi despre tine prin intermediul aplicaţiilor sau web-ului”, alegerile pe care le faciîn altă parte pot depăşi opţiunile pe care le-ai facut mai devreme. Frustrant? Sigur. Dar ce ai de gând să faci ... sa renunţi la Facebook?